reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Klaudia nie :) nie rób tego bo masz polepszyć jej sytuację a nie ciągnąć ;)
Wróciłam się do lekarki bo mleka mi się pomyliły i w końcu nie wiedziałam czy mam kupić na kolki i zaparcia czy przeciw alergii na białko mleka krowiego to HA. I przy okazji spytałam o to mieszanie. Kazała dawać dalej to zwykle bo nie wolno z dnia na dzień zmieniać mleka tylko brzuszek ma się przy zwyczaic. I mam podawać dalej a pod koniec wprowadzać nowe po trochu.

reklama
Teoretycznie dając jej delicol (lepszy jest kolzym jak już kiedyś pisałam bo jest tańszy, dajesz dwa razy mniej kropli i zamiast jednego rodzaju Laktazy masz dwa kwaśna i neutralna. Delicol ma tylko neutralna) nie powinna mieć problemów z laktoza która jest w mleku bo delicol to Laktaza enzym który trawi laktoze. Mai daje kolzym i jest spoko. Chociaż ja jeszcze tak na prawdę na diecie. Na razie wprowadzam białko mleka krowiego (jem produkty bezlaktozowe) i potem będę laktoze wprowadzać. Chociaż z bebilonie comfort laktoza jest. Mniej niż w innych bebilonach ale jest.
To Kasia wytłumacz mi jeszcze. Bo myślałam , że laktoza to cukier a białko mleka to co innego. To mojej już tak do końca życia zostanie taka alergia ?
I myślisz , że przez to płakała przy piersi i po moim mleku bo nie stosowałam diety tak ?
I jeszcze jedno mnie zastanawia. Skąd ta doktorka bez żadnych badań w tym kierunku , ma pewnosc , że to nietolerancja laktozy.
I ten kolzym bez recepty jest ? Jak delicol się skończy (malutka buteleczka , 5kropelek przed każdym jedzeniem, to pewnie skończę w parę dni ..), to mogę odrazu przeżucic ale na kolzym ?

Wiem, że już pisałyscie o tym preparacie na te pleśniawki ma języku itd a mogłaby mi proszę ktoras z Was, która miała ten sam problem napisać co lekarz zalecił albo w aptece farmaceuta na te plesniawki?

U mojej bidulki od wczoraj kumulacja. Nie dość, ze kupki nie zrobiła już ponad 1 dzień to jeszcze ropiejące lekko oczko lewe i te plesniawki na języku jej się zrobiły, bo próbowałam to zetrzeć wacikiem namoczonym wodą z nadzieja ze to tylko ślady po mleku czy coś a to jest na języku jednak :(

Aftargent mi lekarz przepisał. Ale jeszcze jest apthin np.

Dziewczyny czy któraś z Was już myśli o chustowaniu?
Ja chustkę ale nie jakoś często. Ostatnio mi się mnie udało Młodego zawiązać bo się zbuntował. Ale wcześniej wsadziłam go jak szłam na zakupy czy gdzieś tu blisko na chwilę. Łatwiej chyba byłoby zawiązać go mężowi bo u mnie czuje mleko i od razu zaczyna robić dzieciola.

To Kasia wytłumacz mi jeszcze. Bo myślałam , że laktoza to cukier a białko mleka to co innego. To mojej już tak do końca życia zostanie taka alergia ?
I myślisz , że przez to płakała przy piersi i po moim mleku bo nie stosowałam diety tak ?
I jeszcze jedno mnie zastanawia. Skąd ta doktorka bez żadnych badań w tym kierunku , ma pewnosc , że to nietolerancja laktozy.
I ten kolzym bez recepty jest ? Jak delicol się skończy (malutka buteleczka , 5kropelek przed każdym jedzeniem, to pewnie skończę w parę dni ..), to mogę odrazu przeżucic ale na kolzym ?
Więc tak. Laktoza to cukier. A białko mleka krowiego to co innego.
Delicol jest na nietolerancje laktozy.
Jeśli chodzi o laktoze to jej nietolerancja mija najczęściej szybciej niż na białko mleka krowiego. Aleks miał 14 miesięcy jak spowrotem w diecie miał białko mleka krowiego bo on był ta to uczulony. A u Mai jest szansa że to właśnie jednak laktoza.
Nietolerancje na bmk i laktoze maja praktycznie identyczne objawy, ale u każdego dziecka może się to objawiac inaczej. Jedno dziecko jak mój Aleks zacznie się od śluzu, po bóle brzucha i wysypke. Inne jak Maja paskudne kupy.
Inne będą zawsze po jedzeniu płakać. Inne będą miały problemy z bolesnymi gazami. A postawiła na laktoze bo nietolerancje laktozy łatwiej wyeliminować niż na bmk. To nie wymaga jakiejś większej diety u dziecka i matki jeśli podajesz laktaze dziecku. Z bmk to trochę bardziej skomplikowana sprawa, dłużej objawy się otrzymują po odstawieniu alergenu itp.
Delicol według ulotki to 10 kropli przed każdym bądź z każdym posiłkiem. Kolzym 5 kropli. Zawsze czytam ulotki :) kolzym też jest bez recepty jak i delicol. No i delicol to 30 zł, a na melissie zamawiam za 15 zł nie całe, a na Gemini 17 zł. Więc to przez pół cena. I tak możesz od razu na kolzym :)

Więc tak. Laktoza to cukier. A białko mleka krowiego to co innego.
Delicol jest na nietolerancje laktozy.
Jeśli chodzi o laktoze to jej nietolerancja mija najczęściej szybciej niż na białko mleka krowiego. Aleks miał 14 miesięcy jak spowrotem w diecie miał białko mleka krowiego bo on był ta to uczulony. A u Mai jest szansa że to właśnie jednak laktoza.
Nietolerancje na bmk i laktoze maja praktycznie identyczne objawy, ale u każdego dziecka może się to objawiac inaczej. Jedno dziecko jak mój Aleks zacznie się od śluzu, po bóle brzucha i wysypke. Inne jak Maja paskudne kupy.
Inne będą zawsze po jedzeniu płakać. Inne będą miały problemy z bolesnymi gazami. A postawiła na laktoze bo nietolerancje laktozy łatwiej wyeliminować niż na bmk. To nie wymaga jakiejś większej diety u dziecka i matki jeśli podajesz laktaze dziecku. Z bmk to trochę bardziej skomplikowana sprawa, dłużej objawy się otrzymują po odstawieniu alergenu itp.
Delicol według ulotki to 10 kropli przed każdym bądź z każdym posiłkiem. Kolzym 5 kropli. Zawsze czytam ulotki :) kolzym też jest bez recepty jak i delicol. No i delicol to 30 zł, a na melissie zamawiam za 15 zł nie całe, a na Gemini 17 zł. Więc to przez pół cena. I tak możesz od razu na kolzym :)

Dziękuje :)
No moja ani wysypki nie ma ani dziwnej kupki. Ale ciągle płaczliwa i ciężko jej zasnac, wiecznie rozdrażniona i smutna. Tylko czasem leży i się bawi.
Mi kazała dawać 5kropelek przed każdym karmieniem. To by się pomyliła ?
Czyli na piersi nie musiałabym mieć diety ? Już wątpię , że wrócę do kp :( ale pytam z ciekawości

reklama
To nie mam pomysłu. :) z podanych przez Ciebie rzeczy to największe alergeny to te trzy :)
Chyba że to nie alergia a potowki np?
Poza tym uczulenie chyba może pojawić się po jakimś czasie. Ja teraz trochę czytałam, bo Filip też ma jakieś uczulenie i wyczytałam, że alergia na bmk pojawia się często w 2-3 miesiącu życia

Do góry