reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

A my dopiero 2 października :// już będzie miała skończone 2 miesiące. trochę późno mi się wydaje .. i bioderka w skończonym trzecim :/
Bioderka powinny być wcześniej. Natomiast szczepienia pal licho. Ja sama jak tylko mogę zawsze przeciągam szczepienia. Aleks nie raz nawrt i 2 miesiące miał opóźnione. Ale ja muszę mieć pewność że dziecko jest na 10000% zdrowe i wszyscy w domu (jak ktoś chory w domu to nie mam pewności czy dziecko się nie zaraziło już tylko nie ma jeszcze objawów choroby). Maja będzie miała 7,5tyg podczas szczepienia o ile do poniedziałku Aleks z przedszkola nic nie przyniesie. Bioderka się udało akurat 6,5 tyg. Ale to tylko dlatego że moja mama pracuje na ortopedii dziecięcej i jadę bezpośrednio na oddział do lekarza, a nie do przychodni.

reklama
Spróbuję może ten comfort. Kurcze żal.mi małej :( podaje Espumisan pomaga tyle o ile.
A delicol albo kolzym? W sensie Laktaza? Czasami gazy są przez nietolerancje laktozy.
U nas po odstawieniu nabiału była poprawa. Ale jsk zaczęłam podawać laktaze to niemalże od pierwszej dawki była poprawa. Dlatego teraz podejrzewam że Mai jednak to nie alergia na białko jsk u Aleksa a nietolerancja na laktoze.

A delicol albo kolzym? W sensie Laktaza? Czasami gazy są przez nietolerancje laktozy.
U nas po odstawieniu nabiału była poprawa. Ale jsk zaczęłam podawać laktaze to niemalże od pierwszej dawki była poprawa. Dlatego teraz podejrzewam że Mai jednak to nie alergia na białko jsk u Aleksa a nietolerancja na laktoze.

Tyle że ja karmię głównie mm. Nie wiem juz sama. Spróbuję wyłączyć nabiał u siebie ale sądzę że to mm. A tą laktaza jest na receptę? Mogę ją podawać bez wiedzy lekarza? Nic jej nie będzie?

@miloscwczasachpopkultury jak uda ci się karmić piersią do 6 miesiąca to i tak super:) później przyjdzie rozszerzanie diety i dziecko będzie coraz więcej normalnych rzeczy jadło. Ja to się tak pilnuje z piciem bo jak odrobinę mniej wypije to już od razu mleczka mniej. Właśnie odstawiam femalti.ker i póki co daje radę bez niego.
Z jedzeniem to już mam stałe rytuały. Śniadanie, owoc na spacerze, obiad, owoc lub inną przekąska z córką po przedszkolu i kolacja.

Tyle że ja karmię głównie mm. Nie wiem juz sama. Spróbuję wyłączyć nabiał u siebie ale sądzę że to mm. A tą laktaza jest na receptę? Mogę ją podawać bez wiedzy lekarza? Nic jej nie będzie?
Nie jest na receptę. Ja zaczęłam dawać bez konsultacji. Ale to już mój drugi dziec z 'jakąś' alergią. Ale na ostatniej wizycie powiedziałam pediatrze, wcześniej położnej. Tym nie zaszkodzisz. Po prostu jeśli to nie wina nietolerancji laktozy to nie będzie poprawy. Kolzym ma dwa rodzaje Laktazy : kwaśna i neutralna. Jest tańszy i wydajniejszy. Delicol ma tylko laktaze neutralna, droższy i dajesz dwa razy więcej kropelek. W mm też jest laktoza. Tak samo jak w kobiecym mleku :) w Mleku krowim.
Laktoza to cukier który ogólnie znajduje się w mleku :) i jeśli dziecko nie daje rady z trawieniem laktozy to podaję się laktaze bo to enzym który 'za dziecko' trawi tą laktoze.
IMG_20180829_134257.jpg

Załączniki

• IMG_20180829_134257.jpg
    IMG_20180829_134257.jpg
    36,5 KB · Wyświetleń: 313
Dziewczyny wrzucam krótkie porównanie Delicolu z Kolzymem :)
PicsArt_09-11-08.48.09.jpg
PicsArt_09-11-08.48.50.jpg
PicsArt_09-11-08.49.09.jpg
PicsArt_09-11-08.49.31.jpg

Załączniki

• PicsArt_09-11-08.48.09.jpg
    PicsArt_09-11-08.48.09.jpg
    132,5 KB · Wyświetleń: 383
  • PicsArt_09-11-08.48.50.jpg
    PicsArt_09-11-08.48.50.jpg
    148,1 KB · Wyświetleń: 384
  • PicsArt_09-11-08.49.09.jpg
    PicsArt_09-11-08.49.09.jpg
    85,2 KB · Wyświetleń: 392
  • PicsArt_09-11-08.49.31.jpg
    PicsArt_09-11-08.49.31.jpg
    118,1 KB · Wyświetleń: 391
reklama
A robisz małej badania z krwi przed szczepieniem? Bo my jutro jedziemy z małym na pobranie krwi a szczepienia w przyszłą środę
Mała ma świeże wyniki morfologii i moczu. A w piątek robię jej prywatnie crp. Jeśli będzie ok to szczepimy w poniedziałek :)
Mam nadzieje ze teraz babom pójdzie sprawniej pobranie krwi niż ostatnio i mała nie będzie cała podziurawiona.

Do góry