reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Zastanawiam się czy wasze dzieciaki zawsze opróżniają 2 piersi? Mój je zawsze tylko z jednej i tak jak mówiłam w dzień je co 1-1,5h. Może wasze dzieci jedzą więcej naraz i dlatego rzadziej. Ale skoro mój usypia na piersi lub wyciąga sam sutka, to chyba nie wciskacie wtedy na siłę drugiej piersi?

Nie, u mnie rzadko kiedy jedna po drugiej. Przeważnie zje z jednej i przysypia po tym albo w czasie z sutkiem w buzi albo po prostu pod piersią po jedzeniu i broń boziu nie nudzę, chwile tak posiedzę max 10 min żeby się upewnić, że dobrze i mocno śpi i odkładam do leżaczka w ciągu dnia lub na łóżko. Nie wciskam mimo wszystko jedzonka, tylko na żądanie i też patrzę na to że od momentu porodu ładnie przybiera i rośnie córcia także tym bardziej ten aspekt utwierdza mnie w tym, że dobry harmonogram obrałam :D

reklama
U mnie np malutka prawie cały dzień je, robi w pieluchę, śpi i czasami ma momenty leżenia spokojnie i rozglądania się, wierzgania nóżkami, a tak to ma od 20:15 do 23 godziny czuwania i lubi wtedy dużo jesc, nosić się, przebierać pieluszkę często trzeba, jest marudna itd i później pada i śpi już mocno przez pare godzin. Także to nie powinno dziwić, że nie śpi 2 h. U mnie pare razy zdarzyło się tez między spaniem tak w innych porach niż te co wypisałam takie dłuższe 1,5-3 h przerwy od spania do spania i później w końcu padają bateryjki takiemu maleństwu i śpi dłużej [emoji5][emoji28] także tez wszystko od dziecka zależy i każde dzieciątko ma swoje humorki, dni, procent baterii hah :)
Widocznie Twoją małą rozbudza kąpiel. Ja miałam tak przez pewien czas z córką ale zmieniliśmy parę rzeczy i zasypiała zaraz po karmieniu. Na początku kąpaliśmy przy włączonym tv, babcie się schodziły i ogólnie było zamieszanie, nerwowo i głośno. I ona nie chciała od razu spać, była nerwowa i marudna. Jak wprowadziliśmy ciszę i zero publiki to było lepiej. Pamiętam też że nie masowalam jej codziennie tylko co któryś dzień. Małemu robię masaż oliwką codziennie po kąpieli, potem leży kilka minut na brzuszku i dopiero go ubieram i od razu daję pierś. Gaszę światło i dziecko śpi. Co dzień te same czynności mniej więcej o tej samej godzinie. Całe szczęście, że on się wtedy nie uaktywnia bo ja wieczorami jestem padnięta.
A Wy chyba nie kąpiecie codziennie? Tak chyba kiedyś pisałaś. Może to też jest przyczyna.

Moj w dzień potrafi spać 3 - 4 h ale raczej śpi 2-2.5 w nocy natomiast jak zje koło 19 to później pobudki 22,1,4-5 i rano koło 8 ale my na piersi całkowicie. Są też takie noce że budzi się co godzinę i chce jesc.
Napewno nie można dosypywać więcej mleka. Znam też dziecko co było tylko na mm i jadło mleko chciało więcej i wi cej aż w końcu zrobiło się wielkim pulpetem. Okazało się że ile nie dasz tyle wciągnie, i kazali mamie dawać według zaleceń a pomiędzy kamieniami wodę. I się wszystko unormowało.
Moja znajoma dosypuje kaszki do mleka, trzymiesięcznej synkowi. Ale ten chłopiec jest tak ogromny jak by miał pol roku , w gondoli się już dawno nie mieści , wazy 9kilo :o

Kurcze. Moja córa też była maruda, spokojna była tylko u mnie na rękach albo bujana we wózku. Ale jak zasnęła to spała 4 godz. Nieraz się przebudzila to wzięłam do cyca, podurdała 5 min i dalej spała. Bo smoczka nie chciała to mój cycuś był na każde zło. A mówiłaś pediatrze że ona tak mało , krótko śpi i tak marudzi?
Tak. Oddałam jej mocz do badania
Może tu tkwi problem. Tylko wynik będzie dopiero we wtorek

F37A6848-70AB-4CFD-8711-A14355AEDA24.jpegEhm Nie mam czasu na czytanie forum, nie sądziłam ze mnie bobas aż tak pochłonie, ze dzień bd mi mijał jak godzina, w czwartek kończymy już 3 tyg...

Załączniki

• F37A6848-70AB-4CFD-8711-A14355AEDA24.jpeg
    F37A6848-70AB-4CFD-8711-A14355AEDA24.jpeg
    531,9 KB · Wyświetleń: 114
Widocznie Twoją małą rozbudza kąpiel. Ja miałam tak przez pewien czas z córką ale zmieniliśmy parę rzeczy i zasypiała zaraz po karmieniu. Na początku kąpaliśmy przy włączonym tv, babcie się schodziły i ogólnie było zamieszanie, nerwowo i głośno. I ona nie chciała od razu spać, była nerwowa i marudna. Jak wprowadziliśmy ciszę i zero publiki to było lepiej. Pamiętam też że nie masowalam jej codziennie tylko co któryś dzień. Małemu robię masaż oliwką codziennie po kąpieli, potem leży kilka minut na brzuszku i dopiero go ubieram i od razu daję pierś. Gaszę światło i dziecko śpi. Co dzień te same czynności mniej więcej o tej samej godzinie. Całe szczęście, że on się wtedy nie uaktywnia bo ja wieczorami jestem padnięta.
A Wy chyba nie kąpiecie codziennie? Tak chyba kiedyś pisałaś. Może to też jest przyczyna.

Ale to nie ja pisałam o kąpieli :p moim zdaniem dziecko wie kiedy ma być marudne i kiedy ma spać jesc itd. Jasne można wprowadzić harmonogram jakiś tam typu godzina kąpieli itd, ale nic ponadto moim zdaniem u dziecka nie zaplanujesz. Ono jest naszym szefem, nie na odwrót hah i daje nam znać płaczem, ze czegoś chce, bo tylko tak potrafi. Ja już potrafię odczytywać ten płacz tzn o co jej mniej więcej chodzić może [emoji28][emoji16] jak je cyca lub butle i zaczyna się wiercić lekko i coś nie pasi to znak, że narobiła coś w pieluchę i niewygodnie to szybko zmieniam itd.

reklama
Do góry