reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Zastanawiam się czy wasze dzieciaki zawsze opróżniają 2 piersi? Mój je zawsze tylko z jednej i tak jak mówiłam w dzień je co 1-1,5h. Może wasze dzieci jedzą więcej naraz i dlatego rzadziej. Ale skoro mój usypia na piersi lub wyciąga sam sutka, to chyba nie wciskacie wtedy na siłę drugiej piersi?

Nie, u mnie rzadko kiedy jedna po drugiej. Przeważnie zje z jednej i przysypia po tym albo w czasie z sutkiem w buzi albo po prostu pod piersią po jedzeniu i broń boziu nie nudzę, chwile tak posiedzę max 10 min żeby się upewnić, że dobrze i mocno śpi i odkładam do leżaczka w ciągu dnia lub na łóżko. Nie wciskam mimo wszystko jedzonka, tylko na żądanie i też patrzę na to że od momentu porodu ładnie przybiera i rośnie córcia także tym bardziej ten aspekt utwierdza mnie w tym, że dobry harmonogram obrałam :D

reklama
U mnie np malutka prawie cały dzień je, robi w pieluchę, śpi i czasami ma momenty leżenia spokojnie i rozglądania się, wierzgania nóżkami, a tak to ma od 20:15 do 23 godziny czuwania i lubi wtedy dużo jesc, nosić się, przebierać pieluszkę często trzeba, jest marudna itd i później pada i śpi już mocno przez pare godzin. Także to nie powinno dziwić, że nie śpi 2 h. U mnie pare razy zdarzyło się tez między spaniem tak w innych porach niż te co wypisałam takie dłuższe 1,5-3 h przerwy od spania do spania i później w końcu padają bateryjki takiemu maleństwu i śpi dłużej [emoji5][emoji28] także tez wszystko od dziecka zależy i każde dzieciątko ma swoje humorki, dni, procent baterii hah :)
Widocznie Twoją małą rozbudza kąpiel. Ja miałam tak przez pewien czas z córką ale zmieniliśmy parę rzeczy i zasypiała zaraz po karmieniu. Na początku kąpaliśmy przy włączonym tv, babcie się schodziły i ogólnie było zamieszanie, nerwowo i głośno. I ona nie chciała od razu spać, była nerwowa i marudna. Jak wprowadziliśmy ciszę i zero publiki to było lepiej. Pamiętam też że nie masowalam jej codziennie tylko co któryś dzień. Małemu robię masaż oliwką codziennie po kąpieli, potem leży kilka minut na brzuszku i dopiero go ubieram i od razu daję pierś. Gaszę światło i dziecko śpi. Co dzień te same czynności mniej więcej o tej samej godzinie. Całe szczęście, że on się wtedy nie uaktywnia bo ja wieczorami jestem padnięta.
A Wy chyba nie kąpiecie codziennie? Tak chyba kiedyś pisałaś. Może to też jest przyczyna.

Moj w dzień potrafi spać 3 - 4 h ale raczej śpi 2-2.5 w nocy natomiast jak zje koło 19 to później pobudki 22,1,4-5 i rano koło 8 ale my na piersi całkowicie. Są też takie noce że budzi się co godzinę i chce jesc.
Napewno nie można dosypywać więcej mleka. Znam też dziecko co było tylko na mm i jadło mleko chciało więcej i wi cej aż w końcu zrobiło się wielkim pulpetem. Okazało się że ile nie dasz tyle wciągnie, i kazali mamie dawać według zaleceń a pomiędzy kamieniami wodę. I się wszystko unormowało.
Moja znajoma dosypuje kaszki do mleka, trzymiesięcznej synkowi. Ale ten chłopiec jest tak ogromny jak by miał pol roku , w gondoli się już dawno nie mieści , wazy 9kilo :o

Kurcze. Moja córa też była maruda, spokojna była tylko u mnie na rękach albo bujana we wózku. Ale jak zasnęła to spała 4 godz. Nieraz się przebudzila to wzięłam do cyca, podurdała 5 min i dalej spała. Bo smoczka nie chciała to mój cycuś był na każde zło. A mówiłaś pediatrze że ona tak mało , krótko śpi i tak marudzi?
Tak. Oddałam jej mocz do badania
Może tu tkwi problem. Tylko wynik będzie dopiero we wtorek

F37A6848-70AB-4CFD-8711-A14355AEDA24.jpegEhm Nie mam czasu na czytanie forum, nie sądziłam ze mnie bobas aż tak pochłonie, ze dzień bd mi mijał jak godzina, w czwartek kończymy już 3 tyg...

Załączniki

• F37A6848-70AB-4CFD-8711-A14355AEDA24.jpeg
    F37A6848-70AB-4CFD-8711-A14355AEDA24.jpeg
    531,9 KB · Wyświetleń: 109
Widocznie Twoją małą rozbudza kąpiel. Ja miałam tak przez pewien czas z córką ale zmieniliśmy parę rzeczy i zasypiała zaraz po karmieniu. Na początku kąpaliśmy przy włączonym tv, babcie się schodziły i ogólnie było zamieszanie, nerwowo i głośno. I ona nie chciała od razu spać, była nerwowa i marudna. Jak wprowadziliśmy ciszę i zero publiki to było lepiej. Pamiętam też że nie masowalam jej codziennie tylko co któryś dzień. Małemu robię masaż oliwką codziennie po kąpieli, potem leży kilka minut na brzuszku i dopiero go ubieram i od razu daję pierś. Gaszę światło i dziecko śpi. Co dzień te same czynności mniej więcej o tej samej godzinie. Całe szczęście, że on się wtedy nie uaktywnia bo ja wieczorami jestem padnięta.
A Wy chyba nie kąpiecie codziennie? Tak chyba kiedyś pisałaś. Może to też jest przyczyna.

Ale to nie ja pisałam o kąpieli :p moim zdaniem dziecko wie kiedy ma być marudne i kiedy ma spać jesc itd. Jasne można wprowadzić harmonogram jakiś tam typu godzina kąpieli itd, ale nic ponadto moim zdaniem u dziecka nie zaplanujesz. Ono jest naszym szefem, nie na odwrót hah i daje nam znać płaczem, ze czegoś chce, bo tylko tak potrafi. Ja już potrafię odczytywać ten płacz tzn o co jej mniej więcej chodzić może [emoji28][emoji16] jak je cyca lub butle i zaczyna się wiercić lekko i coś nie pasi to znak, że narobiła coś w pieluchę i niewygodnie to szybko zmieniam itd.

reklama
Do góry