reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

No właśnie w tym rzecz, jest nie spokojna, płaczliwa, ciągle na rękach. Rzadko kiedy sobie polezy, pogada, porozgląda się.moze z dwa razy na dzień taka grzeczna jest , że mam czas ogarnąć i zjeść. Ciągle tylko je i marudzi. A śpi godzinę , lub parę minut i znowu oczy otwarte.
Kurcze. Moja córa też była maruda, spokojna była tylko u mnie na rękach albo bujana we wózku. Ale jak zasnęła to spała 4 godz. Nieraz się przebudzila to wzięłam do cyca, podurdała 5 min i dalej spała. Bo smoczka nie chciała to mój cycuś był na każde zło. A mówiłaś pediatrze że ona tak mało , krótko śpi i tak marudzi?

reklama
Ło matko. 2 godz po kąpaniu jeszcze nie śpi? A o której kąpiesz? Moje dzieciaczki po 20 oboje padli. Mały po kąpaniu ma masaż oliwką, 5 min majgania się na brzuszku, ubieram go i od razu do cyca. Po drugim cycu biorę go do odbicia, już na mnie trochę przysypia, 3 min, kładę do łóżeczka i zasypia. Ostatnio nie potrzebuje nawet smoczka do zaśnięcia.
Zastanawiam się czy wasze dzieciaki zawsze opróżniają 2 piersi? Mój je zawsze tylko z jednej i tak jak mówiłam w dzień je co 1-1,5h. Może wasze dzieci jedzą więcej naraz i dlatego rzadziej. Ale skoro mój usypia na piersi lub wyciąga sam sutka, to chyba nie wciskacie wtedy na siłę drugiej piersi?

Zastanawiam się czy wasze dzieciaki zawsze opróżniają 2 piersi? Mój je zawsze tylko z jednej i tak jak mówiłam w dzień je co 1-1,5h. Może wasze dzieci jedzą więcej naraz i dlatego rzadziej. Ale skoro mój usypia na piersi lub wyciąga sam sutka, to chyba nie wciskacie wtedy na siłę drugiej piersi?
Maja je z jednej.
Wcześniej w dzień co 2-2,5h jadła. Teraz też 1-1,5 jak u Ciebie.

Ło matko. 2 godz po kąpaniu jeszcze nie śpi? A o której kąpiesz? Moje dzieciaczki po 20 oboje padli. Mały po kąpaniu ma masaż oliwką, 5 min majgania się na brzuszku, ubieram go i od razu do cyca. Po drugim cycu biorę go do odbicia, już na mnie trochę przysypia, 3 min, kładę do łóżeczka i zasypia. Ostatnio nie potrzebuje nawet smoczka do zaśnięcia.

Zalezy jak wstanie ale zwykle 18-19, niekiedy zdarzy sie 20. Ona właśnie w tych wieczornych godzinach zawsze ma te swoje pory aktywności, zje, poleży porozglada sie, na raczki potulic dojeść i idzie spac, niekiedy godzina ale zazwyczaj 1.5-2h z kapaniem schodzi. Dzisiaj padła po 30min szok[emoji3]

Prawie zawsze tylko jedna, rzadko się zdarza żeby zjadł dwie. Z tego co pamiętam z córką to ok. 3 miesiąca te przerwy między kamieniami się wydluzyly.

U mnie też zawsze z jednej [emoji16]

U nas masakra. U Izy stwierdzono zapalenie opon mózgowych. Dostaje 3 antybiotyki, wczoraj pobrali jej punkcję płynu mozgowo-rdzeniowego. Czekamy na wyniki genetyczne płynu będą w środę, czwartek.
2 dni płakałam bo zadręczałam się, że mogłam wcześniej zauważyć gorączkę, apatię, postekiwania małej.

Kasia teraz nie ma co się zadręczać. Iza teraz potrzebuje dużo opieki i miłości. Antybiotyki zaczną działać.
Skąd to się w ogóle bierze takie choroby :(

Moja w środę będzie miała 4 tyg i daje jej 90 na karmienie ale pije co 2h. Myślę że za mało jej dajesz bo Twoja jest starsza od mojej.

Ale każde dziecko jest inne i nie ma reguły ile ml mleka dawać np dla 2,3,4 tygodniowego maleństwa.. przecież każde wypija tyle ile potrzebuje samo to wie najlepiej, każde z inna wagą i miarą się urodziło, różne płci maja maleńkie dzieci, zapotrzebowanie, geny itd [emoji5] tryb dnia tzn ilość łącznie godzin spania i czuwania, metabolizm itd :D tak przynajmniej ja to widze :) także ja widze to tak, że moja jest karmiona na żądanie i tyle Zje ile potrzebuje sama :)

Na początku jadł z jednej ale po jakimś czasie odłożony po zjedzeniu marudził i w końcu płakał to dałam drugą i był spokój. I od tego czasu chyba tylko raz najadł się jedną i uśpił się na dobre. A tak to wsuwa obie. Często, przeważnie w nocy, przy pierwszej przysypia ale jak biorę go na ramię do odbicia to szuka drugiej i ciumka rączkę albo moje ramię. A nieraz nie szuka tylko śpi ale jak beknie to biorę go do drugiej piersi i zazwyczaj od razu jak poczuje na buzi sutka to zaciąga i wydurda całego ☺ śpi już 3-4 godz po jedzeniu. Wczoraj miał rekord bo jadł o 16:30 jak przyszli do nas znajomi , przespał całą imprezę i szaleństwa i krzyki dzieci i obudził się dopiero po 21 i szybko go wykąpałam i jadł o 21:30 czyli miał 5 godz przerwy. Cyce myślałam że mi pękną i na pewno sporo mleczka w nich naszło. Bałam się czy po zjedzeniu drugiej nie uleje albo zwymiotuje że będzie mu za dużo ale nie. Wszystko opędzlował☺ i poszedł dalej spać☺

reklama

U mnie np malutka prawie cały dzień je, robi w pieluchę, śpi i czasami ma momenty leżenia spokojnie i rozglądania się, wierzgania nóżkami, a tak to ma od 20:15 do 23 godziny czuwania i lubi wtedy dużo jesc, nosić się, przebierać pieluszkę często trzeba, jest marudna itd i później pada i śpi już mocno przez pare godzin. Także to nie powinno dziwić, że nie śpi 2 h. U mnie pare razy zdarzyło się tez między spaniem tak w innych porach niż te co wypisałam takie dłuższe 1,5-3 h przerwy od spania do spania i później w końcu padają bateryjki takiemu maleństwu i śpi dłużej [emoji5][emoji28] także tez wszystko od dziecka zależy i każde dzieciątko ma swoje humorki, dni, procent baterii hah :)

Do góry