reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

No i dobrze że cię pilnuje :) z tego co pamiętam mamy obie miękkie szyjki więc mi lekarze też mówią o oszczędzaniu i też mało robię :) już nie długo i nasze maluchy będą bezpieczne [emoji8]Fajnie jest mieć malucha tydzień większego. Ja bym też chciała [emoji16]
Ale przyznam wam że trochę zwątpiłam w wiarygodność tego badania na swoim przykładzie i tutaj dziewczyn co dziś pisały .. mój byl na badaniu kurde tydzień większy , a za równy tydzień był już tydzień mniejszy :D także gdzie sens i logika [emoji57][emoji57][emoji57]
No trzeba się cieszyć z tego że ciąża bez komplikacji. Ale jak to mówią każdy ma problemy na swoją skalę.. jeśli nic ci nie dolega to czym innym masz się przejmować jak nie zgaga :D Ee nie , nie taka mała :)
Mój w 30+5 dni miał wagę 1490gr i lekarz mówił że w normie. Miał tam taki wykres i wychodziło coś na 25-30 centylu Nie za wiele ci pomogę bo nie wiem :D
Wiem że z torbą to dobry pomysł i analizuje czy też tak nie zrobić tylko tez nie znam odpowiedzi na to pytanie :D
Co do stroju ja biorę mojemu tylko klapki resztę jakoś ogarniemy , no i może coś to przegryzienia jakbym rodziła dużo godzin :(

Ja właśnie wczoraj wyparzalam wszystko i nawet gumowe rzeczy wrzucałam do wrzątku i gotowałam , nic się nie stało. [emoji14]Może to jest błąd pomiaru :)
Ja leżałam w szpitalu i tam w dwóch gabinetach mierzyli szyjkę.
W jednym miała 2.9cm , w drugim 3.4cm a u mojego gina 3.9cm także błędy pomiarowe są straszne duże. I za każdym pobytem w szpitalu te same wyniki [emoji14] A nawet choćby się skracała teraz to już z górki :) ma prawo się skracać byle nie szybko :) U nas wczoraj były burze ale dzisiaj niby też idą. Mnie to cieszy bo jest gorąco i zaduch.. chociaż wczoraj nie za wiele to dało ciągle było 30 stopni.

A czemu chciałabyś żeby twoje maleństwo było o tydzień starsze na USG ?
Robi to jakąś różnicę ? Bo moja od zawsze jest tydzień większa, na każdym USG.

reklama
Zaczęłam pakować torbę do szpitala i napotkałam kilka problemów niedoświadczonej matki :D pomożecie?

1. Do jednej torby się nie zmieściłam, więc wymyśliłam, że wezmę dwie. I jedna mniejsza będzie taka typowo na poród a druga z resztą rzeczy. I teraz pytanie co zabiera się typowo na poród? Koszulę, szlafrok, klapki, pomadkę, wodę, coś na przegryzkę, mały ręcznik, ciuchy dla męża. Czy tam na sam poród też te podpaski wielkie lub pampersy dla małego?

2. Co zabierają na przebrani wasi partnerzy? Mówię o tych szpitalach gdzie trzeba mieć swój strój. Dresy, tshirt i tenisówki będą ok?

3. Najgłupsze pytanie ever :D wyparzanie smoczków itp to oznacza, że trzeba je gotować kilka minut w garnku z wodą? :D i te części od laktatora te takie gumowe też mam tam wrzucić? Mam wrażenie jakby one miały się stopić we wrzątku [emoji23]

Ja miałam wziąć prócz torby dla siebie na po porodzie i dla małej , w plecak rzeczy typowe na poród. Ale zrezygnowalam.
Będzie mój lub mama, czy brat jak będzie mnie zawoził gdyby K nie było to mi pomogą wnieść torby. A później na porodówce to już z torby się wyciągnie ręcznik czy wodę. Nie będę kombinowała. Ale jak ty masz w jednej rzeczy dla siebie i dla dziecka to druga mała będzie akurat na porodówkę, żeby nie musieć grzebać :)

Mojemu spakuje, koszulke, spodenki i klapki. Chyba , że polozna powie , że nie muszę nic brać bo tam dadzą ochronne obuwie i przebranie. Muszę się dowiedzieć :)

Co do wyparzania to chyba też pomyślę nad gotowaniem. Bo ja lalam tylko wrzątkiem. Nie wiem czy to wystarczy ?

IMG_1307.JPG

Deser przed śniadaniem [emoji85][emoji85][emoji87]

Załączniki

• IMG_1307.JPG
    IMG_1307.JPG
    588,5 KB · Wyświetleń: 290
Woow, bardzo duża [emoji33]
Jutro zobaczę ile będzie w 32 tyg i 3 dn.ważyła maleńka:) cieszę się że 2 tyg temu miała ok wagę i teraz mam nadzieję że tyje jak powinna czyli ok 200-250 g tygodniowo bo przy cukrzycy różnie bywa albo dzieci tyja za dużo albo za mało:( oczywiście jak zawsze mega zestresowana do jutra będę :(

Ja też biorę magne b6 :)

My już po wizycie, jak zwykle pani doktor przyjęła nas przed czasem także szybko wróciliśmy :D
Kacperek odwrócił się główką do dołu - dlatego ostatnio mnie tak bolało koło pępka :D
Waży 1700 gramów a dziś mamy 30+0 czyli skończony 30 tydzień i jutro wkraczamy w 31.
Pani doktor mówiła że wymiary ma idealne jak na swój wiek. Sprawdziła przepływ krwi w pępowinie i wszystko jest ok. Mały strasznie się wiercił podczas badania. Z szyjką wszystko ok - ale ile ma cm to nie wiem. Drugi miesiąc bez infekcji jesteśmy. Kolejną wizytę mamy za 3 tygodnie i tak na razie zostanie. 3 lipca będzie pobierany gbs. Pani gin powiedziała mi żebym wytrzymała 6 tygodni i potem mały może się pchać na świat. 26 czerwca mam konsultację okulistyczną i wtedy się zobaczy czy mam wskazanie co cc.
Podpytałam o ubranka do szpitala i mam zabrać ze sobą 3x body i 3x pajacyk a resztę ma dowozić mąż. Zapytałam też o koszulę do porodu naturalnego i jeżeli tak będę rodzić to ma to być krótka koszula byle by zakryła pośladki i ma mieć rozpięcie niekoniecznie do karmienia może być takie pionowe i ma być luźna :D Fotek niestety nie mam ale w poniedziałek prenatalne więc pewnie wtedy coś dostanę :p

No dokładnie :) ja się cieszę, że moja max z wyliczeń doktora będzie miała 3 kg, bo możliwe, że nawet i 2,8 kg kruszynka wyjdzie albo w druga stronę, że jednak 3,5 bo wiaodmo, że to tylko sprzęt usg
Ale wielka 4kg raczej nie będzie :) przynajmniej wykorzystasz ciuszki na 56 :D

Mój w 32.1 2046g i dzieci tyją teraz ok. 250g na tydzień to przez 8tyg może jeszcze przytyć 2kg :D chyba, że wyjdzie z 2tyg wcześniej to będzie w sam raz wagowo :D

Jutro zobaczę ile będzie w 32 tyg i 3 dn.ważyła maleńka:) cieszę się że 2 tyg temu miała ok wagę i teraz mam nadzieję że tyje jak powinna czyli ok 200-250 g tygodniowo bo przy cukrzycy różnie bywa albo dzieci tyja za dużo albo za mało:( oczywiście jak zawsze mega zestresowana do jutra będę :(
Bedzie dobrze,zobaczysz ;) chociaz tez mnie ciekawi waga mojej w piatek :p bo z reguly dobrze rosla ;)

reklama
Ja też biorę magne b6 :)

My już po wizycie, jak zwykle pani doktor przyjęła nas przed czasem także szybko wróciliśmy :D
Kacperek odwrócił się główką do dołu - dlatego ostatnio mnie tak bolało koło pępka :D
Waży 1700 gramów a dziś mamy 30+0 czyli skończony 30 tydzień i jutro wkraczamy w 31.
Pani doktor mówiła że wymiary ma idealne jak na swój wiek. Sprawdziła przepływ krwi w pępowinie i wszystko jest ok. Mały strasznie się wiercił podczas badania. Z szyjką wszystko ok - ale ile ma cm to nie wiem. Drugi miesiąc bez infekcji jesteśmy. Kolejną wizytę mamy za 3 tygodnie i tak na razie zostanie. 3 lipca będzie pobierany gbs. Pani gin powiedziała mi żebym wytrzymała 6 tygodni i potem mały może się pchać na świat. 26 czerwca mam konsultację okulistyczną i wtedy się zobaczy czy mam wskazanie co cc.
Podpytałam o ubranka do szpitala i mam zabrać ze sobą 3x body i 3x pajacyk a resztę ma dowozić mąż. Zapytałam też o koszulę do porodu naturalnego i jeżeli tak będę rodzić to ma to być krótka koszula byle by zakryła pośladki i ma mieć rozpięcie niekoniecznie do karmienia może być takie pionowe i ma być luźna :D Fotek niestety nie mam ale w poniedziałek prenatalne więc pewnie wtedy coś dostanę :p
Super wieści z wizyty :)

Za 6 tyg mały może się pchać na świat? To będziesz mieć 36.0 tak? Myślałam że 37.0 to jest ciąża donoszona :D

Do góry