reklama
Lustysia
Fanka BB :)
To najwazniejsze, ze z dzidziusiem wszystko dobrze ja kupiłam ten balonik aniball się nazywa, 219zl kosztuje i czeka aż będę na miesiac przedJestem po wizycie. Synuś zdrowy. ❤❤❤
Najważniejszą dla mnie dzisiaj informacją jest to, że po niedomykalności zastawki nie ma śladu. Na połówkowym wyszła minimalna i dr kazał się nie przejmować bo w ciągu kilku tygodni miała się zacząć domykać. Ale wiadomo , że ja w głowie już sobie nabiłam, że jest coś nie tak. Dzięki Bogu już nic nie widać żadnej nieprawidłowości w serduszku.
Mały waży 1700g. To 30+3 tc. Nie chciał pozować. Wtulił się w mamusie i nie chciał ładnie odwrócić buźki. Na jednym zdjęciu troszkę widać usta nosek i taki pućkowaty policzek. Ja jestem 9 kg na plusie. Przekroczyłam 70tkę.. jeszcze dwie wizyty przede mną. Kolejna 9.07. Wtedy pobierze wymaz na Gbs i określi przybliżoną wagę dziecka. W ciągu dwóch ostatnich miesięcy dziecko może podwoić swoją wagę. To wychodzi że mały może mieć z 3500g. Jak w pierwszej ciąży miałam gbs + to nie jest powiedziane , że teraz też tak będzie.
Spytałam się gina o to obracanie dziecka z zewnątrz jeśli jest posladkowo ułożone. Powiedział, że takie praktyki ogólnie są zakazane i normalny lekarz nie zaryzykuje zdrowia dziecka ani swojej kariery zawodowej. Mój mały cały czas główką w dół. Jednak do samego porodu może się obrócić, ale mam nadzieję, że mi tego nie zrobi.
Pytałam też czy mogę coś zrobić , żeby uniknąć nacięcia. Polecił mi balonik do ćwiczeń, nie pamiętam nazwy coś na a. Koszt ok 150 zł ale wg niego jeśli się ćwiczy ten ostatni miesiąc zgodnie z instrukcją to są super efekty nie tylko w kwestii porodu. Powiedział , że mąż też będzie zadowolony ☺
Zaraz Was doczytam co naskrobałyście od południa i któraś miała też dzisiaj wizytę jak ja. Teraz idę coś wszamać jeszcze bo zjadłam tylko trochę pomidorowej po powrocie.
Bajunia
A jakie mialyscie cykle? Bo on mi liczyl z cyklem miesiaczkowym
Z cyklem czy bez przeważnie liczą od daty ost.@ plus 9 mcy i plus 7 dni. Ja OM miałam 10.11 więc termin 17.08☺
Maljan
A u nas było tak że na prenatalnych w 29.0tc mały ważył 1220g, był w 17 centylu i przewidywana waga przy porodzie to niby 3400g. Po czym w ciągu 3 tygodni w 32.1tc przybrał aż 800g i ważył 2046g i ten wymiar jest jakby był o tydzień starszy, to będzie jakiś 60 centyl pewnieTo moja dziś w 32+1 ma 1,7 kg ponad także też dobrze, lekarz mówił o 19 centylu. I na tej podstawie też komputer mu wyliczył, że Kornelia będzie miała przy urodzeniu 3 kg jakoś. [emoji7]
Więc te nasze dzieciaczki mogą różnie przybierać i ja już nie wierzę w żadne przewidywania
Maljan
Może i mam taką listę, muszę zerknąć do tych materiałów, dzięki :*Nie dostałaś takiej listy ze szkoły rodzenia, co na salę się bierze?[emoji16] Byłam pewna, że koleżanka mi takie coś pokazywała.[emoji16]
Co do 2 punktu..to mysi mieć na bank klapki i to najlepiej takie gumowe. Koszulę rozpinaną, żeby kangurować w razie czego i moim zdaniem krótkie spodenki będą ok[emoji4] mój przynajmniej taki zestaw będzie mieć[emoji16]
Co do punktu 1. W koszuli już tam idziesz i warto mieć na pewno wodę, klapki, ręcznik i na pewno podkłady dla Ciebie i pieluszki dla małego. Ale z tego co kojarzę, to mąż to będzie wszystko dawał. Tak jest tam w szpitalu przy raciborskiej[emoji16] mnie przyjaciółka powiedziała żebym pomadki nie brała ani przegryzek, bo i tak nie będziemy w stanie o tym myśleć[emoji23]
Lustysia
W Katowicach jest klinika okulistyczna, sama tam jeździłam jak miałam podejrzenie jaskry. Na szczęście to tylko taka moja 'uroda' oka a nie jaskra ale tam podobno ludzie zcalej polski przyjezdzaja.Babcia mojego męża miała problem z kanalikiem łzowym i ciągle chodziła z chusteczką. Ale to jest starsza osoba i u niej to z wiekiem tak się zrobiło. Powiem Ci , że ona jeździła do Katowic i coś miała robione z tym kanalikiem. Dowiem się dokładnie gdzie i co miała robione, ale chyba jej pomogli bo teraz od tego czasu nie kojarzę , żeby jej to oko łzawiło
Zawsze jeśli coś dolega naszym dzieciom to mamie pęka serce. Takie łzawienie to niby nie jakaś groźna choroba , ale jednak uciążliwa dolegliwość. A pobyt w szpitalu dziecka to zawsze dla nas stres. Trzymam kciuki za małą.
Dowiem się więcej i napiszę
Bajunia
Trzymam kciuki za Was. Będzie dobrze. W szpitalu będziesz już pod stałą opieką. Pisz nam tu na bieżąco wszystko.Ja już po wizycie. Szyjka ma 1.4 cm. Dostałam skierowanie do szpitala. Obecnie mamy 31 tydzień A z tego co usłyszałam to mały waży 1300 gram? Teraz to do mnie doszło, bo jak usłyszałam że szyjka z 2.7 cm się skrocila to aż mi się słabo tam zrobilo? Jakim cudem jak 21 maja w 28 tygodniu mały ważyl 1154 gramy? Mam nadzieję że gince się coś pomyliło;( pewnie zostane tam do konca porodu, bo mam klucia w szyjce i bole jak na okres. Mam nadzieje ze ta waga to jakas pomylka
Ja zaczęłam wprowadzać stałe pokarmy jak córka skończyła 5 mcy. Podobno powinno się tak od 6 a nawet 7 mca przy kp. Ale moja tak oczami wodziła za jedzeniem i aż buzię otwierała jak my jedliśmy że nie miałam serca nic nowego jej nie dać. Zaczełam od słoiczków bo jednak producenci muszą jakieś te normy eko spełniać żeby produkt był dopuszczony dla niemowląt. A ja bym taka pewna tych norm dla marchewki z warzywniaka nie była bo oni biorą towar z ogólnych hurtowni a nie z ogródka babci Jadzi.Taki zwykły leżaczek bujaczek mam od mamy, kupiła małej w prezencie. Ale ten kinderka nie odpuszczę, bo się za bardzo napalilam ;D to przy kp kiedy wprowadza się nowe pokarmy ? I jak jest przy dokarmianiu , tak samo jak przy mm ?
Muszę najpierw poczytać z czym to się je ☺ bo gdzieś coś słyszałam, ale konkretnie nie wiem nic.@Bajunia super!![emoji16] nie ma co się martwić na zapas[emoji4]
I co kupujesz ten balonik?[emoji16]
Prawdopodobnie ☺ muszę doczytać. Ale gin mi tak zachwalał, że chyba się skuszę ☺Piekny ❤
A ten balonik to na miesnie kregla tak?
miloscwczasachpopkultury
A u nas było tak że na prenatalnych w 29.0tc mały ważył 1220g, był w 17 centylu i przewidywana waga przy porodzie to niby 3400g. Po czym w ciągu 3 tygodni w 32.1tc przybrał aż 800g i ważył 2046g i ten wymiar jest jakby był o tydzień starszy, to będzie jakiś 60 centyl pewnie
Więc te nasze dzieciaczki mogą różnie przybierać i ja już nie wierzę w żadne przewidywania
Ja mojemu lekarzowi wierze, teraz miał lepszy sprzęt tam u siebie prywatnie i sam mówił, że taki „stuningowany” hah także tak mam nadzieje, że będzie miała około te 3 kg na końcu [emoji56]
Biedroneczka10
U nas dzisiaj od rana okropne deszczysko. Dobrze że jeszcze się mieszczę w moją kurtkę bo inaczej byłoby słabo z wyjściami.
Będzie dzisiaj leniwy śpiący dzień chyba przez to że tak ciemno i deszczowo.
Będzie dzisiaj leniwy śpiący dzień chyba przez to że tak ciemno i deszczowo.
reklama
Anulaa88
No i za dobrych czasów pracowała tam słynna Pani Doktor Gierek[emoji4] mojej kuzynce uratowała oko, chociaż w Kielcach mówili jej, że widzieć nie będzie[emoji4]W Katowicach jest klinika okulistyczna, sama tam jeździłam jak miałam podejrzenie jaskry. Na szczęście to tylko taka moja 'uroda' oka a nie jaskra [emoji14] ale tam podobno ludzie zcalej polski przyjezdzaja.