reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Ja dziś zakupiłam klapki pod prysznic skarpety na porodowKE w razie "W" heh nożyczki dla maleństwa bo zapomniałam i zostało mi tylko sól fizjologiczna i coś do noska dla małej no i spakować torby bo jakoś się zebrać nie mogę;)wypralam wczoraj torby i dziś weny nie miałam ;)
Ja kontroluje cały czas kiedy pojawi się mój rozmiar klapkow, upatrzyła sobie jedne i innych nie chce :p chyba ze nie będzie to będę musiała inne zamówić :p

reklama
Ladne zdjęcie ❤️
Dobrze, ze wszystko w porządku. Mi dziś powiedzieli, ze dzidzia jest mniejsza niż inne w tym tygodniu, jestem w 30 i mała ma 1473g, czy rzeczywiście taka mała? Nie wydaje mi się :p
Mój synek w 30 TC 1499 i lekarz mówił że w normie tuż przy 50 centylu także też mi się nie wydaje żeby jakaś bardzo mała była:)

Córa jest jakimś ewenetmentem laryngologiczno-okulistycznym. Od urodzenia miała niedrożny kanalik łzowy w prawym oku. To powszechne u niemowlaków, z tym, że zwykle wystarcza mały zabieg udrażaniania. u niej to sie nie powiodło. Miała dwukrotnie robiony laserem nowy kanalik w klinice w chorzowie ale efekty nie były zadowalające. W listopadzie ub. roku przyjeto ją w poznaniu gdzie też robiono jej nowe ujście dróg łzowych ale lekarz ocenił, że w ogóle woreczek łzowy u niej nie funkcjonuje. Ma cały zrośnięty i zupełnie nie spełnia swojej funkcji. Założono jej swego rodzaju stent, który teraz trzeba jej usunąc. Nisetety dalej poprawa jest kiepska. martwi mnie to, bo choć jej ten defekt nie boli to często łzawi jej to oko. Wiadomo, dziewczynka... za pare lat będzie chciała się malować itd a tu ciągle to oczko ma jakby mokre. Najgorzej przy wietrznej pogodzie :(

Babcia mojego męża miała problem z kanalikiem łzowym i ciągle chodziła z chusteczką. Ale to jest starsza osoba i u niej to z wiekiem tak się zrobiło. Powiem Ci , że ona jeździła do Katowic i coś miała robione z tym kanalikiem. Dowiem się dokładnie gdzie i co miała robione, ale chyba jej pomogli bo teraz od tego czasu nie kojarzę , żeby jej to oko łzawiło
Zawsze jeśli coś dolega naszym dzieciom to mamie pęka serce. Takie łzawienie to niby nie jakaś groźna choroba , ale jednak uciążliwa dolegliwość. A pobyt w szpitalu dziecka to zawsze dla nas stres. Trzymam kciuki za małą.
Dowiem się więcej i napiszę

A ja nie wiem na który termin patrzeć.
Ostatnią miesiączkę miałam 27 października i wtedy termin na 3 sierpień.
Z pierwszego prenatalnego termin na 21 sierpnia.
Cykle miałam regularne oprócz września i października 2017 i pewnie stąd taka różnica w terminach
Duża rozbieżność...3 sierpień a 21 sierpień...
Chyba nie doceniam tego, ze nic mi nie dolega... moja zgaga przy Twoich problemach to pikus
Zgagi na szczęście nie miewam[emoji23][emoji23][emoji16] Myślę, że każda z nas ma jakieś tam problemy. Czasem duże, czasem małe. Ważne, żeby wytrwać [emoji4]

Zaczęłam pakować torbę do szpitala i napotkałam kilka problemów niedoświadczonej matki :D pomożecie?

1. Do jednej torby się nie zmieściłam, więc wymyśliłam, że wezmę dwie. I jedna mniejsza będzie taka typowo na poród a druga z resztą rzeczy. I teraz pytanie co zabiera się typowo na poród? Koszulę, szlafrok, klapki, pomadkę, wodę, coś na przegryzkę, mały ręcznik, ciuchy dla męża. Czy tam na sam poród też te podpaski wielkie lub pampersy dla małego?

2. Co zabierają na przebrani wasi partnerzy? Mówię o tych szpitalach gdzie trzeba mieć swój strój. Dresy, tshirt i tenisówki będą ok?

3. Najgłupsze pytanie ever :D wyparzanie smoczków itp to oznacza, że trzeba je gotować kilka minut w garnku z wodą? :D i te części od laktatora te takie gumowe też mam tam wrzucić? Mam wrażenie jakby one miały się stopić we wrzątku [emoji23]

Nie wiem czy temat był już poruszany czy tez nie, ale czy macie w planach zakup takiego urządzenia, które monitoruje oddech dziecka? Moja mama cały czas mi o tym mówi, ze muszę to mieć, bo z moja siostra miala taki przypadek, ze dostała bezdechu. Na szczęście mama wtedy nie spała i szybko zareagowała. Ale to podobno ma zapobiec takiej śmierci łóżeczkowej. Bo jeśli dziecko nie oddycha przez jakiś czas chyba 15 czy 20s to urządzenie daje sygnał dźwiękowy. Ciekawa jestem czy nie ma takich urządzeń 2w1 z niania elektroniczna. Jeśli nie to jak nianie macie lub planujecie kupić? :)

Ja przy córce nie miałam. Teraz też nie kupuję. Podobno przydatne przy wcześniaku. Ale jeśli tylko czujesz że będziesz spokojniejsza mając monitor oddechu przy dziecku to może warto się zastanowić

reklama
Do góry