reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Dokładnie, przeliczać mogą tylko Ci co pracują za granica, a mieszkają w Polsce. Taka sytuacja jest najkorzystniejsza, ale nie każdy może sobie na coś takiego pozwolić. Druga sprawa można pracować i 'zyc' za granica, zjeżdżać do PL i przywozić prawie cała zarobiona kasę, ale taka osoba w zasadzie nie ma życia, tylko robota dom (sorry jakiś tani pokój), wydawać tylko tyle co na najpotrzebniejsze artykuly spożywcze. Ale to nie jest życie dla tej osoby, wymaga sporo poświęceń i wyrzeczeń.
No właśnie. I mój tak żyje całymi tygodniami.. je byle co, byle by dużo nie wydać. Od 6 do 18 na budowie. Słońce, deszcz, śnieg. Nie ma różnicy. Niedziela wolna i włącza się tęsknota. Że by się chciało zjeść obiad z rodziną.. zjeżdża z wypłata. Która rozchodzi się w kilka dni. I znowu nic nie odłożone bo za dużo na głowie. Wyjezdza spowrotem po 3/4 dniach znowu na kilka tygodni, żeby było na rachunki na przyszły miesiąc i tak jedno i to samo w kółko... Zero życia, zero rodziny.. smutne takie coś ..

reklama
Słucham? Masakra, za pół miliona to można mieć dom z ogrodem pięknym xD współczuje takich cen nieruchomości. W Zgorzelcu my za 130 tys kupić możemy mieszkanie, a dom szeregowke spokojnie od 200 tys już się znajdzie. W Swidnicy mój tato w samym rynku kupił mieszkanie za 90 tys.
Jasne, tak jak mówisz. Mój Bartek tez ciężko pracuje w tych Niemczech, ale teraz skoro ma 1500 za prace + 180 na dziecko to wie za co pracuje. Mama Bartka tez dużo pracy włożyła w te studia, naukę języka, ale na pewno zarobi więcej niż 4 tys w tym banku niemieckim.
To z Zgorzelcu macie bardzo dobre ceny :) u nas mieszkanie 70m z rynku wtórnego, do remontu to koszt ok.200 tys, z rynku pierwotnego, w stanie deweloperskim to koszt ok. 300 tys, a szeregowiec w stanie deweloperskim to ok 350-400 tys :)
Na działkę i domek żeby wybudować to trzeba mieć z 550 tys.

Jeśli masz swoją koszulę nierozpinaną na biuście to pewnie podnoszą. Ja nie wiem bo rodziłam w szpitalnej a ona jest sama w sobie krótka ledwo tyłek zakrywa ale jest też rozpinana dość głęboko na biuście. Ale szczerze to nie pamiętam czy miałam podniesioną od dołu czy rozpiętą od góry jak mi Małą położyli na mnie od razu.
Myślę , że Zaraz po porodzie nie będzie nam robiło to większej roznicy, że koszula jest podniesiona do góry. Bo i tak rodzimy z gołym tyłkiem :p

A po CC też dają dziecko do piersi ?
W normalnej koszuli się rodzi ? Czy w majtkach się leży i tylko podnosi koszule żeby zrobić cięcie ?

Owszem tylko taki szaraczek w Niemczech zarabia najniższa krajowa Ok 1100, a w PL ile wynosi teraz najniższa krajowa? Nawet się nie orientuje ale chyba trochę więcej. W każdym razie tak można się przekomarzać w sumie bez sensu, bo ktos może powiedzieć, ze jak ktos ma mniejsze dochody to może starać się o jakies dofinansowanie do mieszkania czy coś. Nie jestem w tym kompletnie zorientowana, bo nie przyjechałam tu po to, żeby ciągnąć od państwa Niemieckiego ile wlezie, tylko żeby zarobić sobie na własne utrzymanie. Owszem urodzi nam się dzidzia to pewnie postaramy się o tzw kindergeld, bo to zawsze dodatkowe pieniążki, które można przeznaczyć na dzidzie.
Nie mówimy o przekomarzaniu :) z ciekawości ta rozmowa. Już mówiłam że wszędzie dobrze tam gdzie nas nie ma :) w PL najniższa krajowa to chyba koło 1500 zł

Ja mam do Wrocławia 21 km. Mieszkam na wsi. Między trzeba większymi miesteczkami gdzie idzie znaleźć pracę. Jednak pracuje we Wroclawiu. Dojazd pociągiem do Wrocławia zajmuje mi 20 minut więc jest to dla mnie wygodne. I do pracy że stacji mam 6 minut drogi. Niektórzy dłużej samym tramwajem dojeżdżają do oracy bo około godziny. Wrocław mnie męczy i sama bym tam nie chciała mieszkać. Ale tam gdzie ja mieszkam jest Ok, wioska, mało ludzi, cisza, spokój i dobry dojazd pociągiem.
Na jakiej wiosce mieszkasz? Mam rodzinę na wsi pod Wrocławiem, ale oni mają chyba z 40km do Wrocławia :)

Ja pamiętam że potrafiłam jedną ręką trzymać malutką przy cycu a drugą wytrzeć kurz z szafek☺ ale to sporadycznie☺ zazwyczaj karmiłam na leżąco bo na siedząco to też długo ręce nie wytrzymywały. Teraz zamówie sobie rogala do karmienia bo myślę że będzie wygodniej. Tak musiałam kombinować z różnymi poduszkami i pokładać
Nawet na początku jak dziecko jest takie malutkie to bolą ręce ? A jak najwygodniej Ci było karmić ?
Ja mam do spania ten wielki rogal i go w ogóle nie używam. Myślę , że może jak się mała urodzi. To bym się okrecila tym rogalem i mała na nim położyła i tak karmiła. Ale czy to wyjdzie ?:p

reklama
Nawet na początku jak dziecko jest takie malutkie to bolą ręce ? A jak najwygodniej Ci było karmić ?
Ja mam do spania ten wielki rogal i go w ogóle nie używam. Myślę , że może jak się mała urodzi. To bym się okrecila tym rogalem i mała na nim położyła i tak karmiła. Ale czy to wyjdzie ?:p
Ja tez mam ta poduszke dla siebie i spie z nia. Mysle, ze do karmienia na później akurat. A moze tak sie do niej przyzwyczaje ze po porodzie bede z nia spala :)

Do góry