reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Wiadomo, Twój wybor. I tu już nie chodzi o dziecko, oglądałam program o tym jak działa środki chemiczne i do sprzątania mieszkania i jak przez pół życia to wszystko się osadza w organizmie i jakie są skutki to już wole na te 2 h założyć maske i otworzyć okna żeby później nie żałować, jak nagle bym tfu tfu ciężko zachorowała.
Ja też kiedyś gdzieś czytałam o tym że to wszystko się odkłada. Ale kurcze jakbym miała ubierać rękawiczki do każdego sprzątania , maseczkę , otwierać okna to bym chyba nigdy się szybko nie wyrobiła :(
To trochę tak jak z dbaniem o siebie. Krem pod oczy , krem na dzień , krem na noc , balsam na rozstępy , balsam do ciała , peeling , maseczki .. brakloby życia na wszystkie zabiegi :( a jeśli komuś starcza na to czasu - jestem pełna podziwu bo ja tak nie potrafię :D

reklama
Dziewczyny czy wy liczycie ruchy dziecka? Czytam, że w fazie aktywnej powinno być ich minimum 10 w ciągu max 0,5godziny. Mam wrażenie, że od soboty mała się mniej rusza i już zaczynem fiksować.
Mi dzisiaj mała też coś słabo się rusza i siedzę jak na szpilkach. Wogole od jakiegoś tygodnia po spaniu bolał mnie mięsień na wzgorku łonowym a od wczoraj czuje takie mrowienie przechodzace w rytmiczne pulsowanie jakby silny przepływ krwi. Jak chodziłam w ciąży z Lenka to miałam podobne we wnętrzu pochwy jakby coś tam wibrowalo. Ma któraś podobnie?. W środę mam wizytę to spytam czy to normalne

Ja też kiedyś gdzieś czytałam o tym że to wszystko się odkłada. Ale kurcze jakbym miała ubierać rękawiczki do każdego sprzątania , maseczkę , otwierać okna to bym chyba nigdy się szybko nie wyrobiła :(
To trochę tak jak z dbaniem o siebie. Krem pod oczy , krem na dzień , krem na noc , balsam na rozstępy , balsam do ciała , peeling , maseczki .. brakloby życia na wszystkie zabiegi :( a jeśli komuś starcza na to czasu - jestem pełna podziwu bo ja tak nie potrafię :D

To tylko 2 sekundy założenie takiej maski i jednak to różnica jak to co piszesz z pielęgnacja całego ciała. Wiesz, mnie te 3 sekundy nie zbawia, a wiem, że dzięki tym 3 sekundom mogę pożyć i 30 lat więcej :)
Ale mówię, ja już tak sobie wbiłam do głowy i bałabym się bez maski sprzątać, tym bardziej w ciąży gdzie przez krew i układ oddechowy wszystko może przejść do dziecka.

Mój mąż ma jeszcze koło 40 dni urlopu (razem z tym ojcowskim) więc chciałabym żeby wziął chociaż 1 tydzień po porodzie a później we wrześniu na spokojnie 2-3 tygodnie. Ale zobaczymy jak to wyjdzie właśnie, bo okazało się że jedna dziewczyna u nich już zarezerwowała sobie 2 tyg urlopu w sierpniu (nie wiem które dokładnie) a nie mogą wziąć 2 osoby w tym samym czasie. Więc u nas wszystko wyjdzie w praniu, zależy kiedy urodzę. Jeśli np w lipcu to chyba będzie miał więcej urlopu od razu po porodzie, a jeśli w sierpniu to być może tylko kilka dni.
U mojego męża w pracy też niby jedna osoba może iść ( jedna osoba z męża maszyny , łącznie 4 osoby ) ale na szczęście poród żony zwalnia z tych zasad :D
No i dwóch zmienników specjalnie bierze urlop w czerwcu żeby się nie zdublować ale jeden niestety nie weźmie, jego żona ma termin porodu na ten sam dzień co ja :D najwyżej na opiece będzie dwóch na raz a później stwierdziliśmy że jeśli tamten weźmie urlop to mój będzie pracował a urlop wezmiemy we wrześniu :) niby szefostwo poszłoby na rękę że wolne mieliby we dwóch ale maz nie chce tak , bo wtedy tych dwóch zmienników będzie miało straszny zapiernicz i jak zwykle się nad kims lituje [emoji14]

Nie wiem jaki artykuł czytałaś ale podobno na naszym etapie ciąży należy wyczuć dziesięć ruchów w ciągu dnia , a nie w ciągu pol godziny ;) a jeśli chodzi nawet o bardziej zaawansowaną ciążę to w szpitalu gdzie ja leżałam dziewczyny nawet w 35 tygodniu dostawały kartkę do liczenia ruchów sposobem 10 ruchów w ciągu dnia :)
U nas karta jest obowiązkowa. Ja dostanę ja od położnej na środowej wizycie. I faktycznie codziennie trzeba oznaczyć godzinę przy 10 ruchu dzidziusia

reklama
Ja sama nie wiem jak to będzie z mężem i zwolnieniem. Jak urodzę sn to myślę że nie będzie brał, jak CC to sama nie wiem bo nie mam doświadczenia. Akurat w sierpniu córka nie ma przedszkola więc będziemy siedzieć w 3 w domu. Jakby co to mama albo teściowa pomoga:)

Mój mąż planuje zmianę pracy od sierpnia także urlopu jeszcze mieć nie będzie ewentualnie ten tacierzynski ale to chyba zostawimy na później.

Kupiłam dzisiaj proszek, zdecydowałam się używać białego jelenia do koloru. Także mam zamiar rozpocząć akcję pranie i prasowanie.

Do góry