reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Dziewczyny a myślicie że w ciąży można jeść ananasa? Bo coś kiedyś czytałam że on przyspiesza poród?
Nie słyszałam nigdy o tym[emoji16]zresztą nawet przy jedzeniu się nad tym nie zastanawiam [emoji16]Myślę, że to kolejna ściema z dawnych czasów[emoji16]
Dziewczyny czy wy liczycie ruchy dziecka? Czytam, że w fazie aktywnej powinno być ich minimum 10 w ciągu max 0,5godziny. Mam wrażenie, że od soboty mała się mniej rusza i już zaczynem fiksować.
Ja na razie nie liczę[emoji16]

reklama
ja bym chciała urodzić tak z 1, 2 tygodnie wcześniej ;) a jeszcze mam umowę do końca sierpnia, a termin na 24 sierpnia ;/ więc modlę się żeby wcześniej urodzić, bo tak to mi macierzyńskie przepadnie ;/

Ja tez bym tak chciała w 37-39 urodzić.
Ale jak to? Ja miałam umowę do grudnia 2018 teraz i skoro rodzę w sierpniu to wybralam macierzyńskie na następny rok na 80% i umowa mi się przedłuża automatycznie do sierpnia 2019.

Tobie tez tak nie powinno się zrobić? Nawet jeśli urodzisz po terminie to powinnaś być chyba jakoś przez prawo chroniona czy nie? I normalnie mieć prawo do macierzyńskiego.
Jeśli tak to nie działa to ja od 37 tyg na Twoim miejscu już bym próbowała coś przyspieszyć tzn posprzątać, chodzic po schodach, kochać się z mężem itd :)

Ja się witam w 30 tygodniu ciazy !;) mam nadzieję że jeszcze 6 tygodni wytrwamy w dwupaku. Ostatnio boli mnie coś krocze i pojawiają się lekkie bole okresowe. Mam nadzieję że to nic niepokojącego, bo kiedyś też tak miałam a nic złego się nie działo. 30 tydzień to brzmi poważnie, aż mam gęsią skórkę i nie mogę się doczekac dnia porodu i chwili aż zobaczę synka!

Ja dziś zaczęłam 32 tydzień, także jeszcze z 5 tygodni niech córcia posiedzi i tak w połowie lipca może wychodzić :)
To musisz dużo wypoczywać i lekarza spytać co takie bóle mogą oznaczać. Ja tez się już nie mogę doczekać tego jak córcia będzie wyglądać, jakiś włoski, oczy, usta, nosek itd [emoji7][emoji7][emoji7]

Madziula, zorientuj się jeszcze z tym macierzyńskim. Nie znam się ale moja koleżanka miała umowę do końca kwietnia i termin porodu też jakoś tak a urodziła 03.05 i ma macierzyński z pracy. To jest tak, że chyba automatycznie się przedłuża umowa do dnia porodu ale tak jak mówię, nie jestem pewna. Zadzwoń do Zusu niech ci powiedzą, będziesz wiedziała co i jak.

@klaudiaa975 dzisiaj masz wizytę ? :)

Poprosiłam siostrę dzisiaj żeby poszła do Lidla bo ma blisko i oczywiście już z rana dzikie tłumy i mało co już zostało , kupiła mi tylko taki 2pack spodenek :D a jak w waszych lidlach dzisiaj było o ile byłyście ? :)Zobacz załącznik 863636

Śliczne :) ja chyba pojutrze lub jutro się przejdę do Lidla , kupię sukienki i trochę ubranek :) bo dzisiaj wątpię żeby mi się chciało. K zaraz jedzie do Niemiec a ja na 13 wizyta. Trzymajcie kciuki :)

ja mam umowę na zastępstwo i tak mi poszli na rękę , bo miałam do czerwca, a mam przedłużoną do sierpnia ;) jakbym nie urodziła do końca to wtedy nie będę miała macierzyńskiego liczonego z pracy;/
A to jak jest na zastępstwo to w ogóle się nie orientuję :)
Ja nigdy o tym nie słyszałam :szok: jadłam od czasu do czasu i nic mi nie było, może to jakiś mit [emoji14]

Mnie natomiast interesuje czy któraś z Was robiła keratynowe prostowanie wlosow w trakcie ciazy? Tez opinie są różne, ale zastanawiam się czy to nie coś w rodzaju jak farbowanie wlosow, ktos coś rozpowszechnił, a to wcale nie prawda. Zastanawiam się czy taka keratyna może negatywnie wpłynąć na przebieg ciazy :confused:
Miałam robić ale zaszłam w ciążę i nie robiłam. Podobno to cholernie śmierdzi. Mam znajoma fryzjerkę ona tego nie robiła u siebie w zakładzie właśnie na szkodliwość bo nawet jeden zabieg na 3dni to dużo choćby i bez ciąży.
Myślę że z jakiegoś powodu zalecają robienie zabiegu w maskach na twarzy i bez obecności malych dzieci . Natomiast nie wiem czy sama keratyna nałożona na włosy i głowę jakoś wpływa [emoji14]

Dziewczyny czy wy liczycie ruchy dziecka? Czytam, że w fazie aktywnej powinno być ich minimum 10 w ciągu max 0,5godziny. Mam wrażenie, że od soboty mała się mniej rusza i już zaczynem fiksować.

Ja nic takiego nie robię, uważam, że nie ma co aż tak panikować, bo każdy dzień jest inny, w jeden może być bardziej ospała, w drugi bardziej aktywna. Jak to my :)

Także nie liczę, wystarczy mi ze max 10 razy w ciągu dnia ją czuje. Niektóre dzieciaczki są spokojniejsze i mniej aktywne w brzuszku także nie ma co się stresować :)

reklama
Ja nigdy o tym nie słyszałam :szok: jadłam od czasu do czasu i nic mi nie było, może to jakiś mit :p

Mnie natomiast interesuje czy któraś z Was robiła keratynowe prostowanie wlosow w trakcie ciazy? Tez opinie są różne, ale zastanawiam się czy to nie coś w rodzaju jak farbowanie wlosow, ktos coś rozpowszechnił, a to wcale nie prawda. Zastanawiam się czy taka keratyna może negatywnie wpłynąć na przebieg ciazy :confused:

Broń Boże nie rób tego zabiegu teraz. Keratyna to bardzo silny środek, który poprzez skore głowy i krew, płuca dostanie się do dzidziusia i nawet nie chce myśleć o skutkach tego.. nie jest to wskazane, jest zabronione w czasie od samego początku ciąży. To taki silny środek, ze nawet przy zabiegu Dziewczyna, która robiła mi miała maskę na sobie i ja tez. Także nie nie nie :( w czasie karmienia piersią i laktacji tez nie można tego robić.

Do góry