reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Hm ja się troszkę pogubiłam już z tymi badaniami.
Ja idę na USG prenatalne i mój lekarz nie patrzy na dziecko w 3d bo podobno to jest tylko dla wizualizacji i lepiej ocenia się dziecko 2d. Nawet zdjęć z 3d nie dostaje.
A wy idziecie na jakieś badanie specjalne 3d tylko w celu żeby zobaczyć dziecko i mieć pamiątkowe zdjecie ?

Już kiedyś miałam pytać o to bo był temat kiedy iść na badanie 3d i ktoś napisal że idzie specjalnie w 32 ( chyba ) bo wtedy najlepsze zdjęcia będą

I teraz ja już nie wiem.. to jest to samo badanie a zamienne nazwy, czy to są dwa badania jedno w celach zdjęciowych a drugie w celach diagnostycznych ?
[emoji85] [emoji85]
To może zostanie ci nawyk po ciąży i będziesz zasuwać autkiem w adapterze :D
Ja idę na ostatnie prenatalne prywatnie dlatego że na NFZ jest tragiczny aparat a chcę żeby dziecko mi bardzo dokładnie sprawdził. Tak jak pisałam wcześniej z synem mi na trzecim prenatalnym wyszło że mały ma zastoje w nerkach. Teraz organy są większe i łatwiej je dokładnie sprawdzić.
A zdjęcie 3d (filmiki nie do dostaję) dostaje tylko buzi na pamiątkę :)
I powiem że fajna pamiątka. :) Ale gdyby chodziło tylko o zdjęcie to bym nie poszła i nie płaciła 180 zł .

reklama
Hm ja się troszkę pogubiłam już z tymi badaniami.
Ja idę na USG prenatalne i mój lekarz nie patrzy na dziecko w 3d bo podobno to jest tylko dla wizualizacji i lepiej ocenia się dziecko 2d. Nawet zdjęć z 3d nie dostaje.
A wy idziecie na jakieś badanie specjalne 3d tylko w celu żeby zobaczyć dziecko i mieć pamiątkowe zdjecie ?

Już kiedyś miałam pytać o to bo był temat kiedy iść na badanie 3d i ktoś napisal że idzie specjalnie w 32 ( chyba ) bo wtedy najlepsze zdjęcia będą

I teraz ja już nie wiem.. to jest to samo badanie a zamienne nazwy, czy to są dwa badania jedno w celach zdjęciowych a drugie w celach diagnostycznych ?
[emoji85] [emoji85]
To może zostanie ci nawyk po ciąży i będziesz zasuwać autkiem w adapterze :D
Wtedy to już nie będę miała potrzeby[emoji16] zresztą będę musiała go oddać [emoji16] kiedyś będzie trzeba wrócić do normalności[emoji16] mam nadzieję[emoji23]

Lekarze na tych 3 prenantalnych czasami włączają opcję 3d, żeby pokazać jak fajnie dziecko widać[emoji4] ja już na pierwszych badaniach miałam jedno takie zdjęcie[emoji4]
Ale masz rację...znam osoby, które szły tylko na 3d dodatkowo, żeby mieć filmik i zdjęcia z takiego badania[emoji4]

A ja się pochwalę, że takie małe urzadzonko mam w domu. Dostałam od koleżanki, która niedawno została szczęśliwą mamusią. Super sprawa, a ile dzieciaki mają frajdy jak słuchają serduszka dzidziusia :D
To tylko serce słychać? Skurczów nie mierzy?bardzo fajne moc tak posłuchać serduszka kiedy się chce. Właśnie takie widziałam ale to nie jest ktg. KTG mierzy puls skurcz i jeszcze zaznacza się ruchy dziecka. Zorientujcie się u siebie w szpitalach u mnie np tak gdzie rodzę po 36 TC się zapisuje na ktg które ocenia lekarz że szpitala i się chodzi tak właśnie na to ktg żeby monitorować czy poród już czy jeszcze nie. Ja będę dzwonić na początku lipca się umawiać na pierwsze.

To tylko serce słychać? Skurczów nie mierzy?bardzo fajne moc tak posłuchać serduszka kiedy się chce. Właśnie takie widziałam ale to nie jest ktg. KTG mierzy puls skurcz i jeszcze zaznacza się ruchy dziecka. Zorientujcie się u siebie w szpitalach u mnie np tak gdzie rodzę po 36 TC się zapisuje na ktg które ocenia lekarz że szpitala i się chodzi tak właśnie na to ktg żeby monitorować czy poród już czy jeszcze nie. Ja będę dzwonić na początku lipca się umawiać na pierwsze.
Tak, ktg mierzy również skurcze, tzn. pokazuje je. Miałam raz robione w szpitalu, jak pojechałam na IP[emoji4] chyba w każdym szpitalu trzeba się na takie potem umówić[emoji4]

Tak, ktg mierzy również skurcze, tzn. pokazuje je. Miałam raz robione w szpitalu, jak pojechałam na IP[emoji4] chyba w każdym szpitalu trzeba się na takie potem umówić[emoji4]
Pewnie każdy szpital ma takie wytyczne , pamiętam że w pierwszej ciąży dowiedziałam się o tym właśnie jak byłam na patologii ciąży że od 36 TC szpital przejmuje opiekę nad ciężarna , wcześniej o tym nie wiedzialam. Co prawda na ktg byłam raz bo jak miałam wizytę kolejna to już na porodówce byłam ale przynajmniej założyli mi kartę, pomierzyli i byłam już "ich" pacjentką.

Dzień dobry :) ja wstałam o 8, wyszłam z pieskiem, teraz szybkie śniadanko, malowanie i jedziemy za godzinę do lekarza do Lubania. Dziś mamy na 10:30 i to będzie 3 prenatalne. Jesteśmy już w 30/31 tygodniu :)

Mam nadzieje, że uda mi się wyżebrać zdjęcie ładne buźki, zaargumentuje, że to dla chłopaka, bo on wejść niestety nie może na badanie :(

Ja idę na ostatnie prenatalne prywatnie dlatego że na NFZ jest tragiczny aparat a chcę żeby dziecko mi bardzo dokładnie sprawdził. Tak jak pisałam wcześniej z synem mi na trzecim prenatalnym wyszło że mały ma zastoje w nerkach. Teraz organy są większe i łatwiej je dokładnie sprawdzić.
A zdjęcie 3d (filmiki nie do dostaję) dostaje tylko buzi na pamiątkę :)
I powiem że fajna pamiątka. :) Ale gdyby chodziło tylko o zdjęcie to bym nie poszła i nie płaciła 180 zł .

Ja ostatnie prenatalne mam w poniedzialek o 8 , już się doczekać nie mogę:) specjalnie na 3 D też bym się nie zapisywała , a jak pokaże coś w 3 D to fajnie, jak nie to też fajnie. Lekarza wybierałam z certyfikatem bo zależy mi żeby dobrze przebadał dzidka.

Ja ostatnie prenatalne mam w poniedzialek o 8 , już się doczekać nie mogę:) specjalnie na 3 D też bym się nie zapisywała , a jak pokaże coś w 3 D to fajnie, jak nie to też fajnie. Lekarza wybierałam z certyfikatem bo zależy mi żeby dobrze przebadał dzidka.
Myślę że przynajmniej zdjęcie pysia da [emoji8]

Dzień dobry :) ja wstałam o 8, wyszłam z pieskiem, teraz szybkie śniadanko, malowanie i jedziemy za godzinę do lekarza do Lubania. Dziś mamy na 10:30 i to będzie 3 prenatalne. Jesteśmy już w 30/31 tygodniu :)

Mam nadzieje, że uda mi się wyżebrać zdjęcie ładne buźki, zaargumentuje, że to dla chłopaka, bo on wejść niestety nie może na badanie :(
Wiesz że lekarz nie ma prawda odmówić obecności ojca dziecka na badaniu jeśli ty się zgadzasz?

reklama
Właśnie na YT oglądałam filmy z wcześniakami z 29/30 TC .
Świeczki w oczach, ale to już takie wykształcone dzieciaczki z pomarszczona skórą, bo tkanki tłuszczowej mało co jeszcze :)
Także możemy być coraz bardziej spokojne o bezpieczeństwo naszych maluszków :)

Do góry