reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Rany.. i co z dzidzia ? Wszystko wporzadku ? Masz jakieś zdjęcie żeby pokazać ?

Malutki urodził się przez cc z wagą 900g. Leży w inkubatorze, sam nie oddycha. Dostaje antybiotyk bo coś w płucach się zadziało. Krew miał mieć przetaczaną z powodu dużej anemii. Biedactwo malutkie. Każda doba w takim przypadku to cud. Oby był zdrowy. Ale mama ściąga sobie pokarm. Po 8 ml mu podają ale chyba dojelitowo.
Nie będę tu kopiować zdjęć małego. Mama wrzuciła ale ja nie czuje się upoważniona do rozpowszechniania. Nie wiem czy by sobie tego życzyła.

reklama
@Angelika22 @GorzkaPomarańcza @Vanilia120 ja rodziłam syna sn na Kamieńskiego z wykupioną położną. Ona była cudowna, poród był cudowny. Aktywny, bez leżenia, bez cięcia. Cudownie się mna tam zaopiekowano, miałam masaż szyjki, mogłam rodzic w wodzie, pod prysznicem, jak i gdzie chciałam. Położna doradzała ćwiczenia na przyspieszenie porodu itp. Ogromne wsparcie, wielka pewność że jestem w dobrych rękach. Szybkie reakcje na jakies komplikacje. Teraz się nei zastanawiam tylko na pewno chcę tam znowu rodzić, z tą samą położną. Wsyztskie moje kolezanki tam rodziły własnie z nią (przyjęła 5 dzieciaczków na świat z mojego bliskiego otoczenia). Wszyscy bardzo zadowoleni. Nawet jesli nie planuje się tam wynająć położnej to i tak warto tam rodzić bo wszystkie położne tam są wspaniałe!

Jeśli natomiast potwierdzi się moje łożysko przodujące i bedę miała wskazanie do cc (czego bardzo bym nie chciała) to wybiorę albo Borowską albo Kliniki bo do cięcia raczej Kamieńskiego nie polecają.

Druga sprawa że porodówki we Wrocławiu przepełnione po całości. Na forum "Halo gdzie rodzić Wrocław" ciągle laski są odsyłane od spzitala do szpitala bo nie ma miejsce, więc może się okazać że będziemy jechac tam gdzie jest miejsce. Najlepiej wtedy dzwonić chyba na 112 i oni udziela informacji, albo w spzitalu. Ostatnio laska jechała z akcją aż do Strzelina bo we Wrocławiu nie było miejsc. Lipa na maxa. A najwięcej dzieci w roku rodzi się właśnie sierpień/wrzesień więc może być ciężko.

Bardzo wiele dobrego słyszałam o szpitalu w Olesnicy, jednak ja celuję w te z 3 stopniem referencyjności

Jak zaszłam w ciąże mój lekarz jeszcze pracował na Kamienskiego i byłam pewna ze będę rodziła tam . Również należę do tej grupy i wnioskuje ze zdania na temat porodówek są tak podzielone ze głupieje . Koleżanki rodziły na klinikach i brochowie i obie twierdzą ze następnym razem jadą na Borowska . Już sama nie wiem ...

hej dziewczyny jestem w drugiej ciąży spodziewam się drugiej córki termin porodu mam wyznaczony na 8,08,2018 Przed urodzeniem pierwszej córki czasem tu zaglądałam a dzisiaj tak z nudów stwierdziłam i sprawdzę co u dziewczyn w podobnej do mojej sytuacji( oczekujących maleństw też w sierpniu:):)
Miło Cię poznać :)
Zostaniesz z Nami na dłużej ? Opowiedz coś więcej o sobie i ciąży :)

Jak zaszłam w ciąże mój lekarz jeszcze pracował na Kamienskiego i byłam pewna ze będę rodziła tam . Również należę do tej grupy i wnioskuje ze zdania na temat porodówek są tak podzielone ze głupieje . Koleżanki rodziły na klinikach i brochowie i obie twierdzą ze następnym razem jadą na Borowska . Już sama nie wiem ...

Masz jeszcze sporo czasu na przemyślenia. Z opiniami wiadomo, bywa bardzo różnie. Ja już ten jeden poród przeżyłam, poobserwowałam swoje. I z mojej rodziny to mój poród był jednym z lepszych. Moja bratowa cięta nożyczkami na żywca, cały poród zamiast aktywności to lezenie i jeczenie, brak położnej przy porodzie (koleżanka rodziła praktycznie tylko z mężem, położna przychodziła co godzinę tylko zobaczyć co jest grane). Dużo historii się nasłuchałam, mniej czy bardziej makabrycznych ;) . To wszystko zalezy na kogo się trafi, bo w każdym szpitalu są lepsze i gorsze położne czy lekarze, więc też nie mamy na to wpływu. Na Kamieńskiego po porodzie spędziłam 2 tygodnie z synem, wiec wiele widziałam i mogę z czystym sumieniem polecić ;)

Masz jeszcze sporo czasu na przemyślenia. Z opiniami wiadomo, bywa bardzo różnie. Ja już ten jeden poród przeżyłam, poobserwowałam swoje. I z mojej rodziny to mój poród był jednym z lepszych. Moja bratowa cięta nożyczkami na żywca, cały poród zamiast aktywności to lezenie i jeczenie, brak położnej przy porodzie (koleżanka rodziła praktycznie tylko z mężem, położna przychodziła co godzinę tylko zobaczyć co jest grane). Dużo historii się nasłuchałam, mniej czy bardziej makabrycznych ;) . To wszystko zalezy na kogo się trafi, bo w każdym szpitalu są lepsze i gorsze położne czy lekarze, więc też nie mamy na to wpływu. Na Kamieńskiego po porodzie spędziłam 2 tygodnie z synem, wiec wiele widziałam i mogę z czystym sumieniem polecić ;)

Jedno jest pewne , „swoja” położna przy porodzie to skarb :) mogę zapytać ile taka przyjemność kosztuje ?

@Angelika22 @GorzkaPomarańcza @Vanilia120 ja rodziłam syna sn na Kamieńskiego z wykupioną położną. Ona była cudowna, poród był cudowny. Aktywny, bez leżenia, bez cięcia. Cudownie się mna tam zaopiekowano, miałam masaż szyjki, mogłam rodzic w wodzie, pod prysznicem, jak i gdzie chciałam. Położna doradzała ćwiczenia na przyspieszenie porodu itp. Ogromne wsparcie, wielka pewność że jestem w dobrych rękach. Szybkie reakcje na jakies komplikacje. Teraz się nei zastanawiam tylko na pewno chcę tam znowu rodzić, z tą samą położną. Wsyztskie moje kolezanki tam rodziły własnie z nią (przyjęła 5 dzieciaczków na świat z mojego bliskiego otoczenia). Wszyscy bardzo zadowoleni. Nawet jesli nie planuje się tam wynająć położnej to i tak warto tam rodzić bo wszystkie położne tam są wspaniałe!

Jeśli natomiast potwierdzi się moje łożysko przodujące i bedę miała wskazanie do cc (czego bardzo bym nie chciała) to wybiorę albo Borowską albo Kliniki bo do cięcia raczej Kamieńskiego nie polecają.

Druga sprawa że porodówki we Wrocławiu przepełnione po całości. Na forum "Halo gdzie rodzić Wrocław" ciągle laski są odsyłane od spzitala do szpitala bo nie ma miejsce, więc może się okazać że będziemy jechac tam gdzie jest miejsce. Najlepiej wtedy dzwonić chyba na 112 i oni udziela informacji, albo w spzitalu. Ostatnio laska jechała z akcją aż do Strzelina bo we Wrocławiu nie było miejsc. Lipa na maxa. A najwięcej dzieci w roku rodzi się właśnie sierpień/wrzesień więc może być ciężko.

Bardzo wiele dobrego słyszałam o szpitalu w Olesnicy, jednak ja celuję w te z 3 stopniem referencyjności
Właśnie zastanawiam sie nad kamienskiego dlatego, ze czytalam o slabej opiece poporodowej i o tym, ze kobiety leza na korytarzach takie jest przepelnienie. Dlatego biore pod uwage trzebnice, bo slyszalam duzo pozytywnych opinii

Super :)
Podrośnie jeszcze, nie martw się :)
Moja w 28+4 ważyła 1313 , ciekawe ile będzie ważyła teraz w 32 [emoji173]️

To podobnie jak moja. Podobno co tydzień teraz od 28 przybiera o 200 g, czyli dziś jak zaczynam 29-30 tydzień to ma jakoś około 1,4-1,5 kg, w 30-31 tyg 1,6 kg, a w 32-33 to będzie miała z 1,8-2 kg. I wtedy idziemy właśnie na zdjęcia 3d\4d :)

Fajnie , że się udało :) już będzie taka duża i jeśli się pokaże to wyobraź sobie jak cudnie będzie ją widać na 3D :)
Ja się ledwo pomieściłam a jeszcze muszę dolozyc, szlafrok, koszule do porodu, laktator. A do małej ręczniczek ( ile bierzecie z jeden czy dwa ? ) , Rożek, kocyk i ubranka. Jak się nie zmieści to też wyciągnę pieluchy :) dobrze , że mama była przy pakowaniu i doradziła zebym nie brała całych paczek tylko po kilka sztuk, (patyczkow, mały octanisept bo chciałam ten wielki brać, kilka wacików nie 100sztuk itp :D)
- kocyk grubszy taki zwykły czy raczej taki bardzo cieniutki bierzecie do szpitala ?

Ja np nie biorę dla dzidzi nic prócz 2 pieluch tetrowych, niedrapek 3 szt, czapki 2 szt, skarpetki 2 pary i jeden zestaw na wyjście tzn czapka, body z krótkim rękawkiem plus sweterek cienki, skarpetki, takie luźne spodenki cienkie. Tam gdzie będę rodzic wszystkie ciuszki na codzień, rożek, kocyk itd dają dla dziecka. Nie ma po co brać i później wyparzac wszystko w praniu i niszczyć :( także Ty tez się zapytaj następnym razem na wizycie przejdź się tam na oddział porodowy i tam Pani położna powinna Ci wszystko powiedzieć + polecam już wziąć od niej plan porodu, ja już mam i będę go jutro albo pojutrze wypełniać i już do dokumentacji włożę do szpitala :) torbę tez za miesiąc już przed wyjazdem nad morze spakuje, bo jedziemy jak będę w 33-34 tyg a różnie może być.

reklama
Tyleście nabazgrały przez cały dzień, a ja nie mam siły czytać. Jestem umęczona poczekalnią na SORze i czekaniem na okulistę na oddziale. W sumie zeszło mi na to 5 godzin, ale przynajmniej wiem, że to nic poważnego. Po prostu najzwyklejsze w świecie śluzowo-ropne zapalenie spojówek. Dostałam kropelki i za dwa-trzy dni powinno być po kłopocie. Gościu powiedział mi że ból głowy i oka są niezależne i tak siępo prostu przytrafiło, że zgrały się w czasie.

No i najważniejsze, umowa na najem mieszkania podpisana. Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak to się zgłasza do urzędu skarbowego?

Do góry