reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

reklama
I załapaliśmy się na ostatnia pule mdm
Czyli K zarabiając teraz między 5-8t. Miałby szansę na 250tys kredytu. Ale bez umowy z pracy g.. może .. eh. Wiecznie pod górkę.
Później będzie zarabiał powyżej 10 i z umową ale nawet nie będziemy się bawić z Polskimi bankami bo szkoda słów do nich.
I co to jest pula MDM ?

Klaudia nie wiem po ile u was mieszkania , jaki mielibyście wkład ale jak ja się byłam pytać o kredyt w banku spółdzielczym to tylko z pensja mojego męża ( ok 2500 netto ) pensja oczywiście dzielona na nas dwoje dostalibyśmy 170tys . Wydaje mi się że to sporo. I to nawet nie byłby kredyt hipoteczny :)
No sporo by wam dali jak na 2500 :)
A do spłaty ile więcej ? Pytaliscie się ?
U nas mieszkania np. na parterze dwa pokoje 160/180 tys. A nie wiem jak jest z trzypokojowym bo takie byśmy chcieli. Ale jak się wynajmuje +3 pokoje to koszt taki sam jak za kawalerkę i dwa pokoje.. albo dużo taniej bo teraz ludzie szukają jednego / dwóch pokoi .. i tak na początek chcielibyśmy kupić to mieszkanie które wynajmujemy bo duzo w nie włożyliśmy. A dopiero później je sprzedać i kupić większe. Chociaż nie wiem czy jest sens tak się bawić ?

Czyli K zarabiając teraz między 5-8t. Miałby szansę na 250tys kredytu. Ale bez umowy z pracy g.. może .. eh. Wiecznie pod górkę.
Później będzie zarabiał powyżej 10 i z umową ale nawet nie będziemy się bawić z Polskimi bankami bo szkoda słów do nich.
I co to jest pula MDM ?
jest to dofinansowanie z miasta na włąsne mieszkanie :)

No sporo by wam dali jak na 2500 :)
A do spłaty ile więcej ? Pytaliscie się ?
U nas mieszkania np. na parterze dwa pokoje 160/180 tys. A nie wiem jak jest z trzypokojowym bo takie byśmy chcieli. Ale jak się wynajmuje +3 pokoje to koszt taki sam jak za kawalerkę i dwa pokoje.. albo dużo taniej bo teraz ludzie szukają jednego / dwóch pokoi .. i tak na początek chcielibyśmy kupić to mieszkanie które wynajmujemy bo duzo w nie włożyliśmy. A dopiero później je sprzedać i kupić większe. Chociaż nie wiem czy jest sens tak się bawić ?
Nie orientowałam się bo byłam ciekawa tylko zdolności :) ale jak raz w spółdzielczym wzięliśmy ten właśnie kredyt tylko że 30tys to do spłaty bylo 34tys . Ja osobiście dziwię się że wkładacie kasę w czyjeś mieszkanie i wolałabym wziąć ten kredyt i kupić mieszkanie jakie chce jeśli by wam bank dal :) ale to już każdy ma swoje upodobania :) ja bym np nie potrafiła wynajmować mieszkania bo to jest konkretne nabijanie kasy a kredyt hipoteczny wbrew pozorom jest łatwo wziąć bo bank nie ryzykuje.. w razie braku spłat weźmie mieszkanie i jego to pierdzieli. No i ja nie wzięłabym kredytu w obcej walucie . Nie wiem może został mi strach po frankowiczach :D

Witajcie.
Byliśmy na komuni u znajomych najadłam się jak bąk różnych pyszności i jeszcze dostałam sałatkę na wynos:)
Pisałyście o mieszkaniach, kredytach. My 9lat temu kupiliśmy nasze mieszkanie ( Gdańsku) za 230000zl 49m w stanie deweloperskim. Na urządzenie poszło 50tys i to kupowaliśmy wyposażenie, meble raczej te tańsze z sieciówek. Kredytu braliśmy tylko 90tys i za 11miesiecy kończymy go spłacać:) Wtedy planujemy sprzedać nasze mieszkanie, dobrać kredyt i kupić szereg/bliźniak ale u nas taki szereg ok 100m to koszt min. 550-600tys (pod miastem bo w samym Gdańsku to milion kosztują) w stanie deweloperskim a gdzie jeszcze go wykończyć więc nie wiem czy nie skończy się na kupnie 4pokojowrgo mieszkania min 70-80m. U nas mieszkania min. 5000zl/m na obrzeżach miasta.
Teraz jest nam juz bardzo ciasno na 49m we 4kę a zaraz będzie nas 5. Dobrze, że mamy duży balkon, piwnicę, wózkarnię, suszarnię to jakoś damy radę jeszcze przez ten rok, dwa.

I ostatnie :D
xx.jpg
xy.jpg
y.jpg
z.jpg
zz.jpg

Załączniki

• xx.jpg
    xx.jpg
    61,3 KB · Wyświetleń: 520
  • xy.jpg
    xy.jpg