reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

reklama
I załapaliśmy się na ostatnia pule mdm
Czyli K zarabiając teraz między 5-8t. Miałby szansę na 250tys kredytu. Ale bez umowy z pracy g.. może .. eh. Wiecznie pod górkę.
Później będzie zarabiał powyżej 10 i z umową ale nawet nie będziemy się bawić z Polskimi bankami bo szkoda słów do nich.
I co to jest pula MDM ?

Klaudia nie wiem po ile u was mieszkania , jaki mielibyście wkład ale jak ja się byłam pytać o kredyt w banku spółdzielczym to tylko z pensja mojego męża ( ok 2500 netto ) pensja oczywiście dzielona na nas dwoje dostalibyśmy 170tys . Wydaje mi się że to sporo. I to nawet nie byłby kredyt hipoteczny :)
No sporo by wam dali jak na 2500 :)
A do spłaty ile więcej ? Pytaliscie się ?
U nas mieszkania np. na parterze dwa pokoje 160/180 tys. A nie wiem jak jest z trzypokojowym bo takie byśmy chcieli. Ale jak się wynajmuje +3 pokoje to koszt taki sam jak za kawalerkę i dwa pokoje.. albo dużo taniej bo teraz ludzie szukają jednego / dwóch pokoi .. i tak na początek chcielibyśmy kupić to mieszkanie które wynajmujemy bo duzo w nie włożyliśmy. A dopiero później je sprzedać i kupić większe. Chociaż nie wiem czy jest sens tak się bawić ?

Czyli K zarabiając teraz między 5-8t. Miałby szansę na 250tys kredytu. Ale bez umowy z pracy g.. może .. eh. Wiecznie pod górkę.
Później będzie zarabiał powyżej 10 i z umową ale nawet nie będziemy się bawić z Polskimi bankami bo szkoda słów do nich.
I co to jest pula MDM ?
jest to dofinansowanie z miasta na włąsne mieszkanie :)

No sporo by wam dali jak na 2500 :)
A do spłaty ile więcej ? Pytaliscie się ?
U nas mieszkania np. na parterze dwa pokoje 160/180 tys. A nie wiem jak jest z trzypokojowym bo takie byśmy chcieli. Ale jak się wynajmuje +3 pokoje to koszt taki sam jak za kawalerkę i dwa pokoje.. albo dużo taniej bo teraz ludzie szukają jednego / dwóch pokoi .. i tak na początek chcielibyśmy kupić to mieszkanie które wynajmujemy bo duzo w nie włożyliśmy. A dopiero później je sprzedać i kupić większe. Chociaż nie wiem czy jest sens tak się bawić ?
Nie orientowałam się bo byłam ciekawa tylko zdolności :) ale jak raz w spółdzielczym wzięliśmy ten właśnie kredyt tylko że 30tys to do spłaty bylo 34tys . Ja osobiście dziwię się że wkładacie kasę w czyjeś mieszkanie i wolałabym wziąć ten kredyt i kupić mieszkanie jakie chce jeśli by wam bank dal :) ale to już każdy ma swoje upodobania :) ja bym np nie potrafiła wynajmować mieszkania bo to jest konkretne nabijanie kasy a kredyt hipoteczny wbrew pozorom jest łatwo wziąć bo bank nie ryzykuje.. w razie braku spłat weźmie mieszkanie i jego to pierdzieli. No i ja nie wzięłabym kredytu w obcej walucie . Nie wiem może został mi strach po frankowiczach :D

Witajcie.
Byliśmy na komuni u znajomych najadłam się jak bąk różnych pyszności i jeszcze dostałam sałatkę na wynos:)
Pisałyście o mieszkaniach, kredytach. My 9lat temu kupiliśmy nasze mieszkanie ( Gdańsku) za 230000zl 49m w stanie deweloperskim. Na urządzenie poszło 50tys i to kupowaliśmy wyposażenie, meble raczej te tańsze z sieciówek. Kredytu braliśmy tylko 90tys i za 11miesiecy kończymy go spłacać:) Wtedy planujemy sprzedać nasze mieszkanie, dobrać kredyt i kupić szereg/bliźniak ale u nas taki szereg ok 100m to koszt min. 550-600tys (pod miastem bo w samym Gdańsku to milion kosztują) w stanie deweloperskim a gdzie jeszcze go wykończyć więc nie wiem czy nie skończy się na kupnie 4pokojowrgo mieszkania min 70-80m. U nas mieszkania min. 5000zl/m na obrzeżach miasta.
Teraz jest nam juz bardzo ciasno na 49m we 4kę a zaraz będzie nas 5. Dobrze, że mamy duży balkon, piwnicę, wózkarnię, suszarnię to jakoś damy radę jeszcze przez ten rok, dwa.

I ostatnie :D
xx.jpg
xy.jpg
y.jpg
z.jpg
zz.jpg

Załączniki

• xx.jpg
    xx.jpg
    61,3 KB · Wyświetleń: 526
  • xy.jpg
    xy.jpg