reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

reklama
Hmm przez brzuch? Kurde a mi mierzą dopochwowo bo lekarz mówił że przez brzuch to nie miarodajne ale nie wiem nie znam się na tym. Mówił że teraz będzie mierzył dopochwowo USG na każdej wizycie żeby to monitorować. Natomiast na fotelu sprawdza czy twarda i czy jest rozwarcie jakieś.
Wczoraj mi pokazywał ta szyjkę na USG ale ja to nie wiem jak oni tam cokolwiek widzą i jeszcze są w stanie zmierzyć hahaha dla mnie to coś na ekranie i jedyne co widziałam to głowa Olka a nie jakieś szyjki :p

Pytałam na 3 prenatalnym czy możliwe , zeby mi lekarz zmierzył przez brzuch to pierw spytała ile lekarz ma lat a jak się dowiedziała , że ok 60 to odpowiedziała , że kiedyś się tam mierzyło ale ona tak nie potrafi bo uczyła się od razu dopochwowo bo tak jest wiarygodniej. Więc nawet nie biorę jego mierzenia szyjki do siebie :) ważne , że według niej mam o centymetr dłuższą :) mam nadzieję , że przez te twardnienie brzucha nie zacznie się skracać :(
Ja też nie wiem co oni tam widzą. Jak na prenatalnych mierzą kość udowa, obwód brzuszka, mzog itp . Przecież to tylko jakieś plamy :D haha

Klaudia975, dziękuję. Też się cieszę, że między nami jest już ok. To chyba jednak moje hormony bo dziś sobie nie wyobrażam, że moglibyśmy się rozstać a jeszcze kilka dni temu nie chciało mi się na męża patrzeć:biggrin2:
Zarejestrowałam się dziś do diabetologa na a tydzień ...ciekawe co mi powie.
Dziś 3 razy przepuścili mnie ludzie w kolejce:biggrin2: 1. w przychodni 2.w sklepie 3. w restauracji. Normalnie szok. W poprzednich 2 ciążach zdarzyło się łącznie ze 3-4razy a teraz w tym tygodniu już chyba z 5razy. Jestem w szoku.
Idę pić kawusię, mąż pojechał po dzieci i mamy razem jechać obejrzeć wózki z dziećmi bo oni bardzo chcieli i mąż powiedział, że i tego nie daruj że pojedziemy bez nich;) już ja widzę jaki oni kolor wózka wybiorą pewnie różowy:) Sami nie lubią tego koloru ale dla siostry wszystko podoba im się różowe.

Tak ? No nie, mierzona mialam przez dwóch lekarzy. Pierwszy raz (przez brzuch-dziwne, że tak się da) przez tego mojego byłego lekarza i wtedy powiedział , że 37mm a drugi raz na 3 prenatalnym i Pani doktor powiedziała , że 47mm. A mi się wydaje , że może urosnąć bo jak się skraca, dostanie kobieta leki i troszkę znowu rośnie o kilka mm.
Choćby nawet to wydaje mi się że przez USG dopochwowe lepiej się mierzy szyjkę i bardziej miarodajnie :)
Co do tych leków to wydaje mi się one nie wydłużają szyjki tylko zapobiegają skurczom, bo od skurczy skracac może się szyjka . Ja biorę ta nospe i magnez i to jest rozkurczowe żeby zapobiec skracaniu, a nie wydłużyć .. chociaż wolałabym nie mieć racji i chciałabym żebym nagle miała 5cm :D

Anula88, właśnie jem chałkę z masłem (miód sobie darowałam;)) do kawusi.

Monika, trzymaj się na tej diecie cukrzycowej. Ja mam wizytę u diabetologa dopiero za tydzień ale od zeszłego czwartku pilnuje się a przynajmniej próbuję z dietą. Ja miałam tylko cukier na czczo lekko podwyższony i mam taką nadzieję, że może jednak nie mam tej cukrzycy. Mój gin mówił, że zrobi mi jakieś badanie na ten cukier że może żelazo powoduje, że cukier się źle metabolizuje nie wiem nie znam się, pójdę niech specjalista oceni.

Klaudia975, dziękuję. Też się cieszę, że między nami jest już ok. To chyba jednak moje hormony bo dziś sobie nie wyobrażam, że moglibyśmy się rozstać a jeszcze kilka dni temu nie chciało mi się na męża patrzeć:biggrin2:
Zarejestrowałam się dziś do diabetologa na a tydzień ...ciekawe co mi powie.
Dziś 3 razy przepuścili mnie ludzie w kolejce:biggrin2: 1. w przychodni 2.w sklepie 3. w restauracji. Normalnie szok. W poprzednich 2 ciążach zdarzyło się łącznie ze 3-4razy a teraz w tym tygodniu już chyba z 5razy. Jestem w szoku.
Idę pić kawusię, mąż pojechał po dzieci i mamy razem jechać obejrzeć wózki z dziećmi bo oni bardzo chcieli i mąż powiedział, że i tego nie daruj że pojedziemy bez nich;) już ja widzę jaki oni kolor wózka wybiorą pewnie różowy:) Sami nie lubią tego koloru ale dla siostry wszystko podoba im się różowe.
Super, da się wyczuć , że w końcu jesteś szczęśliwa :*** aż miło się "patrzy" na Twoje zadowolenie :) pilnuj się z hormonami i będzie super :) jak już wybierzecie wózek to pochwal się koniecznie :)

Ja mam podusie plaska i kocyk bedzie miala miekko ;)
A pod spód też coś kładziesz ? To muszę dokupić kolejny komplecik w takim razie. Bo miałam zamiar dawac kocyk w zależności od pogody, raz cieńszy , raz grubszy , czasem tylko pieluszkę , ale podusia w sumie się przyda , a na początek to chyba na całą długość ciałka można podłożyć nie ?:)

reklama
Choćby nawet to wydaje mi się że przez USG dopochwowe lepiej się mierzy szyjkę i bardziej miarodajnie :)
Co do tych leków to wydaje mi się one nie wydłużają szyjki tylko zapobiegają skurczom, bo od skurczy skracac może się szyjka . Ja biorę ta nospe i magnez i to jest rozkurczowe żeby zapobiec skracaniu, a nie wydłużyć .. chociaż wolałabym nie mieć racji i chciałabym żebym nagle miała 5cm :D
Tego Ci Życzę :D masz 3cm a już nie długo do porodu , oby się trzymała :)

Do góry