reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Hej, mój mąż nie ma tyle urlopu co ja, wiec nie mam auta. Poza tym 10h w aucie to niezbyt ciekawa alternatywa na częste podróże. Samolotem to raz dwa i na miejscu jeestem.

Chciałam w połowie lipca jechac do polski autem, bo moja przyjaciółka wychodzi za mąż, ale mój się boi i mówi ze już nigdzie nie będziemy jechac, bo termin 24 sierpnia. I sama nie wiem czy ma racje, żeby już nigdzie z kraju się nie ruszać czy może jednak jakies nadzieje są. Bardzo bym chciała być na jej ślubie, ale są rzeczy ważne i ważniejsze. A wy co o tym myślicie?
10h w jedną stronę miesiąc przed terminem to może rzeczywiście już trochę ryzykowne. No ale najlepiej jak zapytasz lekarza.
My jedziemy miesiąc przed terminem nad morze polskie, będziemy jechać ok 5-5,5h, to moja lekarka powiedziała że nie widzi przeciwskazań, tylko żeby robić przerwy co 2h :)

reklama
@miloscwczasachpopkultury
@karkula309

No to chyba i ja zostanę już w DE, może dopiero wtedy będzie czas, żeby przygotować już pokój dla małej ;)

A u Was jak przygotowania? Ja byłam ostatnio z mama w sklepach dla dzieci, oglądałam wózki, wybór jest ogromny. Ciekawa jestem czy Wy dziewczyny macie jakies swoje typy, może coś poradzicie. Mi się podobają wozki firmy mutsy. Cały czas byłam nastawiona na model igo obecnie i2, ale jak zobaczyłam w sklepie nio to jakos bardziej mi się spodobał. Jeszcze trochę czasu mamy, wiec można przemyśleć inne modele. Mi mama w lipcu ma przywiezc wózek tylko muszę jej dokładnie powiedzieć co chce, bo wózki w DE wg mi się nie podobają i ceny tez maja z kosmosu ;P

@miloscwczasachpopkultury
@karkula309

No to chyba i ja zostanę już w DE, może dopiero wtedy będzie czas, żeby przygotować już pokój dla małej ;)

A u Was jak przygotowania? Ja byłam ostatnio z mama w sklepach dla dzieci, oglądałam wózki, wybór jest ogromny. Ciekawa jestem czy Wy dziewczyny macie jakies swoje typy, może coś poradzicie. Mi się podobają wozki firmy mutsy. Cały czas byłam nastawiona na model igo obecnie i2, ale jak zobaczyłam w sklepie nio to jakos bardziej mi się spodobał. Jeszcze trochę czasu mamy, wiec można przemyśleć inne modele. Mi mama w lipcu ma przywiezc wózek tylko muszę jej dokładnie powiedzieć co chce, bo wózki w DE wg mi się nie podobają i ceny tez maja z kosmosu ;P
My zamówiliśmy bebetto torino :)

10h w jedną stronę miesiąc przed terminem to może rzeczywiście już trochę ryzykowne. No ale najlepiej jak zapytasz lekarza.
My jedziemy miesiąc przed terminem nad morze polskie, będziemy jechać ok 5-5,5h, to moja lekarka powiedziała że nie widzi przeciwskazań, tylko żeby robić przerwy co 2h :)
Ja na początku ciazy zapytałam tylko o loty samolotem, bo to było dla mnie wtedy istotne, bo wiedziałam, ze w związku z przygotowaniami do slubu w PL często będę musiała latać, ale to już za nami i teraz generalnie nie muszę już latać. Może jeszcze raz, jeśli do środy nie wyrobią mi dokumentów. Zazdroszczę urlopu nad morzem, my juz chyba w trójke pojedziemy gdzieś odpoczac ;)

My zamówiliśmy bebetto torino :)
Wyglada ładnie :) Ja to tam taki problem, ze większość spacerówek mi się nie podoba z tych zestawów 2w1. Gondolka spoko, ale spacerówka tragedia. Musty daje te możliwość, ze wszystko można osobno kupować, stelaż i gondolka, za jakiś czas jak już będzie potrzebne dokupić tylko spacerówkę, która pasuje na tamten stelaż. Po pierwsze nie trzeba od razu wydawać kasy na cały zestaw, a po drugie można kupić sobie wg inna spacerówkę, jeśli tamte nie odpowiadają.

Ja nic w temacie nie wiem, sama z moim Bartkiem jesteśmy tylko w związku, on ma swoje nazwisko ja swoje, ale dla córeczki chce żeby było jego. Bo i tak pewnie do roku maxymalnie Bartek się oświadczy, no przynajmniej taka mam nadzieje hah [emoji5]
Ale nie wiem. Wiem, że ja i tak becikowe dostanę, bo mam na umówię 2000 zł brutto, a to dzielimy tylko na mnie i dzidzie, bo Bartek ma zarobki w Niemczech i się nie wliczają, ale tam tez dostaje się od urodzenia dziecka do jego 18 co miesiąc jakieś 180 euro także około 800 zł, zawsze to duża pomoc. Ale więcej nic nie wiem. Mam tylko od szefowej kartkę, która po porodzie mój zaniesie do firmy o tym, ze się urodziła córa i od grudnia jak kończy mi się umowa to jaki wybieram urlop macierzyński tzn na ile. Ja wezmę na rok czyli 80 %?
I jeśli mam umowę do grudnia tego roku to dalej płacić mi będą te 1600 zł na konto a później dopiero od stycznia 2019 do końca roku 2019 80 % z tej kwoty tak?

Czy macierzyński już mi się liczy od miesiąca urodzenia małej?
Kochana w mops niestety liczą dochody ojca... A jak chcesz żeby nie liczyli to musisz mieć zasadzone alimenty. Koleżanka miała taką sytuację. Nic tu nie dostawali bo on siedział za granicą

No my jedziemy nad morze do Pustkowa jak będę w 33 tygodniu, czyli 19-24 czerwca i mam nadzieje, że lekarz tez przychylnie popatrzy na to.

Kochana w mops niestety liczą dochody ojca... A jak chcesz żeby nie liczyli to musisz mieć zasadzone alimenty. Koleżanka miała taką sytuację. Nic tu nie dostawali bo on siedział za granicą

Ale Bartek ma niemiecka wypłatę, wiec jego nie liczą. Tak przynajmniej mi się wydaje i nawet rodzice Bartka tak mówią, a jego mama już 10 lat w niemieckim banku pracuje i trochę zna się na tych sprawach papierkowych. Także mi się wydaje, ze raczej liczyć będą tylko moja pensje czyli te 2000 zł brutto na dwie osoby. Bartka zarobku już nie wezmę pod uwagę.

reklama
Ale Bartek ma niemiecka wypłatę, wiec jego nie liczą. Tak przynajmniej mi się wydaje i nawet rodzice Bartka tak mówią, a jego mama już 10 lat w niemieckim banku pracuje i trochę zna się na tych sprawach papierkowych. Także mi się wydaje, ze raczej liczyć będą tylko moja pensje czyli te 2000 zł brutto na dwie osoby. Bartka zarobku już nie wezmę pod uwagę.
Ja nie chce wprowadzać w błąd, ale mi się wydaje, ze jak nie jestescie małżeństwem to chyba tylko Twoje. Zawsze możesz być matka samotnie wychowująca dziecko, a ojciec nieznany :p

Do góry