reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

dzień dobry mamusie :) chciałam zapytać czy któraś z Was ma ból łydek? wczoraj jak kładłam się spać to mnie zaczęły bolec, w nocy też czułam i niestety dalej bolą.. :( czytałam że można zrobić sobie chłodzące okłady..
Ja mam zakwasy w lydkach od wchodzenia po schodach [emoji14] A wieczorami tak mnie bola ze nie moge ich spokojnie polozyc tylko wierzgam nimi

reklama
Aż z ciekawości sama wskoczyłam na wagę hehe z tym jest podobno roznie, nie ma się co zbytnio sugerować. U mnie jest dopiero 3,5kg na plus. W pierwszym trymestrze chudłam mimo, ze wg nie wymiotowałam. Miałam jakiś mniejszy apetyt, jadłam często ale w malutkich porcjach, bo tylko tyle byłam w stanie. Teraz już wszystko normalnie. Ale najwazniejsze, żeby dzidziuś dobrze się rozwijał, a nie dodatkowe kg w trakcie ciazy ;)

Dokładnie tak :) ja się w ogóle wagą nie przejmuje, bo po pierwsze lekarz stwierdził, że nasza Kornelia będzie średnim dzieckiem, po drugie jem tyle ile potrzebuje i zdrowo staram się, a po trzecie akurat u mnie poszło to w brzuszek, biodra i pupę, trochę piersi także porozkładało się. Nogi, ręce i buzia nadal bez zmian. Nawet mówię po ciąży byłoby ok gdybym została z 50-52 kg na wadze, bo przed ciąża to tak 45-47 ważyłam.

Ostatnio kolezanka mi mowila ze skoro nie jestesmy z moim po slubie to najlepiej przed porodem jeszcze uznac w urzedzie ojcostwo. Inaczej po urodzeniu bedziemy musieli sie tluc razem po miescie i zalatwiac. Konkubiny wiecie cos na ten temat? :D

Ostatnio kolezanka mi mowila ze skoro nie jestesmy z moim po slubie to najlepiej przed porodem jeszcze uznac w urzedzie ojcostwo. Inaczej po urodzeniu bedziemy musieli sie tluc razem po miescie i zalatwiac. Konkubiny wiecie cos na ten temat? :D

Ja nic w temacie nie wiem, sama z moim Bartkiem jesteśmy tylko w związku, on ma swoje nazwisko ja swoje, ale dla córeczki chce żeby było jego. Bo i tak pewnie do roku maxymalnie Bartek się oświadczy, no przynajmniej taka mam nadzieje hah [emoji5]
Ale nie wiem. Wiem, że ja i tak becikowe dostanę, bo mam na umówię 2000 zł brutto, a to dzielimy tylko na mnie i dzidzie, bo Bartek ma zarobki w Niemczech i się nie wliczają, ale tam tez dostaje się od urodzenia dziecka do jego 18 co miesiąc jakieś 180 euro także około 800 zł, zawsze to duża pomoc. Ale więcej nic nie wiem. Mam tylko od szefowej kartkę, która po porodzie mój zaniesie do firmy o tym, ze się urodziła córa i od grudnia jak kończy mi się umowa to jaki wybieram urlop macierzyński tzn na ile. Ja wezmę na rok czyli 80 %?
I jeśli mam umowę do grudnia tego roku to dalej płacić mi będą te 1600 zł na konto a później dopiero od stycznia 2019 do końca roku 2019 80 % z tej kwoty tak?

Czy macierzyński już mi się liczy od miesiąca urodzenia małej?

Apropo bóli...te bóle pachwin, wyglądają, jak bóle jajników? Bo on 2 dni, w nocy przy zmianie pozycji, strasznie bolą mnie jajniki.... tak mi się wydaje?
To co piszesz to chyba inne bole tez tak mam ze jak leze w nicy na jednym boku to mnie ciagnie ale wyzej niz pachwina mysle ze to przez duzy brzuch ze zwisa jakoś czasem ułoży się jakoś dobrze i jest wygodnie. A bóle pacbwin są ewidentne w pachwinach.

Nie ma co się bać krzywej. Ja osobiście nie cierpię tego badania, bo to diabelstwo jest baardzo słodkie, jak woda z cukrem, z dużą ilością cukru. Jeśli słodki smak w ciąży Ci nie przeszkadza, to lajcikowo przejdziesz badanko. Gorzej z nudą, bo to dwie godziny trzeba spędzić w labie, ale są i na to sposoby. To badanie gdzie są trzy pomiary jest dokładniejsze, bo mierzy się cukier na czczo, po godzinie i znowu po. Jak by mi, na ten przykład, robili badanie tylko na czczo i po 2h, to bym miała wyniki ideał, a tak się okazuje, że ideał nie są.

Kurczę, ja też mam żylaki, na dwóch nogach, na jednej taki konkret, że w kiecce nie wyjdę i nawet nie słyszałam od lekarza słowa na temat tego typu zastrzyków. No cóż, ale jak trzeba, to trzeba. Trzymam kciuki za Twoje zdrowie :)

No dziewczynki, mamy piękny dzionek, prawie bezchmurny, jest chłodno, przyjemnie chłodno, dopijam kawencję i idę sobie sama na targowisko, bez "dzieciów", bez chłopa, SAMA... połażę, "popaczę" i może znajdę coś dla siebie, bo moja dupka to rozmiary szafy ma i ciężko mi trafić coś dla się, a poszukam sobie jakiejś koszulki, pijamki do szpitala, może jakieś buty?

Żeby mój facet tak się troszczył jak Wasz, kurczę, ja ostatnio z "troski" hihi usłyszałam "co robimy dzisiaj na obiad?" Tak, to ja zawsze zadaję to pytanie i słyszę "nie wiem"... poezja.
O jejku to ty już wiesz jaki jest dzień ???
Ja o 7 na siku i prosto do łóżeczka i tak borykam się z tym żeby wstać i iść się umyć wreszcie :D

Mi glukoza zleciała jak głupia. Nawet się nie obejrzałam a tu już było po wszystkim. Dobrze że jest to forum :)

@Rudzielec. Mój mąż na szczęście jest wielofunkcyjny . Myje naczynia sprząta , mopuje, płytki kładzie :D tylko gotować nie umie ale pokroi, nastawi wszystko co mu powiem . Zasługa teściowej - ma trzech synow więc ich szkoliła. Chwała jej za to [emoji120][emoji120]

@Anulaa88 z tym wychodzeniem to się muszę nacieszyć bo chyba powoli też się kończy . Jak mówię że jadę z koleżanka na kawę to widzę grymas na jego twarzy bo przecież źle się prowadzi auto , a co jak miejsca parkingowego nie będzie w galerii , a co jak się źle poczuje [emoji849][emoji849]
To z troski wiem to i nawet troszkę jest to słodkie [emoji4] tylko myślałam że on będzie normalnym ojcem a teraz się zastanawiam czy nie będzie trochę nadopiekuńczy tak jak są matki z reguły

Już co raz bliżej :) to terminu z USG tylko 80 dni mi zostało
Screenshot_20180506-085356.png

Załączniki

• Screenshot_20180506-085356.png
    Screenshot_20180506-085356.png
    49,8 KB · Wyświetleń: 334
Ja nic w temacie nie wiem, sama z moim Bartkiem jesteśmy tylko w związku, on ma swoje nazwisko ja swoje, ale dla córeczki chce żeby było jego. Bo i tak pewnie do roku maxymalnie Bartek się oświadczy, no przynajmniej taka mam nadzieje hah [emoji5]
Ale nie wiem. Wiem, że ja i tak becikowe dostanę, bo mam na umówię 2000 zł brutto, a to dzielimy tylko na mnie i dzidzie, bo Bartek ma zarobki w Niemczech i się nie wliczają, ale tam tez dostaje się od urodzenia dziecka do jego 18 co miesiąc jakieś 180 euro także około 800 zł, zawsze to duża pomoc. Ale więcej nic nie wiem. Mam tylko od szefowej kartkę, która po porodzie mój zaniesie do firmy o tym, ze się urodziła córa i od grudnia jak kończy mi się umowa to jaki wybieram urlop macierzyński tzn na ile. Ja wezmę na rok czyli 80 %?
I jeśli mam umowę do grudnia tego roku to dalej płacić mi będą te 1600 zł na konto a później dopiero od stycznia 2019 do końca roku 2019 80 % z tej kwoty tak?

Czy macierzyński już mi się liczy od miesiąca urodzenia małej?
Urlop macierzyński masz liczony od dnia narodzin dziecka[emoji4]

reklama
Do góry