reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

@Iga0071
Hej, z jakich okolic Niemiec jesteś? Ja muszę brać, bo miałam problemy z żylakami i żeby nie zrobiły się nowe muszę profilaktycznie brać, ale i tak mogą się zrobic, bo u mnie jest to uwarunkowane genetycznie. Wiec tak to u mnie wyglada :/ a kuje się już chyba od stycznia, w zasadzie niedługo po tym jak dowiedziałam się, ze będę miała dzidziusia. Co 6 tygodni mam dodatkowe badanie krwi, ale wyniki w zasadzie bez większych zmian i zalecenia jak wcześniej, czyli zastrzyki do konca ciazy i jeszcze 6 tygodni po. Dziękuje za radę, ja to generalnie trochę boje się tego badania, bo mnie nastraszyli, ze może być mi nie dobrze i ze to trochę trwa, bo nawet trzy razu mogą sprawdzać. Ale może rzeczywiście przejdę się jeszcze w PL do labolatorium.
Nie ma co się bać krzywej. Ja osobiście nie cierpię tego badania, bo to diabelstwo jest baardzo słodkie, jak woda z cukrem, z dużą ilością cukru. Jeśli słodki smak w ciąży Ci nie przeszkadza, to lajcikowo przejdziesz badanko. Gorzej z nudą, bo to dwie godziny trzeba spędzić w labie, ale są i na to sposoby. To badanie gdzie są trzy pomiary jest dokładniejsze, bo mierzy się cukier na czczo, po godzinie i znowu po. Jak by mi, na ten przykład, robili badanie tylko na czczo i po 2h, to bym miała wyniki ideał, a tak się okazuje, że ideał nie są.

Kurczę, ja też mam żylaki, na dwóch nogach, na jednej taki konkret, że w kiecce nie wyjdę i nawet nie słyszałam od lekarza słowa na temat tego typu zastrzyków. No cóż, ale jak trzeba, to trzeba. Trzymam kciuki za Twoje zdrowie :)

No dziewczynki, mamy piękny dzionek, prawie bezchmurny, jest chłodno, przyjemnie chłodno, dopijam kawencję i idę sobie sama na targowisko, bez "dzieciów", bez chłopa, SAMA... połażę, "popaczę" i może znajdę coś dla siebie, bo moja dupka to rozmiary szafy ma i ciężko mi trafić coś dla się, a poszukam sobie jakiejś koszulki, pijamki do szpitala, może jakieś buty?

Żeby mój facet tak się troszczył jak Wasz, kurczę, ja ostatnio z "troski" hihi usłyszałam "co robimy dzisiaj na obiad?" Tak, to ja zawsze zadaję to pytanie i słyszę "nie wiem"... poezja.

reklama
dzień dobry mamusie :) chciałam zapytać czy któraś z Was ma ból łydek? wczoraj jak kładłam się spać to mnie zaczęły bolec, w nocy też czułam i niestety dalej bolą.. :( czytałam że można zrobić sobie chłodzące okłady..

dzień dobry mamusie :) chciałam zapytać czy któraś z Was ma ból łydek? wczoraj jak kładłam się spać to mnie zaczęły bolec, w nocy też czułam i niestety dalej bolą.. :( czytałam że można zrobić sobie chłodzące okłady..

Ja nic takiego nie odczuwam. W ogóle nie mam żadnych bóli pachwin, łydek, pleców, zgagi, braku apetytu itd i czasami jak czytam Wasze posty to zastanawiam się czy ja tez aby na pewno jestem w ciąży :D ale wiadomo każdy ma inny organizm i to tez moja pierwsza ciąża, może dlatego tak łaskawie [emoji5]

W ogóle to u teściowej mam wagę i sprawdziłam jak tam nasza masa. 17 kwietnia było 54 kg, dziś czyli po 3 tygodniach jest 57 kg także idę ostro so przodu, już 10 mam na plusie. Ciekawa jestem na ilu się zatrzymam. Pewnie tak z 65 kg będę ważyć do końca lipca [emoji5][emoji85]

Jestem z Berlina i do domu polskiego mam bliziutko autem. Te badanie dłuższe trwa 2h. W poprzeniej ciąży robiłam na kasę chorych w De i całość trwała chyba 45 min 2 pobrania ale teraz lekarka doradzala te dokładniejsze więc przy okazji urlopu mam zamiar się wybrać w Pl.Nie ma co sie bać tej głupoty cola też jest slodka

Zazdroszczę Ci, ze masz tak blisko, my mamy 1000km, wiec wygodniej i szybciej było mi latać samolotem, ale niedługo się to skończy i będę musiała siedzieć już tylko w DE. To moja pierwsza ciaza, wiec jeszcze nie wiem czego się spodziewać na tym badaniu :) Każdy ma jakies swoje przeżycia/ odczucia, ale tak naprawdę u każdego może być inaczej. Także zobaczymy jak to u mnie będzie. Dziś jadę na wizytę w PL do mojej dawnej Pani doktor profilaktycznie i zapytam co myśli o tym czy robic tez w PL ten cukier czy nie.

Nie ma co się bać krzywej. Ja osobiście nie cierpię tego badania, bo to diabelstwo jest baardzo słodkie, jak woda z cukrem, z dużą ilością cukru. Jeśli słodki smak w ciąży Ci nie przeszkadza, to lajcikowo przejdziesz badanko. Gorzej z nudą, bo to dwie godziny trzeba spędzić w labie, ale są i na to sposoby. To badanie gdzie są trzy pomiary jest dokładniejsze, bo mierzy się cukier na czczo, po godzinie i znowu po. Jak by mi, na ten przykład, robili badanie tylko na czczo i po 2h, to bym miała wyniki ideał, a tak się okazuje, że ideał nie są.

Kurczę, ja też mam żylaki, na dwóch nogach, na jednej taki konkret, że w kiecce nie wyjdę i nawet nie słyszałam od lekarza słowa na temat tego typu zastrzyków. No cóż, ale jak trzeba, to trzeba. Trzymam kciuki za Twoje zdrowie :)
Dziękuje bardzo, ja tez nigdy wcześniej nie słyszałam o tym, ze jakies zastrzyki można brać. Ja jestem już po dwóch operacjach żylaków, obie nogi miałam robione. I Pani doktor wspominała, ze jak kiedyś będę w ciazy to muszę nosic rajstopy uciskowe, Wiec o tym wiedziałam już od początku ze to mnie czeka. A moja Pani gin jak powiedziałam, ze miałam zylaki wysłała mnie na jakies dodatkowe badania krwi, one wyszły złe i muszę brać niestety te zastrzyki.

Jeśli chodzi o badanie cukru to zabiorę ze sobą swojego męża, będziemy się razem nudzić, zreszta już go ostrzegłam, ze mogę się złe czuć i dlatego musi być ze mną. Chyba ze wybiorę się jeszcze w PL to będę musiała sama się meczyc :(
To musisz brać teraz jakies leki z powodu tych wyników czy nie? Ja nawet nie wiem co trzeba jak cukier wyjdzie zle, poki co jestem dobrej myśli ;)

Ja jakieś 2 tygodnie temu zaczęłam mieć skurcze łydek i bóle też wyczytałam że za mało wapnia i zaczęłam więcej go jeść i pić dużo wody mineralnej. Teraz się pilnuje żeby wypić 2.5 l i trochę lepiej jest.

W ogóle to u teściowej mam wagę i sprawdziłam jak tam nasza masa. 17 kwietnia było 54 kg, dziś czyli po 3 tygodniach jest 57 kg także idę ostro so przodu, już 10 mam na plusie. Ciekawa jestem na ilu się zatrzymam. Pewnie tak z 65 kg będę ważyć do końca lipca [emoji5][emoji85]
Aż z ciekawości sama wskoczyłam na wagę hehe z tym jest podobno roznie, nie ma się co zbytnio sugerować. U mnie jest dopiero 3,5kg na plus. W pierwszym trymestrze chudłam mimo, ze wg nie wymiotowałam. Miałam jakiś mniejszy apetyt, jadłam często ale w malutkich porcjach, bo tylko tyle byłam w stanie. Teraz już wszystko normalnie. Ale najwazniejsze, żeby dzidziuś dobrze się rozwijał, a nie dodatkowe kg w trakcie ciazy ;)

reklama
Apropo bóli...te bóle pachwin, wyglądają, jak bóle jajników? Bo on 2 dni, w nocy przy zmianie pozycji, strasznie bolą mnie jajniki.... tak mi się wydaje?

Do góry