reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

A jak to jest kiedy kobieta zaraz po porodzie nie ma pokarmu? Położne dokarmiają proszkowym mlekiem z butelki? Czy laktator załatwi sprawę?
Spokojnie, dzieciaczki zaraz po urodzeniu nie są tak na prawdę głodne. One wypiją mleczka tyle co naparstek i na samym początku raczej tylko tyle mleka matka ma. Dopiero kilka godzin po porodzie pojawia się siara. Przynajmniej ja tak miałam :) A [potem jak przyszedł nawał mleka, to nie wiedziałam od którego cyca z laktatorem zacząć :p

reklama
Kurcze ostatnio coś dzieje się mojemu mężowi. . zaczyna mi bronić napić się coli, zjeść z grilla, zamiatać , a dzisiaj to już w ogóle.. idziemy się spotkać ze znajomą a on się mnie pyta czy zapomniałam że w ciąży jestem [emoji33] bo miniówkę ubrałam.. to do niego niepodobne.
Robi się coraz bardziej tatusiowaty
Mój tez już dostaje na głowę [emoji12] nawet papieru toaletowego nie mogę przynieść z samochodu, bo za ciężki [emoji12] ale staram się nie marudzic, bo wiem że to z troski i z miłości [emoji5] choć nie powiem P mógłby tak chętnie naczynia zmywać jak nosi zakupy [emoji12]

Chyba odwrotnie miałam powiedzieć :D że bepanthen na codzien a sudocrem na odparzenia? :D
Czyli bepanthen na co dzień, a sudocrem na odparzenia :)

Podobno gdy zaczyna się poród to wtedy zaczynaja mrowiec piersi i zaczyna się ten cały proces :)

Ja dlatego biorę średnia walizkę na swoje rzeczy i taka mniejsza sportową na ramie na rzeczy dla dzidziusia :)
A dziś właśnie się zastanawiałam jak to logistycznie rozegrać. Czy w jedna walizkę wszystko czy w dwie. Dzięki za podpowiedz @miloscwczasachpopkultury [emoji6]

My dziś byliśmy na zakupach i w textilmarkecie widziałam fajne koszule do karmienia i szlafroczki i to za 20-40zl :)
I dziś mój Mężuś kupił pierwsze ubranka dla dzidziusia, bo do tej pory ja wszystko kupowałam [emoji12] a dziś na poprawę humoru dla mnie poszliśmy coś tam kupić Młodemu i chyba nawet P miał frajdę szukając najmniejszego rozmiaru spodenek [emoji6] takie to urocze [emoji5]

@Biedroneczka10 śliczna sukienka[emoji16]!

@.rudzielec ja ostatnio od trzech moich pierworódek usłyszałam, że Alantan się najbardziej opłaca[emoji16] identyczny skład, jak bepathen[emoji4]

@Lustysia witaj[emoji4] Moja przyjaciółka cała ciążę musiała wbijać te zastrzyki[emoji4] Najczęściej w brzuch, a potem w udo i rękę[emoji4] Niestety z powodu silników [emoji4]

@karkula309 haha jaki twój mąż jest srogi [emoji16] żarcik [emoji16] dobrze, że ci pozwala wychodzić[emoji16][emoji16] [emoji23][emoji23] A tak na poważnie, to pewnie taka forma troski [emoji16]

Dziś zamówiłam ostatnie rzeczy do wyprawki, mam już wszystko, zostało mi łóżeczko i moje ciuchy do szpitala, nie mam nic, ani piżamy, ani pantofli, ale powiem wam ze ja nie wiem jak się z tym zabiorę do szpitala :) tego jest naprawdę dużo :) jeszcze muszę kupić laktator i podgrzewacz do butelek awaryjnie, bo może być tak ze mleka mogę nie mieć, różnie to bywa trzeba być przygotowanym, bo mleko dostaje się w dniu porodu czy jak to jest ?

Ja byłam spakowana w dwie torby. Jedna z moimi rzeczami a druga z rzeczami dziecka. Nie brałam do szpitala laktatora, podgrzewacza ani butelek. Nastawiona byłam na kp i pokarm przyszedł od razu po porodzie. Nieraz podobno pojawia się w znacznych ilościach kilka dni przed porodem i trzeba wcześniej już nosić wkładki. Ja mam teraz od początku ciąży sutki codziennie lekko pokryte żółtą siarą. Jeszcze przed zrobieniem testu jak bolały mnie piersi i ścisnęłam to mleko leciało. Teraz nie sprawdzam tylko widzę , że minimalnie musi co dzień wypływać skoro na sutkach tak widać. A w pierwszej ciąży nic mnie piersi nie bolały nic nie wypływało nawet nic mi nie urosły wtedy, dopiero po porodzie wszystko się zaczęło. Teraz inaczej.

U nas będzie dziewczynka, prawdopodobnie Lenka, zreszta wszyscy tak też zwracają się do mojego brzuszka hehe wiec raczej tak zostanie ;) To będzie moje pierwsze dziecko, wiec w zasadzie wszystko jest dla mnie/ dla nas nowe. Mieszkam co prawda w Niemczech, ale jeszcze poki mogę to często jestem w PL. Moja lekarka powiedziała, ze teoretycznie mogę latać samolotem do konca maja, nie wiem czemu tak krótko. A wy macie jakies doświadczenia jeśli chodzi o loty samolotem? Może słyszałyście jakies inne wersje? A jeśli chodzi o wyprawkę to chyba po powrocie do DE będę musiała zaczac ja kompletować.
Witam kolejna przyszła mamę Polsko /Niemiecką

Mam jeszcze do Was takie pytanko... Czy któraś z Was bierze może tez zastrzyki przeciwzakrzepowe w brzuch? Mnie niestety kopnął ten zaszczyt... Nigdy wcześniej nawet nie słyszałam o takich praktykach, wiec ciekawa jestem czy nie jestem sama.
Ja biorę tylko tabletki na rozrzedzenie krwi A ty od kiedy się klojesz i z jakiego powodu?

@miloscwczasachpopkultury
25 tydzień, czeka mnie w najbliższy piątek badanie cukru, przez co będę musiała wrocic do Niemiec. Ale czekam tez na nowe dokumenty, bo dwa tygodnie temu wyszłam za mąż i zmieniałam nazwisko. Nie wiem czy do środy zdaza zrobic Przynajmiej dowód, bo w czwartek rano już lece. W przeciwnym razie będę musiała niedługo znow przylecieć do PL. Stad tez moje pytanie o Wasze doświadczenia, bo koniec maja już blisko...
Jeśli mogę Ci coś doradzić to zrób sobie bad.cukru w Pl zapłacisz za to ok.30 zł a w De masz za darmo takie z palca tylko a za te dokładne w De płacisz ok 25 euro. Możesz oczywiście zsleznie od Twojego ubezpieczenia mieć zwrot.

@Iga0071
Hej, z jakich okolic Niemiec jesteś? Ja muszę brać, bo miałam problemy z żylakami i żeby nie zrobiły się nowe muszę profilaktycznie brać, ale i tak mogą się zrobic, bo u mnie jest to uwarunkowane genetycznie. Wiec tak to u mnie wyglada :/ a kuje się już chyba od stycznia, w zasadzie niedługo po tym jak dowiedziałam się, ze będę miała dzidziusia. Co 6 tygodni mam dodatkowe badanie krwi, ale wyniki w zasadzie bez większych zmian i zalecenia jak wcześniej, czyli zastrzyki do konca ciazy i jeszcze 6 tygodni po. Dziękuje za radę, ja to generalnie trochę boje się tego badania, bo mnie nastraszyli, ze może być mi nie dobrze i ze to trochę trwa, bo nawet trzy razu mogą sprawdzać. Ale może rzeczywiście przejdę się jeszcze w PL do labolatorium.

@Iga0071
Hej, z jakich okolic Niemiec jesteś? Ja muszę brać, bo miałam problemy z żylakami i żeby nie zrobiły się nowe muszę profilaktycznie brać, ale i tak mogą się zrobic, bo u mnie jest to uwarunkowane genetycznie. Wiec tak to u mnie wyglada :/ a kuje się już chyba od stycznia, w zasadzie niedługo po tym jak dowiedziałam się, ze będę miała dzidziusia. Co 6 tygodni mam dodatkowe badanie krwi, ale wyniki w zasadzie bez większych zmian i zalecenia jak wcześniej, czyli zastrzyki do konca ciazy i jeszcze 6 tygodni po. Dziękuje za radę, ja to generalnie trochę boje się tego badania, bo mnie nastraszyli, ze może być mi nie dobrze i ze to trochę trwa, bo nawet trzy razu mogą sprawdzać. Ale może rzeczywiście przejdę się jeszcze w PL do labolatorium.
Jestem z Berlina i do domu polskiego mam bliziutko autem. Te badanie dłuższe trwa 2h. W poprzeniej ciąży robiłam na kasę chorych w De i całość trwała chyba 45 min 2 pobrania ale teraz lekarka doradzala te dokładniejsze więc przy okazji urlopu mam zamiar się wybrać w Pl.Nie ma co sie bać tej głupoty cola też jest slodka

reklama
Do góry