reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2017

Kiedy chcecie przenieść się na wątek zamknięty?

• Jak najszybciej.

Głosów: 27 58,7%
  • Za 1-2 miesiące.

Głosów: 17 37,0%
  • Bliżej terminów porodu.

Głosów: 2 4,3%

• Wszystkich głosujących
    46
  • Ankieta zamknięta .
reklama
U mnie teraz też bada szyjke przy każdej wizycie, bo powinien sprawdzać czy sie nie skraca itp. No a z racji tego, że ma urlop to wizyte mam dopiero 7.07 czyli 4 tyg od ostatniej :/

W Polsce wizyty co 4 tyg? Ja mam od 28 tyg.co 2 tyg.i jeszcze za każdym razem ktg.

Napisane na SM-N910F w aplikacji Forum BabyBoom
Tak. Ktg jeszcze nie miałam. Za kazdym razem mam usg. Slyszalam tez , ze lepiej nie za czesto robic usg bo to jednak ma jakis wplyw na dziecko. No chyba ze trzeba...Mój lekarz mówi , że nie ma potrzeby częściej. Pewnie gdyby coś mnie niepokoilo poszłabym w międzyczasie.

Ja mieszkam w Niemczech i tu jest troche inaczej. Wczesniej miałam co 3 tyg.a na początku co 4 tyg. Usg mam co wizytę, ale dlatego, że za nie zapłaciłam. W Niemczech tylko 3 usg są obowiązkowe.

Napisane na SM-N910F w aplikacji Forum BabyBoom

Dziewczyny u mnie 33 tydzien. Chodze do lekarza prywatnie i usg mam na każdej wizycie. Szyjkę mierzy mi chyba co drugą wizytę. Dzisiaj powiedział ze sie trochę skróciła ( z 4,7 mm na 3,7 mm) ale jest twarda i zamknięta i lekarz twierdzi ze ok.
Zdziwilam się bo nast wizyta za 4 tygodnie! A to juz będzie 37 tydzień. Czy te wizyty nie powinny byc juz co 2 tygodnie? Inni lekarze tak robia.

Dziewczyny u mnie 33 tydzien. Chodze do lekarza prywatnie i usg mam na każdej wizycie. Szyjkę mierzy mi chyba co drugą wizytę. Dzisiaj powiedział ze sie trochę skróciła ( z 4,7 mm na 3,7 mm) ale jest twarda i zamknięta i lekarz twierdzi ze ok.
Zdziwilam się bo nast wizyta za 4 tygodnie! A to juz będzie 37 tydzień. Czy te wizyty nie powinny byc juz co 2 tygodnie? Inni lekarze tak robia.
Długą masz tą szyjkę. A waga młodego wydaje mi się normalna. Mieści się w siatce. Ja patrzę w tą zawsze. Link do: Waga dziecka w kolejnych tygodniach ciąży - TABELA - Kalendarz Ciąży

Jest w siatce na ponad 10 centylu wiec ok poprostu będziesz miała łatwiej rodzić. Mój w drugą stronę na początku dochodził do 90 centyla i wkòłko badanie cukru bo za duY też nie dobrze . Cukier u mnie super a Filip zwolnił z zszedł na około 75 centyl. I najpierw były rozmowy o cesarce jakby powyżej 4500 a teraz już znowu rozmawiamy jak chciałam o naturalnym. U mnie USG na każdej wizycie i tak było od początku. Dopiero przekraczam 30tc więc dowiem się czy częstrze wizyty. Ale 4 tygodnie do #37tc wydaje mi się długo. Mój coś wspomina ale o urlopie na przełomie lipca i sierpnia ale mówił że dzień przed urlopem i po powrocie ustawi wizyty pacjentem zaawansowanych i zagrożonych

Hej :) Ja chodzę prywatnie do gin raz w miesiącu :) Za każdym razem mam sprawdzaną szyjkę i robione USG i dostaję zalecenia jakie badania muszę wykonać :) Najbliższą wizytę mam w przyszły piątek czyli będzie to już 34 tydzień. Jestem ciekawa czy następną wizytę będę ustawiać za kolejne 2 tygodnie, bo faktycznie im bliżej porodu tym wizyty powinny być częstsze :)

Dziobo, gdzie bylas jak Cie nie było? ;)
Kamila, masz na mnie kojacy wpływ :) Zawsze cos pocieszajacego powiesz i jeszcze linka na dowód podeslesz! :biggrin2:
Asinka, nie wiem jak jest u nas na fundusz, ale podejrzewam ze nie robią co wizytę USG, wiec może podobnie ja u Ciebie w Niemczech.
Vercia, ja tez mam wizytę dopiero za cztery tygodnie i wydaje mi się ze to długo. Ale cóż, gdyby cos się działo będę alarmowac wczesniej. Gorzej jak będzie się działo a ja nie poczuje. Tfu tfu

Kamila, masz na mnie kojacy wpływ :) Zawsze cos pocieszajacego powiesz i jeszcze linka na dowód podeslesz! :biggrin2:
Asinka, nie wiem jak jest u nas na fundusz, ale podejrzewam ze nie robią co wizytę USG, wiec może podobnie ja u Ciebie w Niemczech.
Vercia, ja tez mam wizytę dopiero za cztery tygodnie i wydaje mi się ze to długo. Ale cóż, gdyby cos się działo będę alarmowac wczesniej. Gorzej jak będzie się działo a ja nie poczuje. Tfu tfu
Ja tez sie wlasnie tego boje, bo to moja pierwsza ciaza i nie wiem czego sie spodziewac [emoji16] ale narazie maly mamie dokazuje takze chyba sie dobrze czuje [emoji7]

reklama
Ja wcześniejsze 2 ciąże miałam w Polsce. W pierwszej chodziłam prywatnie i miałam co 2gą wizytę usg. W drugiej chodziłam na NFZ i co wizytę usg, więc chyba to od lekarza zależy. Ale tu tylko 3 usg na calą ciąże - między 9 a 12 tyg., połówkowe i między 28 a 31 tyg. Dziwne.

Do góry