reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2017

Kiedy chcecie przenieść się na wątek zamknięty?

• Jak najszybciej.

Głosów: 27 58,7%
  • Za 1-2 miesiące.

Głosów: 17 37,0%
  • Bliżej terminów porodu.

Głosów: 2 4,3%

• Wszystkich głosujących
    46
  • Ankieta zamknięta .
reklama
U mnie teraz też bada szyjke przy każdej wizycie, bo powinien sprawdzać czy sie nie skraca itp. No a z racji tego, że ma urlop to wizyte mam dopiero 7.07 czyli 4 tyg od ostatniej :/

W Polsce wizyty co 4 tyg? Ja mam od 28 tyg.co 2 tyg.i jeszcze za każdym razem ktg.

Napisane na SM-N910F w aplikacji Forum BabyBoom
Tak. Ktg jeszcze nie miałam. Za kazdym razem mam usg. Slyszalam tez , ze lepiej nie za czesto robic usg bo to jednak ma jakis wplyw na dziecko. No chyba ze trzeba...Mój lekarz mówi , że nie ma potrzeby częściej. Pewnie gdyby coś mnie niepokoilo poszłabym w międzyczasie.

Ja mieszkam w Niemczech i tu jest troche inaczej. Wczesniej miałam co 3 tyg.a na początku co 4 tyg. Usg mam co wizytę, ale dlatego, że za nie zapłaciłam. W Niemczech tylko 3 usg są obowiązkowe.

Napisane na SM-N910F w aplikacji Forum BabyBoom

Dziewczyny u mnie 33 tydzien. Chodze do lekarza prywatnie i usg mam na każdej wizycie. Szyjkę mierzy mi chyba co drugą wizytę. Dzisiaj powiedział ze sie trochę skróciła ( z 4,7 mm na 3,7 mm) ale jest twarda i zamknięta i lekarz twierdzi ze ok.
Zdziwilam się bo nast wizyta za 4 tygodnie! A to juz będzie 37 tydzień. Czy te wizyty nie powinny byc juz co 2 tygodnie? Inni lekarze tak robia.

Dziewczyny u mnie 33 tydzien. Chodze do lekarza prywatnie i usg mam na każdej wizycie. Szyjkę mierzy mi chyba co drugą wizytę. Dzisiaj powiedział ze sie trochę skróciła ( z 4,7 mm na 3,7 mm) ale jest twarda i zamknięta i lekarz twierdzi ze ok.
Zdziwilam się bo nast wizyta za 4 tygodnie! A to juz będzie 37 tydzień. Czy te wizyty nie powinny byc juz co 2 tygodnie? Inni lekarze tak robia.
Długą masz tą szyjkę. A waga młodego wydaje mi się normalna. Mieści się w siatce. Ja patrzę w tą zawsze. Link do: Waga dziecka w kolejnych tygodniach ciąży - TABELA - Kalendarz Ciąży

Jest w siatce na ponad 10 centylu wiec ok poprostu będziesz miała łatwiej rodzić. Mój w drugą stronę na początku dochodził do 90 centyla i wkòłko badanie cukru bo za duY też nie dobrze . Cukier u mnie super a Filip zwolnił z zszedł na około 75 centyl. I najpierw były rozmowy o cesarce jakby powyżej 4500 a teraz już znowu rozmawiamy jak chciałam o naturalnym. U mnie USG na każdej wizycie i tak było od początku. Dopiero przekraczam 30tc więc dowiem się czy częstrze wizyty. Ale 4 tygodnie do #37tc wydaje mi się długo. Mój coś wspomina ale o urlopie na przełomie lipca i sierpnia ale mówił że dzień przed urlopem i po powrocie ustawi wizyty pacjentem zaawansowanych i zagrożonych

Hej :) Ja chodzę prywatnie do gin raz w miesiącu :) Za każdym razem mam sprawdzaną szyjkę i robione USG i dostaję zalecenia jakie badania muszę wykonać :) Najbliższą wizytę mam w przyszły piątek czyli będzie to już 34 tydzień. Jestem ciekawa czy następną wizytę będę ustawiać za kolejne 2 tygodnie, bo faktycznie im bliżej porodu tym wizyty powinny być częstsze :)

Dziobo, gdzie bylas jak Cie nie było? ;)
Kamila, masz na mnie kojacy wpływ :) Zawsze cos pocieszajacego powiesz i jeszcze linka na dowód podeslesz! :biggrin2:
Asinka, nie wiem jak jest u nas na fundusz, ale podejrzewam ze nie robią co wizytę USG, wiec może podobnie ja u Ciebie w Niemczech.
Vercia, ja tez mam wizytę dopiero za cztery tygodnie i wydaje mi się ze to długo. Ale cóż, gdyby cos się działo będę alarmowac wczesniej. Gorzej jak będzie się działo a ja nie poczuje. Tfu tfu

Kamila, masz na mnie kojacy wpływ :) Zawsze cos pocieszajacego powiesz i jeszcze linka na dowód podeslesz! :biggrin2:
Asinka, nie wiem jak jest u nas na fundusz, ale podejrzewam ze nie robią co wizytę USG, wiec może podobnie ja u Ciebie w Niemczech.
Vercia, ja tez mam wizytę dopiero za cztery tygodnie i wydaje mi się ze to długo. Ale cóż, gdyby cos się działo będę alarmowac wczesniej. Gorzej jak będzie się działo a ja nie poczuje. Tfu tfu
Ja tez sie wlasnie tego boje, bo to moja pierwsza ciaza i nie wiem czego sie spodziewac [emoji16] ale narazie maly mamie dokazuje takze chyba sie dobrze czuje [emoji7]

reklama
Ja wcześniejsze 2 ciąże miałam w Polsce. W pierwszej chodziłam prywatnie i miałam co 2gą wizytę usg. W drugiej chodziłam na NFZ i co wizytę usg, więc chyba to od lekarza zależy. Ale tu tylko 3 usg na calą ciąże - między 9 a 12 tyg., połówkowe i między 28 a 31 tyg. Dziwne.

Do góry