reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2017

Kiedy chcecie przenieść się na wątek zamknięty?

• Jak najszybciej.

Głosów: 27 58,7%
  • Za 1-2 miesiące.

Głosów: 17 37,0%
  • Bliżej terminów porodu.

Głosów: 2 4,3%

• Wszystkich głosujących
    46
  • Ankieta zamknięta .
Alab mogę i ja polecić z czystym sumieniem. Nie mają wygórowanych cen. Jak patrzyłam pakiet dla ciężarnych rozszerzony ostatnio wynosił 367 zł. a w promocji jakoś 100 zł mniej, ale to było z miesiąc temu.
W skład pakietu wchodzą następujące badania:
MORF
Morfologia (C55)
AHCV
HCV - p/c przeciw HCV (WZW typu C) (V48)
TOX-G
Toxoplazma gondi - p/c IgG (X41)
GLU
Glukoza (L43)
MOCZ
Badanie ogólne moczu (A01)
RUB-G
Rubella (różyczka) - p/c IgG (V21)
TOX-M
Toxoplazma gondi - p/c IgM (X45)
RUB-M
Rubella (różyczka) - p/c IgM (V24)
CMV-G
CMV - wirus cytomegalii p/c IgG (F19)
CMV-M
CMV - wirus cytomegalii p/c IgM (F23)
HBSAG
HBs - antygen HBs (WZW typu B) (V39)
WR
Test kiłowy - przesiewowy (WR)
GRUPA
Grupa krwi, Rh
TSH
Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69)
FE
Żelazo w surowicy (O95)
AHIV
HIV - wirus HIV test przesiewowy (p/c anty-HIV 1/2, antygen p24) (F91)

reklama
Witajcie kobietki podczytuje Was cały czas. Ale baaardzo rzadko się udzielam. Piszę teraz bo mam pytanko. Byłam w poniedziałek na badaniach w tym miedzy innymi na przeciwciała (mam grupę krwi ABRh- a mąż ma 0Rh+). W perwszej ciązy wyszły mi przeciwciała pod koniec ciąży. Ale nie miało to zbytnio wpływu ma córkę. Po wczorajszych rannych badaniach, po południu zadzwoniła do mnie pielgniarka, że badania trzeba powtórzyć. Pytam się czy chodzi o przeciwciala powiedziala, że tak. Jutro jadę po skierowanie na kolejne badanie. Czy któraś z Was tak miała? Co dalej ze mną? Jaka jest profilaktyka związana z konfliktem serologicznym? Niby czytałam w necie, ale zastanawiam sie jak to jest w rzczywistości, bo naczytałam się o przetaczaniu krwi maluszkowi itp. Jestem przerażona. Wizytę u lekarza mam w piątek.
@ewelinaanna1992 Moja koleżanka miała konflikt serologiczny. Musiała w określonym tygodniu ciąży przyjąć takie specjalne leki (chyba niestety nie refundowane i kosztowały ok 300 zł). Dla jej synka nie było żadnego zagrożenia, cała sprawa polega na tym, że chroni się dzieciątko kolejne, a nie w obecnej ciąży. Lekarz na pewno Ci wszystko wyjaśni. W Warszawie jest nawet taki specjalny darmowy program medyczny, gdzie zajmują się właśnie konfliktem serologicznym. Wiem, że mają w prawie każdym mieście wyznaczone placówki, gdzie można oddać krew na to badanie. Cała diagnostyka trafia do Wawy do specjalistów i oni się już z Tobą kontaktują. :)

@ewelinaanna1992 Moja koleżanka miała konflikt serologiczny. Musiała w określonym tygodniu ciąży przyjąć takie specjalne leki (chyba niestety nie refundowane i kosztowały ok 300 zł). Dla jej synka nie było żadnego zagrożenia, cała sprawa polega na tym, że chroni się dzieciątko kolejne, a nie w obecnej ciąży. Lekarz na pewno Ci wszystko wyjaśni. W Warszawie jest nawet taki specjalny darmowy program medyczny, gdzie zajmują się właśnie konfliktem serologicznym. Wiem, że mają w prawie każdym mieście wyznaczone placówki, gdzie można oddać krew na to badanie. Cała diagnostyka trafia do Wawy do specjalistów i oni się już z Tobą kontaktują. :)
Ja w pierwszej ciąży po porodzie nie dostałam zadnego zastrzyku, powiedzieli mi że przeciwciała już wyszły i zastrzyk nie potrzebny. A wtedy przeciwciała mi wyszły już jak byłam dość wysoko w ciąż. A teraz pierwsze badanie i już są. Więc dzieciątko nie jest zabezpieczone skoro w poprzedniej ciazy nie dostalam zastrzyku ? Nie wiem co myśleć.

Alab mogę i ja polecić z czystym sumieniem. Nie mają wygórowanych cen. Jak patrzyłam pakiet dla ciężarnych rozszerzony ostatnio wynosił 367 zł. a w promocji jakoś 100 zł mniej, ale to było z miesiąc temu.
W skład pakietu wchodzą następujące badania:
MORF
Morfologia (C55)
AHCV
HCV - p/c przeciw HCV (WZW typu C) (V48)
TOX-G
Toxoplazma gondi - p/c IgG (X41)
GLU
Glukoza (L43)
MOCZ
Badanie ogólne moczu (A01)
RUB-G
Rubella (różyczka) - p/c IgG (V21)
TOX-M
Toxoplazma gondi - p/c IgM (X45)
RUB-M
Rubella (różyczka) - p/c IgM (V24)
CMV-G
CMV - wirus cytomegalii p/c IgG (F19)
CMV-M
CMV - wirus cytomegalii p/c IgM (F23)
HBSAG
HBs - antygen HBs (WZW typu B) (V39)
WR
Test kiłowy - przesiewowy (WR)
GRUPA
Grupa krwi, Rh
TSH
Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69)
FE
Żelazo w surowicy (O95)
AHIV
HIV - wirus HIV test przesiewowy (p/c anty-HIV 1/2, antygen p24) (F91)
Tylko trzeba dobrze się rozeznać bo są badania w ciąży obowiązkowe i dodatkowe. I niektóre z nich robi się 2 razy - chyba Hbs bodajże na końcu się powtarza. Cały ten pakiet kosztuje 259 zł. Ale właśnie można wybrać pojedyncze badania.

Napisane na KIW-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

@ewelinaanna1992 myślę, że nie powinnaś się nakręcać tylko poczekać na to co powie Twój lekarz. A już na pewno nie czytaj tego co piszą na necie bo to że u kogoś tak było wcale nie znaczy że u Ciebie będzie tak samo. Także postaraj się nie denerwować ;)

Mycha ja też ze śląska. Okolice Mikołowa :)

Boże, czy ktoś ma taki apetyt jak ja ? Do pracy biorę 3 kanapki duże złożone "na amen" jak ja to mówie plus jakieś jabłko... i jem co jakiś czas bo co chwilę czuję głód :( Jak to zapchać ? Macie jakieś przepisy na coś sycacego na dłużej ??

@ewelinaanna1992 myślę, że nie powinnaś się nakręcać tylko poczekać na to co powie Twój lekarz. A już na pewno nie czytaj tego co piszą na necie bo to że u kogoś tak było wcale nie znaczy że u Ciebie będzie tak samo. Także postaraj się nie denerwować ;)
Muszę czekać do wizyty ... Najgorsze te myśli staram się zająć czymś ale trudno nie myśleć. Pozostało czekać.. Do piątku już nie daleko, jutro będę po skierowanie na kolejne badanie to może zaczepię lekarza i podpytam co dalej.

reklama
@ewelinaanna1992 Spokojnie, nie ma co się denerwować. :) Jest milion kobiet, które mają konflikt i wiadomo co z tym robić. Skoro lekarz powiedział, że nie trzeba było nic brać - no to na bank nie było takiej potrzeby. :) Pamiętaj, że dzieciątko czuje już nasz emocje więc nie ma co się denerwować.. ;) Eh.. łatwo mówić, wiem, wiem.. ;P

Do góry