@luska1979 ja nie jestem przeciwna in vitro, bo nie mieć dziecka to naprawdę jest przykre doświadczenie i zrobiłabym wszystko żeby je mieć, ja sobie nie wyobrażam życia bez syna dom byłby naprawdę pusty ,mimo,ze czasem doprowadza mnie do szału. Jeśli chodzi o in vitro na pewno jeśli wszczepiają więcej zarodków a z reguły z trzy najmniej jeśli kobiety mają skłonności do poronień, to jeśli by się przyjęły wszystkie nie usunęła bym na pewno urodziłabym wszystkie. Całę szczęście udało się jak się udało i nie było potrzeby sięgać wyżej. Ja osobiście znam dwie osoby co mają dziecko z in vitro jedna para ma dwójkę i są koło 40 nie dawno urodziła drugie, za jedno musieli płacić , bo jeszcze nie było refundowane, a za drugie nie dlatego szybko się decydowali bez zastanowienia. A tak szczerze mówiąc to te otoczenie powoduję co raz większą bezpłodność i poronienia , stres, jedzenie, kiedyś nie było takich problemów zdarzał się raz na jakiś czas, czwórka dzieci to norma była, a teraz rodzinna wielodzietna to już trójka , bo naprawdę większość ludzi decyduje się na jedno lub dwójkę, a nie którzy wcale, bo boją się o kwestie tego jak dadzą sobie radę finansowo