reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2017

Kiedy chcecie przenieść się na wątek zamknięty?

• Jak najszybciej.

Głosów: 27 58,7%
  • Za 1-2 miesiące.

Głosów: 17 37,0%
  • Bliżej terminów porodu.

Głosów: 2 4,3%

• Wszystkich głosujących
    46
  • Ankieta zamknięta .
reklama
Masz rację, ja w pierwszej leżałam i tez tylko wc, ale to było 10 lat temu...wczoraj mowilam o tym dr to stwierdził ze po tych 5-ciu miesiącach mialam napewno zastane miesnie - nie ma potrzeby lezec...ale musze to skonsultować.
Mowisz, że rodzinny da skierowanie? u mnie bedzie ciezko..nawet raz w roku o morfologie trzeba sie prosic..

Napisane na GT-I8200 w aplikacji Forum BabyBoom
oj tam w ciąży może nie odmówi, bo będzie się bał,że mu myszy ciuchy po gryzą :p ja do takiego gbura poszłam co też nie daję, a jak powiedziałam,że w ciąży to bez problemu przepisał skierowanie. To też racja,że czasem trzeba po chodzić, bo za długie leżenie też źle, a w czym pracujesz ciężka ta praca?

@emikaa jasne każdy ma prawo do wyboru, ale póki co nie u nas w Polsce, ja nie krytykuję innych, nikt za kogoś życia nie przeżyje każdy swoje błędy i dobrze rzeczy nosi na grzbiecie ;)

@kurektyna dzięki za słowa ... tak to jest przez tą ciąże też się dopiero nerwus robię, a ostatnio często mały w domu był, bo to chory to święta i już do końca go nie puszczałam roku to nazbierały się jego płacze, jęki :p i jeszcze martwię się, bo tu człowiek dobrze chcę żeby był zdrowy, a on ma to w nosie. Dostał klapsa to też szybko przestał płakać a i później zjadł, on wie, że ma mnie nie denerwować, bo mu tłumacze ,że w brzuszku jego rodzeństwo jest i musimy o nie dbać żebym czasem nie była chora i do szpitala nie trafiła, ale czasem chyba o tym zapomina :p

A ja mam pytanie, moze macie doświadczenie, czy test Pappa wykonam w każdym laboratorium/ przychodni na NFZ? I czy moze któraś spotkała sie ze lekarz rodzinny wypisze skierowanie? Nie byłam kurde u lekarza na NFZ od 10 lat i chyba Wogole muszę jakaś deklaracje wyboru złożyć, tym bardziej ze po przeprowadzce pare lat temu niczego takiego nie robiłam :/

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
U mnie test papa będzie wykonany po badaniu prenatalnym... test badania 250zl + 100 zł test pappa.. ginekolog wypisuje skierowanie po 35roku życia lub jak z wywiadu wyjdzie ze masz kogoś chorego w rodzinie na chorobę genetyczną. Test papa można wykonać między 11 a 13 tyg tak jak badania prenaralne. Badanie USG i test papa badają zupełnie różne parametry. USG określa parametry morfologiczne płodu (przezierność karku, kość nosowa, przepływ krwi przez zastawkę trójdzielną). Test pappa określa parametry biochemiczne, których "nie widać" w badaniu USG i pozwala rozpoznać aberracje chromosomalne u tych dzieci, które w badaniu USG wyglądają prawidłowo

U mnie test papa będzie wykonany po badaniu prenatalnym... test badania 250zl + 100 zł test pappa.. ginekolog wypisuje skierowanie po 35roku życia lub jak z wywiadu wyjdzie ze masz kogoś chorego w rodzinie na chorobę genetyczną. Test papa można wykonać między 11 a 13 tyg tak jak badania prenaralne. Badanie USG i test papa badają zupełnie różne parametry. USG określa parametry morfologiczne płodu (przezierność karku, kość nosowa, przepływ krwi przez zastawkę trójdzielną). Test pappa określa parametry biochemiczne, których "nie widać" w badaniu USG i pozwala rozpoznać aberracje chromosomalne u tych dzieci, które w badaniu USG wyglądają prawidłowo
Dokładnie tak jak piszesz. Samo usg to usg genetyczne. W połączeniu z testem Pappa to właśnie badanie prenatalne. Muszą być oba razem wyniki interpretowane. Najgorsze jest to że to komputer liczy statystycznie i często te wyniki nie są miarodajne...

Napisane na KIW-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Dokładnie tak jak piszesz. Samo usg to usg genetyczne. W połączeniu z testem Pappa to właśnie badanie prenatalne. Muszą być oba razem wyniki interpretowane. Najgorsze jest to że to komputer liczy statystycznie i często te wyniki nie są miarodajne...

Napisane na KIW-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

No właśnie wiec kurde mogę mieć problem z kompleksowa ocena wyniku jak zrobie krew gdzie indziej niż Usg, choć myślałam ze dostarczę wynik z krwi temu lekarzowi od Usg... ale chyba za dużo kombinacji:) wiec pójdę na łatwiznę i pewnie zapłacę i za to i za to w jednym miejscu. No wyniki niemiarodajne niestety , ale tez oni zaznaczają ze dają tylko 90% pewności... a tak na prawdę one nie potwierdza czy tak czy nie tylko wskażą prawdopodobieństwo, ale wiadomo jak bedzie 1:10 to bardzo duże i można drazyc temat bardziej ,ale jak wynik wyjdzie 1:900 to szanse małe czyli można wykluczyć tyle ze na 90%.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

dziewczyny bio oil można też stosować na twarz na blizny? Jak tam wybieracie się dziś z dziećmi na sanki, tak się zastanawiam czy mogę iść z katarem na dwór chyba nie jest to zakazane. Mój małego trochę powozi , bo u nas od poniedziałku zapowiadają na plusie 1 to śnieg zacznie topnieć znów

reklama
@GuaRaNa kupię bo też jest o trądziku
Bio oil to preparat, który zawiera aż cztery olejki roślinne: z nagietka, lawendowy, rozmarynowy i rumiankowy. Każdy z nich nie tylko zapobiega powstawaniu rozstępów, lecz także spłyca już istniejące. Ponadto wszystkie olejki zmniejszają blizny potrądzikowe oraz blizny pooperacyjne, tak samo jak pozostałe składniki preparatu - witaminy A i E. Poznaj wszystkie właściwości pielęgnacyjne olejków roślinnych i witamin młodości.

Link do: BIO OIL - pozbądź się blizn i rozstępów za pomocą olejków roślinnych

Do góry