reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2017

Kiedy chcecie przenieść się na wątek zamknięty?

• Jak najszybciej.

Głosów: 27 58,7%
  • Za 1-2 miesiące.

Głosów: 17 37,0%
  • Bliżej terminów porodu.

Głosów: 2 4,3%

• Wszystkich głosujących
    46
  • Ankieta zamknięta .
Hej :-) też mam badania prenatalne w szczecinie. (13.01) Myślicie że już dowiem się płeć dziecka w 12tyg?
ja się dowiedziałam, ale musi mieć dobre usg i to też zależy od lekarza, możesz się spytać, ale trzeba brać poprawkę i nie mieć tych 100% pewności różnie bywa. Mój powiedział syn i mam syna

reklama
Hej :-) też mam badania prenatalne w szczecinie. (13.01) Myślicie że już dowiem się płeć dziecka w 12tyg?

Wg mnie na podstawie samego Usg bedzie to tylko i wyłącznie strzał lekarza :) ale jaka potem duma takiego lekarza jak trafi, w sumie 50% szans to bardzo dużo :) i bedzie no mówiłem, widziałem przecież tego siusiaka ;) znam sie ;)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

A ja mam pytanie, moze macie doświadczenie, czy test Pappa wykonam w każdym laboratorium/ przychodni na NFZ? I czy moze któraś spotkała sie ze lekarz rodzinny wypisze skierowanie? Nie byłam kurde u lekarza na NFZ od 10 lat i chyba Wogole muszę jakaś deklaracje wyboru złożyć, tym bardziej ze po przeprowadzce pare lat temu niczego takiego nie robiłam :/

A ja mam pytanie, moze macie doświadczenie, czy test Pappa wykonam w każdym laboratorium/ przychodni na NFZ? I czy moze któraś spotkała sie ze lekarz rodzinny wypisze skierowanie? Nie byłam kurde u lekarza na NFZ od 10 lat i chyba Wogole muszę jakaś deklaracje wyboru złożyć, tym bardziej ze po przeprowadzce pare lat temu niczego takiego nie robiłam :/

test papa to chyba właśnie mierzenie przeziernosci karkowej i nosowej czyli usg, a sory jeszcze robi się jakiś test z krwi

Polega na badaniu poziomu białka PAPP-A i wolnej podjednostki beta hCG we krwi oraz badaniu USG płodu. W badaniu USG ocenia się przezierność karkową NT, obecność kości nosowej oraz inne parametry.

Mi się wydaję,że lekarz rodzinny może wypisać, ale nie mam pojęcia, ja ze wszystkim latam do rodzinnego, sama się spytam w środę , chociaż szczerze mówiąc co mi to badanie da, dziecka nie usunę nawet jeśli by miało jakąś wadę, a tylko martwić się będę

test papa to chyba właśnie mierzenie przeziernosci karkowej i nosowej czyli usg, a nie pobieranie krwi

Test Pappa wiąze sie na pewno z badaniem krwi i nie jest robiony standardowo, wynik opracowuje sie na podstawie wyniku z krwi i badania Usg.
Ale jest to cos innego od badania prenatalnego w 12-14 tyg właśnie ze względu na analizę krwi.

Cześć dziewczyny:-D Idziecie jak burza, nie jestem w stanie wszystkiego nadrobić, dlatego mam 2 pytanka: Ile mniej więcej koszuje pakiet badań: morfologia, mocz, toxo, gr krwi, tarczyca, różyczka, hiv..?
i drugie do dziewczyn z krwiakami, na luteinie czy dufastonie jakie dawki leków Dr Wam zalecił? czy jestescie na L4? bo ja pracuje, a po pracy staram się odpoczywać i lekarz nie widzi potrzeby L4, co mi w sumie pasuje... ale nie chce też zaszkodzić Dzidzi...w pierwszej ciąży miałam to samo ale innego Dr i leżałam pierwsze 5 miesięcy...

Napisane na GT-I8200 w aplikacji Forum BabyBoom

Cześć dziewczyny:-D Idziecie jak burza, nie jestem w stanie wszystkiego nadrobić, dlatego mam 2 pytanka: Ile mniej więcej koszuje pakiet badań: morfologia, mocz, toxo, gr krwi, tarczyca, różyczka, hiv..?
i drugie do dziewczyn z krwiakami, na luteinie czy dufastonie jakie dawki leków Dr Wam zalecił? czy jestescie na L4? bo ja pracuje, a po pracy staram się odpoczywać i lekarz nie widzi potrzeby L4, co mi w sumie pasuje... ale nie chce też zaszkodzić Dzidzi...w pierwszej ciąży miałam to samo ale innego Dr i leżałam pierwsze 5 miesięcy...

ja ci szczerze powiem, ze leżałam od 13tyg do 28 tyg i lekarz mówił, ze najlepiej na początku jakbym wstawała tylko do wc i nic więcej, bo tez miałam krwiaka, brałam luteine ,ale już nie pamiętam ile, bo to było 5lat temu. Nie wiem może to zależy od krwiaka, a może skonsultuj to z kimś innym, wiem ,że krwiaki potrafią być groźne dla płodu

A jeśli chodzi o badania możesz iść do rodzinnego po skierowanie, będziesz mieć za darmo, po co płacić.

test papa to chyba właśnie mierzenie przeziernosci karkowej i nosowej czyli usg, a sory jeszcze robi się jakiś test z krwi

Polega na badaniu poziomu białka PAPP-A i wolnej podjednostki beta hCG we krwi oraz badaniu USG płodu. W badaniu USG ocenia się przezierność karkową NT, obecność kości nosowej oraz inne parametry.

Mi się wydaję,że lekarz rodzinny może wypisać, ale nie mam pojęcia, ja ze wszystkim latam do rodzinnego, sama się spytam w środę , chociaż szczerze mówiąc co mi to badanie da, dziecka nie usunę nawet jeśli by miało jakąś wadę, a tylko martwić się będę

No muszę zbadać w takim razie temat,
Ja z racji wieku na NFZ to badanie mam bezpłatne, zawsze 300 zł w kieszeni. I jeszcze mysle czy nie powinno być wykonane tam gdzie Usg, ze jeden lekarz opracowuje pózniej wynik. Muszę obadac...
Kwestia usunięcia dziecka jest to temat indywidualny i bardzo osobisty każdej z nas,nie chce na ten temat nawet sie wypowiadać.
Ale wiedza do której mamy i możemy mieć ewentualny dostęp jeśli ktoś czuje taka potrzebę wydaje mi sie ze moze być bardzo pomocna w przygotowaniu, w oczekiwaniu itp.

Masz rację, ja w pierwszej leżałam i tez tylko wc, ale to było 10 lat temu...wczoraj mowilam o tym dr to stwierdził ze po tych 5-ciu miesiącach mialam napewno zastane miesnie - nie ma potrzeby lezec...ale musze to skonsultować.
Mowisz, że rodzinny da skierowanie? u mnie bedzie ciezko..nawet raz w roku o morfologie trzeba sie prosic..

reklama
hey dziewczyny, ale zimno , a śniegu napadało. Ja dziś od rana nerwowy dzień teraz mam wyrzuty sumienia, syn nie je nic płakał mi pół godziny histerie robił nie wytrzymałam dałam mu klapsa, chociaż nigdy nie dostaję, popłakałam się to sama z pół godz wyłam , brzuch mnie boli, teraz żałuję, bo i dziecko klapsa dostała a i ja ze stresu bobo szkodzę jestem załamana :/
Kochan raksik każdemu może się zdążyć!! Jesteśmy tylko ludźmi!Mimo wszystko nadal jesteś NAJLEPSZĄ MAMĄ NA ŚWIECIE!!! Masz prawo do błędów
Moja Lenka jeden jedyny raz dostała odemnie klapsa i pamięta(na szczęście nie tylko że dostała ale i za co)... Zrobiła mi wtedy awanturę w sklepie po powrocie do domu jeszcze gorzej...trwało o k godziny miarka się przebrała gdy wzieł pilota i rzuciła o podłogę i już mierzyła się na mój telefon krzycząc że mi wszystkie moje rzeczy popsuje... No i wtedy moje nerwy puściły... Dostała Klapsa i była w takim szoku że uspokoiła się w przeciągu 3 minut!!! Ja wyłam potem z poczucia winy chyba z godzinę!!! Ale po opadnieciu emocji przeprosiłam ją wytłumaczyłam że poniosły mnie nerwy że ona sie zle zachowała i ja też tak nie powinnam...
Szczerze myślę że gdyby dostawała regularnie to nie zrobiłby na niej wrażenia[emoji13] a tak można by uwierzyć w uzdrawiącą moc klapsa...

W tej ciąży zauważyłam u siebie że bardzo łatwo wyprowadzić mnie z równowagi.... a już jak zaczyna mała "bez powodu" płakać to mnie krew zalewa i pokrzykuje na nią, co do tej pory zdarzało sie sporadycznie bo staram się akceptować jej emocje, ale na chwilę obecną nie potrafię się opanować... i mam z tego powodu wyrzuty sumienia... na szczęście jest już "duża" i wytlumaczylam jej ze hormony(ujelam to jakos bardziej po dzieckowemu) buzują, a że ona od dawna chciała mieć rodzeństwo to jest bardzo wyrozumiała
:)

Do góry