reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2017

Kiedy chcecie przenieść się na wątek zamknięty?

• Jak najszybciej.

Głosów: 27 58,7%
  • Za 1-2 miesiące.

Głosów: 17 37,0%
  • Bliżej terminów porodu.

Głosów: 2 4,3%

• Wszystkich głosujących
    46
  • Ankieta zamknięta .
reklama
Aneczqa od 2 lat w domu starców ale przedtem w szpitalu.Biorę witaminy i choroby mnie w moarę omijają plus dieta w owoce i warzywa bogata.
Ale jelitówkę też już 2 razy w tej ciąży miałam.

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

Dziewczyny mam pytanie. Czy ktoraś z Was miała pierwszą ciążę obumarłą? Cy lekarz w drugiej ciąży dał jakieś leki od samego początku? Zaszłam teraz w ciążę po ciąży obumarłej i z wizytą czekam do 7 tygodnia, żeby zobaczyć na usg. Nie wiem czy dobrze robię? Będę wdzięczna za odpowiedzi.

Hej @Ankuś, ja miałam dwie poprzednie ciąże obumarłe.. Miałam zlecone testy na trombofilie (problemy z krzepliwością krwi). Wyszły niestety dodatnie i od razu brałam acard na jej rozrzedzenie. Nie byłam jeszcze wtedy w ciąży i brałam jakoś do ok 3 miesiąca ciąży. Potem trafiłam do swojego docelowego ginekologa i on od razu dał mi zastrzyki z heparyny (działa podobnie do acardu, tylko lepiej i mocniej ;P).
Moja znajoma też jest po stratach, nie robiła tych testów co ja, ale profilaktycznie dostała od swojego lekarza najpierw acard, potem te same zastrzyki. Wiem, że acard jest dość powszechny i nie trzeba mieć na niego recepty, więc może zadzwoń do swojego ginekologa, powiedz, że wizyta dopiero za jakiś czas i czy z racji poprzedniej straty możesz brać już jakieś dodatkowe lęki typu acard.
Polecam też ActiFolin 2mg - to taki kwas foliowy bez recepty, który wchłania się gdy ma się problemy z jego przyswajaniem. Lekarz od razu mi to zalecił, bo bez kwasu, który się nie wchłania ciąża może obumrzeć..
Jestem już w 21 tygodniu, moje maleństwo tfu tfu rośnie zdrowo więc i u Ciebie wszystko się uda! Jakbyś miała jakieś pytania to pisz tu albo na priv. Jeśli będę potrafiła to pomogę :)

Hej @Ankuś, ja miałam dwie poprzednie ciąże obumarłe.. Miałam zlecone testy na trombofilie (problemy z krzepliwością krwi). Wyszły niestety dodatnie i od razu brałam acard na jej rozrzedzenie. Nie byłam jeszcze wtedy w ciąży i brałam jakoś do ok 3 miesiąca ciąży. Potem trafiłam do swojego docelowego ginekologa i on od razu dał mi zastrzyki z heparyny (działa podobnie do acardu, tylko lepiej i mocniej ;P).
Moja znajoma też jest po stratach, nie robiła tych testów co ja, ale profilaktycznie dostała od swojego lekarza najpierw acard, potem te same zastrzyki. Wiem, że acard jest dość powszechny i nie trzeba mieć na niego recepty, więc może zadzwoń do swojego ginekologa, powiedz, że wizyta dopiero za jakiś czas i czy z racji poprzedniej straty możesz brać już jakieś dodatkowe lęki typu acard.
Polecam też ActiFolin 2mg - to taki kwas foliowy bez recepty, który wchłania się gdy ma się problemy z jego przyswajaniem. Lekarz od razu mi to zalecił, bo bez kwasu, który się nie wchłania ciąża może obumrzeć..
Jestem już w 21 tygodniu, moje maleństwo tfu tfu rośnie zdrowo więc i u Ciebie wszystko się uda! Jakbyś miała jakieś pytania to pisz tu albo na priv. Jeśli będę potrafiła to pomogę :)

Dziękuję bardzo. Robiłam progesteron i mam 49,90 ng/ml czyli ponad normę. Mam w domu duphaston. Nie wiem czy nie wziąć profilaktycznie.

Aaaa! Oczywiście, że wziąć! Sorki, zapomniałam już o nim. Miałam zacząć brać Duphaston od razu jak dowiem się o ciąży. 2 razy w ciągu doby, na jej podtrzymanie. I brałam jakoś do 13/14 tygodnia.
Oczywiście ja nie jestem lekarzem, więc nie daję konkretnych zaleceń tylko mówię jak było u mnie. Ale osobiście wzięłabym Duphaston już od dziś a jutro zadzwoniłabym do lekarza i spytała czy i ile go przyjmować, no i podpytaj o acard i ten kwas foliowy.

Ostatnia edycja:
Dzień dobry :)
Wczoraj robilam test z glukoza, dziś odbieram wyniki a w poniedziałek jade na połówkowe do poradni. Zawsze przed wizyta u lekarza mam ogromny stres. Jeszcze prawie tydzień będę na zwolnieniu lekarskim choc juz czuje sie duuuzo lepiej, krtań i gardło wygojone :-) Ale przyznam, ze w domku jest bardzo przyjemnie.
Miłego i slonecznego dnia wszystkim :-)

reklama
Odebrała wyniki, glukoza i morfologia ok ale wyszły liczne bakterie w moczu? Co teraz? Wizytę ma za tydz w środę. Czy może być zapalenie pęcherza bez objawow? Czy wtedy nie wyszlyby tez wyższe leukocyty czy białko?
Jutro jade powtórzyć badanie to może będę wiedziała cos więcej a dzisiaj się martwie.

Do góry