reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

Hej dziewczynki.

Na forum nie zaglądałam już ho ho hoooooooooo i widzę, że jestem tak do tyłu, że chyba tego nie nadrobię, a to dlatego, że pochłonęło pisanie mnie pracy mgr i pracy dyplomowej (masakra mam już dosyć).

Zerkając kilka stron do tyłu widziałam, że był poruszany temat L4. Ja się próbowałam orientować jak to wygląda w mojej sytuacji. Otóż pracuje na umowę o pracę 3 miesiące. Wcześniej u tego samego pracodawcy pracowałam 2 lata na umowę zlecenie (głupia byłam, że wcześniej nie poszłam po umowę o pracę). Jak babki z kadr zaczęły tłumaczyć mi jak one to wyliczą do ZUS - u to ogłupiałam. Za miesiąc się okaże i mam nadzieje, że nie dostanę zawału przed kompem jak zobaczę wypłatę. Najbardziej mnie wkurza to, że niby L4 jest płatne w 100%, a ZUS i tak sobie coś tam skubnie:(

Doczytałam tez o problemach z cerą. U mnie jest masakra. Każdy mi mówił wcześniej, że w ciąży będę miała lśniące piękne włosy i gładką cerę jak pupa niemowlęcia. U mnie jakoś to nie działa. Poza tym mam strasznie "obsypane" plecy, ale już mnie to tak niepokoi, że chyba udam się do dermatologa.

W piątek mam pierwsze badanie prenatalne. Okropnie się denerwuję i nie mogę spać po nocach bo ciągle myślę, że okaże się najgorsze, chociaż staram się myśleć pozytywnie. Jak umawiałam się na badanie, pani doktor powiedziała że da mi tez skierowanie na test z krwi. Podejrzewam, że chodzi o test PAPP-A i teraz nie wiem czy da mi to skierowanie ze względu na moją poprzednią ciążę obumarłą o której jej powiedziałam czy zleca się go zawsze. Już ogłupiałam :szok:

Chciałam poruszyć tutaj jeszcze jedną kwestię a mianowicie CIĄŻOWE ZABOBONY :-D
Przy ostatniej wizycie u teściowej miałam na sobie sweter wiązany na brzuchu. Jak wychodziłam z oburzeniem powiedziała ze nie powinnam nosić takich swetrów i absolutnie żadnych pasków bo maleństwo urodzi się z pępowiną owinięta wokół szyi.
Już nie wspomnę ile było kłótni na temat zabobonów ślubnych (o mało się nie pożarłam z teściową i mężem o perły na ślubie które uwielbiam).
No cóż może jestem jakaś "niewierząca":cool2: A jak jest u Was ?

Postaram się zaglądać tutaj częściej (czyt. szybko trzeba skończyć pisanie mgr), żeby nie pisać takich wypracowań :D

reklama
witam z rańca ja juz po sniadaniu

Neilaaa ja tam nie wierze za bardzo w zabobony, starsi ludzie juz tak maja że często w nie wierza, tesciowa sie nie przejmuj, przecież to ty jestes w ciazy nie ona.
Co do testów z krwi to zapewne bedziesz mieć PAPA, teraz wiele lekarzy zleca je kazdej kobiecie bez wzgledu na wiek i wywiad ginekologiczny, w wielu krajach europy ten test jest w standardzie badan dla cieżarnej, ale trzeba pamietac że oblicza on jedynie prawdopodobiueństwo wystapienia określonej wady genetycznej u dziecka.

Co do leżenia do rzeczywiście w ciazy najlepiej na boku, ale tylko lewym

WItam wszystkie dziewczynki :)

Neilaa ja w zabobony nie wierzę jest ich tak dużo że z domu ciężko byłoby wyjść :))))

Megmarion - słyszałąm że Mustela choć droga jest bardzo dobra nawet na już istniejące rozstępy

gosia:) - super weści

hej,

gratuluję Moderatorkom :happy2:. I życzę miłej pracy....

natt i inne dziewczyny, czy któraś kupiła już Fissan? U mnie już w 5 aptekach mi powiedzieli, że nie ma. A ostatnie dostawy mieli w styczniu 2009 ? Jak w Waszych miastach? Bardzo lubiłam fisanik i nie wiem na co się teraz przestawić ?

Kochane a z tymi bólami z tyłu to może być rwa kulszowa też powszechna w ciąży. Rosnąca macica i "flaczki" uciskają na nerw kulszowy i boli. Mnie łupie lekko szczególnie jak leżę na plecach. A z Frankiem pod koniec ciąży to miałam w prawą stronę ograniczone ruchy, bo bolało. Teraz tez po prawej mnie dopada.

Śniadanko zjedzone więc wracam do pracy:cool2:.

witam sie tez po sniadanku - jak co dzien od kilku dni chlebek z dzemikiem truskawkowym:-)
dzieki dziewczyny, za mile slowa i gratki...z kazda wizyta jestem spokojniejsza a za dwa tyg juz powinno wszystko byc ok... dzisaj mam zamiar powiedziec kolezankom, ktore i tak mnie ochrzania, ze nic wczesniej nie mowilam bo kibicuja mi caly czas...
z tym fissanem to ciekawe - podejde dzis do apteki to sie zapytam bo lubilam go stosowac a cena tez byla przyzwoita...

witam dziewczynki z rana :-)

neila ja w zabobony nie wierzę, mało tego przeważnie robię na odwrót :-) podobno się nie kupuje rzeczy dla dziecka do któregoś miesiąca a ja mam już kilka kupione :-). Także nie wierzę w zabobony

Dziewczyny co z tym spaniem na lewym boku?? Ja całą poprzednią ciążę spałam na prawym bo nikt mi nic nie mówił, na co szkodzi i komu mamie czy dzidzi? I czy na plecach w takim razie można? I od kiedy trzeba na tym lewym spać?

Idę jajeczniczkę zaraz zrobić :-)

Ostatnia edycja:
Kochane powiem tak:
Leżenie na lewym boku to profilaktyka zapobiegania powstawaniu żylaków, zakrzepów oraz zespołowi ucisku żyły głównej dolnej.
Macica rosnąc przyciska żyłę główną dolną do kręgosłupa i mięśni lędźwiowych, zaznaczam że zyla ta leży wlaśnie po prawej stronie. Jest to szczególnie niebezpieczne w pozycji leżącej na prawym boku gdyż powoduje gwałtowny spadek powrotu żylnego, co może wywołać przy wstawaniu zasłabnięcie spowodowane nagłym spadkiem ciśnienia tętniczego. Leżenie na lewym boku dla kobiet w ciąży jest najbardziej optymalnym rozwiązaniem. Dzięki temu można zapobiec przynajmniej jednej z przyczyn choroby żylnej, która w pierwszej fazie powoduje: uczucie ciężaru kończyn odczuwalne szczególnie wieczorem, niekiedy kurcze łydek, słabość nóg a nawet problemy z chodzeniem. Znacznie gorsze są powikłania, którymi mogą być zakrzepica żył powierzchownych oraz bardziej niebezpieczna zakrzepica żył głębokich.
Zaś lezenie na wznak może tez moze powodować ucisk tej zyły co zmniejsza ilość krwi dopływającej do płodu.
A od kiedy spac na lewym, no wtedy gdy malec zacznie zdecydowanie rosnąc i brzuszek bedzie juz większy ok 5 miesiaca. Ja przyzwyczajam sie od razu bynajmniej staram.

Ostatnia edycja:
Dziękuję biedroneczka za szczegółowy opis. Zaczynam w takim razie przyzwyczajanie się do spania na lewym boku

Witam;) co do zabobowno to lubię czasami posłuchać jak ciotki mówią czego to nie wolno i wogole ;p niezły ubaw wtedy jest;p ahha o leżeniu na lewym boku dowiedzialam sie jakis czas temu na naszym forum.. a tak to wogole o tym pojecia nie mialam... a ja juz po sniadanku..;0 mm dzis miałam ochote na chrupiąca bułeczkę z nutella;) haha tak wczoraj męczyłam męża ze dziś nie miał wyjścia i przed praca musiał iść po nutelle i po bułeczki;) u mnie dzis od rana słonko raz świeci a raz chowa się za chmurkami :)) tylko zimno jest..;/

reklama
Kochane powiem tak:
Leżenie na lewym boku to profilaktyka zapobiegania powstawaniu żylaków, zakrzepów oraz zespołowi ucisku żyły głównej dolnej.
Macica rosnąc przyciska żyłę główną dolną do kręgosłupa i mięśni lędźwiowych, zaznaczam że zyla ta leży wlaśnie po prawej stronie. Jest to szczególnie niebezpieczne w pozycji leżącej na prawym boku gdyż powoduje gwałtowny spadek powrotu żylnego, co może wywołać przy wstawaniu zasłabnięcie spowodowane nagłym spadkiem ciśnienia tętniczego. Leżenie na lewym boku dla kobiet w ciąży jest najbardziej optymalnym rozwiązaniem. Dzięki temu można zapobiec przynajmniej jednej z przyczyn choroby żylnej, która w pierwszej fazie powoduje: uczucie ciężaru kończyn odczuwalne szczególnie wieczorem, niekiedy kurcze łydek, słabość nóg a nawet problemy z chodzeniem. Znacznie gorsze są powikłania, którymi mogą być zakrzepica żył powierzchownych oraz bardziej niebezpieczna zakrzepica żył głębokich.
Zaś lezenie na wznak może tez moze powodować ucisk tej zyły co zmniejsza ilość krwi dopływającej do płodu.
A od kiedy spac na lewym, no wtedy gdy malec zacznie zdecydowanie rosnąc i brzuszek bedzie juz większy ok 5 miesiaca. Ja przyzwyczajam sie od razu bynajmniej staram.

kurcze nawet nie wiedzialam o czyms takim dzieki biedroneczka
widze ze ja podswiadomie mimo to czulam, ze lewy bok jest lepszy - wlasciwie od poczatku ciazy spie glownie na lewym boku bo tak poprostu mi wygodniej i cale szczescie ze tak jest bo zdrowiej jak sie okazuje:-)
JJ a moze poprostu popros w aptece by ci zamowili, tylko oczywiscie wczesniej podpytaj o cene ;-), wiem ze w niektorych aptekach mozna tak zrobic moze i u ciebie sie uda

dziewczynki zapraszam na watek wizytek - zaraz cos tam napisze bo mialam dzis :-)

Do góry