reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

Myszka, u mojej znajomej z pracy( chodzimy do tego samego gina i on tez robi świetne usg) gin stwerdził jakies nieprawidłowość i od razu wysłał ją chyba gdzieś do wrocłąwia..nie pamietam dobrze,ale ponoć to jedyny,najlepszy w Polsce ośrodek gdzie robią dalsze badania i stawiają diagnozę i ewentualnie podejmuja inne stosowne kroki...choć w Polsce tendencja jest niestety jedna...jak coś nei tak to sugerują aborcje. Tej mojej znajomej wyszło,że dziewczynka(bo od razu płeć stwierdzają) ma objawy zespołu Toureta,ale oni absolutnie nie zgodzili się na usunięcie...Teraz kolejne badania pokazuja,ze to zaburzenie raczej jest w bardzo lekkim stopniu,takze...a jak bedzie to i tak zobaczy jak urodzi...Moze bedzie jeszcze lepiej,a może niestety gorzej( mam nadzieje,ze nie..)
O! także znam taki przypadek i taki przebieg sprawy...
A może u kogoś innego jest inaczej i np.robia jakies oeracje w jeszcze w życiu płodowym(np.serduszko)...No to juz lekarze decyduja...Ale nie ma co myślec o takich rzeczach. Trzeba wierzyc ,ze wszystko bedzie dobrze,a to usg tylko potwierdzi zdrowiutkiego dzidizusia:):)

reklama
Kurczę...Biedroneczka, przejrzałam teraz kilka for w necie i widzę, że kobiety różnie miały, część płaciło, a część miało refundowane z NFZ. Ja w I ciąży na początku badania robiłam w innym szpitalu, niż ten co moja mama pracuje i tam też miałam toxo i cytomegalię i za nic płacić nie musiałam..
Wczoraj jeszcze czytałam, że kobieta w ciąży, która nie jest ubezpieczona, ma prawo do opieki zdrowotnej i szpitalnej, wiecie coś o tym?
A Wy dziewczyny jak miałyście z tymi badaniami: toxo, cytomegalia, różyczka, hiv itd

od dwóch dni wieczorami mam masakrę.. tak mnie wzdyma, że wieczorem za przeproszeniem wszystkie flaki mi podchodzą pod gardło..
w ciągu dnia sobie pobekam.. (albo drugą stroną :blink:) a na wieczór tego gazu zbiera mi się już tyle.. że wszystko mi stoi w gardlę. Wczoraj byłam kilka razy bliska wymiotów.. na szczęście bekanie w końcu mi się włączyło.
Jak pójdę po wynikach do lekarza..to go zapytam o espumisan, choć z tego co pamiętam, nie pomagał mi normalnie.

Kawy wczoraj nie wypiłam.. i oczywiście kupy nie było.. dziś się też nie zapowiada.. rozpuszczalna jednak tak na mnie nie działa jak zwykła..

Czuje sie jak balon.
Wielki ciężki balon.
Gdyby to była kwestia ciążowego brzuszka, to zrozumiałabym to, a tak...:wściekła/y:

Kurczę...Biedroneczka, przejrzałam teraz kilka for w necie i widzę, że kobiety różnie miały, część płaciło, a część miało refundowane z NFZ. Ja w I ciąży na początku badania robiłam w innym szpitalu, niż ten co moja mama pracuje i tam też miałam toxo i cytomegalię i za nic płacić nie musiałam..
Wczoraj jeszcze czytałam, że kobieta w ciąży, która nie jest ubezpieczona, ma prawo do opieki zdrowotnej i szpitalnej, wiecie coś o tym?
A Wy dziewczyny jak miałyście z tymi badaniami: toxo, cytomegalia, różyczka, hiv itd

Wszystko zależy od przychodni i od tego jak ma skonstruowana umową z NFZ i listy badań które moga zlecać lekarze z danej przychodni. Co do opieki bezpłatnej kobiety ciezarnej to zgadza sie tak jest, jej leczenie pokrywa budżet państwa. Zgłaszajac się do szpitala taka pobieta musi poinformować lekarza o braku ubezpieczenia, wtedy szpital sciaga kase od panstwa
Reguluje to ustawa jeszcze z 2004 roku

Marcelinko, a moze takie herbatki z kopru włoskiego (takie jak dla dzieci) Ci pomogą na te dolegliwości, albo gripwater( czy jakoś tak,kupisz w aptece),to tez dla nie mowlaków. Spytaj w aptece czy w ciaży to możesz wziąć...Moze takie naturalne rozwiazanie okaze sie dla ciebie skuteczne:)

Marcelinko, a moze takie herbatki z kopru włoskiego (takie jak dla dzieci) Ci pomogą na te dolegliwości, albo gripwater( czy jakoś tak,kupisz w aptece),to tez dla nie mowlaków. Spytaj w aptece czy w ciaży to możesz wziąć...Moze takie naturalne rozwiazanie okaze sie dla ciebie skuteczne:)

Bardzo Ci dziękuje Natt, dziś po pracy pojadę od razu do apteki, bo aż się boje dzisiejszego wieczoru :wściekła/y: bo już siedzę w pracy z rozpiętymi spodniami..

Dziewczyny, ja za wszystkie badania płaciłam. Tylko szczerze mówiąc nawet nie pofatygowałam się żeby iść do przychodni bo u mnie łaskę robią ze wszystkimi badaniami więc nie będę się prosić.
Za usg genetyczne będę płacić 180zł...

Juz wiem- ocena przeziernosci karkowej plodu miedzy 10 a 14 tyg. Mam to badanie miec 24 stycznia tylko chodze prywatnie i wizyta to prawie 100zl wiec nie wiem czy to badanie jest platne?? Bo wolalabym sie wystarczajaco przygotowac finansowo... Jesli ktos je mial i chodzi prywatnie to pewnie bedzie wiedziec..

Ja nie wiem na co to jest ale lekarz przy usg mierzy dziecku przy szyi cos,ale po co to to nie wiem, ja byłam prywatnie i za to nie płaciłam.
A na Downa to sa chyba badania prenatalne z tego co sie orientuje i one sa juz płatne a ta przeziernośc to chyba żeby ocenić czy maluszek dobrze rośnie.

Ostatnia edycja:
kasia- przezierność karkowa to właśnie sparwdzanie czy dziecko ma zespół Downa. Lekarz mirzy grubosć skóry na karku/szyji dziecka. Im grubsza warstwa tym wieksze prawdopodobienstow choroby u maluszka

reklama

ja za toxo płaciłam 20 za jeden odczyn bo sa dwa czyli w s umie wyszło 40 zł

Do góry