reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

Taycia, żadna z nas nie bierze No-Spy dla zabawy, poza tym jestem zdania, że mimo wszystko lekarza wiedzą co robią. Nie mamy wyboru, bo jeśli nie będziemy brały zalecanych leków grozi nam poród przedwczesny. Poza tym jestem pewna, że lek jest przebadany i jego jakiekolwiek skutki uboczne również.
Ja też lekomanką nie jestem i unikam leków, nawet jak miałam grypę w 8 tyg ciąży to wzięłam Apap tylko raz.
Życzę Ci, żebyś nie musiała brać No-Spy w ciąży ani żadnych innych leków;-)

Shmira witaj:-)

reklama
Szuszu - ale ja nikogo nie potępiam czy ktoś bierze,czy nie. Uważam jednak,że według mnie gdyby lek był CAŁKOWICIE BEZPIECZNY W CIĄŻY to na pewno ta informacja znalazłaby się na ulotce,dlatego też moja w tym głowa żeby unikać takich leków chyba ,że dany byłby mi odgórnie.

Szuszu - ale ja nikogo nie potępiam czy ktoś bierze,czy nie. Uważam jednak,że według mnie gdyby lek był CAŁKOWICIE BEZPIECZNY W CIĄŻY to na pewno ta informacja znalazłaby się na ulotce,dlatego też moja w tym głowa żeby unikać takich leków chyba ,że dany byłby mi odgórnie.

Kiedyś słyszałam, że na każdym leku musi być napisane ostrzeżenie dla kobiet w ciąży i że producenci leków w ten sposób się zabezpieczają, może Oli w tej kwestii wie więcej.

Leki z kategorii A czyli bezpieczne dla płodu

Kategoria A - to ta grupa leków, w której badania na zwierzętach oraz odpowiednio liczebne i kontrolowane obserwacje u ludzi nie wykazały działania szkodliwego dla płodu. Lek może być stosowany bez przeszkód w czasie ciąży. Należy w tym miejscu nadmienić, że jest to nader mała grupa leków.

Leki uznawane za bezpieczne:

* preparaty uspokajające: melisa, Neospasmina;
* preparaty ziołowe o działaniu przeciwgorączkowym: Pyrosal, kwiat lipy, kwiat bzu czarnego;
* preparaty odkażające drogi moczowe: Fitolizyna, Urosept;
* preparaty magnezowe;
* preparaty wapniowe;
* witaminy: większość witamin z grupy B, witamina C (należy unikać wysokich dawek), kwas foliowy;
* preparaty czosnku: Tabletki z czosnku, Alitol,
* preparaty zobojętniające kwasy żołądkowe: wapniowo-magnezowe (np. Rennie);
* leki homeopatyczne;
* Preparation H (czopki i maść) stosowany przeciw hemoroidom;
* niektóre ziołowe syropy, stosowane w leczeniu kaszlu, np. Syrop Prawoślazowy, Hedelix, syrop z babki lancetowatej.

Dopuszczalne jest doraźne stosowanie paracetamolu, działającego przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Należy go unikać w I trymestrze ciąży.

Nie ma przeciwskazań do stosowania w czasie ciąży simetykonu (Espumisan, Esputikon, Ceolat).

mgr farmacji Adrianna Wirkijowska

Kategoria B - to ta grupa leków, w której badania na zwierzętach wykazały szkodliwe działanie na płód, chociaż obserwacje u ludzi nie wykazują zagrożenia dla płodu ludzkiego. Takie leki mogą być stosowane w ciąży tylko w wypadku zdecydowanej konieczności,

* leki przeciwbólowe i przeciwzapalne: ibuprofen (Nurofen, Advil), naproksen (Aleve), diklofenak (Majamil, Voltaren, Rewodina, Diclac, Olfen) i piroksykam - w okresie okołoporodowym - kategoria D, ketoprofen (Profenid, Ketonal);
* leki stosowane w zakażeniach: amoksycylina (Amotaks, Duomox, Hiconcil, Apo-Amoxi, Ospamox), amoksycylina + kwas klawulanowy (Augmentin, Amoksiclav, Curam) - nie należy stosować w okresie okołoporodowym, ampicylina, azytromycyna (Sumamed), cefaklor (Ceclor, Panclor, Vercef), cefaleksyna (Keflex), cefradyna (Sefril) - nie należy stosować u kobiet w ciąży z niewydolnością wątroby i nerek, cefadroksyl (Duracef), azlocylina - nie stosować w I trymestrze ciąży, erytromycyna, karbenicylina, klindamycyna (Dalacin, Klimicin), penicylina, piperacylina, spiramycyna (Rovamycine), metronidazol - nie stosować w I trymestrze ciąży, klotrimazol, cefuroksym (Bioracef, Zinnat, Biofuroksym, Zinacef), furazydyna (Furaginum).
* leki stosowane w schorzeniach układu oddechowego: ambroksol (Mucosolvan, Bronchopront, Deflegmin), bromheksyna (Flegamina), acetylocysteina (ACC, Fluimucil, Tussicom);
* leki przeciwalergiczne: cetyryzyna (Zyrtec, Amertil, Allertec, Virlix) - nie zalecana, szczególnie w I trymestrze ciąży, klemastyna, loratadyna (Claritine, Flonidan, Loratine, Rotadin), nedokromil (Tilade, Tilarin), kromoglikan (Cromogen, Cropoz, Intal) - nie stosować w I trymestrze ciąży;
* leki stosowane w chorobach układu sercowo-naczyniowego oraz przeciwzakrzepowe: metyldopa (Dopanol, Dopegyt), acebutolol (Sectral), sotalol (Gilucor, Biosotal) - nie zalecany w I trymestrze ciąży;
* leki stosowane w schorzeniach przewodu pokarmowego: cymetydyna (Altramet), famotydyna (Famogast, Quamatel, Ulfamid), metoklopramid, ondansetron (Atossa, Zofran), ranitydyna (Ranigast, Zantac), mesalazyna (Pentasa, Salofalk) i sulfasalazyna - w okresie okołoporodowym kategoria D), sukralfat (Ulgastran, Venter), loperamid (Imodium).

Kategoria C - to ta grupa leków, w której badania na zwierzętach wykazały szkodliwość dla płodu, bądź też takich badań nie wykonano oraz brak jest odpowiednio wiarygodnych danych z obserwacji stosowania tego leku u ludzi. Zwykle do tej grupy leków zalicza się leki nowo wprowadzane na rynek. Lek z tej grupy można zastosować jedynie wtedy, gdy w opinii lekarza spodziewana korzyść dla matki przewyższa potencjalne ryzyko dla płodu,

* leki przeciwbólowe i przeciwzapalne: kwas acetylosalicylowy (Aspirin, Polopiryna, Upsarin) - w okresie okołoporodowym kategoria D, tramadol (Tramal), pyralgina, morfina - w okresie okołoporodowym kategoria D), kwas mefenamowy (Mefacit);

* leki stosowane w zakażeniach: acyklowir (Zovirax, Antivir, Heviran), natamycyna (Pimafucin), nystatyna, ketokonazol, klarytromycyna (Klacid, Fromilid), trimetoprim + sulfametoksazol (Biseptol, Bactrim), cyprofloksacyna (Ciprinol, Ciprobay, Cipronex), norfloksacyna (Nolicin), ofloksacyna (Oflodinex, Tarivid), pefloksacyna (Abaktal), tobramycyna, wankomycyna, gentamycyna, mikonazol (Gyno-Daktarin, Gyno-Femidazol), flukonazol (Diflucan);

* leki stosowane w schorzeniach układu oddechowego: dekstrometorfan (Acodin, Dexatussin, Tussal), kodeina (nie stosować w I trymestrze ciąży i w okresie okołoporodowym), gwajafenezyna (Guajazyl, Coldrex Broncho, Robitussin), fenylefryna (Coldrex, Rhinopront), teofilina (Afonilum SR, Euphyllin, Theoplus, Theospirex), aminofilina, budezonid, salbutamol, ksylometazolina, nafazolina (Rhinazin, Rhinophenazol, Sulfarinol), oksymetazolina (Acatar, Nasivin, Oxalin, Resoxym), tymazolina (Thymazen), tetryzolina (Tyzine, Visine);

* leki przeciwalergiczne: antazolina (Phenazolinum), astemizol, chlorfeniramina (Contac, Grippostad C, Tabcin);

* leki stosowane w chorobach układu sercowo-naczyniowego oraz przeciwzakrzepowe: nifedypina (Adalat, Cordipin), werapamil (Isoptin, Lekoptin, Staveran), dihydralazyna, dipirydamol (Curantyl), klonidyna (Iporel), metoprolol (Metocard, Betaloc), propranolol, nitrendypina, amlodypina (Amlopin, Amlozek, Norvasc), diltiazem (Dilzem, Blocalcin, Oxycardil), kaptopryl (w II i III trymestrze kategoria D);

* leki stosowane w schorzeniach przewodu pokarmowego: omeprazol (Losec, Polprazol, Gasec);

* inne: betakaroten, witamina D, witamina B12, żelazo.

Nospy nie znalazłam albo nie doczytałam,a ja mam taką ulotkę :
http://www.sanofi-aventis.com.pl/produkty/Nasze produkty/NO-SPA_tabl._40mg_-_ulotka_dla_pacjenta.pdf

dziewczyny ja również biorę nospę forte od stycznia 3x1 do tego asmag 3x2 ascofer 3x2 wit.C 200gr.3x1 Falvit mama 1x1 i do tego jeszcze dowcipnie Luteinę 2x2 czyli 19 tabl.dziennie doustnie plus luteine 4 szt i nie biorę tych leków dla mojego widzimisię tylko dlatego aby nie poronić lub urodzić np.w6 ,7czy 8 mies.i aby pozbyć się anemi.Napewno jest więcej dobrego niż złego w tych lekach dla dzidzi i mamy inaczej lekarze by ich nie przepisywali.Innych leków typu apap czy tym podobnych nie brałam .Z córką w ciąży również brałam nospe i inne leki przeciwskurczowe fakt ,że krócej ale urodziłą się zdrowa jak rybka

Ooo coś znalazłam :

Działanie teratogenne na płód niektórych leków przyjmowanych w czasie ciąży:
Vit D – nadmierna dawka może spowodować niedorozwój umysłowy dziecka
Vit A – zbyt duże dawki mogą wywołać zniekształcenia kości twarzoczaszki, rozszczep podniebienia, wady serca czy układu moczowo-płciowego.
Antagoniści Vit K – podawane w I trymestrze ciąży mają działanie poronne, w III trymestrze mogą spowodować hiperbilirubinemię prowadzącą do żółtaczki jąder podkorowych mózgu, poza tym może być przyczyną wad rozwojowych płodu jak np. wady ośrodkowego układu nerwowego czy rozszczepu podniebienia
Diclofenak, ketoprofen – stosowanie zbyt dużych dawek w III trymestrze ciąży może spowodować przedwczesne zamknięcie przewodu tętniczego
Dihydralazyna – w sporadycznych przypadkach może spowodować spodziectwo, trombocytopenię lub wtórne krwawienia u noworodków
Drotaweryna (no-spa) – stosowana w dużych dawkach, przez długi czas może być przyczyną zaburzeń oddychania u noworodka
Nifedypina – zwiększa ryzyko pojawienia się anomalii policzków
Tetracykliny – może doprowadzić do zahamowania wzrostu chrząstek nasadowych oraz ciężkiego uszkodzenia funkcji wątroby

I cały artykuł jak ktoś ma ochotę poczytać :-)
Wpływ leków na prawidłowy rozwój płodu - informacje dla pacjentek. - Artykuły - ForumGinekologiczne.pl – portal wiedzy o ginekologii i położnictwie

Ja piorę w loveli, jestem zadowolona, ale porównania nie mam, bo to nasze pierwsze dzieciątko... Zanim kupiłam poczytałam fora i Dziewczyny polecały właśnie lovele albo jelp, z tym, że na jelp narzekały, że ubranka szarzeją... O persilu dopiero teraz przeczytałam u Oli, z kocykami tak jak Oli pisze, ja piorę wszystko, jak jest dobrej jakości to nie ma prawa się nic stać :-) Brakuje mi tylko zapachu, ale podobno płyn do płukania lepiej wprowadzać stopniowo, nie w pierwszym miesiącu. A jak doświadczone mamy ???? Używałyście płynu do płukania przy noworodkach??

Przy tym Persilu nie trzeba wszystko pachnie ekstra

reklama
witajcie
wpadłam na moment pochwalić się moimi komunijnymi dziećmi :) a przy okazji boim balonem ;))

7bd789fd.jpg
[/QUOTE]

Do góry