reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

mam pytanie do dziewczyn,które są na zwolnieniu od początku ciąży. Jak wygląda sprawa zusu z wypłacaniem kasy? Wiem ,że mają niby 30dni od doręczenia zwolnienia na wypłatę ale jak to wygląda w rzeczywistości?

ja jestem na zwolnieniu od poczatku ciazy i wlasnie teraz mialam wyplate na czas bo wyplaca mi ja dalej moja firma i sama rozlicza sie z ZUSem, wszystko zalezy jaka duza jest twoja firma jesli to "malutki sklepik" to mozesz troche poczekac na kaske z ZUSu ale jak to duza firma to powinnas na czas dostawac

cokies wazne bys miala na zwolnieniu odpowiedni kod choroby - w przypadku ciazy to 026, wtedymasz 100% platne no i cie nie kontroluja - ciaza to taki ochronny okres :-), no i nie mozesz przekroczyc 270dni zwolnienia

reklama
maggi jeszcze jest tak, że jeżeli pracujesz w firmie powyżej 20 osób pensje płaci ci firma i ona rozlicza się z ZUS-em , a jak poniżej to dostajesz bezpośrednio z ZUS-u. Ja nie miałam, żadnej kontroli, a całą poprzednią ciążę byłam i tu od 4 tyg ciąży jestem. W ciąży ponoć kontrolują wtedy gdy pracodawca ma wątpliwości co do zgodnego korzystania ze zwolnienia, czyli np jak masz leżące to czy na pewno leżysz? Zgłasza do ZUS i ma się kontrolę wtedy

Witam mamuski. Pewnie niewiele mnie juz pamieta, bo troche tu nie bylam.

Wczesniej jeszcze troche czytalam ale taka masa wpisow, ze nie dalam rady nadganiac. W pracy kupa roboty i w domu tez ciagle cos. U mnie 17 tydzien leci a mnie dalej mdlosci mecza i dalej zdarzaja sie usciski z kibelkiem z tym, ze odstawilam zupelnie leki.

Nie uda mi sie juz was nadrobic, ogladalam tylko jakis filmik o majtaniu dziecmi i cisnienie mi puscilo, co te baby z tymi dzieciaczkami wyprawialy. :szok:

Pozdrawiam nowe mamuski.

Mnie pracodawca nie podejrzewał, bo sama sobie jestem pracodawcą (mam firmę) a mimo to, ZUS mnie skontrolował.
Także chyba nie ma reguły. I kontrolują jak im się podoba/nudzi ;)

Cokies, na zwolnienie poszłam dopiero na 2 miesiące przed planowanym porodem(w maju 2010). Za pierwszy miesiąc wypłacili mi z opóźnieniem(mega opóźnieniem - bo za maj dostałam pieniądze 28 czerwca więc czułam już, że coś się kroi). A dzień później, czyli 29 czerwca zapukali do drzwi sprawdzając zasadność zwolnienia. Nie zastali mnie. Mieli pecha, bo w nocy 27/28.06 wylądowałam na porodówce i urodziłam(przed terminem 3 tygodnie). Zostawili mi pismo w drzwiach, że nie było mnie w domu, żądają wyjaśnień i zawieszają wypłacanie świadczeń do wyjaśnienia sprawy. Byłam mega wkurzona, bo ani nie siedziałam im na głowie całą ciążę, ani nigdy wcześniej nie byłam na chorobowym choćby jednego dnia w swoim życiu(jako płatnik ZUSu). Ale wysłałam im dosyć złośliwe pismo, załączając kartę wypisu z porodówki, jako usprawiedliwienie mojej niedorzecznej nieobecności podczas kontroli, podając na dole numer konta, na które oczekuję zaległych pieniędzy. Wypłacili i wysłali pismo, że cofają zawieszenie i macierzyńskie dostane.
Szczerze mówiąc, nie wiem co by się stało gdyby mi zrobili kontrolę przed porodem - może by mnie wysyłali na jakieś swoje 'badania' itp.

reklama
DZIEWCZYNY-ja wiem o zwolnieniach w czasie ciąży to samo co napisała Oli.B,jestem na zwolnieniu od 5 tyg.ciąży i zakład pracy w którym pracuję zatrudnia powyżej 20 osób i zawsze pensje dostaję na czas czyli tak jabym pracowała.Jeśli chodzi o kontrole to sprawdzajcie czy macie na zwolnieniu ,że musicie leżeć czy chodzić bo jeśli to pierwsze to jak was skontrolują a was nie będzie to może być nieciekawie,no chyba ,że jesteście w tym czasie u lekarza,w innej sytuacji to za przeproszeniem mogą wam ...........:-D

Do góry