saaga w takim razie czekamy na nowinę, że to Ty jesteś kolejną sierpniówką w dwupaku;-) a co się dzieje u Ciebie, że tak już dłuższy czas humoru brak? Jak zdrówko Wi?
Pflaume Kasia już zdrowa? U Igora też katar. Na razie tylko to i mam nadzieje nic więcej się nie przypląta.
mamo80 Hania i Kuba podobni bardzo. No i Hania ślicznota!! Super, żę zaczyna sie układać u nas znów odwrotnie
Aj dziewczyny zmartwień mi nie brakuje!
Po USG główki niby wszystko ok- niby, bo jeden parametr jest podwyższony- norma 0,5 u nas 0,56- podwyższenie świadczy o przebytym krwawieniu okołoporodowym, ale niby martwilibyśmy się jakby było koło 0,7 ale mnie to nie satysfakcjonuje i powtórzymy niedługo u innego lekarza.
A do tego u nas na tapecie kształt główki Mani. Pisałam już, że preferuje prawą stronę i o ile rehabilitacja przyniosła efekty- Mania pięknie trzyma głowę, nie ma już asymetrii, obraca się na plecki z brzuszka i boczki o tyle jak śpi to głowę układa na prawo, bo tam ma spłaszczenie i tak jej wygodnie. Nie ma na nią bata- łóżeczko to ma uniesione u wezgłowia, bu nie ulewać i dodatkowo prawą stronę by główka opadała na lewo, ale to nic nie daje! No i te spłaszczenie pogłębia się, a bynajmniej nie cofa, bo jak mi to powiedziała rehabilitantka ona cały dzień ma być na brzuchu (dziecko które miało z tym problem nagle ma tak spędzić cały dzień) a wtedy ta noc nie odegra dużej roli
Ale mnie rozzłościła! A jak jej pytałam czy ma szansę się jej wyrównać to powiedziała, że do końca nie, ale i tak będzie miała długie włosy to widać nie będzie
I tak trafiłam na klinikę w Niemczech zakładającą kaski na wyrównanie główki i po wstępnych rozmowach i oględzinach zdjęć przez lekarzy 25 czerwca jedziemy do Krakowa na pomiary, badania i diagnozę czy Mania kwalifikuje się do takiego kasku, ale po zobaczeniu zdjęć wiem, że jak najbardziej, bo deformacja jest bardzo widoczna. Wiem, że to jedyny sposób by moje dziecko mogło mieć okrągłą główkę. Nie chcę czekać czy sie spłaszczenie zaokrągli czy nie, bo może być za późno.
No i jednym z badań kwalifikujących będzie właśnie USG główki.
I to są właśnie sprawy, które ostatnio zaprzątają moją głowę. A teraz dwa weekendy pod rząd będę odprawiać urodziny- dla rodziny i przyjaciół. No i mam nadzieję, że pogoda w końcu się wyklaruje na iście letnią!
Pozdrawiamy