reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

reklama
dzieki dziewczyny za odpowiedz w sprawie bioderek
widzicie a ten lekarz co robil usg nawet nic nie powiedzial!
bede ja klasc chyb naplecakach na noc na brzuszku sie boje- na brzuszku to w dzien

Flower moja pediatra (a chodzę prywatnie z polecenia) kazała mi wit. K odstawić...ale chyba poszukam informacji w necie skoro piszecie, że coś się zmieniło

Ja podaję od soboty tyko wit. D. Miałam w książeczce wpis, że K+D podajemy do ukończenia przez dziecko 3 miesiąca życia. Dalej samą D wg wskazań pediatry.

Co do witaminy K to mój lekarz mówił tak jak Nikos i JJ czyli jak karmi się piersią to podajemy wit. K i podaje się ją do ukończenia 3 miesiąca. Ja jak zaczęłam dokarmiać to wtedy lekarz kazał mi wit. K dawać co drugi dzień a później jak przestałam karmić piersią to wogóle.

z wit. K znalazłam tylko info że w niektórych przypadkach zaleca się dłuższe stosowanie: np przy cholestazie (ale nie wiem czy jak ja miałam ciążową to oznacza że dziecko też miało/ma? chyba nie...), przy zaburzeniahc oddychania po porodzie (mała była pod tlenem ale ze względu na zapalenie płuc wrodzone), jak dziecko dożnało uszkodzeń (skaleczeń, otarć, siniaków podczas porodu - nic takiego nie było), ale też jak ma naczyniaki jakieś (Karola ma na czółku lekki i na karczku spory). Jakkolwiek jeżeli z któregoś z tych powodów mamy dłużej stosować touważam że pediatra powinna mi powiedzieć z jakiego i pzrezde wszytskim do kiedy.

mucha -
a pamiętasz może kiedy Li to zanikło? kurcze właśnie u nas się nasiliło ale może dlatego że mała bardziej ruchliwa?

karolap -
jak już mała np zaśnie ci na boczku możesz jej włożyć jasiek/poduszeczkę między nóżki bo generalnie wtedy chodzi o to żeby nózie nie nakładały się na siebie tylko były rozchylone

Beti wit. K jest jedyną witaminą, której nie potrafi stworzyć organizm dziecka (a matka z mlekiem jej nie przekazuje), dlatego przy karmieniu naturalnym trzeba ją uzupełniać, bo nie podawanie prowadzi do niedoboru wit. K u niemowlaka a to skutkuje:
Niedobór witamin K powoduje:
  • słabą krzepliwość krwi,
  • łatwość powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych,
  • problemy z gojeniem się ran,
  • trudności w mineralizacji kości,
  • zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, zapalenie jelita, biegunki.

reklama
Beti - wszytsko co napisała Tonya się zgadza ale nie ma co panikować, że nie dawałaś bo w PL podaje się dopiero od 2007 dodatkowe dawki oprócz tej co w szpitalu w 1 dobie jest podawana. Może u Was nie zmniejszyli tej dawki w zastzryku i nie tzreba suplementować?

Do góry