reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

Ana przeliczeniem pewnie powinien zajac sie behapowiec ale w rozporzadzeniu jest taki przelicznik: 1 kJ = 0,24 kcal. Nigdy nie musialam sie interesowac przeliczaniem bo u mnie w oracy wystarczy jak kobieta przynosi zaswiadczenie o ciazy i to sprawe zalatwia.

reklama
Kachaa87-tak jak pisze Ana i Eschenbach koniecznie powinnas cos z tym zrobic.
Pierwsze to uwazam ze powinnas pokazac kierowniczce, ze wiesz na czym stoisz i znasz swoje prawa lepiej niz jej sie wydaje.
Bo ja mam wrazenie i male doswidczenie jeszcze z Polski ze im sie wydaje ze my jestesmy powiem brzydko glupie- a tak nie jest- i musimy im dac to do zrozumienia.
Ja w mojej pierwszej ciazy w Polsce pracowalam w hurtowni wedlin, zimno dzwiganie ciezarow i jeszcze jeden podstawowy strach, ze wlasciciel nie przeduzy mi umowy jak sie dowie ze jestem w ciazy, (mialam umowe na czas okreslony)i dowiedzialm sie ze mam go nie prosic o umowe wogole- jemu to pasowalo, ale nie wiedzial ze w tym przypadku brak umowy to umowa na czas nieokreslony. Ja zaraz wybralam sie do radcy o porade, i fakt ze juz wlasciciel nie mogl mi nic zrobic i jeszcze laskawie musial mnie prosic zebym podpisala umowe do tylu- niestety to on okazal sie calkowicie do tylu z prawem pracy.

Wiec wdech i wydech jak pisze Ana i pokaz ze jestes kobieta potrafiaca walczyc o swoje:)))

Dziewczyny pomożcie, od paru dni co wieczór do pójscia spac męczy mnie coś... wlaśnie nie wiem czy to zgaga bo nigdy nie mialam, takie dziwne uczucie , chyba zgaga, przez to chyba nie mam kompletnie apetytu, myslalam ze to moze mdlosci czy cos, ale rano nic mi nie jest, nawet normalnie moge zjesc sniadanie, obiad tez normalnie, a potem po jakis 2h mam to dziwne uczucie i tak do konca dnia, tak jak by mnie paliło cos w sordku, moze nie az tak bardzo ale mam tak ze jak cos nie zjem to mnie az niedobrze. Jak cos zjem mam krotkotrwała ulgę. Nie wiem jak sobie z tym radzić, na razie to przed snem jem 2 bulki z maslem zeby chociaz spac spokojnie, ale jak je zjem wczesniej to ta zgaga powroci i mnie meczy i meczy... jakis koszmar. Może Rennie mam wziac? Albo czytalam tez ze mleko moze pomoc? To prawda? I moze zrezygnowac z cytrusow na razie skoro zgage mam? Bo ja ciagle cytryne wcinam z herbata. Ohhhh pomozcie ... prosze..

Lekarz mi pow, ze nie moge pracowac w weekendy, slyszalam to tez gdzies ale nic na ten temat nie umie znalezc?nap jak teraz mialam grafik po nowym roku:
sb i nd pr, pn wolne, wt, sr i czw pr, pt wolne, sb i nd pr i to zawsze od 13-21 bo nie moge miec na rano bo stoimy same 4 godz i nie mozemy nawet siku isc zrobic:no:Faktury, papierkowe roboty, ukladanie sklepu sa moim obowiazkiem bo zastepuje kierowniczke...a nawet na moment nie moge siasc, jasno mi to regionalna dzisiaj zaznaczyla, bo ponoc u nas nie ma miejsca na wyjatki.

Czyli czas nieprzerwanego odpoczynku i przerwy w pracy masz zachowane. To w takim razie ja bym wysmarowala pismo do kierowniczki z tym rozporzadzeniem co Ci zacytowalam (tylko nie pisz jak brzmi artykul) i Kodeksem Pracy . Do tego zalacz zaswiadczenie od gina ze jestes w ciazy. I napisz prosbe o ulozenie w odpowiedni sposob grafiku. A jaka masz umowe: terminowa czy bezterminowa?
Jezeli to pismo nie poskutkuje to ja bym poszla z tym do PIP-u i tyle!
I jeszcze jedno: ile niedziel pod rzad juz pracowalas?

Bylam na L4 wiec teraz bylaby to 2 nd pod rzad, mam umowe na 5 lat, a dostalam zaswiadczenie od lekarza o dostosowaniu warunkow pr do kodeksu, ale to nic nie da, mowilam o co chodzi konkretnie to pow jak sobie to wyobrazam, bo nie da mi krzesla zebym pod przymierzalnia siedziala i MAM sobie L4 zalatwic...Pow, ze gin mowil ze nie moge pr w week w sumie nie wiem dokladnie o co chodzi?moze o to ze jest masakryczny ruch?

Nie chce chamowy robic z tym Pipem...ktos juz kiedys tez pisal na tym forum, ze nie moge pr w week, a to znalazlam jest tak zawile, ze tego nie rozumie:confused:

Kachaa ale Ona nie ma prawa Cie zmusic do brania zwolnienia. Jezeli nie ma dla Ciebie innej pracy to powinna zwolnic Cie z obowiazku swiadczenia pracy i zachowaniem pelnego prawa do wynagrodzenia (u mnie wtedy wpisuje sie pracownicy przestoj).
Jesli chodzi o prace w ndz to niestety nie widze nigdzie tego zapisu ze nie wolno kobiety w ciazy zatrudniac. Jezeli sa zachowane wszystkie przepisy odnosnie przerw w czasie pracy, oddawania dnia wolnego za niedziele i wolnej niedzieli raz na 4 tygodnie to chyba moze Cie tak rozpisac... ale tutaj pewna nie jestem bo u mnie nigdy nie bylo takiej sytuacji... a jak teraz szukam w przepisach to nic takiego nie widze.

Dziewczynki martwię się o qwaz:-(
Mam nadzieję , że wszystko w porządku jest.
Wczoraj ugotowałam sobie kapuśniak na obiad i atm mi wzdęło brzuch, że nie mogłam się dopiąć- powaga wyglądałam jak w 6 mc.
Źle się czułam ale jak za przeproszeniem trochę gazów uszło-uffff jaka ulga.Pozdrawiam.:-D

reklama
Do góry