R
RiSiA
Gość
ja mysle, ze warto takie badani azrobic ja nawet jakbym miała zapłacic to wole wiedziec i miec mozliwosc działac za wczasu.
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Ja zas odmowilam badan chociaz mieszkam w USA i tutaj wszyscy to robia- uwazam ze z kazdego USG- dobrego widac choroby typu serduszko,inny organ lub budowa ciala, ktore tak jak piszesz mozna leczyc w okresie ciazy, ale badania prenatalne wczesne maja rowniez zamiar wykryc choroby genetyczne ktorych wiekszosc nie da sie leczyc tylko trzeba sie z tym pogodzic- moj lekarz zanim kieruje mnie na takie badanie- zadaje podstawowe pytanie-czy chcesz urodzic to dziecko mimo jakiejkolwiek choroby-jesli taka wyjdzie na badaniach( co nie musi byc prawda, bo znam kol. kora przez cala ciaze ,myslala ze coreczka bedzie miala chorobe downa, a jest sliczna zdrowa juz 8 latka). Pozniej jesli jednak decydujesz sie na urodzenie chorego dziecka- cala ciaze masz w sobie rozne mysli co niedobrze wplywa na juz chora ciaze. Wiec rozumiem ze kazdy ma swoje zdanie i ile ludzi tyle zdan- ja jednak chociaz juz jestem po 30-tce nie decyduje sie na te badania.ana ja wiem, ze cena jest gdzies kolo 800 zł ale ja wolałabym zapłacic wiesz dziecku moze cos byc a nie musi, ja wolałabym wiedziec bo wtedy można lecvzyc a jak nie wiesz to nie leczysz - nie żebym sie nie liczyła z kasą wręcz przeciwnie, ale zdrowie dziecka w takim wypadku dla mnie jest ważniejsze niz wydanie 800 zł, bo gdyby cos było nie tak to potem bym żałowała, ze postąpiłam inaczej , ale wies kazdego to jest indywidualna decyzja i każdy postępuje wg swojego sumienia.
Ja zas odmowilam badan chociaz mieszkam w USA i tutaj wszyscy to robia- uwazam ze z kazdego USG- dobrego widac choroby typu serduszko,inny organ lub budowa ciala, ktore tak jak piszesz mozna leczyc w okresie ciazy, ale badania prenatalne wczesne maja rowniez zamiar wykryc choroby genetyczne ktorych wiekszosc nie da sie leczyc tylko trzeba sie z tym pogodzic- moj lekarz zanim kieruje mnie na takie badanie- zadaje podstawowe pytanie-czy chcesz urodzic to dziecko mimo jakiejkolwiek choroby-jesli taka wyjdzie na badaniach( co nie musi byc prawda, bo znam kol. kora przez cala ciaze ,myslala ze coreczka bedzie miala chorobe downa, a jest sliczna zdrowa juz 8 latka). Pozniej jesli jednak decydujesz sie na urodzenie chorego dziecka- cala ciaze masz w sobie rozne mysli co niedobrze wplywa na juz chora ciaze. Wiec rozumiem ze kazdy ma swoje zdanie i ile ludzi tyle zdan- ja jednak chociaz juz jestem po 30-tce nie decyduje sie na te badania.
W poprzedniej ciazy mialam tez bardzo wczesna cukrzyce, co grozilo wadami serduszka i kregosupa, kazde usg przezywalam w strachu ze Pani powie mi niestety to jest prawda, to bylo straszne zyc w przedswiadczeniu ze nie wiedziales a robiles krzywde wlasnemu dziecku- udalo sie urodzila sie zdrowa coreczka i dziekuje Bogu za wszystko bo stracilam juz dwoje dzieci i to nie w pierwszych 3 miesiacach( nie mowie ze to nie jest straszne, bo zawsze boje sie do 3 miesiaca) tylko wtedy kiedy one juz kopaly, i byly bardzo ruchliwe, kiedy doslownie czulam je pod swoim serduszkiem i czulam ze odchodza.
Ojej,pisz koniecznie co i jak,bo martwimy sie tutaj.dziewczyny zauważyłam różowo w środku i lekkie plamienie i się wystraszyłam, co to może być???? zbiera mnie na płacz ze strachu normalnie bo czytałam, że to nie dobrze![]()
Chyba za chwilkę zjem konia z kopytami![]()