reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpień 2010

Witam się słoneczka i słonecznie bo u mnie słońce daje czadu:)

Witam również nową sierpnióweczkę i zapraszam do wymiany doświadczeń:)

Poza tym to od wczoraj czuję się trochę obrzęknięta, czuję jak mi ciało puchnie echhh,

Ehtele cieszę się, że wypad z koleżanką się udał, kurcze ja też uwielbiam chodzić po Ikei:)
Ciamajdko to w takim razie powiedz mu, że chcesz to wiedzieć, no przepraszam bardzo my tyle płacimy na składki ZUS więc niech sobie hrabia nie myśli:)

Buziaki i miłego dnia kobietkom życzę:)

reklama
Mi tez przelewa pracodawca. A ja dalej cierpię :(((( chyba umrę, W nocy w ogóle nie mogłam spać tak mnie tam boli. Dobrze, że już jutro mam wizytę. A najgorsze jest, że jak zawsze będę musiała czekać ze 2h zanim sie do gina dostanę, od razu mam takie nerwy z powodu tej kolejki, że nie mogę się opanować. I nie daj Bóg, żeby ktoś sie mnie o coś zapytał w poczekalni. Ostatnio byłam z mężem to jemu się dostało, że aż musiał wyjść. Pisze dalej uparcie prace mgr ale zanim zacznę zrobię gołąbki z przepisu Bombusi. I jak dostarczą mi dziś pudła to zaczynam pakowanie, huraa :)) I jeszcze dodam, że w ogóle nie widac u mnie brzucha, i jeszze nic nie przytyłam. Wczoraj zaczęłam wertować książki w tym temacie i było napisane, że waga ciała powinna zacząć regularnie wzrastać od 20tc. Ahaa i słucham sobie dzidziusia stetoskopem ale jeszcze nic nie słyszę tzn słyszę ale to chyba nie dzidzia. I tez wyczytałam, że pomiędzy 17-19tc można wysłuchać stetoskopem serduszko dzidziusia.

Mi tez przelewa pracodawca. A ja dalej cierpię :(((( chyba umrę, W nocy w ogóle nie mogłam spać tak mnie tam boli. Dobrze, że już jutro mam wizytę. A najgorsze jest, że jak zawsze będę musiała czekać ze 2h zanim sie do gina dostanę, od razu mam takie nerwy z powodu tej kolejki, że nie mogę się opanować. I nie daj Bóg, żeby ktoś sie mnie o coś zapytał w poczekalni. Ostatnio byłam z mężem to jemu się dostało, że aż musiał wyjść. Pisze dalej uparcie prace mgr ale zanim zacznę zrobię gołąbki z przepisu Bombusi. I jak dostarczą mi dziś pudła to zaczynam pakowanie, huraa :)) I jeszcze dodam, że w ogóle nie widac u mnie brzucha, i jeszze nic nie przytyłam. Wczoraj zaczęłam wertować książki w tym temacie i było napisane, że waga ciała powinna zacząć regularnie wzrastać od 20tc. Ahaa i słucham sobie dzidziusia stetoskopem ale jeszcze nic nie słyszę tzn słyszę ale to chyba nie dzidzia. I tez wyczytałam, że pomiędzy 17-19tc można wysłuchać stetoskopem serduszko dzidziusia.

dobrze ze jutro masz wizyte- to sie uspokoisz. wierze ze jestes nerwowa- ja mam to samo- jak mnie njadzie to lepiej zeby wszyscy z drogi mi schodzili.
ja jeszce nie prubowalam stetoskopem sluchac ale moze zaczac- moze cos uslysze- chociarz dzidzia nie daje o sobie znac w ogole od kilku dni.

Ciamajdka niestety też tak wyglądała moja ostatnia wizyta, czyli nic ciekawego, zwykłe "zbycie" pacjentki....

polianna ja niestety nie pomogę.

A ja mam pytanie odnośnie urlopu wychowawczego. Zakładając, że spełniam warunki, czyli dochód nam nie przekracza (teraz pracuję na um.na czas nieokreślony) i ile później mogę być na wychowawczym płatnym? Bo wychowawczy przysługuje 3 lata. Wiem, że się to zmienia i jeszcze może być różnie do 2011r.

Ciamajdka niestety też tak wyglądała moja ostatnia wizyta, czyli nic ciekawego, zwykłe "zbycie" pacjentki....

polianna ja niestety nie pomogę.

A ja mam pytanie odnośnie urlopu wychowawczego. Zakładając, że spełniam warunki, czyli dochód nam nie przekracza (teraz pracuję na um.na czas nieokreślony) i ile później mogę być na wychowawczym płatnym? Bo wychowawczy przysługuje 3 lata. Wiem, że się to zmienia i jeszcze może być różnie do 2011r.

urlop wychowawczy jest niepłatny mozesz sie starać o zasiłek wychowawczy a to co innego :)
z tego co wiem wychowawczy zawsze trwał 3 lata nawet za czasów ciązy mojej mamy :)

tutaj pare info

Czy wiesz, kto może się ubiegać o urlop wychowawczy i na jakich warunkach? Czy pracodawca może nie przyznać urlopu wychowawczego?

Po urlopie macierzyńskim trzeba podjąć kolejną ważną decyzję: czy decydować się na urlop wychowawczy? A może lepiej jak najszybciej wrócić do swoich obowiązków zawodowych? Warto zastanowić się nad tym wcześniej i zaplanować urlop, tak aby jak najlepiej go wykorzystać.
Urlop wychowawczy to czas przeznaczony na sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem, maksymalnie może trwać 3 lata. Nie musisz korzystać z niego w całości. Można podzielić go na 4 części i wykorzystać do ukończenia przez dziecko 4. roku życia lub wykorzystać tylko częściowo. W przypadku zatrudnienia na czas określony urlop przysługuje tylko w czasie trwania umowy.
Razem czy osobno

Z urlopu wychowawczego skorzystać mogą zarówno matka, jak i ojciec, a także opiekunowie prawni dziecka, którzy:
  • są pracownikami w rozumieniu kodeksu pracy, tzn. są zatrudnieni na umowę o pracę, z powołania, wyboru, mianowania albo spółdzielczej umowy o pracę
  • mają co najmniej sześciomiesięczny ogólny staż pracy (do stażu pracy wlicza się więc czas pracy u innych pracodawców, a także okres urlopu macierzyńskiego)
Na dwa tygodnie przed planowanym urlopem należy złożyć u pracodawcy wniosek o jego przyznanie. W dokumencie trzeba uwzględnić okres urlopu, który już został wykorzystany na dane dziecko, oraz datę rozpoczęcia i zakończenia urlopu. Jeśli w trakcie jego trwania rodzic zmieni zdanie, może powrócić do pracy wcześniej, o ile zgodzi się na to pracodawca.
Z urlopu rodzice mogą korzystać razem, jednak tylko w wymiarze 3 miesięcy. Po tym czasie urlop przysługuje już tylko jednemu z nich. Dlatego do wniosku o jego przyznanie należy dołączyć pisemne oświadczenie drugiego z rodziców - że nie zamierza on korzystać z urlopu wychowawczego w tym samym czasie. Nie jest ono wymagane, jeśli jeden z rodziców został pozbawiony władzy rodzicielskiej, została ona ograniczona albo gdy zdobycie oświadczenia jest niemożliwe, np. jeśli rodzic jest chory lub przebywa w innym kraju.
Urlop chroni

Złożenie wniosku to czysta formalność. Pracodawca ma obowiązek udzielić urlopu i nie może go odmówić. Od chwili złożenia wniosku o urlop do jego zakończenia rodzic jest objęty ochroną stosunku pracy: pracodawca nie może rozwiązać w tym czasie umowy o pracę ani jej wypowiedzieć. Wyjątkiem są sytuacje, kiedy:
  • pracodawca ogłasza upadłość lub likwidację firmy
  • zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika
Podczas trwania urlopu przebywający na nim rodzic jest objęty ubezpieczeniem społecznym, które finansowane jest z budżetu państwa.
Również po urlopie powracający z niego rodzic jest chroniony przez przepisy kodeksu pracy. Według niego pracodawca ma obowiązek przyjąć pracownika na dotychczasowe stanowisko pracy. Jeśli urlop był na tyle długi, że w firmie zaszły zmiany, pracodawca musi zapewnić pracownikowi podobne stanowisko pracy, na którym pensja nie może być niższa od otrzymywanej przed urlopem. Musi również uwzględnić kwalifikacje pracownika oraz jego dotychczasowe obowiązki, tak żeby nowe zajęcie nie było dla niego degradacją.
Urlop z perspektywami

Urlop może zostać przerwany, jeśli dwoje rodziców przebywa na nim jednocześnie przez okres dłuższy niż 3 miesiące lub gdy rodzic przebywający na urlopie nie jest w stanie sprawować osobistej opieki nad dzieckiem (np. pracuje w innym mieście lub przebywa poza granicami kraju). W takich okolicznościach pracodawca jest zobowiązany do wezwania pracownika do pracy w ciągu 30 dni, od kiedy dowiedział się o zaistniałej sytuacji. Jeśli wezwany nie stawi się w pracy, pracodawca może rozwiązać umowę o pracę. Przebywając na urlopie wychowawczym, rodzic może natomiast pracować zarówno na podstawie umowy o pracę, jak i na podstawie umów cywilnoprawnych, jeśli tylko nie zaniedbuje przy tym obowiązków wychowawczych. Może też założyć własną firmę, studiować lub uczyć się. Pracodawca nie ma prawa ingerować w podejmowane w czasie urlopu zajęcia zawodowe.
W praktyce wiele osób boi się korzystać z długich urlopów wychowawczych, bo po powrocie do pracy może okazać się, że zajmowane wcześniej stanowisko już nie istnieje. Często pracodawcy w ten sposób tłumaczą zwolnienie zaraz po powrocie z urlopu. Wypowiedzenie może też zostać wręczone kilka tygodni po urlopie. Najczęściej dzieje się tak, kiedy podczas naszej nieobecności ktoś został na dane stanowisko zatrudniony i pracodawca planuje nas zwolnić, ale próbuje to ukryć. Takie sytuacje zdarzają się, ale są niezgodne z prawem. Jeżeli istnieją dowody na to, że pracodawca łamie kodeks pracy, a jego działania są nieuczciwe, sprawę można zgłosić do Sądu Pracy lub do Państwowej Inspekcji Pracy. Jeśli Sąd uzna, że prawa pracowników są łamane, może nakazać przywrócenie do pracy osoby, która się o to ubiegała. Warto znać swoje prawa i z nich korzystać.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Kochane a ja sie musze wyzalic mam dola:no::no: Po pierwsze moje pierwsze malenstwo(te ktore odeszlo od nas za wczesnie) mialo przyjsc dzisiaj na swiat i nie mam nawet z kim porozmawiac, mojego m nawet sie eni pytam bo postawi tesciowa na nogi i bedzie siedziec caly dzien przy mnie. Moja wlasna matka olala mnie 2 lata temu.Rozwiedli sie z moim tata jak mialam 20 lat i bylam w szkole w Anglii, nawet mnie o tym nie poinformowali:szok: Z tata utrzymuje kontakt telefoniczny ograniczajacy sie do 1 rocznej wizyty u mnie(ozenil sie ponownie i jego zona jest prawie w moim wieku) mama rowniez wyszla za maz i zmienila sie calkowicie. Nasze codzienne rozmowy telefoniczne zamienila na krotkie sprawozdania co robila ze swoim m, ktorego nigdy nie na oczy nie widzialam. Jej glownym zajeciem stalo sie bieganie do fryzjera i kosmetyczki. Wkoncu pewnego pewnego dnia tuz przed moim wyjzdem do PL poklocilysmy sie o pana X i uslyszalam z jej ust, ze w takim razie musze sobie szukac innego lokum do spania,ale oczywiscie moge przyjsc pod ich obecnosc, bo kluczy nie dostane, bo bede szperac podomu:szok:
No i tak zostalam pozbawiona rodziny:baffled: Podczas wizyty w PL przelamalam sie i poszlam do niej pierwsz,ale byla w pracy, przekazalam wiadomosc, ze jak tylko ma ochote zeby zadzwonila to ja przyjde, czekam az do dzisiaj........... NA wiadomosc, ze zostanie babcia odpisala mi, ze ona tez jest w ciazy:szok:(oczywiscie okazalo sie to klamstwem)Pozniej byla cisza, nawet jak stracilam malenstwo nei odezwala sie:baffled:Ehhhhhhhh ide sie polozyc, przerycze caly dzien.

Kochane a ja sie musze wyzalic mam dola:no::no: Po pierwsze moje pierwsze malenstwo(te ktore odeszlo od nas za wczesnie) mialo przyjsc dzisiaj na swiat i nie mam nawet z kim porozmawiac, mojego m nawet sie eni pytam bo postawi tesciowa na nogi i bedzie siedziec caly dzien przy mnie. Moja wlasna matka olala mnie 2 lata temu.Rozwiedli sie z moim tata jak mialam 20 lat i bylam w szkole w Anglii, nawet mnie o tym nie poinformowali:szok: Z tata utrzymuje kontakt telefoniczny ograniczajacy sie do 1 rocznej wizyty u mnie(ozenil sie ponownie i jego zona jest prawie w moim wieku) mama rowniez wyszla za maz i zmienila sie calkowicie. Nasze codzienne rozmowy telefoniczne zamienila na krotkie sprawozdania co robila ze swoim m, ktorego nigdy nie na oczy nie widzialam. Jej glownym zajeciem stalo sie bieganie do fryzjera i kosmetyczki. Wkoncu pewnego pewnego dnia tuz przed moim wyjzdem do PL poklocilysmy sie o pana X i uslyszalam z jej ust, ze w takim razie musze sobie szukac innego lokum do spania,ale oczywiscie moge przyjsc pod ich obecnosc, bo kluczy nie dostane, bo bede szperac podomu:szok:
No i tak zostalam pozbawiona rodziny:baffled: Podczas wizyty w PL przelamalam sie i poszlam do niej pierwsz,ale byla w pracy, przekazalam wiadomosc, ze jak tylko ma ochote zeby zadzwonila to ja przyjde, czekam az do dzisiaj........... NA wiadomosc, ze zostanie babcia odpisala mi, ze ona tez jest w ciazy:szok:(oczywiscie okazalo sie to klamstwem)Pozniej byla cisza, nawet jak stracilam malenstwo nei odezwala sie:baffled:Ehhhhhhhh ide sie polozyc, przerycze caly dzien.

jeżeli urażę, to przepraszam- stara, cholerna wredota i tyle!

zasiłek wychowawczy wypłacany jest do dwóch lat od daty rozpoczęcia urlopu wychowawczego - wiem bo korzystałam :)

no własnie, ale jako tako to nie jest wychowawczy płatny bo takowego nie ma :) jest zasiłek i wlasnie doczytałam, ze dochód musi nie przekraczac 540 zł na czlonka rodziny masakra jakas

Martika ja rozumiem, ze sie dołujesz, ale Kochana pamiętaj, ze Twoje dzidzi, które masz pod serduszkiem czuje Twój żal i tez sie stresuje

reklama
A ja mam pytanie odnośnie urlopu wychowawczego. Zakładając, że spełniam warunki, czyli dochód nam nie przekracza (teraz pracuję na um.na czas nieokreślony) i ile później mogę być na wychowawczym płatnym? Bo wychowawczy przysługuje 3 lata. Wiem, że się to zmienia i jeszcze może być różnie do 2011r.[/QUOTE]

Nie orientuję się, bo nie byłam na wychowawczym.A jakbym poszła to nawet grosz by mi się nie należał ze względu na dochód:wściekła/y:. Ale nikt pod uwagę nie brał,że prawie cała moja wypłata na ratę szła:wściekła/y:. Ale tak już u nas jest. Koleżanki mąż na umowę zlecenie pracował i tego jako dochód się nie traktuje. Dostali drugie becikowe i pieniądze na wychowawczym.:szok:Moim zdaniem przynajmniej do roku powinno się dostawać tyle co wypłata, a nie jakieś 500 z kawałkiem i to jak warunki się spełnia.

martitka- biedaczku nie dołuj się,pamiętaj o swoim Skarbie pod serduszkiem;-).Ty na 100% będziesz dobrą mamą,po takich przejciach nie będziesz fundować swojemu dziecku podobnych atrakcji,bo wiesz jak to się na Tobie odbiło. Trzymaj się cieplutko kochana i pamiętaj,że każdy Twój stres odczuwa dzidziuś. Głowa do góry Słońce ;-)

Ostatnia edycja:
Do góry