reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

Pajeczko- Moja koleżanka postawiła sobie dom, zmienia samochody jak rękawiczki,żyje jak pani, mąż widnieje jako niepracujący(a na lewo kupe kasy zarabia) i siedzi sobie na wychowawczym,dostaje zasiłek,bo dochód jest niski:szok:. Jak ktoś oszukuje państwo to korzysta. Sorry,że tak marudzę,ale wkurza mnie takie coś :sorry2:

dobrze mówisz.. ja w banku już się na konta ludzi napatrzyłam... kupę forsy, nawet po kilkadziesiąt tysięcy, a jeszcze przyjda i pytają czy już im zasiłek z MOPS-u wpłynął.. za te marne 60 zł potrafia iść robić awanturę w MOPS-ie.. niektórzy ludzie są naprawdę beznadziejni i bez serca... bo przez takich jak oni, to ten co nie ma to nie dostanie...

reklama
Pajeczko- Moja koleżanka postawiła sobie dom, zmienia samochody jak rękawiczki,żyje jak pani, mąż widnieje jako niepracujący(a na lewo kupe kasy zarabia) i siedzi sobie na wychowawczym,dostaje zasiłek,bo dochód jest niski:szok:. Jak ktoś oszukuje państwo to korzysta. Sorry,że tak marudzę,ale wkurza mnie takie coś :sorry2:

słuchaj to tak jak u mnie po śmierci taty jak obie z siostrą skonczyłysmy 25 rok życia skończyła sie renta, ja juz dawno pracowałam, mja siostra musiała isc do pracy a studiowała dziennie bo mama zarabia za mało, a z obliczeń zusu wyszło, ze brakuje jej 8 miesiecy do zabrania emerytury po tacie a ciotka, która w3 życiu nie pracowała mogła przejsc. Powiedz mi gdzie tutaj jest sprawiedliwosc? skoro jeden wypracował emeryture a żona nie moze jej przejąc bo nie ma odpowiedniego wieku do stosunku daty śmierci dla mnie to debilizm, ale takie mamy prawo.A jak zus wyliczył mojej mamie emeryture to jest to 890 zł brutto!!!! za 35 lat pracy

Witam po południem;) u mnie pięknie świeci słoneczko no ale zimno niestety :( brzuszek pobolewa standard !!! i wróciły mdłości:dry:

Wyobrazcie sobie ...ze znow mnie dopadlo aby jesc kanapki z wendlina i chrzanem nigdy wczesniej tak nierobilam ale tak od mc tak sie zdarza pozatym ciagle bym jadla lody ale lekarz stwierdzil ze musze ograniczac slodycze bo za duzo przytyje fakt ma racje ale co zrobic jak czuje taka potrzebe;-)

słuchaj to tak jak u mnie po śmierci taty jak obie z siostrą skonczyłysmy 25 rok życia skończyła sie renta, ja juz dawno pracowałam, mja siostra musiała isc do pracy a studiowała dziennie bo mama zarabia za mało, a z obliczeń zusu wyszło, ze brakuje jej 8 miesiecy do zabrania emerytury po tacie a ciotka, która w3 życiu nie pracowała mogła przejsc. Powiedz mi gdzie tutaj jest sprawiedliwosc? skoro jeden wypracował emeryture a żona nie moze jej przejąc bo nie ma odpowiedniego wieku do stosunku daty śmierci dla mnie to debilizm, ale takie mamy prawo.A jak zus wyliczył mojej mamie emeryture to jest to 890 zł brutto!!!! za 35 lat pracy

dobrze mówisz.. ja w banku już się na konta ludzi napatrzyłam... kupę forsy, nawet po kilkadziesiąt tysięcy, a jeszcze przyjda i pytają czy już im zasiłek z MOPS-u wpłynął.. za te marne 60 zł potrafia iść robić awanturę w MOPS-ie.. niektórzy ludzie są naprawdę beznadziejni i bez serca... bo przez takich jak oni, to ten co nie ma to nie dostanie...

rozumiem, Twoje oburzenie.... Ktoś dobrze kombinuje. A inni mają pod górkę, przekroczy 1zł i już się zasiłek nie należy. Ehhh życie

tacy to maja dobrze... wiec widac ze trzeba kombiowac, ja w sumie tez wole sobie odkladac kase bo teraz nigdy niewiadomo co za pare miesiecy bedzie

Jeden wniosek się nasuwa- jak ktoś kombinuje to ma. Prawo jest u nas do d... Zwykły,szary obywatel nigdy się nie dorobi,bo te wszystkie składki i urzędowe przepisy mu na to nie pozwolą. Taka niestety jest prawda:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

DZIĘKUJĘ DZIEWCZYNY ZA ODPOWIEDŹ!!!!!
Uspokoiłyście mnie bo w tym miesiącu tak krucho z kasą a wyczytałam gdzieś,że to trwa nawt miesiąc... a wtedy to nie wiem co by było.
Zakład zatrudnia zdecydowanie więcej niż 20 pracowników. Ufff...wielkie dzięki raz jeszcze.

Jeżeli chodzi o świadczenia społeczne to jest brany pod uwagę dochód na członka rodziny za ubiegły rok kalendarzowy i nie ma znaczenia skąd te dochody posiadamy. Nie wiem skąd macie informacje, że umowa zlecenie się nie liczy :confused: Bierzemy pod uwagę wszystkie dochody opodatkowane na zasadach ogólnych, a więc po uwagę nie bierze się np. stypendium naukowego czy socjalnego, bo jest zwolnione z podatku.

Świadczenia rodzinne - obliczamy dochód

Jeśli ktoś Wam mówi, że pracował na umowę zlecenie i nie bierze tego pod uwagę przy zasiłku to najprawdopodobniej pracował "na czarno". Do zasiłku przedkłada się zaświadczenie z Urzędu Skarbowego, a w nim są dane, które się wykazało w zeznaniu rocznym, a więc także umowy zlecenia, o dzieło itd...

Jeden wniosek się nasuwa- jak ktoś kombinuje to ma. Prawo jest u nas do d... Zwykły,szary obywatel nigdy się nie dorobi,bo te wszystkie składki i urzędowe przepisy mu na to nie pozwolą. Taka niestety jest prawda:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

To nie prawo jest do bani tylko ludzie w tym kraju. Kombinatorstwo to żadne pochlebstwo :tak:

WOW Koniusia szybka jesteś :-D Staram się zwykle tego nie robić ale czasem rozmowy tak szybko idą do przodu, że jak wyślesz jedną odpowiedź to już na 3 kolejne chce się odpisać :-D

Ostatnia edycja:
Black Opal Ja to wiem na 100%,bo ten chopak ze mną pracował,a jego teściowa to księgowa,która też z nami pracowała. To było prawie 4 lata temu.

Martitka, kochana, bardzo mi przykro, ale pamiętaj, że teraz musisz być silna dla swojego maluszka w brzuszku. Pamiętaj, że Twój aniołek teraz czuwa nad Wami i na pewno by nie chciał widzieć Twoich łez. Przytulam.

Co do prawa w Naszym kraju, to może nic nie będę mówiła...
Ale zgodzę się także z Black_Opal, ludzie-kombinatorzy są do bani. :wściekła/y:
Ostatnio moja mama remontowała łazienkę, wszystko zgodnie z prawem, na wszystko miała papierek z urzędu, spóźniła się z jedną rzeczą 1 dzień i dostało jej się po uszach, a sąsiedzi obok niej, wszystko na czarno, a w administracji napisali podanie i mają wszystko z głowy :confused::wściekła/y:
To samo m. in. w rodzinnym u szwagra...przekroczyli grosze, bo chcieli żyć zgodnie z prawem i co? I figę z makiem dostali, a inni kombinowali i dostali bez żadnego halo...

Black_Opal, nie ma sprawy, akurat weszłam na forum ;-)

reklama
Jeżeli chodzi o świadczenia społeczne to jest brany pod uwagę dochód na członka rodziny za ubiegły rok kalendarzowy i nie ma znaczenia skąd te dochody posiadamy. Nie wiem skąd macie informacje, że umowa zlecenie się nie liczy :confused: Bierzemy pod uwagę wszystkie dochody opodatkowane na zasadach ogólnych, a więc po uwagę nie bierze się np. stypendium naukowego czy socjalnego, bo jest zwolnione z podatku.

Świadczenia rodzinne - obliczamy dochód

Jeśli ktoś Wam mówi, że pracował na umowę zlecenie i nie bierze tego pod uwagę przy zasiłku to najprawdopodobniej pracował "na czarno". Do zasiłku przedkłada się zaświadczenie z Urzędu Skarbowego, a w nim są dane, które się wykazało w zeznaniu rocznym, a więc także umowy zlecenia, o dzieło itd...

To nie prawo jest do bani tylko ludzie w tym kraju. Kombinatorstwo to żadne pochlebstwo :tak:

WOW Koniusia szybka jesteś :-D Staram się zwykle tego nie robić ale czasem rozmowy tak szybko idą do przodu, że jak wyślesz jedną odpowiedź to już na 3 kolejne chce się odpisać :-D

do rozliczenia rocznego napewno sie liczy :) natomiast widocznie koles nie pracuje za zlecenie

Do góry