reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

Pajka, Fiu gratuluję udanych wizyt!!! Miło słyszeć w końcu głosy zadowolenia:)

Ja dziś po pracy wybrałam się z mężem do kina... MIało być fajnie i miło, a tu po pół godziny zrobiło mi się słabo, ciemno, gorąco i musiałam wyjść z sali. Myśłałam, że zemdleję brrrrr Czy wy tez tak czasem macie??

reklama
ja już po wizycie. łożysko przytwierdzone do tylnej ściany, szyjka długa i zamknięta, odchody w pochwie prawidłowe (wrrr jak można to tak nazywać- nie podoba mi się). Maleństwo ma 13 cm CRL i spało w trakcie badania- tym razem przez powłoki brzuszne. Moje przypuszczenia co do wagi potwierdziły się schudłam 3,5 kg w ciuchach. Zdjęcie buźki wkleiłam, na następną wizytę zabieram "domniemanego ojca dziecka" :) nabijam się z tego straszliwie,bo dzisiaj byłam w USC i załatwiałam wstępne formalości z uznaniem dziecka, bo z Jasiem ślubu nie mamy i teraz trzeba domniemywać kto jest kto :p
na następną wizytę mam krew i mocz - dopiero drugi raz w ciąży no i mam odstawić witaminy i kontolować ciśnienie, bo rzeczywiście póki co trzyma się w górnej granicy normy. kiniusi, black opal i pajce juz gratulowałam wizyt :)

rowniez gratuluje wszytskich pozytywnych wiesci, bardzo sie ciesze :tak:

dziecko moze mimo uznania ojca nosić:
a) jego nazwisko
b) nazwisko matki
c) jako fanaberia- podwójne nazwisko
trzeba to w USC załatwiać- najlepiej tym do którego matka dziecka podlega- ale głowy nie dam sobie urwać czy nie można tego w dowolnym usc załatwić, bo o to się nie pytałam

my pewnie zdążymy z cywilnym do urodzinek, ale tez chcemy miec podwojne nazwisko oboje, a co! skoro ani ja ani Tatus nie chcemy zmieniać, to tylko taki kompromis zostaje. no i Dzidziuś co za tym idzie tez bedzie takowe miał, co by nazywał sie tak, jak my oboje :tak:

Pajka, Fiu gratuluję udanych wizyt!!! Miło słyszeć w końcu głosy zadowolenia:)

Ja dziś po pracy wybrałam się z mężem do kina... MIało być fajnie i miło, a tu po pół godziny zrobiło mi się słabo, ciemno, gorąco i musiałam wyjść z sali. Myśłałam, że zemdleję brrrrr Czy wy tez tak czasem macie??

ojjjj tak. zwłaszcza na horrorach (ale to moje zaburzenia lękowe, ktore jak mniemam mam, a raczej miałam).. w dodatku klima szybko powoduje u mnie ból zatok, w tych warszawskich zawsze jest zdecydowanie za zimno. choć teraz w ciąży jak byłam to tak nie miałam, ale jak bym poszla na tym etapie, to kto wie. przekonam sie 23., bo ide zqmpelami.

DOBRANOC i udanych wizyt jutro :-D:tak:

Witam z rana i gratuluję wszystkich wczorajszych udanych wizyt. To niesamowite jak one potrafią nam dodać skrzydeł.

no wiec można przyjść z domniemanym ojcem przed porodem, żeby sie "przyznał", że to jego robota, a wtedy po porodzie nie trzeba tych pierdół wspólnie załatwiać, tym bardziej, że jest na to przepisowe 14 dni. Ja po porodzie raczej nie będę miała ochoty latać po urzędach. Wtedy domniemany może to sam zrobić. :) no i nasze dziecię będzie miało podwójne nazwisko XXXXXX Tobolska/i- Bielicka/i

dziecko moze mimo uznania ojca nosić:
a) jego nazwisko
b) nazwisko matki
c) jako fanaberia- podwójne nazwisko
trzeba to w USC załatwiać- najlepiej tym do którego matka dziecka podlega- ale głowy nie dam sobie urwać czy nie można tego w dowolnym usc załatwić, bo o to się nie pytałam

ja już po wizycie. łożysko przytwierdzone do tylnej ściany, szyjka długa i zamknięta, odchody w pochwie prawidłowe (wrrr jak można to tak nazywać- nie podoba mi się). Maleństwo ma 13 cm CRL i spało w trakcie badania- tym razem przez powłoki brzuszne. Moje przypuszczenia co do wagi potwierdziły się schudłam 3,5 kg w ciuchach. Zdjęcie buźki wkleiłam, na następną wizytę zabieram "domniemanego ojca dziecka" :) nabijam się z tego straszliwie,bo dzisiaj byłam w USC i załatwiałam wstępne formalości z uznaniem dziecka, bo z Jasiem ślubu nie mamy i teraz trzeba domniemywać kto jest kto :p
na następną wizytę mam krew i mocz - dopiero drugi raz w ciąży no i mam odstawić witaminy i kontolować ciśnienie, bo rzeczywiście póki co trzyma się w górnej granicy normy. kiniusi, black opal i pajce juz gratulowałam wizyt :)

OŚWIADCZENIE O UZNANIU DZIECKA PRZEZ OJCA

Zgodnie z art. 62 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego:

• jeżeli dziecko urodziło się w czasie trwania małżeństwa albo przed upływem 300 dni od jego ustania lub unieważnienia, domniemywa się, że pochodzi ono od męża matki (domniemania tego nie stosuje się, jeżeli dziecko urodziło się po upływie trzystu dni od orzeczenia separacji);
  • jeżeli dziecko urodziło się przed upływem 300 dni od ustania lub unieważnienia małżeństwa, lecz po zawarciu przez matkę drugiego małżeństwa, domniemywa się, że pochodzi ono od drugiego męża;
  • domniemania powyższe mogą być obalone tylko na skutek powództwa o zaprzeczenie ojcostwa.

Jeżeli nie zachodzi domniemanie, że ojcem dziecka jest mąż matki, dane dotyczące osoby ojca wpisuje się tylko w razie uznania dziecka przez ojca lub sądowego ustalenia ojcostwa.

Jeśli nie nastąpiło uznanie dziecka lub sądowe ustalenie ojcostwa, w rubryce „nazwisko ojca” umieszcza się nazwisko matki (z odpowiednią adnotacją).

Uznać można dziecko, które nie pochodzi z małżeństwa lub w stosunku do którego zostało zaprzeczone ojcostwo. Do uznania potrzebna jest zgoda matki dziecka, a jeśli jest ona małoletnia — zgoda przedstawiciela ustawowego dziecka. Jeżeli ojciec dziecka jest małoletni, potrzebna jest zgoda jego opiekunów prawnych.

Można uznać dziecko nienarodzone. Ojciec może uznać dziecko przed, w czasie lub po sporządzeniu aktu urodzenia. Uznanie dziecka nie może mieć miejsca po jego śmierci.

Dziecko, które ukończyło 13 lat musi wyrazić zgodę na uznanie.

Uznanie dziecka może nastąpić przed:

• kierownikiem urzędu stanu cywilnego,
  • sądem opiekuńczym,
  • polskim konsulem (za granicą), jeżeli uznanie dotyczy dziecka, którego rodzice są obywatelami polskimi.

Przyjęcie oświadczenia o uznaniu dziecka lub nadaniu mu nazwiska męża matki wymaga sporządzenia protokołu. Gdy oświadczenie o uznaniu dziecka składane jest przed konsulem, konsul sporządza protokół i przesyła go niezwłocznie do USC, w którym dziecko zostało zarejestrowane.

W sytuacji, gdy rodzice dziecka pobiorą się po jego urodzeniu, do aktu urodzenia wpisuje się wzmiankę dodatkową o zawarciu małżeństwa oraz o wynikającej z tego, stosownie do przepisów Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, zmianie nazwiska dziecka.

Sposób załatwienia formalności

Miejsce załatwienia sprawy: USC.
Oświadczenie o uznaniu dziecka składają rodzice osobiście.

Forma załatwienia: przyjęcie oświadczenia o uznaniu dziecka (w postaci protokołu).

Wymagane dokumenty:
Do wglądu:

• dowody osobiste rodziców,
  • odpis skrócony aktu urodzenia matki dziecka — gdy matka jest panną,
  • odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie — gdy matka jest rozwiedziona,
  • odpis skrócony aktu zgonu męża matki dziecka — gdy matka jest wdową,
  • zaświadczenie lekarskie o ciąży kobiety w przypadku uznania dziecka poczętego a jeszcze nieurodzonego,
  • odpis zupełny aktu urodzenia dziecka uznawanego (o ile akt taki został sporządzony wcześniej w USC innym niż ten, w którym następuje uznanie dziecka przez ojca).

Do złożenia w USC:

• podanie.

Termin załatwienia: niezwłocznie.

Opłaty:

• przyjęcie oświadczenia o uznaniu dziecka — bez opłat,
  • za każdy odpis skrócony — 22 zł.

Oświadczenia o nadaniu dziecku nazwiska męża matki

Miejsce załatwienia sprawy: USC.
Oświadczenie składają rodzice osobiście.

Forma załatwienia: przyjęcie protokołu o nadaniu dziecku nazwiska męża matki.

Wymagane dokumenty:

• zupełny odpis aktu urodzenia dziecka,
  • odpis skrócony aktu małżeństwa,
  • podanie.

Do wglądu:

• dowody osobiste matki dziecka i jej męża.

Termin załatwienia: niezwłocznie.

Opłaty: wydanie oświadczenia — 11 zł.

Dobrze fiuufiuu, że poruszyłaś ten temat., bo jest on bardzo istotny.
W świetle prawa cywilnego mężczyzna jest ojcem dziecka jeżeli jego dane są wpisane w akcie urodzenia. Nikt w urzędzie nie wierzy nikomu na słowo i nie zarejestruje urodzenia dziecka na wniosek „obojętnie jakiej osoby”, która przyjdzie do urzędu (urzędnik nie ma pewności że chłop który przychodzi jest rzeczywiście ojcem, a nie np. sąsiadem , który chce zagarnąć becikowe)
Dobrze że zacytowałaś kodeks rodzinny i opiekuńczy, tylko z nieaktualnej stronki go skopiowałaś. W zeszłym roku weszła nowelizacja tej ustawy -powstał osobny rozdział dotyczący ojcostwa (również macierzyństwa)
Zmieniła się nazwa samej czynności, nie jest już jak kiedyś „uznanie dziecka”, leczu „ uznanie ojcostwa” wobec dziecka.
Podstwą prawną uznania dziecka poczętego, lecz nienarodzonego jest art. 75. § 1. Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Ważną zmianą jest również to, iż można uznać dziecko po jego śmierci (art. Art. 76. § 2.)

Polecam wam dziewczyny załatwienia formalności związanych z uznaniem ojcostwa przed porodem. Ciężko jest się potem, czasem z małym dzieckiem na rękach wybrać do urzędu żeby załatwić akt urodzenia. A facet tego sam nie załatwi. I ważne jest to że w akcie w rubryce ojciec od razu wpisane są dane ojca biologicznego.
Jeżeli „ojciec” nie uzna swojego ojcostwa w stosunku do dziecka, albo zrobi to, gdy akt urodzenia będzie już sporządzony, to należy liczyć się z tym, że w rubryce ojciec jako nazwisko będzie wpisane takie nazwisko jakie nosi kobieta (matka dziecka), a imię ojca albo zostanie wpisane z urzędu, albo matka dziecka poda ( a w odpisie zupełnym aktu urodzenia będzie tak już zawsze, więc trzeba będzie dziecku tłumaczyć)
I jeszcze ważna rzecz, w czasie uznania ojciec dziecka nabiera wszelkie prawa i obowiązki ojcowskie włącznie z alimentacyjnymi, natomiast nadanie nazwiska męża matki – jest to tylko zabieg kosmetyczny – mężczyzna w dalszym ciągu żadnych praw do dziecka nie ma.
Mam nadzieję kochane, że dobrze to wyjaśniałam (starałam się)jeżeli macie jakieś pytania w tej kwestii to pomogę.
Podaję jeszcze link dostawy : Kodeks rodzinny i opiekuńczy - Dziennik Ustaw poz. 59 nr 9 z 1964 roku - -INFOR.pl - portal prawno gospodarczy - prawo, finanse, życie, podatki, dziennik ustaw, wiadomości

Dzień dobry :-)

Trzymam kciuki za mamusie co dziś mają wizyty :-)

A nam Wszystkim życzę miłego dnia :-) :rofl2:

Witajcie kochaniutkie:-)

Bombusiu, ja mam lekarza od 8 do 11 :laugh2: Zazwyczaj jestem tam na ok. 9.30, więc może się zobaczymy i poznamy :tak::-D:-)
Co do glukozy to w ok. 24 tygodniu ciąży bada się cukier na czczo po wypiciu glukozy :baffled:
Mam wziąć ze sobą kubeczek i cytrynkę ;-)
TSH to hormon tarczycy, normę mam wpisaną: 0,25 - 5,00, a ja mam 5,14, ale jak mówię to może być spowodowane także tym, że byłam w tamtym czasie przeziębiona :tak:
Jak widzę, większość z nas będzie miała wizytę 29 marca :-D

Dziewczyny, jeszcze zapomniałam się pochwalić, że od 2-3 dni, to już takie puknięcia codziennie czuję, więc to jednak chyba nie jelita :-p:laugh2:;-)i, że maluch waży ok. 241 g. :tak::-)
Łożysko mam położone na ścianie tylnej i prawidłową ilość płynu owodniowego :tak::-)
Dziewczyny, pomóżcie mi jeszcze rozpracować taki zapis na usg:
"Położenie płodu podłużne główkowe, postawa I"
Lekarka mówiła, że wszystko jest super, ale nie rozumiem tego zapisu, a zapomniałam się zapytać :zawstydzona/y:

Ja w pierwszej ciąży jak robiłam glukoze to bez cytrynki:tak:Ledwo wypiłam:no:

Kiniusia powiedz jak się robi to badanie TSH i czy są jakieś wskazania, ja w pierwszej ciąży nie miałam i teraz też się nie zanosi,a wszystko robię prywatnie to może i to sobie sama zrobię:sorry2:.

Dziewczyny nie straszcie ,że to takie niedobre :((
a do zcego służy to badanie glukozy
Nie straszę, ale niedobre:szok:

witam wszystkie kobitki;) jestem z Wami od początku -dopiero teraz sie jawnie dołącze:)termin porodu-03 sierpień
Witaj,witaj :-);-)

no to witam u mnei dziś to samo jadę z nastawienie, żeby zobaczyć dzidzie a tu zonk nie. w 20 tyg USG i będzie pani słyszała serduszko, więc dobrze męża zabrać wrr. no ale poza tym to ok. na plusie 1 kg. Także czekamy do 29 - jaki zbieg okoliczności ehh. No ale może prywatnie zrobi mi szybciej, bo mam wizyte 11 u innej pani doktor. Ważne, żeby mój był przy tym usg i widział

A ja byłam prywatnie (cały czas chodzę prywatnie) a i tak się przeliczyłam:wściekła/y:

To jak wpisujesz hasło to zaznacz "ptaszkiem" zapamiętaj czy coś w tym stylu i nie będzie Cię wyrzucało, przynajmniej ja tak zrobiłam i dziś jest ok:)))

A ja wczoraj (odpukać) nie musiałam się ciągle logować:tak:,a nie zapamiętywałam nic;-)

witam dziewczynki
ja po wizycie i dzidzius sobie fikał szyjka w porządku dobrze trzyma jest wszystko OK, łożysko także przytwierdzone w porządku także nareszcie jestem spokojna :) no i termin mi sie zmienia na 13 sierpnia:) i lekarka powiedziała, ze cos tam miedzy nogami wisi :)) wiec potwierdza, ze to raczej chłopak :)
jeżeli chodzi o te moje swędzenia lekarka powiedziała, ze nic złego sie nie dzieje, ale na wszelki wypadek da mi globulki na grzybice - ze nie bedziemy czekały na wymaz bo to potrwa około 3 tygodni.Jestem bardzo zadowolona z tej wizyty :)

To super,że wizyta udana.Ja też mam jakieś globulki przepisane,ale to na lekki stan zapalny:baffled:
(w trakcie tuli tuli i po tuli tuli pieczenie:no:- a i tak tuli tuli jest rzadkością teraz:-D)

Super,że wszystko oki:-);-)

Oczywiście trzymam kciukasy za wizyty;-):tak:

troszkę człowieka nie ma a tu tyle nadrabiania;-)
gratuluję udanych wizyt

Fiufiu fajnie ze na tylnej masz powinnas lepiej wyraźniej czuć ruchy..ja mam na przedniej wiec są bardzo stłumione teraz sie modleby nie za blisko rany (podobno jest wyzej)

dla mnie glukoza nie była straszna tyle sie nasluchalam o niej naczytalam..a wypilam raz dwa
najgorsze te czekanie po godzinke lub dwie na gloda;-)

Witam ciężaróweczki!
u mnie dziś piękne słońce - aż żyć się chce... troszkę nas podmroziło w nocy, ale grzeje teraz fajnie:-)

dziewczyny, czy jest wśród Was jeszcze jedna taka wyjątkowa, która jak ja ma na coś ochotę i sama nie wie na co? normalnie męczę się sama ze sobą.. nic mi nie smakuje bo cały czas "to nie jest to"... już sama siebie mam dość :-p:zawstydzona/y:
poza tym - uwielbiam moją mamę... ostatnio przyjechałam, mama cichaczem poleciała do kuchni i wróciła z pucharkiem świeżo wyciśniętego soczku z cytrusów - kocham tą babeczkę :-D

Dziewczyny nie straszcie ,że to takie niedobre :((
a do zcego służy to badanie glukozy

kochana mnie też tak straszyli - to nic strasznego wierz mi... musisz po prostu wypić kubek słodkiej wody - natężenie słodkości zależy od tego jaki roztwór Ci poda lekarz, zwykle podaje mały, dopiero gdy wynik jest zły to bardziej obciąża żeby potwierdzić ew cukrzycę - a później badają krew i tyle.. nic strasznego, nic szczególnie obrzydliwego. W pierwszej ciąży dziewczyny mnie tak nastraszyły że miałam łzy w oczach jak mój doktorek przyniósł kubeczek a okazało się że to na prawdę pikuś.

no wiec można przyjść z domniemanym ojcem przed porodem, żeby sie "przyznał", że to jego robota, a wtedy po porodzie nie trzeba tych pierdół wspólnie załatwiać, tym bardziej, że jest na to przepisowe 14 dni. Ja po porodzie raczej nie będę miała ochoty latać po urzędach. Wtedy domniemany może to sam zrobić. :) no i nasze dziecię będzie miało podwójne nazwisko XXXXXX Tobolska/i- Bielicka/i

domniemany :-):-):-) hehe język urzędowy jest boski :-D

Gratuluję wszystkich udanych wizyt!!!! ja czekam do soboty... pocieszam się że już niedługo :-)
Pajeczko pamiętałaś może żeby zapytać swoją o te boleści brzuszkowe?

Ehtele super wygląda ten albumik - gratuluję systematyczności ;-);-)

Dziewczyny mam pytanie pijecie teraz kawę? Jest szkodliwa? Bo ja raczej rzadko, ale wczoraj mnie naszła ochota w pracy zrobiłam sobie słabą rozpuszczalną z mlekiem. I dziś to samo mam takiego smaka i pewnie sobie zaraz zrobię :baffled:

witajcie:rolleyes::rolleyes:

Jeszcze ciamajdko o Tobie zapomniałam... przykro mi z powodu choroby i tego podłego samopoczucia...po prostu potrzebujesz już wolnego...potrzebujesz czasu wolnego żeby zająć się sobą...jeszczę parę dni i będziesz na l4...wtedy wypoczniesz, nabierzesz sił i energii życiowych...tylko myśl pozytywnie:) A jak Twój mężczyzna sprostał zadaniu i zajmuje się Tobą odpowiednio??;) Mam nadzieję, że tak...
Ehtele sprostał....:rofl2: w zasadzie to mam naprawdę fajnego faceta, który bardzo bardzo o wszystko się stara... a najważniejsze że wysłucha:rofl2:
poza tym chyba to było takie dwudniowe podupadnięcie na siłach bo już mi lepiej...

ciamajdko pójdziesz na l4 i odpoczniesz kobieto :tak:

no własnie wczoraj byłam u lekarza po l4, i mi nie dał, bo powiedział, że w przyszłym tyg. mam wizytę (miałam mieć 11 ale zmienił mi na 9 we wtorek), i na tej wizycie mi da od 8 zwolnienie na 28 dni. Więc tak jak mówiłam w pracy jestem jeszcze tylko dziś i jutro.. jupiiiiii:rolleyes::biggrin2:

Ciamajdka nie martw się witaminami (wcale nie trzeba brać codziennie) niektórzy lekarze twierdzą, że jak się prawidłowo odzywiamy to witaminy są wręcz zbędne, ja też czasem wypiję colę i nic się nie dzieje

uff, uspokoiłaś mnie tym, naprawdę...:rofl2::rofl:

Tak poza tym, nic nie wiedziałam o tym uznawaniu ojcostwa:oo2: kurcze, jak wróce z Holandii to trzeba będzie tą sprawę załatwiać...

odezwę się chyba jutro dopiero, ale gratuluję Wam udanych wizytacji u gienków i wspaniałych maleństw:-):-):-)

reklama
Hej kobietki, witam was w ten chyba piekny dzien. Chyba bo sloneczko widze przez okno, ale niestety też trochę śniegu:/ ps. niech już sobie idzie ta zima...

Dziewczyny mam pytanie pijecie teraz kawę? Jest szkodliwa? Bo ja raczej rzadko, ale wczoraj mnie naszła ochota w pracy zrobiłam sobie słabą rozpuszczalną z mlekiem. I dziś to samo mam takiego smaka i pewnie sobie zaraz zrobię :baffled:

ja jeszcze nie wiedzac o ciazy przestalam pic kawe, po prostu przestalam miec na nia ochote. Podobno mala kawa rozpuszczalna z mlekiem jest dopuszczalna. moja przyjaciolka tez jest w ciazy i lekarz powiedzial ze spokojnie moze pic kawe rozpuszczalna no i ona pije. Ja nie pije - dalej nie mam ochoty:)

Do góry