reklama
ooo dobry temat zapewne wiele z nas żyje na tzw. kocią łapę, więc te informacje są cenne
a tu coś na rozbawienie
Onet.pl Teledyski
uśmiałam się do łez
a tu coś na rozbawienie
Onet.pl Teledyski
uśmiałam się do łez
OŚWIADCZENIE O UZNANIU DZIECKA PRZEZ OJCA
Zgodnie z art. 62 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego:
Jeżeli nie zachodzi domniemanie, że ojcem dziecka jest mąż matki, dane dotyczące osoby ojca wpisuje się tylko w razie uznania dziecka przez ojca lub sądowego ustalenia ojcostwa.
Jeśli nie nastąpiło uznanie dziecka lub sądowe ustalenie ojcostwa, w rubryce „nazwisko ojca” umieszcza się nazwisko matki (z odpowiednią adnotacją).
Uznać można dziecko, które nie pochodzi z małżeństwa lub w stosunku do którego zostało zaprzeczone ojcostwo. Do uznania potrzebna jest zgoda matki dziecka, a jeśli jest ona małoletnia — zgoda przedstawiciela ustawowego dziecka. Jeżeli ojciec dziecka jest małoletni, potrzebna jest zgoda jego opiekunów prawnych.
Można uznać dziecko nienarodzone. Ojciec może uznać dziecko przed, w czasie lub po sporządzeniu aktu urodzenia. Uznanie dziecka nie może mieć miejsca po jego śmierci.
Dziecko, które ukończyło 13 lat musi wyrazić zgodę na uznanie.
Uznanie dziecka może nastąpić przed:
Przyjęcie oświadczenia o uznaniu dziecka lub nadaniu mu nazwiska męża matki wymaga sporządzenia protokołu. Gdy oświadczenie o uznaniu dziecka składane jest przed konsulem, konsul sporządza protokół i przesyła go niezwłocznie do USC, w którym dziecko zostało zarejestrowane.
W sytuacji, gdy rodzice dziecka pobiorą się po jego urodzeniu, do aktu urodzenia wpisuje się wzmiankę dodatkową o zawarciu małżeństwa oraz o wynikającej z tego, stosownie do przepisów Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, zmianie nazwiska dziecka.
Sposób załatwienia formalności
Miejsce załatwienia sprawy: USC.
Oświadczenie o uznaniu dziecka składają rodzice osobiście.
Forma załatwienia: przyjęcie oświadczenia o uznaniu dziecka (w postaci protokołu).
Wymagane dokumenty:
Do wglądu:
Do złożenia w USC:
Termin załatwienia: niezwłocznie.
Opłaty:
Oświadczenia o nadaniu dziecku nazwiska męża matki
Oświadczenie składają rodzice osobiście.
Forma załatwienia: przyjęcie protokołu o nadaniu dziecku nazwiska męża matki.
Wymagane dokumenty:
Do wglądu:
Opłaty: wydanie oświadczenia — 11 zł.
Zgodnie z art. 62 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego:
- jeżeli dziecko urodziło się w czasie trwania małżeństwa albo przed upływem 300 dni od jego ustania lub unieważnienia, domniemywa się, że pochodzi ono od męża matki (domniemania tego nie stosuje się, jeżeli dziecko urodziło się po upływie trzystu dni od orzeczenia separacji);
- jeżeli dziecko urodziło się przed upływem 300 dni od ustania lub unieważnienia małżeństwa, lecz po zawarciu przez matkę drugiego małżeństwa, domniemywa się, że pochodzi ono od drugiego męża;
- domniemania powyższe mogą być obalone tylko na skutek powództwa o zaprzeczenie ojcostwa.
Jeżeli nie zachodzi domniemanie, że ojcem dziecka jest mąż matki, dane dotyczące osoby ojca wpisuje się tylko w razie uznania dziecka przez ojca lub sądowego ustalenia ojcostwa.
Jeśli nie nastąpiło uznanie dziecka lub sądowe ustalenie ojcostwa, w rubryce „nazwisko ojca” umieszcza się nazwisko matki (z odpowiednią adnotacją).
Uznać można dziecko, które nie pochodzi z małżeństwa lub w stosunku do którego zostało zaprzeczone ojcostwo. Do uznania potrzebna jest zgoda matki dziecka, a jeśli jest ona małoletnia — zgoda przedstawiciela ustawowego dziecka. Jeżeli ojciec dziecka jest małoletni, potrzebna jest zgoda jego opiekunów prawnych.
Można uznać dziecko nienarodzone. Ojciec może uznać dziecko przed, w czasie lub po sporządzeniu aktu urodzenia. Uznanie dziecka nie może mieć miejsca po jego śmierci.
Dziecko, które ukończyło 13 lat musi wyrazić zgodę na uznanie.
Uznanie dziecka może nastąpić przed:
- kierownikiem urzędu stanu cywilnego,
- sądem opiekuńczym,
- polskim konsulem (za granicą), jeżeli uznanie dotyczy dziecka, którego rodzice są obywatelami polskimi.
Przyjęcie oświadczenia o uznaniu dziecka lub nadaniu mu nazwiska męża matki wymaga sporządzenia protokołu. Gdy oświadczenie o uznaniu dziecka składane jest przed konsulem, konsul sporządza protokół i przesyła go niezwłocznie do USC, w którym dziecko zostało zarejestrowane.
W sytuacji, gdy rodzice dziecka pobiorą się po jego urodzeniu, do aktu urodzenia wpisuje się wzmiankę dodatkową o zawarciu małżeństwa oraz o wynikającej z tego, stosownie do przepisów Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, zmianie nazwiska dziecka.
Sposób załatwienia formalności
Oświadczenie o uznaniu dziecka składają rodzice osobiście.
Forma załatwienia: przyjęcie oświadczenia o uznaniu dziecka (w postaci protokołu).
Wymagane dokumenty:
Do wglądu:
- dowody osobiste rodziców,
- odpis skrócony aktu urodzenia matki dziecka — gdy matka jest panną,
- odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie — gdy matka jest rozwiedziona,
- odpis skrócony aktu zgonu męża matki dziecka — gdy matka jest wdową,
- zaświadczenie lekarskie o ciąży kobiety w przypadku uznania dziecka poczętego a jeszcze nieurodzonego,
- odpis zupełny aktu urodzenia dziecka uznawanego (o ile akt taki został sporządzony wcześniej w USC innym niż ten, w którym następuje uznanie dziecka przez ojca).
Do złożenia w USC:
- podanie.
Opłaty:
- przyjęcie oświadczenia o uznaniu dziecka — bez opłat,
- za każdy odpis skrócony — 22 zł.
Oświadczenia o nadaniu dziecku nazwiska męża matki
Oświadczenie składają rodzice osobiście.
Forma załatwienia: przyjęcie protokołu o nadaniu dziecku nazwiska męża matki.
Wymagane dokumenty:
- zupełny odpis aktu urodzenia dziecka,
- odpis skrócony aktu małżeństwa,
- podanie.
Do wglądu:
- dowody osobiste matki dziecka i jej męża.
Opłaty: wydanie oświadczenia — 11 zł.
panienka
Fanka BB :)
fiuufiuu super że wszystko dobrze, fotkę niespodzianki w brzuszku widziałam :-)
ina21 miałam Ci odpisać ale fiuufiuu Ci odpowiedziała. Załatwcie sobie te formalności żeby Was później nie ciągnęli po urzędach...
Bombusia śpij i wypoczywaj. Ja też za dużo czasu spędzam przed kompem i też mój mąż mnie odgania... Za chwilę też idę spać, śmieją się ze mnie że tak wcześnie chodzę spać i że długo śpię. Może dzieciątko to po mnie odziedziczy i będzie sobie spało słodko i długo :-):-)
Dobranoc mamusie :-)
ina21 miałam Ci odpisać ale fiuufiuu Ci odpowiedziała. Załatwcie sobie te formalności żeby Was później nie ciągnęli po urzędach...
Bombusia śpij i wypoczywaj. Ja też za dużo czasu spędzam przed kompem i też mój mąż mnie odgania... Za chwilę też idę spać, śmieją się ze mnie że tak wcześnie chodzę spać i że długo śpię. Może dzieciątko to po mnie odziedziczy i będzie sobie spało słodko i długo :-):-)
Dobranoc mamusie :-)
ooo dobry temat zapewne wiele z nas żyje na tzw. kocią łapę, więc te informacje są cenne
a tu coś na rozbawienie
Onet.pl Teledyski
uśmiałam się do łez
najlepszy był jej śmiech))
ja już uciekam dobranoc))
kiniusia no to bosko, że wizyta u Ciebie taka udana... no i że dzidzia zdrowa, łozysko dobrze przyklejone heheh
fiuufiuu kolejna szczęśliwa mama, która mogła dziś zobaczyć maleństwo..cieszymy się razem z Tobą...
marlena po pierwsze witaj w naszym gronie po drugie, czemu dopiero teraz się odezwałaś?
Niuunia cóż mogę powiedzieć...przykro, ale nie jesteś sama...;-)
Shiraa kochana, wiesz co to jest scrapbooking? Ja mam zamiar zrobić coś dokładnie w tym stylu...kupujesz album z kartami tekturowymi przekładanymi pergaminem, do którego zdjęcia się po prostu wkleja...całą kartę dekorujesz jakimiś papierami kolorowymi...itd..Załączam Ci zdjęcia jak to wygląda...każde zdjęcie obrabiam w Piknic.com gdzie dodaję napisy i białe ramki...Załączam Ci parę zdjęć dal przykładu... Poza tym dodaję zdjęcia z wigili, sylwestra i innych imprez oraz zdjęcia brzuszka z podpisem, który to tydzień...
idę na kolację...trzymajcie się...
fiuufiuu kolejna szczęśliwa mama, która mogła dziś zobaczyć maleństwo..cieszymy się razem z Tobą...
marlena po pierwsze witaj w naszym gronie po drugie, czemu dopiero teraz się odezwałaś?
Niuunia cóż mogę powiedzieć...przykro, ale nie jesteś sama...;-)
Shiraa kochana, wiesz co to jest scrapbooking? Ja mam zamiar zrobić coś dokładnie w tym stylu...kupujesz album z kartami tekturowymi przekładanymi pergaminem, do którego zdjęcia się po prostu wkleja...całą kartę dekorujesz jakimiś papierami kolorowymi...itd..Załączam Ci zdjęcia jak to wygląda...każde zdjęcie obrabiam w Piknic.com gdzie dodaję napisy i białe ramki...Załączam Ci parę zdjęć dal przykładu... Poza tym dodaję zdjęcia z wigili, sylwestra i innych imprez oraz zdjęcia brzuszka z podpisem, który to tydzień...
idę na kolację...trzymajcie się...
Załączniki
-
1.0.1..jpg26,7 KB · Wyświetleń: 47
-
7.1..jpg39,6 KB · Wyświetleń: 46
-
Scrapbooking Pict&.jpg48,2 KB · Wyświetleń: 42
-
1.2..jpg39,2 KB · Wyświetleń: 44
-
1.2.1..jpg25,7 KB · Wyświetleń: 36
-
1.0.0..jpg19,3 KB · Wyświetleń: 38
-
1.2.2..jpg41,2 KB · Wyświetleń: 37
-
digital-scrapbook.jpg25,1 KB · Wyświetleń: 44
Cześć!
Ja znowu wieczorem, bo cały dzień zajęta byłam Rano do pracy, później siorka z Hanią przyjechała, a teraz położyłam spać Basię i w końcu mam chwilę, żeby napisać;-)
Jutro ciężki dzień mnie czeka-idę godzinę wcześniej do pracy na zajęcia dodatkowe z moją młodzieżą, później muszę poczekać na radę pedagogiczną w sprawie wyboru dyrektora (nie wiem ile to potrwa), aż w końcu na 16.30 do ginki Ciekawa jestem czy wszystko w porządku Nie nastawiam się, że dowiem się jaka płeć, bo później się rozczaruję
Dzidzia szaleje w brzuszku na całego-chyba drugie aktywne dziecko będę mieć
Ja znowu wieczorem, bo cały dzień zajęta byłam Rano do pracy, później siorka z Hanią przyjechała, a teraz położyłam spać Basię i w końcu mam chwilę, żeby napisać;-)
Jutro ciężki dzień mnie czeka-idę godzinę wcześniej do pracy na zajęcia dodatkowe z moją młodzieżą, później muszę poczekać na radę pedagogiczną w sprawie wyboru dyrektora (nie wiem ile to potrwa), aż w końcu na 16.30 do ginki Ciekawa jestem czy wszystko w porządku Nie nastawiam się, że dowiem się jaka płeć, bo później się rozczaruję
Dzidzia szaleje w brzuszku na całego-chyba drugie aktywne dziecko będę mieć
Super, że wszystko w porządku i gratuluję synka:-)Witam cieplutko w ten słoneczny poranek sierpniowe mamuski!!!
Trzymam mocno kciuki za dzisiejsze wizyty!!!
Miałam wczoraj napisać jak wypadła moja wizyta ale niestety zabrakło mi czasu. Piszę więc dziś że jestem bardzo szczęśliwa bo z moimi kruszynkami wszystko ok. Mają prawie po 10,5 cm. No i jeszcze jedna wiadomość jeden jest chłopiec a drugie maleństwo nie chciało się ujawnic więc może to nieśmiała dziewczynka Poza tym mam brać tylko magnez B6 2x2.
Rozalka-i jak przeszło? Dobrze się już czujesz?A mnie boli dziś podbrzusze...Miejmy nadzieje,zaraz przejdzie.
Nie zazdroszczę Twojej dzisiejszej wizyty i wcale się nie dziwię, że jesteś wściekła Mam nadzieję, ze następnym razem nie będziesz się już tak stresowaćWitajcie dziewczynki!!!:-)
Jestem już po wizycie. Trochę wściekła Myślałam,że się dowiem kto mieszka u mnie w brzuszku a tu ZONK- USG nie było. Cytologia dobrze, mocz też,szyjka oki.Mam lekki stan zapalny i globulki przepisane.
Teraz wizyta 29 marca i wtedy na 100% będzie usg bo sobie zapisał.
Od rana chodziłam zestresowana, nie mogłam się wyżalić na forum bo internet nie działał, a później takie rozczarowanie. Mam nadzieje,że szybko minie
Lecę poczytac co u Was, może humor mi się poprawi
Zapomniałam dodać,że znów 2kg na plus
I jak tam praca męża-można gratulować?;-)A wrzucę, wrzucę. Dzisiaj w ogóle dzień zwariowany. Może poznam płeć, dowiem się, czy wszystko ok, a i mąż ma dzisiaj odpowiedź dostać, czy pracę dostał. Strsowo trochę, ale będzie dobrze
Milusia-ja też 1 kg na minusie cały czas, ale zbytnio się tym nie przejmuję, bo wiem, że później nadrobięA ja dzisiaj smutna jestem, przeczyściło mnie od rana i znowu okazuje się, że nic nie przytyłam stoję na 57 kg i kurcze brzuszek o połowę mniejszy, i pomyśleć, że to wszystko we mnie siedziało
No nic kochane miłego dnia słoneczka...........
I Tobie szczerze współczuję tej wizyty:-( Chyba jakiś pech dzisiaj ciążył nad sierpniówkami u lekarza-uwzięli się czy co?No to witaj w klubie. Jestem taka zła! Aż się popłakałam po wyjściu. Nie dosyć, że nie było USG, to jeszcze mój lekarz chyba miał zły dzień. O wynikach słowa nie powiedział, a najlepsze nie są - no ok, widocznie się nie znam. Słuchał bicia serca dziecka - tak mi się wydaje, bo ja nie wiem, co słychać i nie wiem, czy jest dobrze, czy źle. Jedyne słowa jakie padły, to jak się pani miewa, zapraszam na fotel i wizyta za 3 tygodnie i osobno USG i tyle. Jestem rozżalona i może niesprawiedliwa, ale długo nie byłam - przez chorobę małej, przez ta moją pomyłkę i urlop i spodziewałam się więcej. Może to kara:/
Mnie niestety też zaczynają boleć, a to dopiero początekDziewczyny czy Was tez bolą plecy na dole ... ? Mnie tak bolą od wczoraj ... Wczoraj kapałam psa, dużo się schylałam i w ogóle się namęczyłam no i potem zaczęłam czuć ten ból. Dzisiaj jest już mniejszy, ale nadal boli
Kiniusia-jeszcze raz gratuluję synkaCześć dziewczyny :-):-):-)
Jestem już po wizycie :-) Miałam USG :-):-):-)
Dzidzia zdrowa i piękna, wg lekarza najprawdopodobniej będzie synuś
Fotki nie dostałam, bo papier się skończył :-( Ale zobaczyłam mój skarb i to jest najważniejsze :-):-)
Jeżeli chodzi o wizytę, to muszę jeść więcej nabiału , bo białko troszkę spadło (choć jest na dolnej krawędzi normy).
TSH ciuteczkę podwyższone i pobrała mi pielęgniarka od razu krew do kontroli Na 15 marca mam konsultację u lekarza, który jest specjalistą w tej dziedzinie, choć moja dr nie kazała się martwić. Może być tak, że po dzisiejszym badaniu wyjdzie, że jest wszystko w porządku Szczególnie, że w tamtym okresie byłam przeziębiona Mam zlecone echo serca dzidziusia na kwiecień, ze względu na to, ze ja mam wrodzoną wadę serca (nie groźną, ale jest) i doktórka zleciła kontrolę. W kwietniu także czeka mnie już (pewnie jak każdą z Was) picie glukozy (blee ), mam wyznaczony już termin badania na 12 kwietnia Następna wizyta u mojej doktorowej prowadzącej 29 marca. Też mniej więcej w tym czasie zrobię sobie prywatnie jeszcze USG Ze względu na to, ze często pobolewa mnie brzuch, luteina na razie jeszcze zostawiona
Jestem bardzo szczęśliwa :-)
Dzięki dziewczyny za miłe słowa, jesteście niezastąpione :-)
Ja też jak myślę o tej glukozie to niedobrze mi się robi Ja piłam bez cytrynki, ale moja siorka z cytryną-zależy od laboratoriumU nas kiedyś też tak było,że cytrynki sie dodawało(jak byłam w ciąży z synkiem),a teraz coś wymyślili,że niby wyniki zafałszowuje i niestety...trzeba pomęczyć tę wodę z glukoza,bleee...
Witam:-)
witam dziewczynki
ja po wizycie i dzidzius sobie fikał szyjka w porządku dobrze trzyma jest wszystko OK, łożysko także przytwierdzone w porządku także nareszcie jestem spokojna no i termin mi sie zmienia na 13 sierpnia i lekarka powiedziała, ze cos tam miedzy nogami wisi ) wiec potwierdza, ze to raczej chłopak
jeżeli chodzi o te moje swędzenia lekarka powiedziała, ze nic złego sie nie dzieje, ale na wszelki wypadek da mi globulki na grzybice - ze nie bedziemy czekały na wymaz bo to potrwa około 3 tygodni.Jestem bardzo zadowolona z tej wizyty
Super, że wszystko dobrzeja już po wizycie. łożysko przytwierdzone do tylnej ściany, szyjka długa i zamknięta, odchody w pochwie prawidłowe (wrrr jak można to tak nazywać- nie podoba mi się). Maleństwo ma 13 cm CRL i spało w trakcie badania- tym razem przez powłoki brzuszne. Moje przypuszczenia co do wagi potwierdziły się schudłam 3,5 kg w ciuchach. Zdjęcie buźki wkleiłam, na następną wizytę zabieram "domniemanego ojca dziecka" nabijam się z tego straszliwie,bo dzisiaj byłam w USC i załatwiałam wstępne formalości z uznaniem dziecka, bo z Jasiem ślubu nie mamy i teraz trzeba domniemywać kto jest kto
na następną wizytę mam krew i mocz - dopiero drugi raz w ciąży no i mam odstawić witaminy i kontolować ciśnienie, bo rzeczywiście póki co trzyma się w górnej granicy normy. kiniusi, black opal i pajce juz gratulowałam wizyt
reklama