reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpień 2010

przepisy sie zmienily i teraz wystarczy miec zaswiadczenie od lekarza, ze sie chociaz raz w czasie ciazy bylo u lekarza.

Już to weszło w życie?Ostatnio słyszałam,że ta ustawa jest w przygotowaniu,ale fajnie by było gdyby juz było takie rozwiązanie,ułatwiłoby to wielu mamom sprawę.
Tu jest i tym artykuł
Znowu nowe becikowe 2010 - - - Onet.pl Dziecko
Jak będziecie coś więcej wiedziały,dajcie znać dziewczyny,bo w sumie to nie wiem,czy to weszło juz w życie...

reklama
Starlet, widziałam to zaświadczenie i rozmawiałam z lekarzem :tak: Przepisy teraz są takie, że do 10 tygodnia musi być udokumentowana 1 wizyta u ginka (co musi być odnotowane w karcie) i przynajmniej 1 wizyta w trymestrze. :tak:

No dokładnie to samo wiem!!!! Ale nie wiem co jest jak najbardziej aktualne, ale chyba My mamy rację jak sama moja ginek. się tym zainteresowała i powiedziała, aby się nie martwić bo w karcie choroby jest 8 tydzień. Więc chyba coś wie.
Zresztą trąbili o tym aTV.

czy juz weszlo w zycie to nie wiem, ale ostatnio Kopacz mowila w TV, ze zostala podjeta decyzja o zmianie i ze kobiety juz nie musza sie martwic ta wizyta przed 10tc, ze odstapili od tego.

a tamto zaswiadczenie to ja tez widzialam, ale mowie - jest juz podjeta decyzja, ze wycofuja sie z tego i dzieki temu kobiety, ktore nie mogly udokumentowac tej pierwszej wizyty a urodzilu po 1 listopadzie dostana rowniez becikowe. Wszystko Ewa Kopacz wyjasnila w telewizji.

Zaswiadczenia, ktore jeszcze ciagle funkcjonuja sa za czasow kiedy podjeta byla poprzednia decyzja, stad sa jeszcze w internecie, ale maja sie zmienic.

Ostatnia edycja:
czy juz weszlo w zycie to nie wiem, ale ostatnio Kopacz mowila w TV, ze zostala podjeta decyzja o zmianie i ze kobiety juz nie musza sie martwic ta wizyta przed 10tc, ze odstapili od tego.

Czyli można zwariować, to do sierpnia jeszcze 100 razy zmienią ot i tyle, ale może to zahacza tylko te co urodziły w listopadzie jak wchodziły te zmiany, a My już po nowemu, czyli do 10 tyg. mnie to badzo interesuje.

Ostatnia edycja:

a tamto zaswiadczenie to ja tez widzialam, ale mowie - jest juz podjeta decyzja, ze wycofuja sie z tego i dzieki temu kobiety, ktore nie mogly udokumentowac tej pierwszej wizyty a urodzilu po 1 listopadzie dostana rowniez becikowe.

Dokładnie.
Podobno ta ustawa została zawieszona na dwa lata.Potem znów wejdzie w zycie.:tak:

Czyli można zwariować, to do sierpnia jeszcze 100 razy zmienią ot i tyle, ale może to zahacza tylko te co urodziły w listopadzie jak wchodziły te zmiany, a My już po nowemu, czyli do 10 tyg. mnie to badzo interesuj
e.

Błagam cię, nie kombinuj.
Ustawa zostala zawieszona, nowe wytyczne dotycza wszystkich. Prawo jest rowne dla wszystkich. Jak w miedzyczasie zmienia to trudno, ale prawo nie dziala wstecz i nas obowiazuje stan prawny jaki byl w chwili zajscia w ciaze. Naprawde czy to taki wielki problem zeby juz teraz sie tym martwic? Na razie przysluguje wszystkim ciezarnym kobietom becikowe i juz. Nie wprowadzajcie sie dziewczyny ciagle w blad i nie robcie zamieszania :sorry:

Już to weszło w życie?Ostatnio słyszałam,że ta ustawa jest w przygotowaniu,ale fajnie by było gdyby juz było takie rozwiązanie,ułatwiłoby to wielu mamom sprawę.
Tu jest i tym artykuł
Znowu nowe becikowe 2010 - - - Onet.pl Dziecko
Jak będziecie coś więcej wiedziały,dajcie znać dziewczyny,bo w sumie to nie wiem,czy to weszło juz w życie...

Dzieki bardzo ciekawy artukuł, czyli czekamy co dalej????? Na to wychodzi.

Ustawa zostala zawieszona, nowe wytyczne dotycza wszystkich. Prawo jest rowne dla wszystkich. Jak w miedzyczasie zmienia to trudno, ale prawo nie dziala wstecz i nas obowiazuje stan prawny jaki byl w chwili zajscia w ciaze. Naprawde czy to taki wielki problem zeby juz teraz sie tym martwic? Na razie przysluguje wszystkim ciezarnym kobietom becikowe i juz. Nie wprowadzajcie sie dziewczyny ciagle w blad i nie robcie zamieszania :sorry:

Słuchaj nie kombinuje, poprostu wiem, że to Forum jest od tego, aby pytać jak sie ma jakieś wątpiwości, więc grzecznie zapytałam, a interesować się tym mogę kiedy chcę. Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź i tyle.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Nikt specjalnie w błąd nie wprowadza :tak:
Ja powiedziałam to, co lekarka mi mówiła na wizycie 3 lutego :tak:
Moja sis u swojej lekarki też nie usłyszała o tym zawieszeniu, a jest miesiąc przed porodem.
Dobrze dziewczyny, że zwróciłyście na to uwagę i napisałyście co i jak :tak::tak::tak:
Ja na razie się ogólnie tym nie martwię. :tak:
A ja przyznam szczerze, że nic w tv nie słyszałam, ale może dlatego, że w tym czasie może nie oglądałam :zawstydzona/y:

reklama

Ale my nie wprowadzamy nikogo w błąd,poprostu niektóre dziewczyny nie wiedziały,że prawo sie zmienia i martwiły sie o te zaświadczenia z 10 tyg.Myslę,że juz teraz warto wiedzieć na czym stoimy.

a tak swoją drogą,moja siorka w styczniu musiałą mieć zaświadczenie wg. starych zasad,tzn,że była pod opieką co najmniej od 10 tyg.,mówię Wam ile zamieszania,bo na początku była u innego lekarza i musiała mieć dwie pieczątki,sie najeżdzili za zaświadczeniami 2 dni.:tak:

Do góry