reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

Ojciec ma prawo do części urlopu macierzyńskiego, kiedy matka dziecka zrezygnowała z części urlopu macierzyńskiego. Pracownica ma bowiem prawo po wykorzystaniu co najmniej 14 tygodni urlopu zrezygnować z urlopu.
Zgodnie z przepisami art. 182(3) Kodeksu pracy, w brzmieniu nadanym ustawą z dnia 6 grudnia 2008 r. oraz zgodnie z art. 14 tej ustawy, pracownik – ojciec wychowujący dziecko ma prawo od 1 stycznia 2010 r. do urlopu ojcowskiego w wymiarze:
1) od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011 r. - 1 tygodnia,
2) od 1 stycznia 2012 r. - 2 tygodni,
nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 12 miesięcy życia.

To nie urlop tacierzyńsi tylko od 2010 roku ojcu przysluguje dodatkowy tydzień urlopu, który moze wykorzystać przez 12 miesięcy od dnia urodzenia dfziecka ale na pisemny wniosek ojca.
ja znalazłam takie coś
Zgodnie z nowymi zapisami Kodeksu pracy począwszy od 1 stycznia 2010 r. pracownik-ojciec, wychowujący dziecko ma prawo do płatnego na zasadach urlopu macierzyńskiego, urlopu ojcowskiego, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia. Z urlopu tego będzie można skorzystać również wtedy, gdy w tym samym czasie na urlopie macierzyńskim przebywa już matka dziecka oraz ewentualnego korzystania przez pracownika-ojca wychowującego dziecko z urlopu macierzyńskiego albo dodatkowego urlopu macierzyńskiego.
Wymiar urlopu ojcowskiego w 2010 r. oraz 2011 r. będzie wynosił 1 tydzień, natomiast od 2012 r.- 2 tygodnie. Ponadto, pracownik-ojciec wychowujący dziecko, który korzysta już w dniu 1 stycznia 2012 r. z urlopu ojcowskiego w wymiarze 1 tygodnia nabędzie prawo do części urlopu w wymiarze odpowiadającym różnicy pomiędzy podwyższonym, a dotychczasowym wymiarem urlopu ojcowskiego. Części urlopu ojcowskiego udziela się bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu w wymiarze dotychczasowym, na złożony pisemnie wniosek, który powinien zostać złożony pracodawcy w terminie nie krótszym niż 3 dni przed rozpoczęciem korzystania z pozostałej części urlopu.
Warunkiem koniecznym do skorzystania z urlopu ojcowskiego powinien być złożony pracodawcy wniosek, sporządzony w formie pisemnej i złożony najpóźniej na 7 dni przed planowanym terminem rozpoczęcia tego urlopu. Pracownicy-ojcowie wychowujący dziecko mogą jednak już w grudniu 2009 r. składać takie wnioski, a pracodawca nie będzie mógł zakwestionować terminu wskazanego we wniosku.
Ojcowie, którzy przebywają na urlopie ojcowskim, po jego zakończeniu będą objęci identyczną ochroną, z jakiej korzystają pracownicy powracający do pracy z urlopu macierzyńskiego. Zatem pracownik-ojciec wychowujący dziecko po zakończeniu takiego urlopu będzie miał zagwarantowany powrót na dotychczas zajmowane lub równorzędne stanowisko, zaś wynagrodzenie za pracę będzie odpowiadać temu, jakie otrzymywał przed odejściem na urlop.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Witam sie
dziewczyny mam pytanie powiedzcie mi bo zus moze kontorolować na l4 tyczy sie to tez ciężarnych?? bo słyszałam różne opinie na ten temat

MamaAneta wszystko zależy od tego czy ma zaznaczone w zwolnieniu że musi leżeć :tak:

Zgadzam sie z tym,to zależy od konkretnego niestety "widzimisie" urzędników.Znam przypadek kontrolowania osoby cięzarnej nawet jeżeli miała wpisane,że może chodzic.Jednakże częściej kontroluja te "leżące".:confused:

Zgadzam sie z tym,to zależy od konkretnego niestety "widzimisie" urzędników.Znam przypadek kontrolowania osoby cięzarnej nawet jeżeli miała wpisane,że może chodzic.Jednakże częściej kontroluja te "leżące".:confused:

no niestety ja mam teraz leżec i musze kolkiem w domu siedziec bo jak wyjde a oni sie zjawią to co zrobie? szczegolnie, ze juz ZUS mi kase teraz wyplaca.

No ja wlasnie mam w planie jechac w kwietniu w góry i mam nadzieje, ze mi nie wystawi leżącego l4 bo sie zastrzele:)

No niestety z urzędnikami to kiepska sprawa czasem.Ale spoko nie ma co sie przejmować,zawsze możesz powiedzieć,że słabo Ci sie zrobiło i poszłas do sąsiadki po "coś",tabletki...telefon sie rozładował i zadzwonic do męza...;-)

Załączniki

• 193.gif
    193.gif
    9,1 KB · Wyświetleń: 68
No niestety z urzędnikami to kiepska sprawa czasem.Ale spoko nie ma co sie przejmować,zawsze możesz powiedzieć,że słabo Ci sie zrobiło i poszłas do sąsiadki po "coś",tabletki...telefon sie rozładował i zadzwonic do męza...;-)

jakoś przetrzymam do tego 24 ale jak następne da mi na leżenie to nie wiem co zrobie.Szczegolnie,z e oni kontrole robią chyba do 16

Cześć słoneczka,
nie jestem na chwilę obecną zdolna, aby nadrobić, co naskrobałyście, być może później. Ale w tej chwili czeka mnie ogrom pracy.
Ehtele pytałas kiedyś gdzie wykonywałam USG u Marka Kudły koszt to 250 zł, ale terminy straszne co 3 msc, chciałam się zapisać od razu po wizycie na USG połówkowe i najbliższy termin to koniec kwietnia :D:D:D:D błagałam, że jak się zwolni jakieś miejsce to jestem pod tel.

Buziaki kochane

Gratuluję nowym sierpnióweczkom,
a za te, które mają wizyty trzymam kciuki, na pewno wszystko będzie dobrze, taka wizyta mnie uspokoiła na minimum tydzień, a jak się przejmuję to włączam filmik i oglądam szkraba.

P.S. Wczoraj miałam wyraźne smyranie w brzuchu, jakby ktoś mnie miział piórkiem od środka:) potem przez chwilkę bolał mnie brzuch jak na @ i znowu smyranko:) nie mogłam zapanować nad śmiechem:)Już drugi raz tak miałam o tej samej porze wieczorem, kiedy się najem i kładę się żeby odpocząć:)

Witajcie! codziennie mecza mnie mdlości jak i wymiotuje niemoge prawie nic jeść czy któraś zna z was cudowy eliksir , ktory mógłby pomoc choc odrobine?

Wpadłam tyko na chwilke ale przejrzałam to co naklikalyscie , dziekuje wam wszystkim za wsparcie i dobre slowo ja właśnie za cwile uciekam do lakarza gin na wizyte .

Ach , na wymioty bierzcie witamne B6 nawet 3 razy dziennie , mam kolezanke jest w 15 tygoodniu ciąży i wymioty jej nie dawały spokoju do 12 tygodnia schudła przy tym az 6 kg :tak::tak::tak:teraz juz sie jej poprawiło i zaczęł przybierac na wadze, ale własnie lakarza ma super i o tym jej powiedział pod koniec jak juz widziała poprawe to dawke zmniejszyła do 1 tabletki dziennie zawsze wieczorkiem brała , a mało który gin mówi o tym ze witamina B6 pomaga.:-):-):-):-)

reklama
martuśka85 dlaczego twierdzisz, że nie wiele jest gorszych rzeczy w ciąży niż opryszczka? Ja już miałam w ciąży ze 3 razy opryszczkę na wardzę. Niestety w ciąży jakoś często mi ten syf wyskakuję.Chyba, że chodziło Ci o opryszczkę na narządach płciowych.

nie, chodzi mi wlasnie o wargowa. tak nam wmawiala babka na jednych zajeciahc z rozwoju mowy. ale obys Ty miala racje. spytam gina jeszcze.

Martuśka85 jak będziesz to daj znać jak poszedł egzamin

zakrecony byl cholernie, ale mysle ze do przodu :))

P.S. Wczoraj miałam wyraźne smyranie w brzuchu, jakby ktoś mnie miział piórkiem od środka:) potem przez chwilkę bolał mnie brzuch jak na @ i znowu smyranko:) nie mogłam zapanować nad śmiechem:)Już drugi raz tak miałam o tej samej porze wieczorem, kiedy się najem i kładę się żeby odpocząć:)

wow :) jak słodziutko :tak::-D:tak::-D

Do góry