reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

reklama
martuska - w związku z tym,że owulka przesuneła się wg usg o 2 tygodnie termin mam na 13 sierpnia ale narazie tylko "umowny". Dopiero na genetycznym lekarz powie mi jaki określa termin porodu. Suwaczek mam wg ostatniego usg. :)
Jak pójde na genetyke bedzie 11tydzien i 3 dzień. W poprzedniej ciąży byłam w 11 tygodniu i 6 niu - nikt nic ni mówił,że za wcześnie...

jadokladnie w tym czasie robilam usg genetyczne 11 tyg 5 dni i wszytsko bylo widac i dal rade zrobic wszystkie pomiary. takze spokojnie- dzidzia ma 4,1 cm

no to super, uspokoiłyście mnie :)
i juz nie moge sie doczekac czwartku :tak::-D

Witam późnym wieczorem,
byłam dzisiaj na badaniach genetycznych i dzięki Bogu wszystko jest ok.:-) Dzidziolek ma dwie rączki i dwie nóżki i mierzy 4 cm i 81 mm (bez nóżek). Fałd karkowy ma 1 mm i wyraźnie widać kość nosową także lekarz mówi, że jest w porządku. Widziałam też żołądek i pęcherz... oczywiście dzidziolka nie mój;-) Dużo strachu ale cieszę się że tak się skończyło... przynajmniej do następnego badania:tak:
Fotkę wstawię pod odpowiednim tematem

tez licze na takie info :)

Zdaje mi się,czy dzisiaj koncze 11 tydzień? :-D hehe

a nie zaczynasz? to ja juz calkiem zglupialam z tym liczeniem :|

Witajcie dziewczyny :)

Byłam wczoraj na USG, lekarz zbadał przezierność karkową i inne wymiary maleństwa. Nie pytałam o szczegóły, ale wszystko jest ok :)
Jest to lekarz, który pracuje w szpitalu, w którym chcę rodzić i będzie prowadził moją ciąże więc jestem już spokojna i zadowolona. Mam zrobić teraz kolejne badania krwi i pokazać się za 2tygodnie.

Dzidziuś szybko rośnie - ma 6,4cm (!) co wskazuje na 12t5d a wg OM powinien być 11t6d (nie mówiąc już o tym, że wg pierwszego USG robionego w 8tc powinnam być wczoraj w 11t3d :)
Tak więc termin porodu waha się między 31.07 a 08.08, ale będę się trzymała tego wyliczonego na podstawie OM czyli 06.08.
Ciężko było lekarzowi zrobić badanie bo mały cały czas się wiercił i obracał :) Zarówno mnie, jak i męża kompletnie rozbroiło to, jak dzidziuś machał rączką i było widać maleńkie paluszki :)))

martuśka czytałam, że się zastanawiasz czy możesz już zrobić to USG - jak widzisz na moim przykładzie dało radę, z tym że było robione dopochwowo, bo przez brzuch jeszcze nie było wyraźnie widać.

nom, dzieki za info. super, że u Was wszystko ok :-D

Dziewczyny mam do Was pytanko czy Wam sie tez czasami tak odbija?? madsakra u nie zgaga wieczorami a rano sie odbija masakra jakas

Co do odbijania, to ja to nazwę po imieniu "bekam jak świnka" i czkam cały dzień, najgorsze jest to , że jest takie niekontrolowane:D

ja podobnie jak napisała Milusia - bekam jak prosie xD. w dodatku z tej drugiej strony tez wydaje dzwieki, zwlaszcza po jedzonku :-p

Oj dziewczynki zarażacie mnie tymi pysznościami,
Ehtele - zupa ogórkowa mniammmm
Pajkaa - fasolka pychaaaa
Dzisiaj jak będę wracała z pracy wstąpię do sklepu i kupię sobie taką fasoleczkę:D:D:D Wzdęcia będą pewnie, ale co tam, wytrzymam:D

a ja ugotowalam dzis pomidorowke na prosbe Mojego, ktory jest na ciezkim kacu po wczorajszym swietowaniu urodzin i wyszla taka pyszna, ze moglabym ja jeśc bez końca. dawno mi sie taka nie udała, chyba od serca gotowana ;-)

a w ogole to jakis senny dzien dzisiaj, moze to wina horendalnego ciśnienia . nie wspomne o zimnie, bo -16 obecnie, a odczuwalna podobno -22 :/

Nie dostałam.

martuska z tgo co wiem to kończe 11tydzień, zaczynam 12tydz... 11tydz i 3 dni np oznacza skonczony 11 tydzień i 3 dni z trwającego 12 tygodnia... tak przynajmniej liczyłam w poprzedniej ciąży.

yhm. no to dobrze, bo to oznacza, ze ja jutro koncze jednak 11 tydzien, a nie 10, nawet liczac wg usg, ktore jest o tydzien wstecz w stosunku do OM.
jupiiii :-):-):-)

Wiecie co dzisiaj usłyszałam, jak szłam w szkole w obcisłej tunice-uczniowie rozmawiali między sobą i oczywiście lustrowali wszystkich i powiedzieli "Przytyło jej się":szok::-D Więc brzuszek jest już widoczny nie tylko dla mnie-muszę się wybrać w przyszłym tygodniu do dyrki i powiedzieć jej o ciąży:sorry2:
dziewczyny mam pytanie co sądzicie o detektorach tętna u plodu warto to kupić?
Ja nie miałam i nie będę kupować-prawdę mówiąc nigdy o czymś takim nie słyszałam:blink:

Witam się z rana ide układać puzzle w auta mojemu dziecku sie już nudzi jak myślicie moge z nim jutro wyjść na krótki spacer bo w domu to już mi głupawki dostaje w niedziele kończy antybiotyk na nzapalenie ucha
Nie wiem, jak temperatura w Twojej miejscowości, ale we Wrocławiu tak zimno, że nawet dzisiaj z moim zdrowym dzieckiem nie wychodziłam:no: Także lepiej przeczekać tę "Syberię"

Witajcie dziewczyny :)

Byłam wczoraj na USG, lekarz zbadał przezierność karkową i inne wymiary maleństwa. Nie pytałam o szczegóły, ale wszystko jest ok :)
Jest to lekarz, który pracuje w szpitalu, w którym chcę rodzić i będzie prowadził moją ciąże więc jestem już spokojna i zadowolona. Mam zrobić teraz kolejne badania krwi i pokazać się za 2tygodnie.

Dzidziuś szybko rośnie - ma 6,4cm (!) co wskazuje na 12t5d a wg OM powinien być 11t6d (nie mówiąc już o tym, że wg pierwszego USG robionego w 8tc powinnam być wczoraj w 11t3d :)
Tak więc termin porodu waha się między 31.07 a 08.08, ale będę się trzymała tego wyliczonego na podstawie OM czyli 06.08.
Ciężko było lekarzowi zrobić badanie bo mały cały czas się wiercił i obracał :) Zarówno mnie, jak i męża kompletnie rozbroiło to, jak dzidziuś machał rączką i było widać maleńkie paluszki :)))
Gratulacje:tak:

martuśka czytałam, że się zastanawiasz czy możesz już zrobić to USG - jak widzisz na moim przykładzie dało radę, z tym że było robione dopochwowo, bo przez brzuch jeszcze nie było wyraźnie widać.

:) Ja się chyba boję. Znając mni byłabym wiecznie u lekarza "bo nie słyszę".;)
Mała w brzuchu była wiecznie kopiąca. NIe było chyba sytuacji żebym denerwowała sie małą ilością ruchów. Pod koniec modliłam się, żeby przestała się rozpychać bo wyląduje na nefrologi z odbitymi nerkami ;P
Moja mała też juz w brzuszku należała do tych nadaktywnych-utrzymało się do dnia dzisiejszego;-)

Madziujka tak piszę, że nie, ale boję się, że w końcu zamówię, wiesz jak to jest:) nie chcę go kupić, ale.... jest zawsze ale:)
I muszę się pochwalić, że udało mi się zdać za pierwszym razem, w co w ogóle nie wierzyłam, ja to taki chaotyk, jak mi egzaminator powiedział proszę otworzyć maskę, to ze stresu pobiegłam szarpać bagażnik:D:D:D:D:D Ale tego nie widział bo przechodził inny egzaminator i do niego zagadał:) A mi Darek zza ogrodzenia krzyczał że "z drugiej strony" Ja wtedy puknęłam się w głowę i poszłam otworzyć maskę:D:D:D

Jak wyjechałam na miasto to już wiedziałam, że chyba zdam.... Po 35 min wróciliśmy i z płaczem pobiegłam do Darka (obecnego męża) i krzyczałam na cały ośrodek "Zdałam, zdałam, zdałam..." a on wariat wziął ze sobą winko, na wypadek jakbym zdała:D:D:D Ale i tak stwierdziłam, że sama nie piję:D Także Ehtele trzymam kciuki żeby Ci się trafił dobry egzaminator i wszystko poszło dobrze:)
Też zdałam jakimś cudem za pierwszym razem, po 7 latach robienia kursu i zmianie przepisów-zdałam dokładnie w pierwsze urodziny Basi, a przed egzaminem na prawko zastanawiałam się, który egzamin będzie trudniejszy-poród czy prawko:tak:

Dziewczyny mam do Was pytanko czy Wam sie tez czasami tak odbija?? madsakra u nie zgaga wieczorami a rano sie odbija masakra jakas
Ja mam zgagę wieczorem-normalnie nigdy jej nie miałam, pojawia się tylko w ciąży:shocked2:

reklama
Fefe - fajnie, tyle że z tym terminem to jets u mnie jeszcze sprawa niejasna.
Lekarz w książeczce wpisał według ostatniem miesiączki - 22.08. Suwaczek mi liczy wg dnia owulacji (wiem dokładnie keidy była), więc bardziej wierzę suwaczkowi... a dzidzia pewnie sama sobie okresli kiedy wyjść. Możne najbliższe usg coś więcej powie?.....
W kazdym razie gratuluję i witam na sierpniówkach.

buziole!

dziękuję za powitanie :) U mnie termin też niepewny, ale raczej w drugą stronę. Myślę, że jeśli się coś przesunie, to raczej zahaczę o wrzesień. Z MAją miałam termin na 23.08, a urodziłam 28! I to trzeba było zachęcać pannę do wyjścia!

Witajcie kochane:)

No witamy:tak: ja się już powoli gubię, może z czasem Was ogarnę wszystkie... na razie kojarzę skład tzw. "stały" :-p

Oj można się pogubić. Ja póki co nie kojarzę nikogo :/

U mnie z objawów głównie mdłości. Łudziłam się, że tym razem mnie ominą, ale niestety. Niedobrze mi całymi dniami. Chodzę i przewracam oczami.

No i widzę, że jednak nie udało mi się dodać suwaczków...

edit:

SĄ!!!

Ostatnia edycja:
Do góry