reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpień 2010

a my po szczepieniu. mały zniósł dzielnie a w prezencie od miłej pani pielęgniarki, która uwielbia mojego malucha dostaliśmy sól do noska, krem na pupę i herbatkę dla mamy na laktację :) Gabuś jest pupilek w punkcie szczepień :p śmieje się jak szalony, pani ma problem żeby go dziabnąć igłą bo cały czas się do niej chichocze :p
dzisiaj były jajca, babeczka podchodzi ze strzykawą a Gabu zrobił zdziwienie "IIIIII!". Wszyscy buchnęliśmy śmiechem :D no potem nie było tak zabawnie, ale mały zapłakał tylko po wkłuciu, a jak go ubieralismy to już była śmiechawa.

Waży 8440 :) cały czas na cycolu :) pani doktor zerknęła na ząbki i mówi że a dole lada chwila wyjdzie, bo już pod dziąsełkiem widać...ja nie widzę:p

teraz śpi więc ja idę dziobać do egzaminu :/

Bombusiu - missi wklejała linka z allegro z podobnym wałkiem,z tym że nasz jest przeźroczysty z kolorowymi piłkami w środku.

obiecuję, że jak znajdę chwilę to nagram Gabrysia na wałku i wrzucę filmik ;)

reklama
GSC to normalne,ze teraz nasze dzieci chcą siedziec, mój czasami jest sadzany na kolanach i nic poza tym, do póki sam nie usiadzie nie bede zmuszała:)
Jak najbardziej słowo"mama" w tej chwili jest przypadkowe,ale duzo dzieci juz je wymawia jak: mama, mami, mamu, no przynajmniej mój synek:)
Co do jedzenia to zasada jest taka (juz pisałam) ze aby dziecko cos w miare polubiło to musi to spróbowac czasem nawet 10 x próbuj, rób 2 dni przerwy i ponownie próbuj, nie poddawaj sie , w końcu polubi!!!!!!!!! na samym MM juz raczej nie powinna byc! bo potem mozesz miec jeszcze wieksze problemy z nauką jedzenia "innych "pokarmów!
Pozdrawiam:)))):-)

andziu super, ze Gabryszard nie dał plamy:-p:-D i pięknie zniósł szczepienie i jeszcze prezenty dostał ho ho:))):-)

Ostatnia edycja:
Hej hej
Znów zaglądam do was dopiero wieczorem po całym dniu pracy ale to był dobry dzień:tak: Mieliśmy dziś podpisanie aktu notarialnego, potem załatwianie w banku, no i resztę dnia walczyliśmy ze sprzątaniem. Powoli drugi pokój wygląda jak pokój a nie składzik:-D ale jeszcze sporo pracy przed nami.
andzia - gratulacje dla Gabrysia za dzielne zachowanie podczas szczepienia i spokojnej nocki, oby nic nie było:tak:, nie mogę się doczekać tego filmiku także wklejaj wklejaj;-)
duralex - no roboty jest sporo ale warto bo to swoje, zresztą sama wiesz:-), zobaczysz jak fajnie będzie jak już skończycie:tak:; co do naszego pseudo prorodzinnego państwa nawet nic nie powiem bo mnie telepie na samą myśl:wściekła/y:
GSC - nasz się podciąga do siadania a jak trzymamy go na kolanach to prostuje się sam jak struna ale na siadanie samodzielne ma jeszcze czas, co do jedzenia to zgadzam się z Bombusią, podawaj codziennie a mała w końcu załapie
riba - zdrowiej szybciutko:tak:, a czym myjecie ząbki? macie tą specjalną szczoteczkę na palec czy coś innego? i jak się to sprawdza? bo muszę coś zakupić młodemu
agulek - może to skok rozwojowy i mały potrzebuje więcej mleczka? ten pomysł z linkami codziennie pod postem na prawdę dobry, samo się klika;-) tyle że jeszcze muszę poczekać bo nie minęły 24h:-p, my dajemy tylko vit D,a cebion zwykły teraz przy chorobie, nikt nie kazał nic innego;-)
Liljanna - kurczę z tym odciąganiem to teraz ciężko, z rozrzewnieniem wspominam jak jeszcze nie tak dawno młody leżał grzecznie i poddawał się tej operacji z uśmiechem na buzi, teraz tez się uśmiecha tyle że teraz to jest zabawa w łapanie rurki i wyszarpywanie mamie z buzi:sorry::laugh2: albo łapanie końcówki aspiratora do buzi :confused2:, pozostaje niestety przytrzymać delikatnie obie rączki a wtedy oczywiście kręci główką i się wścieka, ech... łatwo nie jest
Bombusiu - fajnie masz teraz z pomocą starszego syna, szkoda że ferie się już kończą, pewnie Ci raźniej
madzia - i jak tam Jaś? miał jeszcze temp? my też sporo wyrzucamy i stosujemy też taką metodę że jak czegoś nie używamy lub nie nosimy przez np. 2 lata to już chyba nie jest nam potrzebne:tak:

pati no to gratki za ten akt notarialny,:-):-)....ja uzywam szczoteczki do zebów na palec, ale musze sie zaopatrzyc w paste dla malucha tylko nie wiem jaką z fluorem czy bez,opinie są podzielone hmmm:baffled::sorry:

Dzięki Bombusiu :-), szkoda tylko żeśmy lżejsi o kolejną kasę, a jeszcze następne wydatki nas czekają, w sądzie, skarbówce... Najbardziej śmieszy mnie fakt zapłaty podatku od wzbogacenia, he he tak wzbogaciliśmy się o kredyt na 30 lat:eek::sorry::sorry: No ale cóż, inaczej się nie da a tym sposobem przynajmniej mamy własne 4 kąty :tak: i młody będzie miał swój pokój:-D
Co do pasty i szczoteczki to takiemu maluchowi już się myje pastą? Słyszałam że dzieciaczki tą pastę połykają :-p Ja tego tematu jeszcze nie zgłębiałam bo mój jeszcze bezzębny jest:laugh2: ale ty masz już co czyścić:laugh2::rofl2: Napisz jak wam idzie czyszczenie ;-) i jaką decyzję podejmiesz.

ja tak tylko na szybciocha
Andziu to trzymam kciuki za zębolki u nas juz coraz mocniej czuc zabka no i widac no i ladna waga moj na cycu wazy 7100 9urodzeniowa 3080)

GSC ja nie sadzam w krzesełku ect. sadzam na kolankach a raczej Sebus sam siada:) ale, zeby sam to jesczze nie

duralex - wspolczuje Ci smutowania sie z powodu powrotu do pracy. mysle, ze wiele dziewczyn stanie w koncu przed tym dylematem :-(gratulacje dla Kubusia z okazji pol roczku :-):-):-)
Bombusiu - ciesze sie, ze Wasze rehabilitacje sie juz koncza :-D:-D:-D
GSC - pewnie, ze Olivek jeszcze sam nie siedzi, chce sie podnosic, ale nie pozwalam mu za dlugo byc w pozycji siedzacej. gaworzy na calego, czasami wyjdzie mu jakies jooooo i to w fajnym momencie, gdy akurat o cos sie pytamy :-D:-D:-D:-D ostatnio czytalam wlasnie cos na temat tego, ze jesli dziecko nie chce nie trzeba dawac jedzonka na sile, tylko dlatego ze skonczylo iles tam miesiecy.
andziu - gratulacje dla dzielnego Gabrysia :-):-):-)
pati - super, ze podpisaliscie juz akt notarilany :tak::-D:-D my mamy ta szczoteczke nakladana na palec. Olivek uwielbia mycie. my myjemy pasta Elmex od 1 zabka do 6 lat ;-):tak:. to prawda ze rozne sa opinie, nam wlasnie dlatego kazano myc pasta, aby polykal fluor :-):-D ale czesto spotykam sie z roznicami miedzy Pl a D :-D:-D:-D eeeee tam, co kraj to obyczaj :-):-):-) a my i tak same musimy wiedziec, choc nie ukrywam, ze wiele spraw bardziej podoba mi sie tu niz w naszej ukochanej Polsce :tak::tak:

Pajka niech mąż się nie wykręca, prezent za ząbki musi byc!!
andzia fakt chyba nie ma reguły z tymi badaniami bioderek, ale w sumie nie zaszkodzi sprawdzac częściej. dobrze że szczepienie z głowy i nawet prezentu były :-) dawaj filmik małego na wałku!!;-)Kurna chciałam kupic dzisiaj wałek w zabawkowym ale tam było że zabawka dla dzieci powyżej 12 mca, Twoja też??
riba "chodził odświętnie ubrany":-D:-D dobre. Mój w przyszłym tygodniu też na galowo będzie:-) "chodził" Wszystkiego najlepszego dla Oliverka!!
Madzia ząbki pewno zaraz wylezą. Jejku ja się pakowałam pod koniec listopada po nacach jak mały spał, musiałam jeszcze oddzielic rzeczy ktore będa potrzebne przez następne pół roku, a które nie i idą w kartony. Bedziemy rozpakowywac je dopiero za kilka miesiecy. Mam nadzieję że to będzie druga i ostatnia przeprowadzka w życiu ( nielicząc wyprowadzki o rodziców na studia) Też pewnie połowe wywalę, albo oddam. Obiecałam sobie że nie będe zagracac nowego domu.

Dziewczyny trzeba podawc wit. d kiedy karmi się mm i piersią? Bo gdzieś mi się obiła o uszy informacja o tym ile mleka modyfikowanego wystarcza by nie dawac dodatkowo D Nie pamiętam gdzie to czytałam i jaka to była ilośc mleka w ml. Wiecie może??

aha i mam dylemat odnośnie urlopu wychowawczego - nie wiem czy przed url. wych. wykorzystac cały url. wypoczynkowy?? Czy wogóle można tak robic, no bo wiadomo o miesiąc dłużej kasa będzie. generalnie wiem, ze wychowawczy skraca wymiar wypoczynkowego, no ale jak wykorzystam cały to chyba nie będzie z czego skracac. Jak to jest?? Planuję wychowawczy do września lub października. Która z Was idzie na wychowawczy?? Jak robicie?

Ostatnia edycja:
Witajcie Dziewczyny
Jakoś kiepsko idzie mi moje rysowanie, więc zrobiłam sobie przerwę i Wam odpiszęJ
Pajko trzeba meżą przycisnąć sukienka się należy, a coJ Przed chwilą powiedziałam mojemu o tym zwyczaju to powiedział, że nigdy o czymś takim nie słyszał więc chyba u nas nie będzie prezentówJ
Lilijano my od wczoraj stosujemy bobodent, na razie posmarowałam małemu dziąsła dwa razy wczoraj na noc i dziś popołudniu jak był strasznie marudny i się uspokoiłJ
Ribba Wszystkiego najlepszego dla Olivierka z okazji pół roczkuJ Po suwaczku widzę że Twój maluch jest starszy od naszego Jasia o równy miesiącJ Porządna z Ciebie mama, że chodzisz w maseczce, ja jak byłam przeziębiona to o tym nie pomyślałam i mały potem miał katar, ale całe szczęście tylko przez jedną noc, szybko mu przeszłoJ
Agulek współczuje nocki, u nas wczoraj już było dobrze, tzn mały od 21 do północy znów co chwilę się budził, ale w końcu usnął, potem tak jeszcze do godziny drugiej jęczał przez sen i się wiercił, ale się nie obudził. Głos na Marcinka oczywiście oddanyJ świetna ma to zdjęcie w tej czapceJ A co do witamin my tylko podajemy D. Fajnie, że Marcinek się tak obraca, nasz leniuch nadal nie ma na to ochotyJ jedynie na boczki się przekręca jak chcę sobie ściągnąć jakąś zabawkę z oparcia kanapyJ
Bombusiu masz rację łatwo się mówi, żeby zostać w domu, ja z chęcią bym zostałaJ tylko niech płacą za wychowawczy, a potem niech maluch ma pewne miejsce w przedszkolu które nie kosztuje tysiąca złotychJ. Dziwią, że w Polsce jest tak mało dzieci, ale skoro rodzicom robi się tak pod górkę na starcie.
Jak ładnie już Alanek jeJ my od poniedziałku też będziemy próbować mięskoJ i fajnie, że rehabilitacja dobiega końcaJ
GSC nasz maluch też już się podciąga do siadania i też na chwilkę pozwalam mu usiąść ale zawsze go podtrzymuję, no i czasem siedzi u nas na kolanach oparty o nasze brzuchy tylko tak średnio mu się podoba i sam się wtedy prostuję i chcę sam siedziećJ
Nasz Jaś też mówi różne sylaby i czasem wyjdzie mu mama, tata, dada, nene i jeszcze jakieś inne słówkaJ ostatnio to trajkocze przez cały dzieńJ
A co do jedzenia to u nas był problem z owockami, bo zupki od razu Jasiowi zasmakowały, ale owocki tak średnio i zaczynaliśmy od jednej, dwóch łyżeczek i z każdym dniem jadł już więcej, teraz wcina cały słoiczekJ
Duralex zobaczysz wszystko się ułoży, ja też nie chcę wracać do pracy, mam troszkę więcej czasu bo mnie to czeka 14 marca, ale też na samą myśl już ciarki mnie przechodzą
Andzia dzielny Twój Gabryś, nasz Jaś jakoś nie lubi białych fartuchówJ przy pierwszej wizycie się śmiał i był bardzo wesoły, a teraz już przy badaniu płacze, a po zastrzyku to strasznie krzyczy, ale wystarczy że tata weźmie go na ręce i już jest dobrzeJ Miłej naukiJ
Pati no to gratuluję podpisania aktuJ teraz mieszkanie jest naprawdę WaszeJ pamiętam że te wszystkie formalności po podpisaniu aktu w banku i sądzie załatwiałam pod koniec ciąży, chyba jakieś 2 tyg do terminu miałamJ i po całym Gdańsku jeździłam autobusamiJ
A Jaś temperatury już wczoraj nie miał, więc trzymało go nie całe 24 godzinyJ
Misssi Wydaję mi się, że przed pójściem na wychowawczy trzeba wykorzystać cały urlop wypoczynkowy

A u nas w sumie dzień jak co dzieńJ mały do południa był grzeczny, a potem jak go tylko położyliśmy to był ryk, natomiast na rączkach był szczęśliwyJ a no i grzecznie sobie siedział w leżaczku jak wzięłam go do kuchni, to pomógł mamie robić sernik na jutroJ Popołudniu dostałam wiadomość od koleżanki, urodziła dziś synkaJ i przysłała zdjęcie małego, przypomniało mi się jak jeszcze 5 miesięcy temu Jasio był taki maleńki i jakoś mi się tęskno zrobiło do tego dnia jak go pierwszy raz zobaczyłam i przytuliłamJ

reklama
Czesc dziewczyny jestem na bierzaco hehe:-p ale pisac to nie bede humora nimom :no: wlasciwie to sie zastanawiam kiedy dombry humor mialam. Mamy z Prezesem czyt. z M kryzysa wlasciwie to juz dluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugo ale ostatnie dwa dni to jakas maskara klotnia za klotnia o wszystko i o nic no nie wesolo jednym slowem.
Dlatego czytam was po cichutku.
Buziam i pozdrawiam

Do góry