reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

haj

Wczoraj właśnie byłam w pracy zawieść wnisek o dodatkowe 2 tyg macierzyńskiego i urlop uzupełniający za wakacje i ferie 56dni ( bo byłam na L4). więc do pracy powinnam wrócić 17-go marca. ale zamierzam dopiero od września. Specyfika pracy w szkole, że nie chcą mnie w ciągu roku szkolnego ani ja ich nie chcę :D ( pozostaje mi przez 3 miesiace do wakacji albo wychowawczy albo L4 albo opieka)

z Konradkiem siedziałam w domu 2 lata i 4 miesiące, aż poszedł do przedszkola a ja do pracy w technikum budowlanym.. oj cięzki był ten wrzesień wtedy ..:blink:

Lila usnęła przed chwilą, trochę poleżała na macie, ale bez szału.

już nie pamiętam czy pisałam, że lekarka wczoraj znalazła szmery na serduszku u małej i jakoś tak się martwię. niby powiedziała , że tak może być jak serduszko nie nadarza za szybkim wzrostem. mamy poczekać do następnego szczepienia do marca.

reklama
Lilijanna muszę się dowiedzieć o ten regulamin, czy rzecywiśćie to reguluje. Ale zadziwilłąś mnie urlopem z 2009r. bo akurat tego jestem pewna, że trzeba go było wykorzystać maksymalnie do końca I kwartału 2010, jeśli nie, pracodawca powinien Ci wypłacić kase za te dni. W przeciwnym razie, przy kontroli będzie miał problem. Wiem, bo u nas ten przepis jest baaaardzo respektowany. Do tego stopnia że jak masz dużo pracy i nie możesz iśc na urlop, to i tak wpisują, ze jestes na urlopie, choc chodzisz do pracy, a potem dogadujesz się z przełożonym i nie przychodzisz kiedy masz czas na urlop, a wpisują ze jesteś...
Cosya, Pati1982, Bombusia - nie nie nie kochane, wygląda to tak pracodawca nie ma prawa zmusić Cię do urlopu, jeśli nie wykorzystasz zaległego urlopu za rok poprzedni w I kwartale to można pisemnie poprosić pracodawcę o możliwość wykorzystania urlopu w czasie późniejszym (co uczyniłam) jeśli się zgodzi ok, jak nie to po prostu urlop przepada, chyba że znowu regulamin w firmie mówi inaczej, inaczej czyli z korzyścią dla pracownika akurat w tym temacie. :tak: Tak jak Bombusia pisze, choroba przedłuża.
Cosya – ja kupiłam ceratkę na allegro i dałam mamie do podszycia śliniaki :-p
Lobelia – nic mi nie mów, do tego Ada mnie wycackała i zaczęła traktować jak smoczka nim się obejrzałam, więc teraz jeszcze oduczam :sorry2:

Ostatnia edycja:
Agulek a ja skrobane jabłuszko (dokładnie Kortland, bo są miękkie i słodkawe) podaje od jakis 3 tyg., ale nie codziennie co 2,3 dni, brzunio ładnie przyjmuje:-), a Alanek dosc ładnie je zjada:)))
Lilijanna u mnie w zakładzie jest tak, ze musimy wykorzystac zaległy urlop w I kwartale i nie ma zmiłuj, koleżanka kiedys napisała podanie do dyrektorki o przełozenie zaległego urlopu na II kwartał, a ta nie podpisała jej zgody.....zołza:wściekła/y::angry:
Mirianna a czego u uczysz w szkole????:-)

dziewcyny czy to skaza białkowa to tak napewnonie wiem ale coś mlodego uczula i to porzadnie i takie objawy podobne do tych co powoduja skaze , nie wiem od czego zaczać , ale dzisiaj odwiedziłam sklep ze zdrowa żywnością , kupiłam pRE RZECZY CO BYM MOGŁA COŚ JEŚĆ i za kilka produktów wydałam 100, więc tymbardzij BOMBUSIU rozumiem twój żal za zgubioną setką ,
u nas drugi ząb mocno naciera i nowu nie daje spać Gabryiowi , zaśnie borok na 15 min i budzi sie z płaczem

MARIANNAKpostaraj się nie martwić tymi szmerami , wiele dzieciaczków je ma , to wcale nie musi przesądzać o tym że dzieje sie coś złego , o widzisz ja też mam szmery i jakoś żyje bez leków , po dwóch operacjach serca i dwójke szkrabów urodziłam , a dzisaj mija 7 lat od mojej statniej operacji która pozwoliłami na zajście w ciąże , ale zleciało

Natka. - no to swoje przeszłaś, chylę czoła:)

Bombusia - do tej pory uczyłam przedmiotów budowlanych a od wrzesnia ma wejsc nowy kierunek :technik inżynierii środowiska i melioracji - zgodny z moimi studiami i będę uczyła nowych przedmiotów, więc wakacje mam juz zajęte przygotowaniami lekcji..

Witam sie
Cosya z tymi 4 dniami to wszystko zależy od tego jaką masz umowę. Jeżeli jesteś na etacie na czas nie określiony to możesz caly urlop wykorzystać nawet w styczniu wtedy nie obowiązuje naliczanie miesięczne. Ja mam tak, ze macierzyński kończy mi się 16 stycznia , wybieram urlop za 2010 potem cały za 2011 a potem idę na wychowawczy :)

Bombusiu mogą się nie zgodzić na przeniesienie urlopu bo przede wszystkim oni ponosza z tego tytulu koszty... no i wiadomo kontrole.. u mnie już są tak czuli, ze urlopy musieliśmy wybierać do września a na reszte miesiecy moglismy zaplanować tylko kilka dni...

Pati co jakiś czas się pojawiają te bóle , ale wtedy ćwiczę kręgosłup:)

Cosya a masz umowę do końca 2011 roku?? bo jeżeli tak to powinnaś mieć już pełny wymiar urlopu do wykorzystania:)

Art. 153.
§ 1. Pracownik podejmujący pracę po raz pierwszy, w roku kalendarzowym, w którym podjął pracę, uzyskuje prawo do urlopu z upływem każdego miesiąca pracy, w wymiarze 1/12 wymiaru urlopu przysługującego mu po przepracowaniu roku.
§ 2. Prawo do kolejnych urlopów pracownik nabywa w każdym następnym roku kalendarzowym.

z tego wynika, ze jeżeli przepracowałaś u tego pracodawcy rok to powinnaś mieć pełny wymiar urlopu juz od 1 stycznia czyli 20 dni do 10 lat pracy i 26 dni po 10 latach pracy :)

reklama
CZESC Maliny:)

U nas nocka dosc ładnie przespana, z jednym ale...moje dzieciatko o godz. 4.00 jak nigdy zaczął sobie gadac:szok:, wstałam, dałam mu pic i zaczął mnie zaczepiac:-D, ale ja twardziel zgasiłam swiatło , maluch ładnie usnął i pospalismy do 8.00:tak: choc juz bywało ze do 9.00.

MIłego dnia Mamuski:happy:

Do góry