reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2010

To fakt jak wyczytałam, ze 50 tys ofiar to aż zamarłam

Rozalka moj ma jeszcze zaległy urlop wiec pewnie go wykorzysta.

A słyszałyscie, ze teraz jest tak, ze ojcowie dostają dodatkowy tydzien urlopu z powodu dziecka , który muszą wykorzystac do 12 miesiecy od narodzenia dzieciaczka?

o, serio? gdzies to wyczytała?
ja lece do łóżeczka, bo czas na ciąg dalszy przytulasków-pocieszków ;)
dobranocka :*

Ostatnia edycja:
reklama
Rozalka moj ma jeszcze zaległy urlop wiec pewnie go wykorzysta.

A słyszałyscie, ze teraz jest tak, ze ojcowie dostają dodatkowy tydzien urlopu z powodu dziecka , który muszą wykorzystac do 12 miesiecy od narodzenia dzieciaczka?

Mój mąż ma sporo urlopu,ale wolę by go wykorzystał po porodzie,bo z dwójeczka bąbli cikawe początki będą:-).

A tez słyszałam i czytałam i od tego roku ojcowie mają tydzien dodatkowego urlopu.:tak:

to znalazłam
Urlop ojcowski

Od 1 stycznia 2010 r. nowym uprawnieniem będzie urlop dla ojca dziecka, zupełnie nie związany z urlopem przysługującym matce. W latach 2010-2011 urlop dla taty będzie przysługiwał w wymiarze 1 tygodnia, natomiast od 2012 pracownik będzie mógł wykorzystać urlop w wymiarze do 2 tygodni.
Zgodnie z nowelizacją kodeksu pracy, ojciec będzie mógł skorzystać z „własnego" urlopu do ukończenia przez dziecko 12 miesięcy życia. Urlop ten jest dostępny dla tych, którym dzieci urodziły się po 7 stycznia 2009 r. Dzieci urodzone przed wskazaną datą, ukończą 12 miesięcy zanim ojciec dziecka będzie mógł wykorzystać pełny tydzień urlopu.

Urlop ojcowski nie jest obowiązkowy, dlatego pracodawca udziela go tylko na pisemny wniosek pracownika złożony na co najmniej 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu. Pracodawca nie ma prawa odmówić udzielenia urlopu pracującemu ojcu.
,
na takiej stronie Dodatkowe urlopy macierzyńskie po 1 stycznia 2010 r. | Ciąża, poród, wychowanie - parenting.pl

tak i jeszcze nam bedzie przysługiwało dodatkowe tygodnie do macierzynskiego

W 2010 i w 2011 roku dodatkowy urlop ma wymiar do 2 tygodni (w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie), oraz do 3 tygodni, w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka;
do tych 20 tygodni co juz obowiązują.

tak i jeszcze nam bedzie przysługiwało dodatkowe tygodnie do macierzynskiego

W 2010 i w 2011 roku dodatkowy urlop ma wymiar do 2 tygodni (w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie), oraz do 3 tygodni, w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka;
do tych 20 tygodni co juz obowiązują.

czyli:
czy dobrze liczę :

2010 r.-20 tygodni /macierzyński/ + 2 tygodnie + (26 dni urlopu wypoczynkowego za 2010 rok)

2011 r.-26 dni urlopu wypoczynkowego za 2011 rok ?

Czyli z maleństwem możemy być do początku kwietnia 2011 roku ??? :szok:

Ostatnia edycja:
czyli:
czy dobrze liczę :

2010 r.-20 tygodni /macierzyński/ + 2 tygodnie + (26 dni urlopu wypoczynkowego za 2010 rok)

No dokładnie :tak:dodatkowo masz jeszcze 2 dni opieki na dziecko wiec dodatkowo 2 dni 2010 i 2 dni 2011. Ja ide na wychowawczy jeszcze wiec pewnie w 2012 bede dopiero w pracy.

czyli:
czy dobrze liczę :

Jeżeli urodze w terminie,albo przed,a nie będę miała urlopu(bo chyba mi sie nie należy,jak jestem na wychowawczym),to mi sie macierzyński skończy przy końcu grudnia.:confused:
A w 2011 należy Ci sie urlop jak będziesz na macierzyńskim?Bo wydaje mi sie,że można wykorzystać urlop jak wrócisz do pracy dopiero.:tak:Bo skąd pracodawca może wiedziec,że nie pójdziesz czasem na wychowawczy.Jak szłam na wychowawczy po macierzyńskim,żaden urlop mi sie nie należał.Ani dni opieki nad dzieckiem.

Ostatnia edycja:
reklama
Jeżeli urodze w terminie,albo przed,a nie będę miała urlopu(bo chyba mi sie nie należy,jak jestem na wychowawczym),to mi sie macierzyński skończy przy końcu grudnia.:confused:
A w 2011 należy Ci sie urlop jak będziesz na macierzyńskim?Bo wydaje mi sie,że można wykorzystać urlop jak wrócisz do pracy dopiero.:tak:Bo skąd pracodawca może wiedziec,że nie pójdziesz czasem na wychowawczy.Jak szłam na wychowawczy po macierzyńskim,żaden urlop mi sie nie należał.Ani dni opieki nad dzieckiem.

Rozalka to troche dziwne powiem Ci szczerze bo u mnie dziewczyny wybierały zaległy i nowy urlop na raz a potem szły na wychowawczy. Moja druga koleżanka zrobiła tak, ze poszła na wychowawczy a po wykorzystała jeszcze cały urlop za nowy rok
a o wychowawczy musze wnioskowac tak u mnie jest.

Do góry