reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

ok :)
no ja to dopiero 3.02 mam wizyte, wiec jesli znow trzeba bedzie brac skierowanie (bo lekarz wraca do naszej wyremontowanej przychodni, a nie wiem, jak tu jest), to na focie jeszcze troche sobie poczekam niestety :/

reklama
Pajkaadokładnie tak jak piszesz każdy ma swój rozum i nie każdy lekarzj jest taki sam
Ja pomimo tego że moja lekarz jest super, ma rewelacyjny sprzęt i bardzo dobrze zna sie na usg akurat tych nie zrobiłabym u niej chociażby dlatego zeby mieć pogląd innego lekarza. Poza tym ona sama kieruje mnie do innego na te usg

Cześć dziewczynki:tak:
Ale miałam dziś maraton w szkole-od 8 rano lekcje skrócone, a później rady klasyfikacyjne do 17, niedawno dotarłam:-( Dobrze, że M mi dowiózł obiad, bo bym tam chyba padła:sorry2: Na razie nic więcej nie napiszę, bo nie wiem jak się nazywam... Nawet nie poczytałam co u Was:zawstydzona/y: Jutro siedem lekcji, a w środę znowu taki maraton jak dziś, bo rada zatwierdzająca i zebrania z rodzicami:surprised: A jutro wynik awidności toksoplazmozy-ale się boję:-(

Ja chodze do przychodni na Karowej i nawet nie biorę pod uwagę, żeby usg robił mi ktoś bez doświadczenia czy odpowiedniego przygotowania.

Hallo dziewuszki a ja dziś znów dostałam lekkich kluć w podbrzuszu i zaczął mi brzuch twardnieć:szok: a ze ja panikara ubrałam się i pojechałam od razu do mojego lekarza:sorry2:
widziałam moja kruszynkę na monitorku:-) bilo już serduszko,:-) lekarz mówił tylko za wcześnie żebym mogla je usłyszeć:-) mam foteczke nawet:-D lekarz powiedzial ze wszyściutko jest dobrze , ale mam dużo leżeć no i oczywiście dostałam zwolnienie:tak: dostałam również większa dawkę brania magnezu, kwas foliowy 1x no i progesteron dowcipnie, tyle ze normalnie go się łyka a on kazał mi go inaczej brać hihi:shocked2::-p następna wizyta 25 stycznia,znów tyle czekania :-:)baffled: ale jestem szczęśliwa:-D szok :zawstydzona/y::-p:-p powiedzcie mi dziewczynki bo nie zdarzyłam zapytać na co ten progesteron ????:confused: i czemu na USG wyszło mi ze idzie 7 tydzień a według OM 8 ???:confused: trochę nie czaje :-pa foteczke za chwile wkleję , najpierw lecę do kuchni;-)

na co ten progesteron ????:confused: i czemu na USG wyszło mi ze idzie 7 tydzień a według OM 8 ???:confused: trochę nie czaje :-pa foteczke za chwile wkleję , najpierw lecę do kuchni;-)

Progesteron jest to hormon wydzielany podczas ciązy,czasem kobiety maja go za mało(u mnie tak było)i trzeba było uzupełniac sztucznie.
Poczytaj tu może troszkę,to sie rozjaśni po co te hormony:tak:
"niedostateczne stężenie hormonów w ciąży może być jedną z przyczyn, które mogą doprowadzić do poronienia. W pierwszych tygodniach po zapłodnieniu progesteron jest najważniejszym hormonem podtrzymującym rozwijającą się ciążę. Za jego produkcję odpowiada ciążowe ciałko żółte, ale tylko do ósmego tygodnia. Po tym czasie udział jajnika w podtrzymywaniu ciąży zmniejsza się, teraz przewagę stopniowo przejmuje trofoblast (tkanki, z których później powstaje łożysko), a później łożysko."

A różnice w wieku ciązy,wg OM i wg. USG to zupełie normalne,bo nie każda kobieta ma jajeczkowanie tego samego dnia cyklu,czasem owulacja sie obsuwa,albo jest szybciej,więc ta róznica moze byc nawet 2 tygodnie.:tak:

Progesteron jest to hormon wydzielany podczas ciązy,czasem kobiety maja go za mało(u mnie tak było)i trzeba było uzupełniac sztucznie.
Poczytaj tu może troszkę,to sie rozjaśni po co te hormony:tak:
"niedostateczne stężenie hormonów w ciąży może być jedną z przyczyn, które mogą doprowadzić do poronienia. W pierwszych tygodniach po zapłodnieniu progesteron jest najważniejszym hormonem podtrzymującym rozwijającą się ciążę. Za jego produkcję odpowiada ciążowe ciałko żółte, ale tylko do ósmego tygodnia. Po tym czasie udział jajnika w podtrzymywaniu ciąży zmniejsza się, teraz przewagę stopniowo przejmuje trofoblast (tkanki, z których później powstaje łożysko), a później łożysko."

A różnice w wieku ciązy,wg OM i wg. USG to zupełie normalne,bo nie każda kobieta ma jajeczkowanie tego samego dnia cyklu,czasem owulacja sie obsuwa,albo jest szybciej,więc ta róznica moze byc nawet 2 tygodnie.:tak:

dziękuje za odpowiedz :tak:
czytałam właśnie troszkę w necie o progesteronie :tak:
pytam bo o mojej pierwszej ciąży dowiedziałam się w 5 miesiącu:szok: i do tego czasu miesiączkowałam byłam szczuplutka i dlatego nie wiedziałam ze jestem w ciąży i nie brałam nic oprócz witamin ale to było ponad 10 lat temu :sorry2: a teraz jest inaczej :tak: a rok temu poroniłam , no ale ciesze się teraz szczęściem :-)

reklama
W pierwszej ciąży byłam na badaniu prenatalnym w tym cntrum
Specjalistyczne Centrum Zdrowia Kobiety - ładnie tu wszystko wyjaśnili ;) Wtedy płaciłam osobno za to badanie. teraz mam lekarza z dobrym sprzętem, który ma możliwość tych szczegółowych pomiarów.

Ja w pierwszej ciąży nie robilam takich badań lekarz powiedział wtedy że nie ma takiej potrzeby dziecko urodziło sie zdrowe i dostało 10 punktów ;-)

Do góry