reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

reklama
Pajkaa jesli chodzi o wage to ja nie schudlam nic ani tez nie przytylam... mnie wiecej caly czas mam taka sama wage 68-69 kg a waze sie codziennie mniej wiecej o tej samej porze.

A co do usg to sie nie znam wiec nie bede sie wypowiadala :/

Ostatnia edycja:
to usg które nazywacie genetycznym - nie jest badaniem genetycznym ale tak przyjęło się mówić. Generalnie te dwa badania w 12 i 20 tygodniu powinny robić lekarze którzy mają do tego specjalne uprawnienia i są wpisani na jakś tam listę nie pamiętam jak się nazywa. Generalnie chodzi o to że muszą pokończyc specjalne szkolenia . Nie każdy gin który robi usg ma uprawnienia o których piszę. Jak przypomni mi sie nazwa to dam znać (jakaś obcjojęzyczna) Jest to lista angielskiej fundacji medycyny płodowej

badanie genetyczne raczej sie robi z krwi to "badanie" nazywa sie usg genetyczne a nie badanie genetyczne - ale zagmatwałam ;-)
ogólnie ma na celu sprawdzenie wszystkiego a w razie gryby lekarz widział cos nie tego to zleca inne badania jak test pappa.
Wydaje mi sie, ze w dzisiejszych czasach są takie aparaty usg, ze nie trzeba miec juz tych specjalnosci a za to tylko lekarz sobie dodatkowo liczy.
,
cyt"
Badania prenatalne – badanie płodu przeprowadzone w okresie rozwoju wewnątrzmacicznego (w czasie ciąży), przed urodzeniem.
Zadaniem badań prenatalnych jest wykrycie chorób wrodzonych i genetycznych takich jak zespół Downa, wady cewy nerwowej, nieprawidłowości chromosomów.
Istnieją dwie grupy badań prenatalnych - inwazyjne i nieinwazyjne. Metody inwazyjne wymagają pobrania np. płynu owodniowego (amniopunkcja), natomiast metody nieinwazyjne opierają się o ultrasonografię lub testy krwi (poziom alfa fetoproteiny, β-hCG, estriolu oraz h-hCG ) i pozwalają jedynie na oszacowanie ryzyka wystąpienia danej wady. Od niedawna istnieje też metoda oparta o analizę poziomów DNA we krwi[1].
Badanie prenatalne (inwazyjne) zaleca się głównie kobietom po 35 roku życia, które są pierwszy raz w ciąży albo nie rodziły w okresie 2-5 lat."

ja bym nie zrobiła badań u lekarza bez certyfikatu (certyfikat: Fetal Medicine Foundation), lekarz może cie przestraszyć nagadać głupot albo ogóle czegos nie widzieć. Sam sprzęt nie robi USG.
To po co je robić jeśli ma robić lekarz bez odpowieniego przygotowania

Cześć Dziewczynki - dawno mnie tu nie było.....Widzę,że Pajkaa i Marulka dołączyły - witajcie!

dzięki , ale dołączyłam juz szmat czasu temu :tak:

ja bym nie zrobiła badań u lekarza bez certyfikatu (certyfikat: Fetal Medicine Foundation), lekarz może cie przestraszyć nagadać głupot albo ogóle czegos nie widzieć. Sam sprzęt nie robi USG.
To po co je robić jeśli ma robić lekarz bez odpowieniego przygotowania
Każdy ma swój rozum Ty nie pojdziesz, a ja pojde bo ufam swojej lekarce i wiem, ze mi głupot nie nagada - poza tym gdyny sie na tym nie znała to zaleciłaby mi wizyte u lekarza, który sie na tym zna. Nie wszyscy lekarze są źli i nie wszyscy, którzy nie mają odpowiedniego certyfikatu są gorsi od tych co je mają wierz mi cos na ten temat wiem.

Czesc, Dziewczynki, muszę się Wam pochwalić :)

Byłam dziś u lekarza, i mam dwa nowiutkie zdjęcia Mojego Maleństwa, które mierzy juz całe 5,1 cm :):) A najwspanialej było zobaczyc maleńkie, bijące serduszko... :)

reklama
Do góry