reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2010

karmi mozna pic ja czasem pije ale fAKT TYLKO SZKLANECZKE bo i tak niemam az takiego apetytu na to

tak, ale jak posłuchalam wywodu mojego męza że upić chce dziecko to az mi sie odechciało :p

później nadrobię bo musze uciekać...

Karmi to ja pije 2 dziennie... 0,5 % to jest nic (tam jest napisane DO 0,5%).. więcej sie ma we krwi zjadając w lato świeże owoce:))))))
miałam do wyboru trucie męża albo zrezygnować z karmi wzięłam to drugie:)

milusia PASTOWANIE?! kochana... okna, podłoga, kurze - rozumiem... ale PASTOWANIE? nooo to kochana będziesz następna :D powodzenia zatem :D ucałuj ode mnie Wiktorka :D hehehe

pajka ogólnie rzecz biorąc, to o 13 nie powinno być na słońcu ani ciebie, ani mnie ani tej laski z brzuchem :p ale że nie sposób siedzieć w bunkrze i zamykać się na świat, to jeśli dobrze się czujemy i chowamy łepek pod kapeluszem, pijemy dużo płynów etc etc etc... no to chyba raz w tygodniu można nad wodą posiedzieć :p ja taką mam właśnie filozofiję.

co do maszynek - to ja MUSZĘ się ogolić... z Olkiem hmmm nie zdążyłam i wierzcie mi - golenie przez położną to raz że ona nie wymyśli żadnej "fryzury tylko to co trzeba na łyso a reszte krzaków zostawi, a dwa - no krępujące jak szlag :D

Marulka ja nie mowie, ze mamy siedziec zamkniete wszystkie w domu, ale ja nie popieram tego, ze opalac brzuch w ciaży

tutaj ogólnie info nt opalania kobiet w ciąży

Zasady rozsądnego opalania ciężarnych:

• Nie wolno bezpośrednio narażać brzucha na działanie promieni słonecznych.
  • Czas opalania powinien być krótki, a w szczególności zaleca się omijać godziny przedpołudniowe.
  • Stosowanie kremów z filtrami mineralnymi inaczej nazywanymi fizycznymi jest zalecane ze względu na fakt, że odbijają promienie słoneczne. Nie należy stosować kremów z filtrami chemicznymi, ponieważ mogą powodować uczulenia. Kremy muszą stanowić odpowiednio wysoką ochronę przed promieniami UVA i UVB, przy czym nie powinno się używać kremów z filtrem SPF niższym niż 30.
  • Kremy należy nakładać na pół godziny przed ekspozycją na słońce i ponawiać co dwie do trzech godzin, lub po każdorazowym wyjściu z wody. Zasada ta dotyczy ogólnie opalania, ale warto zaznaczyć, że kobieta ciężarna absolutnie nie powinna przebywać na słońcu przez długi okres czasu.
  • Nawet w trakcie dni pochmurnych trzeba stosować kremy z filtrami, gdyż promienie przenikają przez chmury.
  • Kapelusze, okulary przeciwsłoneczne i parasole są niezbędnym atrybutem kobiety ciężarnej. Jeżeli matka ma zamiar opalać się na plaży powinna znaleźć miejsce słabiej nasłonecznione, rozłożyć parasol i ubrać kapelusz. Nie zapominając oczywiście, aby opalać się w godzinach popołudniowych.
  • Uzupełniania płynów jest bardzo istotnym zabiegiem, ograniczającym ryzyko osłabienia i omdlenia, tym samym również upadku.
  • Przyspieszacze opalania są przeciwwskazane dla kobiet w
no i tutaj dodam jeszcze to

Konsekwencje opalania w ciąży.

Poronienie

Jest najcięższą konsekwencją opalania w ciąży. Może do niego dojść w wyniku pobudzenia mięśni macicy do skurczu, co jest związane z podwyższeniem temperatury ciała.

Przegrzanie dziecka

Jest bardzo niekorzystnym efektem pojawiającym się jako wynik wzrostu temperatury wód płodowych.

Wzrost ciśnienia tętniczego krwi

Ciśnienie tętnicze zawsze wzrasta w trakcie opalania, więc również matka zostanie obciążona niebezpieczeństwem nadciśnienia tętniczego, które z kolei może powodować rozwój chorób z nim współistniejących.

Odwodnienie

Kąpiele słoneczne nasilają pracę gruczołów potowych, prowadząc do utraty znacznych ilości wody z organizmu oraz zaburzenia gospodarki elektrolitowej. Równocześnie można spodziewać się towarzyszącego odwodnieniu - osłabienia.

Omdlenia

Wynikiem omdlenia jest upadek, który dla dziecka może mieć poważne konsekwencje, nie wykluczając w tym przypadku także poronienia.

"Pajączki" i plamy na skórze

Powstają pod wpływem rozszerzenia naczyń w trakcie wzrostu temperatury i niestety nie zanikają po przerwaniu ekspozycji na słońce.

Czerniak

Czyli złośliwy nowotwór, który rozwija się dzięki oddziaływaniu promieni UV. Dotyka on przede wszystkim skóry, ale może także atakować gałkę oczną lub błony śluzowe przewodu moczowego lub pokarmowego.

i dlatego między innymi kobiety powinny chronić brzuszki przed słoncem mogą sie opalać, ale żeby ta częśc była zasłonięta.

ide sobie placki ziemniaczane zrobic:p

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Martuśka85 i ty tez juz gotowa???????????trzymam kciuki zebyscie szzcesciwie do Wawy dojechali. ale musialas sie strachu najesc przez te uplawy. dobrze ze wszytsko ok.

marii79 witamy!!!!!!!!!!

pajkaa u nas nie trzeba zglaszac wczesniej- przychodzisz na IP i mowisz ze porod rodzinny.
widze ze rozmowa z brzuchem przyniosla zamierzony skutek- tak trzymaj i oszczedzaj sie!!!!!!

ciamajdko ja mam taki glod ze szok- wczoraj 7 kanapek na raz zjadlam po czym zrobilo mi sie niedobrze i musialam sie polozyc. masakra jakas. a dzis na sniadanie 3 bulki i jogurt i nie powiem zebym byla bardzo najedzona!!!!!!!!
podobno oznaka zblizajacego sie porodu- zobaczymy.

ola cukinie super wyszly mniam mniam. mysle ze w japonkach bedzie ci wygodniej- fakt tylko nie moga byc takie jak na plaze tylko bardziej eleganckie. teraz sa mega wyprzedaze- ja za swoje zaplacilam 39 zl i spokojnie moge je ubrac do sukienki!!!!!

marulko to sto lat dla meza i dla was z okazji rocznicy slubu!!!!!

milusia to oddaj mi troche tych sil witalnych bo mnie opuscily a mam tyle prasowania ze hej- tyle mi ciuszkow dla malej doszlo. to udanej parapetowki- uwielbiam takie imprezy choc nie w tym stanie hehehehehe.
nie udalo mi sie wczoraj umyc okien bo sily mnie opuscily ale moze dzis sie uda!!!!!!

i ja sie witam!!!!!!!!
ja juz po wizycie w laboratorium- oddalam mocz do badania bo w poniedzialek mam wizyte.
wlasnie pralka ciuszkow sie pierze a ja niedlugo zabieram sie za prasowanie i pieczenie ciasta. w planach jeszce mycie okien- tych co wczoraj miala umyc- ale zobaczymy czy dam rade.
goraco ze szok- chce deszczzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Witajcie słonka,

U mnie noc pełna skurczyków, bolów brzucha, ale nic się nie rozkręciło:-p:-p Więc dalej czekamy...wczoraj nasłuchałam się od sąsiadów, że brzuch mam wysoko:sorry2:
Doświadczone mamuśki kiedy brzuch opada - a Wy sierpniówki czy Wam już opadł???????????? ojjj poczekam chyba do sierpnia
:dry::dry::dry:
Dziś koleżanki na śanidanku u mnie były więc troszkę się zrelaksowałam...a teraz lenistwo bo wczoraj mieszkanie do błysku doprowadzone:-D

Niestety u martinki nie było łatwo:-:)-(

marii79
witaj wśród sierpniówek :-D:-D

Pajeczko widzisz jaki Twój Sebuś posłuszny:tak: Posiedzi jeszcze w brzuszku - mój nie chce mnie słuchać:-p Powodzenia na jutrzejszej wizycie...

ciamjadko grunt to dobre nastawienie - a nóż bracik będzie milszy:-)

marulko - najlepsze życzenia dla męża z okazji urodzin - i kolejnych wspólnych lat przepełnionch miłością z okazji rocznicy:-D:tak::tak:
a co do golenia, robię to na wyczucie bez lusterka - więc fryzurki odpadają hhiihihi:-):-):-):-):-):-):-)

Ola świetnie to wygląda:-) Pochwal się przepisem, może bym dziś zrobiła:tak::tak: Jak w smaku?? Kochm cukinie...
Udanej zabawy jutro - mam nadzieję, że klima na sali będzie hehehhe:-D:-D Ja na wesele kupowałam takie na 2 cm obcasie...i dałam radę przez całą imprezkę - zresztą jak weźmiesz klapki nic się nie stanie - każdy zrozumie, że przecież w 8cm szpilach nie wyskoczysz - musi Ci być wygodnie:-D:-D:-D

Bogusia007 - to udanego weekendu Ci życzę:tak: Ja już mam cykora przed wyjazdami gdziekolwiek dalej hihiih na wszelki wypadek weź otrbę do szpitala i dokumenty...:tak::tak:

Bogusiu86 u Ciebie spokojnie a mnie dziś skurcze dopadały - niestety akcja się nie rozwinęła - uparciuch Olek:angry::-p

Bombusiu
- ja chcę ale czy Olek? Chyba nie - wszyscy mówią, że mój brzuś wysoko...:dry::dry:

milusiu często tam stoją - oj miałaś szczęście:-):-) Pewnie bali się, że myszy ich pozjadają hihiihih:-D:-D Udanej imprezki życzę:tak::tak: hmmm mój Szymon też nie pije żeby mnie w razie czego zawieść na porodówkę:-) A co do wydzielini to chyba do poniedziałku nic się nie zmieni więc poczekam na tę 'drogą wizytę' (rzeczywiście mógłby trochę z tą kasą odpuścić:sorry2:)

cyra1984 kochana dziękuję za pamięć:tak:;-)

polianno mnie też się widzi, że Ty będziesz następna - :-) Jeśli chodzi o wcześniaki nawet jeśli jest ur przed skonczonym 38 tyg. a waga jest odpowiednia to nie jest kwalifikowany do wcześniaków:tak:

neftis - rozwolnienie to tez podobno przed porodem:sorry2: uważaj...

Ja tez co do piwka to jakos sie boje raz wypilam lecha free a potem miałam takiego stracha ze juz teraz nic nie ruszam ...ale jak po tym jak bede po ciazy i karmieniu to z checia wypije sobie zimne piwko z sokiem mmm ale zapewne wypije i bede miala mroczki po takim czasie ;p

A golenie u mnie przebiega tez na omacka i maz mowi ze nawet mi to wychodzi heh

Ostatnia edycja:
Co do Martitki to dziwi mnie jedno, ze skoro dostała sie infekcja dlaczego nie robią CC??

Jak już odszedł czop i wody płodowe to infekcja się rozniosła i CC nic by nie dało, a ogólnie przyjętą zasadą jest, że poród SN jest bezpieczniejszy, więc taki zarządzają :tak:

martuśka85
no ładnie ;-) Czekamy na wieści i trzymamy kciuki oczywiście :-)

starlet Martitce też lekarz powiedział, że się nie szykuje poród, a wieczorem jej odszedł czop i dalej historię już znasz :-D

kasia2506
, Pati dołączam się! Ja też wizytuję 22.07 ;-)

milusia83
Kochana, w przyszłym tygodniu M nie ma, więc będę do rodziców śmigać, a u nich fajny chłodek to będziemy smażyć i gotować co tylko zapragnę :-D

Neftis oj bidulko :-( Oby szybko przeszło, albo się rozkręciło i poszło gładko :-D

ehtele nie zawsze widać gołym okiem, że maluch już nisko siedzi, a czasem też dopiero na chwilę przed porodem się "wstawia".. To nie jest żadna oznaka, bo z opadnietym brzucholem też można się kulać tygodniami :tak: Po prostu jak będzie się miało zacząć to się zacznie i żadne symptomy nie muszą być prawdziwie przepowiadające.. Tak jak było u Martitki, czy Wuzelka - przecież one nie nastawiały się na poród, a tu rach ciach i maluchy na świecie :-)

Przeczytałam opowieść lipcówki

nie wiem czy to hormony - czy może ta właśnie opowieść uświadomiła mi wagę tego co ma się wydarzyć w moim życiu - monitor zlewam mi się w jedną plamę:-(

Będę matką, będę odpowiedzialna za sen mojego dziecka - małego, kruchego i całkowicie zdanego na mnie...
Będę odpowiedzialna za wychowanie go na człowieka - Boże doświadczamy największego cudu tego świata....:tak:

A ja sie golę z lusterkiem stojącym na wannie idzie jak przecinak...super, zero zacięć, fryzurka modna:):-)

A mnie sie dzisiaj śniło, ze maluszek zrobił fikołka do dołu to po pierwsze.
Po drugie sniło mi sie, że urodziłam i maluszek ślicznie jadł cycusia i szykowaliśmy go na wyście, bo M go pakował do wózka, ale musiała być chyba zima, bo grubym kocem go opatulał. :-D:-D
No u nas sie mówi, ze sny z czwartku na piątek sie spełniaja, więc zobaczymy we wtorek czy to prawda z tym fikołkiem:-D:-D:rofl2:

Idę Mamuśki na ryneczek, bo tak mi sie chce czereśni, :-p:-pze oszaleję chyba, a nie ma mi kto pójść dzisiaj, takto mój Nynuś, by poleciał, a takto musze podnieść dooope i poczłapać sama;-)

reklama
a ja sie kochane juz naprawde zeganam bo zaraz wroci pawel i mykamy na domek :))) na szczescie to tylko 30km od naszego domku tak wiec zawsze zdaze podjechac po torbe hehe tak mi sie chociaz wydaje najwyzej mi przywioza. Od wczoraj mam ciagle ciagotki na czeresnie tak wiec znow dzis kupilam hehe bardzo dobre maja w sieci 34 mniam mniam az palce lizac .

caluje was i do poniedzialku jak by cos sie dzialo dam napewno ktorej z was znac buzka

Do góry