reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

Dziewczyny,
póki co mówię dzień dobry i mykam do banku. :tak:
Potem jadę do siostry, więc pewnie będę wieczorkiem :tak:
Miłego dzionka życzę i udanych wizyt. :-)
P.S. Grudzień 2010 już jest, ale ten czas leci...:szok::-)

Ostatnia edycja:
reklama
Black_Opal na takich samych zasadach , w Niemczech nie ma państwowych lekarzy, tu każdy przyjmuje prywatnie, jeśli tak to nazwać, ale dla ludzi z ubezpieczeniem nie kosztuje to nic (OK, 10 Euro na kwartał)
Jeśli masz tylko polskie ubezpieczenie, to prawdopodobnie zapłacisz gotówka, weźmiesz rachunek i polska kasa zwróci Ci forsę...
jeśli masz europejska kartę ubezpieczeniowa, to posługujesz się nią tak jak Niemcy niemiecka, tj. nie płacisz nic, a kasy rozliczają się miedzy sobą
w zasadzie można iść do każdego lekarza jakiego się chce....i każdy lekarz ma swoje taryfy za usługi których nie płaci kasa mimo ze jest się ubezpieczonym....

Ostatnia edycja:
Ja uwazam, ze ceny w Polsce sa z kosmosu.
np:
We Francji tak jak w Niemczech nie ma panstwowych lekarzy, wybieramy sobie wiec jakiego chcemy placimy mu, a pozniej dostahemy zwrot od francuskiej kasy chorych"" kobieta w ciazy jest zwracana za wszytsko w 100 %

Minimalna pensja we Francji to cos okolo 1.050euros przy czym - wizyta +USG =70euros (zwracane calkowicie przez panstwo)
Minimalna pensja w Polsce 984, 15 zl- standardowa wizyta u ginia + usg =150 zl (albo i wiecej)

Teraz mozemy porownac jaka czesc wyplaty trzeba przeznaczyc na sluzbe zdrowia we Francji(nawet gdyby lekarz nei byl zwracany) a jaka w Polsce.

Ostatnia edycja:
Co do dekoracji Dziewczęta to u mnie wygląda to tak...
Pokoju dla dziecka nie robimy na razie oddzielnego, bo maluszka wolę mieć na oku, a więc łóżeczko będzie stało w sypialni blisko mnie ;-) Jakiś czas to pewnie zajmie, więc kącik, który przeznaczam na łóżeczko będę dekorować :tak: Moja sypialnia jest w kolorze dzikiego wina (coś jak tu http://images43.fotosik.pl/75/04457e18d89ba5e7med.jpg) a to trochę za ciemny kolor dla dzidziusia.
Dlatego też kącik będzie zupełnie dziecięcy :-) Decyduję się na to, bo myślę o drugim dziecku w niedługim czasie i wtedy przygotujemy oddzielny pokój dla pierwszego malucha, a drugi będzie już miał swój gotowy kącik w naszej sypialni :-D

Shyla ale ja też chodzę prywatnie do gina i nie dopłacałam za usg 3d a niektórzy dopłacają - oto mi chodzi. To lekarz ustala zasady czy bierze kasę i jak wysoką ;-) Dlatego Ty zapłaciłaś 110 euro a Twoja koleżanka 30 euro.

Ostatnia edycja:
shyla to czemu poszłaś do tak drogiego lekarza?:sorry2:
Tylko w sumie jak wszystko zwracają to bez różnicy...
ja chodzę do niego od samego początku jak znalazłam się w Niemczech ;)
Raz poszłam do innej lekarki po czym wróciłam do mojego obecnego ;)
także spory już czas, a na pytanie sobie odpowiedziałaś ;-)
Black_Opal ja tez znam osoby co nie płacą za dodatkowe usługi w Polsce ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
A wy wiecie już co będziecie mieć ???
u mnie wyszła dziewczynka mimo ze 2-3 tygodnie temu na monitorze widziałam co innego:-D
ale tak jak kiedyś wspominała Polianna mogla pępowina się w kroczek zawinąć i stad takie moje przypuszczenia były ze to niby siusiaczek;-)

Do góry