reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sierpien 2008 - otwarty

dzień dobry:-)

Ale miałyśmy wczoraj niemiły spacer:zawstydzona/y: Emi zaczęła krzyczeć że nie mogłam jej uspokoić, i wracałam z nią na rękach pchając pusty wózek... na szczęście nie byłyśmy daleko od domu:tak:Jak tylko weszłyśmy do domu to zrobiła kupe więc to pewnie dlatego się obudziła...:sorry2:

Nika może rzeczywiście zupki z mięskiem będą smakować Oliwce jak jej sama ugotujesz:tak: a co do przesypiania kąpieli to w pierwszych miesiącach też to przeżywałam, ale wybudzałam Emilkę i kąpałam bo jak się dziecko przyzwyczai to później może już coraz częściej przesypiać porę kąpania;-)

mama Adrianka ja byłam w kinie z chrzestną Emilki bo ja sama z małą jestem;-):tak:a co do kleiku to robi się go na mleku i jak juz jest gotowy to poprostu daje 1/3 słoiczka owoców i mieszam:tak:

sierpniowa mama witaj wśród nas i zapraszamy do częstego udzielania się;-):-)

Madlen zyczę żeby te nocki Wam się nie zmieniły:tak:no i jeszcze nie miałam okazji pogratulować Ci powrotu do kraju:-):tak:;-)owocnego pakowania:-p

Życzę miłego dnia;-)

reklama
Witam :-)
u nas dzień w miarę spokojny mały zjadł pół porcji kaszki i ani razu się nie skrzywił,
nie wiem tylko czy to moja zasługa czy obecność taty :-D (do tej pory jakoś nie miał okazji). Ponieważ Arturek pełza od kilku dni mam w pokoju tor przeszkód, czasem ciężko przemknąć pomiędzy stosem zabawek i dzieckiem które o dziwo szybko się przemieszcza :-p. Już się boję co będzie gdy zacznie chodzić :baffled:.
Czekamy na przesyłkę z krzesełkiem do karmienia i nosidełkiem (tata zawzięcie twierdzi że będzie nosić małego), ale chyba dzisiaj już nie dotrze. Spacerek także sobie darujemy bo pogoda mizerna... deszcz, śnieg, wiatr na przemian a z dachów już kapie roztopiony śnieg :-(.
Dziękujemy za miłe przyjęcie do grona sierpniówek :-);-).

Dobry wieczór :-)!

Madlen80 dziękuję :-).
Mam nadzieję, że niedługo do nas też zawita wiosna :-).
Fajnie, że Wiktorek tak ładnie śpi w nocy i mam nadzieję, że to się nie zmieni.
Z własnego doświadczenia wiem, ile jest rzeczy podczas przeprowadzki. Jak się ostatnio przeprowadzaliśmy, to nasze rzeczy zajęły dwa bagażniki, tylne siedzenia i przyczepkę :tak: (a wtedy nie mieliśmy jeszcze żadnych mebli).

Kunek to miałaś wczoraj męczący spacer :tak:. Mi taka sytuacja zdarzyła się trzy razy (dwa razy jak wracaliśmy od lekarza i raz na spacerze).
Dziękuję za przepis :-). A czy można ten kleik robić na wodzie zamiast na mleku?

sierpniowamama witaj :-).
Nasi synkowie urodzili się tego samego dnia :-).
To super, że Arturek już pełza. Gratuluję sprytnego synka :-).

Dzisiaj Adi był szczepiony przeciw żółtaczce (podobno jest bolesna) i wyjątkowo nie płakał :szok:.
Był też ważony i mierzony. Waży 8.800 g, a mierzy 73 cm.
Mówiłam pielęgniarkom, że to nie możliwe, aby mierzył tylko 73 cm. Bowiem ubranka na 74 cm są dla niego za krótkie, natomiast na 80 cm są w sam raz. Poza tym gondola od wózka ma 78 cm, a Adi sięga w niej od jednego końca do drugiego. Panie powiedziały, że może mierzyć więcej, ale one nigdy nie prostują dzieci na siłę (zwłaszcza wtedy, gdy miały problemy z bioderkami).
Na następne pomiary mamy zgłosić się za 2 miesiące.

Pediatra kazała wprowadzić do diety gluten (jedna łyżeczka na dzień). Powiedziała, że powinnam była zrobić to już dawno.
A czy któraś z mam tak samo, jak ja nie podawała jeszcze glutenu?

Życzę przespanej nocy :-)!

Dzien dobry!
Ale jestem szczesliwa-jednak moja Oliwka zabkuje, dzisiaj calkiem przypadkowo odkrylam, ze przebila jej sie dolna lewa jedynka. Ile czasu uplywa miedzy przebiciam a calkowitym wykielkowaniem zabka? Ktory etap jest najbolesniejszy?
Od czwartku dzicina przymierzala sie do wsadzenia stopy do buzi a uczynila to w pelnej krasie w niedziele:)

MADLEN zycze, zeby nic nie zaklocilo ladnego przesypiania nocek Wiktorka. Oliwka ostatnio spi do 4.30-5, a po butli dosypia do 7-7.20. Moze pospalaby troszke dluzej, ale niestety mieszkamy na parterze a jej pokoik jest przy wejsciu i niestety sasiedzi wychodzac lub wczodzac na klatke trzaskaja dzwiami i budza ja :(
Ja rowniez gratuluje powrotu do domu. Przywiezcie nam wiosne do Polski, strasznie nie moge sie jej doczekac.

KUNEK oby dzisiejszy spacer byl mily. Nam podobne spacery zdazyly sie juz 2 razy.

SIERPIOWAMAMA witaj. Mam nadzieje, ze synus polubi wszelkie nowosci jakie bedziesz mu wprowadzac. Super, ze synus pelza i cieszy tym widokiem rodzicow.

MAMA ADRIANKA zuch chlopak, ze nie plakal podczas szczepienia. W mojej przychodni tez podczas mierzenia zdazaja sie niescislosci. Ja tez jeszcze nie wprowadzilam do diety glutenu. Jak na razie czekam zeby Oliwka polubila miesko, poza tym czeka nas zmiana NAN1 na NAN2, wiec troszke jeszcze poczekam z glutenem.

przepraszam, że ostatnio nie piszę - ale trochę się pokiełbasiło dookoła mnie - na szczęście nie nam bezpośrednio - i nie mam ani siły ani czasu nawet na czytanie, o pisaniu nie wspominając...
kostek ząbkuje:no: wiec marudka i w nocy czasami, rodzice padnięci - ale w niedzielę wyjeżdżamy na 2 tyg w góry - mam nadzieję, że odpoczniemy a może i pojeździmy trochę na nartach:tak:
jak tylko znajdę czas postaram się odezwać
pozdrawiam mamusie i dzieciaczki, życzę bezbolesnych ząbkowań i nowych osiągnięć:-) i oby do wiosny:tak::tak:

Sierpniowamama witaj:-)

Madlen ja tez kocham las a tatuś to już w ogóle; czegoś takiego jak spacer po parku nie uważa za spacer wiec nawet jak ma czas to z nami nie chodzi ( albo trzeba wołami ciągnąć:baffled:) tak wiec ja się cieszę podwójnie z takich leśnych wypraw.
A jesienią jak wybywa z kolegą na grzyby to cały dzień go nie ma:crazy:

Nikaa u nas mięsko zaczęło wchodzić:-D, mieliśmy dłuższą przerwę w podawaniu mięska i tym razem już zasmakowało:tak:
Gratuluje zębala

mamoAdrianka- my również nie znamy smaku glutenu i jakoś się zebrać nie mogę

Witam,
u nas dzisiaj dzien placzka byl, polaczony z marudzeniem. Raczej nic go nie bolalo, taki jakis gorszy dzien chyba synek mial :tak:Nocki na razie super, bez zmian;-)

Ostatanio wprowadzilam kurczaczka do zupki i synkowi bardzo smakowalo :-D
Mam takie pytanie do Was dziewczyny:zawstydzona/y: , moze ktoras mamusia mi doradzi. Chodzi ogolnie o jedzonko. Nie mam za bardzo dostepu do ekologicznych warzyw i owocow, tylko niektore moge kupic /np marchew, ziemniaki/ , ostatnio szukalam pietruszki i nigdzie nie bylo:crazy:. I mam problem, bo nie wiem czy moge gotowac zwykla pietruszke, czy tez inne warzywka, czy kupowac tylko sloiczki w tej sytuacji? No i ze sloiczkami tez mam problem, bo te wszystkie obiadki, zupki sa zlozone z wielu skladnikow, np jak chcialam kupic obiadek miesny - to od razu w pakiecie bylo kilka warzyw, ktorych synek jeszcze nie jadl. No a niby trzeba wprowadzac pojedynczo...Do kiedy wlasnie nalezy tak robic?
Synek do alergikow raczej nie nalezy.Przynajmniej na razie nie mial zadnych objawow alergii na cokolwiek.

Kunek kiedys takie spacerki u mnie byly na porzadku dziennym... To byl koszmar dla nas. Synek za kazdym razem, po 15 minutach spaceru wlaczal syrene i biegiem wracalismy do domu, a ludzie mysleli ze dziecko obdzieram ze skory. To nawet nie byl placz, to byla histeria i wszystko razem wziete. :szok:W koncu wszystko sie ulozylo jak przesiedlismy sie do spacerowki rozlozonej na plasko, synek wtedy wszystko widzial i bylo juz ok .
sierpniowamama super , ze synek juz pelza :-) Ja tez sie boje co to bedzie, jak synek zacznie chodzic, jest strasznie energiczny i juz widze jak bede tylko za nim ganiac:-D
A krzeselko do karmienia tez juz kupilismy, ale to byl czysty przypadek, bo myslalam , ze juz w Polsce kupie. Jednak w okolicznym sklepie byla promocja na krzeselka Graco i kosztowalo zaledwie 12.5 funta /czyli jakies 60-70 zl, zaleznie od kursu/. A sprawdzilam na stronie w internecie, ze w Polsce kosztuje co najmniej 230 zl :-)No wiec nie zastanawialam sie dlugo, chociaz wczesniej myslalam , zeby kupic inne ;-)
mama_Adrianka boje sie tej przeprowadzki, na razie spokojnie pakuje rzeczy w kartony ;-)Chociaz najgorsze i tak mnie ominie, bo ja wczesniej lece sama z synkiem do Polski a maz zostaje na placu boju, zeby dokonczyc wszystko:-p
Glutenu nie podaje jeszcze synkowi.
Nikaa gratuluje zabka :-) Wydaje mi sie , ze najbolesniejszy jest etap kiedy zabek przebija sie przez dziaslo, ale lepiej niech doswiadczone mamusie sie wypowiedza:tak:
Super, ze Oliwka wklada stopki do buzi :-DWiktorek jeszcze tego nie robi, na razie ciagle cwiczy "brzuszki" :-DSlychac tylko jak sie siluje i steka podczas podnoszenia do gory glowki z pleckami i nozek jednoczesnie :-)
magdabede mam nadzieje, ze wszystko sie pouklada i bedziesz miala wiecej czasu, aby zajrzec na forum. Super , ze w gory jedziecie, na pewno odpoczniecie:tak:Zycze Kostkowi bezbolesnego zabkowania!
olich swietnie , ze miesko posmakowalo :tak:
A do lasu ja czesto tez rowerem jezdzilam :-)

Zycze spokojnej nocki!:-)

Dzień dobry:-)

Wreszcie plusowa temperatura i ten śnieg topnieje - oby już nie wrócił:tak: juz nie moge sie doczekac wiosny:tak:;-)

sierpniowa mama i co? przesyłka dotarła? Mam nadzieję że zakupy zaliczone do udanych:tak:

mama Adrianka na opakowaniu kleiku tego co ja używam jest napisane że na mleku, więc nie wiem czy na wodzie można. Najlepiej w sklepie poczytaj na opakowaniach albo zadzwoń na infolinię danej firmy i zapytaj:tak::-psuper ze Adi tak dzielnie zniósł szczepienie:tak::-)
A co do glutenu to ja jeszcze nie podawałam, ale zaczynam na dniach od tych słoiczków gerbera z kaszką manną:tak:

Nikaa gratulacje dla Oliwki z okazji nowego osiągnięcia:tak: i bezbolesnego ząbkowania życzę;-)spacery sobie narazie odpuściłam bo chlapa straszna przez ten topniejący śnieg. Emilka ląduje na balkon i smacznie sobie śpi, a ja w tym czasie coś ogarniam - wczoraj np. prasowałam:-p
Ja właśnie do poniedziałku zaczęłam zmieniać mleko na Nan2 - dziś pije już pół na pół i jakiejkolwiek zmiany nie zauważyłam więc jest ok:tak:

magdabede trzymam kciuki aby wszystko sie poukładało i żebyś wróciła do nas w lepszym humorze;-):tak: udanego wypoczynku życzę:-)

olich no doczekałaś się w końcu tego że Cypis posmakował w mięsku - gratulacje:-p

Madlen co do warzywek ekologicznych i tych normalnych to nie mam pojęcia, bo my jeszcze nie ten etap:-D ale co do słoiczków to jednoskładnikowe dawałam tylko jabłko i marchew i później juz coraz bardziej rozbudowane czyli marchewkowa z ryżem, następnie jarzynowa, a obecnie jarzynowa z kurczakiem i nic Emilce nie było, bo jak by się chciało każdy produkt z osobna wprowadzać to ile czasu by to trwało. Teraz mamy zamiar smakować inne mieska;-)

Życzę miłego dnia - pozdrawiam:happy::happy::happy:

:-) Arturek śpi, tata też więc mama ma wreszcie chwilę dla siebie i dla forum.
Wczoraj byliśmy na spacerku całkiem udanym, nie za zimno nie za mokro i malutki też spokojnie podziwiał świat. W nocy znowu się budzi i prawie na śpiocha go muszę karmić (bez tego ani rusz :-() a już spał do 6.00. Myślę że to wina ząbków :baffled: ... a pierwsze wyszły w ciągu 3 dni bez problemów :-(. Za uszkami i na karczku pojawiła się drobna wysypka, to chyba wina marchewki. Spróbujemy za kilka dni znowu i się przekonamy.
Arturek zawzięcie zwiedza świat (pokój) pełzając i szczególnie upodobał sobie szparę pod tapczanem :-D i zawsze znajdzie sposób by się tam dotrzeć :sorry2:.
mama_Adrianka faktycznie, było by zabawnie gdyby godzinowo też się zgrali :-) Artur o 20:30 ;-)
Nikaa gratuluję pierwszego ząbka
Kunek jeszcze czekamy ale dzisiaj, góra jutro powinna dotrzeć. Mam nadzieję, że
się nie rozczarujemy nowym zakupem ;-).

Bezbolesnego ząbkowania wszystkim maluchom.

reklama
Witajcie :-)!

magdabede życzę Wam udanego wyjazdu :-).

olich super, że Cypiskowi posmakowało mięsko :-).
Ja też nie mogę się jakoś zabrać do wprowadzenia Adriankowi glutenu.
Dotychczas podawano go , jak dziecko miało około roku, a teraz lekarze każą dawać dużo wcześniej.

sierpniowamama nasi synkowie urodzili się tego samego dnia, ale o innej godzinie :tak:. Arturek wieczorem, a Adi rano o godz.9.40.
Ja też życzę Arturkowi bezbolesnego ząbkowania :-).

Nikaa gratuluję pierwszego ząbka :-).
Uważam, że najboleśniejszy jest moment przebicia ząbka przez dziąsło. Potem już nie powinno boleć.
A czas między przebiciem, a całkowitym wykiełkowaniem jest różny np. u Adrianka zauważyłam siódmego ząbka 20 lutego, ale do tej pory się nie wyrznął :-(.
To super, że Oliwka wsadza już nóżki do buzi :-).

Kunek na opakowaniach było napisane, żeby kleiki robić na mleku.
Przed chwilą zadzwoniłam do infolinii Nestle i pani powiedziała, że kleik kukurydziany i ryżowy można przygotowywać też na wodzie.

Madlen80 u nas pakowanie jest zawsze na mojej głowie :tak:.
Ja zamiast ekologicznych warzyw i owoców podaję zwykłe.
Nowe produkty wprowadzałam w taki sam sposób, co Kunek (tylko jako pierwsze mięsko podałam królika).
Wczoraj Adrianek też miał gorszy dzień. Płakał i marudził. Uspokajał się dopiero na rękach.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia :-)!

Ostatnia edycja:
Do góry