reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak odstawić od piersi 14 miesięcznego cyckoholika

A próbowałaś dawać mleko z kubka albo bidonu? Skoro woda nie, to może tak pociagnie? Dziecko w tym wieku i tak nie powinno pić z butli. Więc sprobowalabym tak, a potem mieszałabym swoje z roślinnym/krowim i stopniowo przeszła na picie takiego.
Nie ma szans :( z niczego nie pociągnie w momencie kiedy chce cycq

reklama
Moja córkę odstawiłam mc temu jak miała 17 m-cy, ona też nie było szans z butelki, mm i też bez smoczka od urodzenia,miała odruch wymiotny. Zasypiała tylko z cycem. I powiem ci że sama nie wiem jak to się stało. Poprostu najpierw zaczęłam ograniczać tak że dawałam tylko jak miała jeść a nie takie bawienie się, potem stopniowo coraz mniej i dawałam co innego tyle że córka lubi wszystko i nie ma problemów. I pije ud 6 mca z biboxa także zaczęła więcej pić. Najbardziej bałam się jak będzie zasypiać , na początku robiłam tak że dawałam cyc trochę przed godz drzemki a potem poprostu tulilam,nosiłam i odziwo bez problemu. I tak nam się redukowalo samo z 2 mce to wszystko. I sama zaczęła się mniej domagać i mniej budzic. Aż wkoncu przespała noc.

To i tak musisz go nauczyć w pierwszej kolejności picia wody z kubka, bo teraz ma picie w mleku, a potem co?
On pije wodę z kubeczka tak ogólnie ale kiedy chce cyca to nie da sobie tego zastąpić kubeczkiem, butelka, niczym. Chce cyca i tylko cyca w tym momencie. Ale tak w ciągu dnia pije z kubeczka.

No właśnie wolałabym zrobić to szybko. A czy nie zauważyłaś po tym wszystkim żadnego negatywnego wpływu na waszą wieź?
Nie zauważyłam. Córka nadal lubiła się do mnie przytulać, tylko bez cycka. I bawić. Właściwie nic się nie zmieniło, tylko wtedy mógł już tata czasami w nocy wstawać, nie tylko mama 🙂 Teraz ma 2 latka i jest bardzo mamusiowa.

A co uważacie o smarowaniu piersi np cytryna? Wiem że to dość kontrowersyjna metoda ale postanowiłam zacząć od przystosowania w dzień. Na razie jakoś to idzie, mały co chwilę się dopomina ale udaje się odwracać jego uwagę. Wiem, że przy drzemce już będzie awantura więc zastanawiam się czy w takich sytuacjach gdzie już muszę tego cyca dać bo będzie wielki dramat to czy nie smarować cytryna i nie mówić że cycus chory, może to go w jakiś sposób zniechęci kiedy będzie tak za kaDym razem?

A co uważacie o smarowaniu piersi np cytryna? Wiem że to dość kontrowersyjna metoda ale postanowiłam zacząć od przystosowania w dzień. Na razie jakoś to idzie, mały co chwilę się dopomina ale udaje się odwracać jego uwagę. Wiem, że przy drzemce już będzie awantura więc zastanawiam się czy w takich sytuacjach gdzie już muszę tego cyca dać bo będzie wielki dramat to czy nie smarować cytryna i nie mówić że cycus chory, może to go w jakiś sposób zniechęci kiedy będzie tak za kaDym razem?

No ale jesli chcesz zrobic to w miare lagodnie dla dziecka to nie odstawisz wszystkiego na raz. Dziecko tez musi miec czas przywyknac do nowej sytuacji. Mleko z piersi zna od urodzenia i jest to dla niego b.wazne. Ja bym odstawila karmienia w dzien i narazie do drzemek zostawila. Tylko zaczela rozgraniczac spanie i jedzenie, czyli nakarmilabym te 30 min przed spaniem

reklama
Do góry