reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sierpien 2008 - otwarty

nikaa, faktycznie nie pomyślałam, że chodzi ci o dania z mięskiem, a nie samo mięsko, choć takie słoiczki też są. No cóż, czyżby rosła ci wegetarianka? Jednak rozumiem, że może jej ten smak nie pasować, tak jak mojemu nie pasuje teraz zupka bez mięska. Mam nadzieję, że to się zmieni, a póki co może spróbuj wprowadzić połowę żółtka, to również źródło wielu ważnych rzeczy, choć z pewnością mięska nie zastąpi.
A tak na marginesie, może dodać odrobinę mięsa gotowanego zmielonego do jej ulubionej zupki, może nie wyczuje i stopniowo się nauczy je jeść.

reklama
Mamusie jak wyglada menu waszych dzieci. Bo odkad byla u nas ta pielegniarka srodowiskowa i powiedziala, ze w 6 m-cu Oliwka powinna jesc 2, 3 posilki mleczne ja ogromnie sie zdziwilam bo my mlecznych jemy az 5 i caly czas zastanawialm sie ktore wyeliminowac na rzecz owocow i warzyw. Dzisiaj zastapilam drugie snaidanko o 9:30 jablkiem z biszkoptem i Oliwka wytrzymala do 12:30 gdzie dostala obiadek. Niestety ani krolik ani kurczak ani indyk jej nie zaimponowal- krzywi sie niemilosiernie jak jej podsuwam miesne posilki, ale staram sie oszukac podajac na zmiane lyzeczke ulubionej zupki marchewkowej i lyzeczke dania miesnego

Moj Marcel dostaje 5 posilkow mlecznych, raz pwoce i raz obiadek. On natomiast uznaje tylko sloiczki z mieskiem,tymi bez pluje w mamusie :-) wiec nawet mu ich juz nie proponuje.

Madlen ledwie go dźwigam ledwie :szok: na szczęście nie za często muszę:-D

Mamo adrianka super ze bioderka w końcu OK.

Jo asia my również bezprzewrotowi:-p

Nikka my jemy przynajmniej 5 posiłkow mlecznych = Pol słoiczka obiadku( jak dobrze pójdzie ) i pól słoiczka owocków
Cypis też mięskowych nie chce:baffled:

Wczoraj zaliczyliśmy długaśny spacer całą rodzinką , pojechaliśmy do lasu żeby kundel się wyganiał i zgubiliśmy się, no ale tak to jest jak mi się daje wybierać drogę którą mamy iść. Więc wyszliśmy nie tam gdzie stało autko i musieliśmy kawał drogi nadrabiać i niestety piękny spacer w lesie skończył się wędrówką poboczem. Pomijając ten fakt było fajnie widoki śliczne, pies wyganiany Cypis wyspany.:-)

Jedzeniowo próby wprowadzenia kaszki nieudane wczoraj była na wodzie, dzisiaj na moim mleku( ryżowa z bananami); po kilku łyżeczkach płacz i koniec końców się cycujemy.
Na mleku faktycznie taka rzadzizna wychodzi że zastanawiałam się jak długo zajmie mi podanie tego łyżeczką, ale „problem” sam się rozwiązał i pies dostała mały gratis wsiorbał z chęcią.;-):-p

Jeszcze mi się popsuł pierścionek zaręczynowy – „diament” odpadł ale na szczęście zatrzymałam paragon( jak nigdy tego nie robię) i wzięli go na gwarancje:tak:

Witajcie :-)!

Jo_asia mam nadzieję, że Miłoszek dzisiaj czuł się dobrze.
Adi ma szczepienie w poniedziałek. Ciekawa jestem, jak tym razem to zniesie. Dotychczas nie mieliśmy żadnych problemów poza głośnym płaczem od razu po szczepieniu :tak:.

Kunek, Nikaa, 75aga i Madlen80 to super, że Wasze dzieci podnoszą już główki z pleckami :-).
Mój Adrianek jeszcze tego nie potrafi. Dopiero niedawno nauczył się robić "mostek" :-(.

olich dobrze, że tym razem zachowałaś paragon.
Ja Adriankowi robię na kolację kaszkę ryżową z bananami na wodzie. Tylko zamiast 3 łyżek daję 4. Wtedy jest gęściejsza i Adi chętnie ją zjada.

Nikaa życzę Wam, żebyście nie musiały już chodzić do ortopedy.

Ja Adrianka karmię piersią "na żądanie" (około 8 razy dziennie). Dodatkowo o godz. 12.30 zjada słoiczek zupki (od wczoraj z mięsem), a po kąpieli o godz. 20.30 dostaje kaszkę ryżową z bananami na wodzie (około 150 ml). W międzyczasie daję mu herbatkę koperkową lub soczek, ale pije niechętnie. A na owoce to nawet nie chce patrzeć :tak:.

Wczoraj Adrianek skończył 6 miesięcy :-).
Na obiadek po raz pierwszy dostał 5 łyżeczek warzyw w łagodnej potrawce z królikiem... i chętnie je zjadł. A dzisiaj zjadł już cały słoiczek :-).

Rano zauważyłam, że wyrzął mu się kolejny ząbek (szósty) :-). Siódmy powinien pojawić się lada dzień, bo widać już białą plamkę.

Dobranoc :-)!

witam Mamusie:-)

U nas znowu dni takie same i w sumie nic ciekawego się nie dzieje. Emi je chętnie zupki z mieskiem i te bez mięska też. Owocami gardzi ale dodaje jej do kleiku:tak: No i zaczynamy powoli zjadać całe słoiczki ale to dla niej chyba za mało bo po najwyżej godzinie musi dostać swoją porcję mleka bo inaczej krzyk:-p

A mamusia wczoraj była w kinie, a po filmie w pubie na piwku (ciuchy mi tak przesiąkły dymem tytoniowym - dawno nie czułam tego smrodu więc docierał do mnie ze zdwojoną siłą):-) troche odpoczełam od codzienności:-p Emilka została z babcią ale efekt był taki że przemęczyła się do 22.30 i dopiero zasnęła (a zwykle zasypia max o 20.30).
Dziś byłam na zakupach i odebrałam misia z promocji gerbera - wygląda fajnie ale sierść mu wypada więc narazie Emi może na niego popatrzeć z daleka:-p

Joasia mam nadzieję że gorączka nie wróciła po tym szczepieniu:tak:

Nikaa My jemy 4 posiłki mleczne plus zupka. Może za jakiś czas Oliwka zasmakuje w mięskach:tak:

75aga szybkiego ząbkowania życzę - oby sprawnie poszło. Mi dziś Emi nie chciała pić z butelki, dopiero jak jej posmarowałam żelem dziąsła to chwyciła smoczek - ale ząbków jak nie było tak nie ma;-)

Madlen ee aż tak źle z tym lądowaniem pod stołem na pewno by nie było. Choć po takim czasie abstynencji głowa już nie ta sama:tak: ja teraz tez gustuję w mniejszych ilościach bo tak bezpieczniej, zwłaszcza że nie można sie zapomnieć jak kiedyś bo zawsze trzeba być w gotowości że maluch zawoła;-):-)

Karolina Marcel witaj wśród sierpniowych mamuś, pisz jak tylko znajdziesz wolną chwilę;-)

olich wazne ze jakos znaleźliście drogę powrotną:tak: i sumując to spacer udany;-)

mama Adrianka
u Was to prawdziwy szał z ząbkami - już tak dużo ich Adrianek ma:szok: i gratuluje zjedzonego królika:-p

Pozdrawiam i lecę powolutku szykować kąpu kąpu:-D

Porazki w jedzeniu miesnych dan czesc dalsza - jedzenie potrawki z indyka w puree ziemniaczanym zakonczyl sie wczoraj placzem. Dzisiaj probowalysmy jadnieciny w warzywach z kasza jaglana i po 2 lyzeczkach byl koniec. Od przyszlego miesiaca zaczne sama gotowac zupki warzywne i po woli bede dodawac kurczaczka.

Dziekuje za odpowiedzi w sprawie ilosci mlecznych karmien. Po rozmowie z pielegniarka myslalam, ze za duzo mleka podaje Oliwce ale widze, ze wszystko jest ok.

KUNEK brawo dla Emilki, zazdroszcze miesnego apetytu. Ja w kinie nie bylam od niepamietnych czasow. U nas kapu, kapu przespane z powodu krotkich 2 drzemek w ciagu dnia i braku trzeciej. Oliwka spi smacznie od 18, nakarmilam ja i przewinelam o 20 prawie na spiocha i czaka ja jeszcze jedno karmienie o 23.
MAMA ADRIANKA gratuluje kolejnego zabka. Oliwka nadal bezzebna i chyba moje przypuszczenia co do jej ewentualnego 1 szczurzego zabka okazaly sie przedwczesne. No niby na dole widac biale punkciki w miejscu jedynek, ale trzeba bedzie jeszcze na zabki poczekac.
OLICH myslalam, ze tylko ja mam dziecine wegetarianke :) Ciekawy spacer zaliczyliscie, dobrze, ze synus nie plakal po drodze

Dobry wieczór :-)!

Mój synek wyjątkowo wcześnie poszedł dziś spać i dzięki temu miałam czas na wstawienie suwaczka :-).

Kunek dziękuję i gratuluję Emilce apetytu :-).
Zazdroszczę Wam wypadu do kina i do pubu.
Ja już nie pamiętam, kiedy ostatni raz gdzieś razem wychodziliśmy (z wyjątkiem spacerów z synkiem) :tak:.

Adrianek odziedziczył po mnie wczesne ząbkowanie.
Wczoraj zaglądałam do swojej książeczki zdrowia i w jego wieku też miałam 6 ząbków.
Pierwszy mleczak pojawił się u niego, jak miał 3 i pół miesiąca. Natomiast u mnie, jak miałam 6 tygodni :szok:

Kunek mogłabyś powiedzieć mi, jak robisz owoce z kleikiem?
Adi nie chce jeść ani zmiksowanych owoców, ani tych ze słoiczka i pomyślałam, że może posmakowałyby mu z kleikiem.

Nikaa chyba rośnie Ci wegetarianka ;-):-).
Może już niedługo Oliwce też zaczną wyrzynać się pierwsze ząbki. Życzę jej bezbolesnego ząbkowania :-).

Spokojnej nocki :-)!

witam wszystkie mamusie, jestem nowa więc zacznę od paru słów o sobie :-). Jestem młodą mamusią 6 miesięcznego Arturka, który ma już 2 ząbki (od grudnia) na kolejne wciąż czekamy. Mały coraz więcej marudzi i coraz intensywniej ssie :-( więc mam nadzieję, że to już niedługo. Jest dzielny i jak dotąd szczepienia przeszły gładko. Bez łez i bez powikłań. Ponieważ nasza pani doktor radziła żeby do 6 m-ca tylko karmić naturalnie, dopiero zaczynamy przygodę z jedzeniem. Puki co mały próbował jabłuszka, marchewki, kaszki bananowej.. krzywi się ale je :-).
ps miło do was dołączyć, wreszcie bedzie z kim podyskutować o dzidzi bo znajomi już niechcą słuchać :-D (brak młodych mam).

reklama
Witam,
u nas ostatnie dni w miare spokojne :-). Wiktorek coraz lepiej przesypia nocki, teraz nocka wyglada tak, ze kolo 20 synek zasypia, potem o 1 w nocy daje synkowi na spiocha butle, nie wybudza sie wtedy i spi gdzies do ok 6 rano, wtedy zwykle trzeba mu dac smoka lub chwilke potulic i spi dalej az do ok. 8 :-) Mam nadzieje,ze tak na razie zostanie.

Ja juz powoli zaczelam pakowanie, w koncu juz za 2 tygodnie jade do Polski, a trzeba caly dobytek spakowac:szok::-D Nie wiem jak ja to wszystko popakuje:no: Cale 2-pokojowe mieszkanie jest zawalone gratami i chcemy to wszystko zabrac:-D

Pogoda ostatnio dopisuje, w sobote swiecilo sloneczko i bylo cieplutko, pol dnia spedzilam z synkiem w ogrodku:-) Bylo tak cieplo, ze siedzialam sobie na dworku w jednej bluzce i mialam jeszcze podwiniete rekawy:-D Prawdziwa wiosna :tak:Zobaczymy jak na dniach bedzie.

75aga zycze szybkiego zabkowania:tak:U nas cisza na razie, ciekawe kiedy pojawi sie pierwszy zabek :confused:
olich to niezly mieliscie spacer :-D
Ja w ogole uwielbiam chodzic po lesie, uwielbiam jesienia zbierac grzyby, niestety juz dawno nie mialam okazji tego robic. Mam nadzieje, ze w tym roku sie uda :tak:
mama_Adrianka gratuluje 6-tego zabka i ukonczenia przez Adrianka 6 miesiecy :-) Czas naprawde szybko leci:tak:
Kunek zazdroszcze kina i wyjscia do pubu :tak: A z tym piciem, to wiadomo, ze raczej po 2 kieliszkach lezec pod stolem nie bede, ale faktycznie szumi w glowie szybciej niz zwykle:-) :-p Mysle jednak , ze nie bedzie tak zle ;-)
Nikaa moze za jakis czas Oliwka polubi miesko:tak:
Karolina_Marcel, sierpniowamama Witajcie na forum :-)

Do góry